Kan de vers gevallen sneeuw bewaard worden?

Rogier op 22 september 2017· 12 reacties

null

De afgelopen dagen heeft het keihard gesneeuwd in de Alpen. Op sommige plekken gingen we over de 50 centimeter heen. Een droom voor de gletsjerskigebieden maar kunnen lagere skigebieden ook wat met deze sneeuw? Een vraag waar ik meerdere mailtjes over heb gehad is: “Kan deze vers gevallen sneeuw bewaard worden voor komend seizoen?” Omdat we dit seizoen natuurlijk doorgaan met de domme vraag van de week volgt hier het antwoord. Heb jij een wintersport gerelateerde vraag stuur deze dan door naar rogier@wintersporters.nl

Sneeuwdepots

In steeds meer skigebieden leggen ze tegenwoordig sneeuwdepots aan om een vroege opening in de herfst te kunnen verzekeren. Een sneeuwdepot is een bijeengeschoven berg sneeuw van de voorgaande winter die met folie of zaagsel wordt afgedekt om smelten in de zomer tegen te gaan. Het is een zeer effectieve manier voor het besneeuwen van pistes in periodes dat er (nog) geen natuursneeuw ligt en het te warm is voor sneeuwkanonnen. Na een zomer blijft er tussen de 70 en 80 % van de opgeslagen sneeuw over. Het zou toch geweldig zijn als we ook 70 à 80% van die net gevallen sneeuw zouden kunnen conserveren! Om antwoord te geven op de vraag is een aantal factoren van belang.

Zachte ondergrond

Wij hebben de heer Gugganig van de Mölltaler Gletscher gesproken met de vraag of men de verse sneeuw van nu gebruikt om in depots op te slaan. Hij zegt: “Als we deze sneeuw echt nodig hadden gehad hadden we zeker geprobeerd om de sneeuw te bewaren in depots. Dat doen we nu echter niet want we hebben genoeg sneeuw in onze reeds aangelegde depots. Een probleem waar we tegenaan kunnen lopen is dan wel de zachte ondergrond.”

Als men de sneeuw zou verplaatsen op de zachte herfstondergrond is de kans namelijk groot dat er veel modder en aarde wordt meegeschoven. Het verplaatsen van sneeuw is in deze periode van het jaar een stuk lastiger, zeker in lagere gebieden. In gletsjergebieden kan men dit natuurlijk wat makkelijker doen met de hardere ondergrond. Zoals we op de webcams kunnen zien wordt de sneeuw ook meteen goed aangereden en vaak zelfs al geprepareerd.

null

Verse sneeuw is minder geschikt

Naast de zachte ondergrond is er nog een reden dat verse sneeuw minder wordt gebruikt dan oudere sneeuw of kunstsneeuw en dat is de dichtheid van deze sneeuw. Natuursneeuw (en verse sneeuw in het bijzonder) is minder geschikt om op te slaan omdat er veel lucht in de sneeuw zit. De sneeuw klinkt nog enorm in.

Om dit te begrijpen is het nuttig om te weten wat dichtheid van sneeuw precies is. De dichtheid wordt over het algemeen uitgedrukt in het percentage water. Water weegt 1000 kilogram per kubieke meter (m3). Sneeuw die bijvoorbeeld 100 kilogram per m3 weegt heeft dan een dichtheid van 10% (en dus 90% lucht). Verse sneeuw heeft over het algemeen een dichtheid van 7% tot 12%, minder voor de absolute droompoeder en wat meer voor natte sneeuw. Uiteindelijk heeft sneeuw aan het einde van het seizoen de grootste dichtheid, deze bedraagt 40 tot 50%. Net als kunstsneeuw trouwens die meteen na fabricage al een dichtheid van 40% heeft. Veel sneeuwdepots worden daarom voornamelijk gevuld met kunstsneeuw.

Veel meer sneeuw nodig

Dit alles maakt dat je dus veel meer verse sneeuw nodig hebt dan oude sneeuw (of kunstsneeuw) om een sneeuwdepot van eenzelfde dichtheid te creëren. Als er 40 centimeter gevallen is hou je amper 10 centimeter over.

null

Aanwalsen of prepareren

Een sneeuwdepot is dus lastig. “Maar deze verse sneeuw kan toch geconserveerd worden door aangewalst te worden?” hoor ik jullie nu denken. In principe kun je zo natuurlijk de dichtheid te verhogen en daarmee de sneeuw beter conserveren. Dat men dit nu niet of nauwelijks doet heeft te maken met het feit dat de zon momenteel nog te sterk is. Zelfs goed aangereden sneeuw zal deze maanden gewoon wegsmelten.

Conclusie

Al met al zou je deze sneeuw dus kunnen conserveren en uit PR-oogpunt zou je een piste kunnen prepareren. Dat heeft het Franse Les 7 Laux een paar jaar geleden eens gedaan begin oktober. Dit betekent echter veel meer werk dan wanneer je dat in de winter doet, dit door de zachte ondergrond en de hoeveelheid sneeuw die nodig is. Last but not least, veel gebieden, met uitzondering van de gletsjergebieden, zitten gewoon helemaal niet op sneeuw te wachten want er moet nog veel werk verzet worden, sneeuw wordt regelmatig zelfs gewoon nog geruimd om doorgang te bieden aan jeeps en vrachtwagens. Er worden nog volop liften gebouwd en sneeuwkanonnen neergezet.

We hebben nog twee maanden…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Om op de domme vraag verder te gaan.

Zouden gletsjer gebieden er geen baat bij hebben om een deel van de sneeuw te transformeren in grote blokken ijs?
En deze dan deel laten worden van de gletsjer, om zo de smelting van gletsjers tegen te gaan.

Uiteraard is de schaal waar je dat op doet belangrijk.
Maar omhulsels vullen met sneeuw, dan aanstampen, water bijgieten en wachten kan niet zo heel veel kosten.

*bericht bewerkt door Anon5710 op 22 sep 2017 07:55

@Anon5710 Dat is een grappige als vraag. Maar je zou dan meer moeten maken dan er in de zomer afsmelt. En dat is veel. Water bij sneeuw doen zal niet voldoende zijn om genoeg ijs te maken om daarmee een gletsjer te voeden. Sneeuwkanonnen op de top van een gletsjer zetten en die continu laten draaien op smeltwater zou in theorie natuurlijk een idee zijn. Maar dan kunnen we het beter niet over de energie uitstoot hebben.

Click. Click. Peace

@Rogier Leuk en duidelijk verhaal weer om te lezen! Ik vraag me alleen af of de titel van de rubriek, de “domme vraag van de week”, nog wel zo passend is. De rubriek begon ooit met vrij simpele vragen, die wellicht het stempel “domme vraag” zouden kunnen krijgen. Het is wel gegroeid met serieuzere vragen, waarin het antwoord een leuk stukje verdieping geeft op het gebied van wintersport. En er zijn ook wijze mensen die zeggen dat domme vragen niet bestaan. Is simpelweg “vraag van de week” niet een betere omschrijving?

@ThomasG Ja je hebt wel gelijk! We kunnen het gewoon de vraag van de week noemen. Maar het moet wel lekker laagdrempelig blijven. Echt alle wintersportgerelateerde vragen mogen.

Click. Click. Peace

@ThomasG ik dacht echt precies hetzelfde! Ik zou het ook liever vraag van de week noemen. “Domme” heeft toch een beetje negatieve bijklank, hoewel dit natuurlijk totaal niet de bedoeling is. Deze vragen rubriek vind ik trouwens een van de leukste om te lezen op wintersporters. :)

oh, zie dat @rogier je suggestie al mee heeft genomen :) (late refresh vd pagina).

*bericht bewerkt door Nelis op 22 sep 2017 10:30

Bergen + Sneeuw = ❤

@Anon5710 Dat is een grappige als vraag. Maar je zou dan meer moeten maken dan er in de zomer afsmelt. En dat is veel. Water bij sneeuw doen zal niet voldoende zijn om genoeg ijs te maken om daarmee een gletsjer te voeden. Sneeuwkanonnen op de top van een gletsjer zetten en die continu laten draaien op smeltwater zou in theorie natuurlijk een idee zijn. Maar dan kunnen we het beter niet over de energie uitstoot hebben.

Rogier op 22 sep 2017 09:41

Even brainstormen:
Bah, met zonnepanelen werken ? De kracht van diezelfde zon die alles doet smelten gebruiken om nieuwe sneeuw te maken, water heb je al…

Hey Wintersporters.nl! Off topic ik zag op jullie site een foutje bij deze pagina: https://www.wintersport.nl/skigebieden/la-plagne bij hoogste punt staat de data van het laagste punt! klein foutje.

@Unix Ik pas het aan :-)

Click. Click. Peace

dankzij de sneeuw die nu gevallen is , is het smelten van de gletsjers voor dit jaar gedaan ☺

@Pieter230976 Als we inderdaad geen hittegolf krijgen. En dat is inderdaad al echt geweldig!

Click. Click. Peace

En voor volgend weekend lijken de kaarten voorlopig goed te staan voor weer een nieuwe dump op de gletsjers :)

Born to Ride

Even brainstormen:
Bah, met zonnepanelen werken ? De kracht van diezelfde zon die alles doet smelten gebruiken om nieuwe sneeuw te maken, water heb je al…

Patrick1973 op 22 sep 2017 11:51

Volgens mij werkt dat uiteindelijk niet. Het zonlicht dat je absorbeert wordt uiteindelijk in warmte omgezet. Dus je kunt beter sneeuw/ijs het licht laten reflecteren. Verder zou je om broeikasgassen terug te dringen de veeteelt, landbouw en transport kunnen verminderen. Minder vlees eten en minder mensen op de wereld zetten dus ;) Het huidige “piramidespel” van meer-meer-meer gaat sowieso een keertje ploffen als we zo blijven doorgaan.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Broeikasgas

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie