Rust keert voor langere tijd terug

Roel op 22 september 2017· 10 reacties

Het Tuxertal in Oostenrijk is een plaatje!
Het Tuxertal in Oostenrijk is een plaatje!

We kunnen even bijkomen van alle opwinding. De meest geweldige foto’s kwamen voorbij uit de Alpen maar nu is het even gedaan. Niet met de mooie beelden (kijk hierboven maar eens vanuit het skigebied Zillertal 3000) maar met de vele sneeuw. Het gaat smelten maar of we een echte ‘Altweibersommer’ of ‘Oudewijvenzomer’ krijgen is nog even de vraag. Er liggen een paar kapers op de kust.

Adembenemend mooi

Eerst even naar de sneeuw want door het pak dat is gevallen was gisteren al een fantastische dag, zeker op de plekken waar de zon erdoor kwam. Kijk eens hier in het Zwitserse Engelberg, waar je echt tussen twee seizoenen inzat.

Of hier op de Hintertuxer Gletscher waar je het niet beter kon treffen:

Bron: FB Hintertuxer Gletscher
Bron: FB Hintertuxer Gletscher

Ook vanuit de ruimte was het genieten. De hele westelijke Alpenhelft was al wolkenvrij en zag je precies waar er sneeuw is gevallen.

Bron: NASA
Bron: NASA

Veel wind

Het was trouwens erg lastig om te bepalen hoeveel sneeuw is gevallen. In de regio waar het meeste viel - op de grens van Karinthië en Stiermarken - waaide het ook bijzonder hard. De automatische meetstations van de lawinediensten die verspreid staan opgesteld hadden grote moeite de juiste hoeveelheid te meten, maar de maximumhoeveelheid lag waarschijnlijk iets boven de halve meter. Inmiddels is het smelten begonnen en begin volgende week zal een groot deel van deze sneeuw verdwenen zijn. De gletsjers kunnen voorlopig wel goed vooruit!

Lake-effect snow

Eergisteren en gisteren zagen we trouwens twee mooie fenomenen. Het eerste was het Lake-effect snow van de Bodensee, op de grens van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Als een pluim waaierde een neerslagband vanaf een vast punt op het water uit over het Oostenrijkse Vorarlberg. De oorzaam is de koude lucht die over het warme water van het meer streek, daar vocht opnam die vervolgens uitregende. Aan de oevers van het meer zou volgens de radar meer dan 100 millimeter regen in een dag tijd zijn gevallen.

Lake effect snow door de Bodensee
Lake effect snow door de Bodensee

Vuurbol

Het tweede fenomeen was de vuurbol die gisteravond ergens boven Nederland of Duitsland omlaag is gekomen. Ik heb een paar beelden op twitter gezet. Hij was zelfs vanuit de Dolomieten te zien! Diverse webcams hebben hem gespot waaronder eentje vanaf de Kronplatz en een in Vorarlberg (Andelsbuch).

Officieel herfst

Vanavond duiken we officieel de herfst in. Om 22.02 uur begint hij maar het weer lijkt de andere kant op te gaan. De temperaturen lopen de komende dagen op en onder invloed van de nog sterke septemberzon smelt de sneeuw langzaam weg uit de bergen. In de geopende gletsjerskigebieden zal het goed toeven zijn.

Toch is het niet zeker of we overal van het mooie weer kunnen gaan genieten. De Alpen liggen weliswaar in een droge oostelijke stroming waar je normaal gesproken weinig van te duchten hebt, maar de komende dagen drijven in deze stroming enkele kleine bovenluchtstorinkjes mee. Die zorgen af en toe voor meer bewolking en vooral in de zuidalpen kan er nu en dan wat regen en boven 2000 meter sneeuw vallen. Erg warm wordt het voorlopig in ieder geval niet en dat vinden we natuurlijk prima. De zomer was al warm genoeg. De zomervoorspelling van het Europese model (ECMWF) is in ieder geval aardig uitgekomen. Eerder dit jaar berekende dit model een 60% kans op een hete zomer tegenover een kans van 20% op een te koele zomer. Binnenkort vertel ik jullie wat de verwachtingen zijn voor de komende winter…

Zomerverwachting die eind mei is opgesteld (ECMWF)
Zomerverwachting die eind mei is opgesteld (ECMWF)

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

https://www.facebook.com/299040560540607/videos/342840112827…

Wij wilden gisteren naar boven hier anders hadden wij dit live kunnen zien, maar er ligt te veel sneeuw op de weg naar boven.
Aan de andere zijde was er een lawine helaas met slechte afloop, voor een gezin, hun 24 jarige zoon kwam om het leven. :(
Ben blij dat we niet gegaan zijn. Vandaag is het weer prachtig blauwe lucht. :D

Dienten Die Alte schule

@Roel volgend weekend weer een potentiële klapper?

Born to Ride

@Matthias123 vanaf zondag zou er weer iets mogelijk kunnen zijn maar dat is nog héél ver weg.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

is er al iets geweten van het el Nina of el nino verschijnsel voor de komende winter

Wel fijn dat er even een rustige periode aanbreekt. voor de Gletscher gebieden is al deze sneeuw natuurlijk prachtig maar ik denk dat de locals wat mooi na zomer weer ook wel fijn vinden.

Begin op de weerkaarten al steeds meer sneeuw prikjes te zien richting aankomend weekend.
Is daar al wat over te zeggen @Roel? Verdwijnt bv dit hoge drukgebied aan het eind van de week?

@Maurice0 dat denk ik ook. Je hoort ze vaker zeggen dat de winter lang genoeg duurt.
Over sneeuwprikjes, op zijn vroegst begin volgende week. Dit weekend zijn de bovenluchten te warm voor sneeuw, misschien de gletsjers uitgezonderd.
@Pieter230976 daar kan ik kort over zijn. Er is weinig verband tussen El Nino / La Nina en het Alpenweer. Er zijn wel al enkele seizoensverwachtingen. Daarover binnenkort meer.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dat klinkt goed genoeg. Zit aankomend weekend in Westendorf en hoopte al op mooi weer, was even bang dat ik het weekend in de regen kon doorbrengen.

Indien maandag of dinsdag het weer op de Hintertux/Stubaier Gletscher goed is ga ik toch nog even een dagje skiën.
De foto’s zien jullie wel verschijnen.

@Maurice0 Ik dacht dat het over sneeuw ging. Kans op wat regen is er wel, vooral zondag.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel; het ging mij inderdaad om de regen.

Nog een stomme weer vraag:
Het schijnt dat de orkanen Maria en Lee op weg naar Europa zijn.
Ik las dat er een kans is van 50% dat we in Nederland te maken krijgen met flink wat herfstweer.

Indien deze orkaan zich inderdaad nestelt boven Ierland, heeft dit dan ook impact op de sneeuw/regen val in de Alpen?
Of heeft het vooral gevolgen voor het nood-west gedeelte van Europa?

*bericht bewerkt door Maurice0 op 25 sep 2017 12:17

Dat ligt eraan waar ie precies terecht komt en wanneer. Op de eerste plaats zouden ze door het koudere water de nodige activiteit verloren hebben als ze bij Europa aankomen. Als een orkaan bij Ierland blijft hangen komt West- en Midden-Europa in een zuidwestelijke stroming waardoor het zacht blijft. Afhankelijk van hoe ver hij daarna het Europese vasteland op komt neemt de kans op neerslag in de Alpen steeds verder toe. Maar in eerste instantie is het inderdaad een zaak voor NW-Europa.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie