De modellen zijn het eens: het wordt een warme winter

Roel op 01 oktober 2017· 34 reacties

null

Ieder jaar rond deze periode verschijnen de seizoensverwachtingen voor de winter. Ze lijken tot de verbeelding te spreken als je ziet hoe goed ze het doen in de media. We hebben de afgelopen jaren de meest alarmistische voorspellingen gelezen en dit jaar is dat weinig anders. Toch doet de wetenschap verwoede pogingen om accurate seizoensverwachtingen te maken, en waarom ook niet? Wij zetten alles voor je op een rijtje. Met garantie tot de voordeur.

Al 5 jaar een horrorwinter voorspeld

Vorig jaar deed ik melding van een Brit die de Engelse Daily Express vijf jaar op rij wist te betrappen op de meest sensationele winterprognoses. Jaar op jaar zou Groot-Britannië ontwricht worden door Siberische kou, ijs en de meest spectaculaire sneeuwval in decennia.

">26 september 2016

Nu zijn de afgelopen winters inderdaad veel in het nieuws geweest maar dan met warmterecords, groene skigebieden in de kerstvakantie en bloeiende krokussen in februari.

Koudste winter in 100 jaar

Dit jaar zijn de prognoses niet minder spectaculair. De eerste die ik tegenkwam was een artikel uit de Oostenrijkse Kronen Zeitung dat de koudste winter in 100 jaar aankondigt, dit als gevolg van een nieuwe klimaatcyclus. De krant beroept zich op het Russische Sputnik News dat op zijn beurt het Russische planetanovosti.com citeert. Check ook de apocalyptische foto:

Bron: planetanovosti.com
Bron: planetanovosti.com

Opmerkelijk is dat als bron “Europese wetenschappers” worden aangehaald die verder niet bij naam genoemd zijn. Alleen de Britse klimatoloog James Madden wordt vermeld die zou hebben gezegd dat we maar beter van de laatste septemberdagen kunnen gaan genieten. Daarna zouden we als gevolg van de lage zonne-activiteit een lange koude winter induiken. Na wat googelen blijkt James Madden precies de man te zijn achter een deel van de alarmistische Daily Express verhalen. Zo is de cirkel weer rond.

Dezelfde bron

De Berliner Kurier signaleert eveneens een “Jahrhundert-winter” en haalt daarbij de Oostenrijkse weersite wetter.at aan (gelieerd aan sensatieblad OE24) die dezelfde Russische bron lijkt te hebben gebruikt.

Ter verificatie nam de Berliner Kurier contact op met de Duitse meteoroloog Dominik Jung die het verhaal naar het rijk der fabelen verwees. Terecht natuurlijk, al was het nota bene Jung zelf die zich in het verleden bezighield met discutabele seizoensvoorspellingen. Zie ook hier en hier.

Wat zeggen de modellen?

Intussen zijn grote weerinstituten wereldwijd nog steeds bezig het weer op lange termijn beter te begrijpen. Dit zijn experimentele, maar op wetenschap gebaseerde, seizoensvoorspellingen waaruit misschien ooit de gouden formule wordt gevonden. Wat zeggen deze berekeningen voor de komende winter in de Alpen?

GCFS1: 0,5 - 1 graad te warm, iets te droog

Het German Climate Forecast System (GCFS) - een samenwerkingsverband van de Universiteit van Hamburg en de Deutscher Wetterdienst (DWD) - berekent voor het eerste deel van de winter zachter weer dan normaal. In de periode november-december-januari zou het 0,5 tot 1 graad warmer en ook iets droger zijn dan het klimatologisch gemiddelde (1981 en 2014). Dit sluit koude sneeuwrijke fasen zeker niet uit, maar dan zouden ze worden afgewisseld met zachte zuidwestelijke stromingen of föhn. Voor februari is helaas nog geen prognose bekend.

null

CFSv2: 1 - 2 graden te warm, in de zuidalpen veel regen

Het Coupled Forecast System (CFS, versie 2) is warmbloediger. Zonder uitzondering zouden alle wintermaanden duidelijk te warm uitvallen. Bekijk december, januari en februari, of de wintermaanden tezamen hieronder:

null

Opvallend is dat heel Europa deelt in de wintermalaise. Vooral boven Oost-Europa zien we uitschieters van meer dan 2 graden in de plus. Opvallend is ook dat december en februari (zie kaart hieronder) volgens dit model zeer nat worden in de zuidalpen. Dat betekent veel regen en een hoge sneeuwgrens. De noordalpen zouden waarschijnlijk met föhn te maken krijgen wat de hoge temperatuur daar kan verklaren.
null

IRI: vrij normale temperatuur en neerslag

Het International Research Institute (IRI) van de Columbia University berekent daarentegen een vrij normale (tot iets te zachte) winter en een normale hoeveelheid neerslag.

null

ECMWF: warm voorseizoen

Helaas heeft het Europese model (ECMWF) de berekeningen vanaf januari nog niet klaar, maar wel voor de periode oktober - december. De kans op te warm weer is 20 tot 30% groter dan de kans op normale temperaturen dan wel te koud weer voor de tijd van het jaar. Het zal toch niet weer duimen worden voor de kerstvakantie?

null

Wat gaat het worden?

We moeten ECMWF dus nog even afwachten maar de meerderheid van de modellen gaat voor iets tot veel te zacht weer. Laten we hopen dat IRI er het dichtst bij zit óf dat de natuur ons echt weet te verrassen. Het is misschien ook maar goed dat seizoensverwachtingen nog in de kinderschoenen staan, zo blijft de aanloop naar de winter ieder jaar spannend. Wie weet krijgen we wel echt de koudste winter in 100 jaar…!

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Natuurlijk wordt het weer duimen voor de kerstvakantie, zorgt voor wat leven in de brouwerij.

Precies, @Roel, zou ook leuk zijn voor die meneer van de Express om een keer gelijk te krijgen!

Hoe betrouwbaar bleken deze modellen vorig jaar (en de jaren daarvoor)?

@ThomJ wisselend. IRI zat vorig jaar bv. erg goed met een te droge en iets te warme winter. Het jaar ervoor scoorde het ook vrij goed. CFSv2 voorspelde vorig jaar teveel warmte.
@Forza ik hoop als liefhebber met je mee :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Een beetje jammer dat jullie je verlagen tot telegraaf achtige koppen. Zolang het weer meer dan 5 dagen vooruit niet te voorspellen is, is dit natuurlijk complete onzin. Als het uitkomt hoor je gelijk zie je wel de modellen hadden gelijk, komt het niet uit (waarop de kans rond de 50% is) dan hoor je er nooit iemand meer over.

Born to Ride

Voor het eerst in jaren wordt een warme winter voorspeld: Zou het dan voor het eerst in jaren eens een koude winter worden…?

Veel neerslag in de zuidalpen zou heel mooi zijn, als was het maar om de waterbassins voor de kunstsneeuwproductie vol te krijgen.

@Matthias123 de titel zegt alleen feitelijk wat de modellen nu zeggen. Inderdaad is de kans groot dat het net wat anders loopt, dat heb ik ook geprobeerd duidelijk te maken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Rogier zijn plant gaat nog gelijk krijgen veel neerslag , @roel wat zijn eigenlijk de normale waarden in de alpen van temperaturen

Dat hangt sterk van de hoogte en locatie af. De Italiaanse Alpen zijn warmer en zonniger dan de Oostenrijkse. In de meeste Oostenrijkse skidorpen is het overdag gemiddeld net boven nul, maar 's nachts flink eronder. Om je een idee te geven hier de gemiddelde etmaaltemperatuur in januari in Zwitserland:

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Tsja…

dit soort berichten lees je niet graag, zeker niet na zo’n mooie start van de herfst begin vorige maand. Duimen voor de kerst??? volgens mij zijn de woorden van @Roel altijd: ik kan niet verder kijken dan 7 tot 10 dagen en dat is al ruim… volgens mij countdown app is het toch zeker nog 83 dagen voor wij vertrekken om met de kerst week te skiën…

Dus beschouw ik dit bericht als niet gelezen, en snel vergeten… ;-) hihihi

vraagje aan @roel: per wanneer ga je ons weer met dagelijkse weersberichten voorzien? Ik snap dat het nu nog geen zin heeft… maar ik stel de vraag vast.

William & José

Het valt mij op dat er minder (zuid-)westcirculatie lijkt te komen en vaker een noordenbriesje. Ik gok op een goede winter… Maar ja, weer, laat staan klimaat, laat zich later dan een dag of 10-15 (of bij die prutsers van het KNMI een dag of 2) niet voorspellen…

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?

Beste Roel, inderdaad is de foto bij die Russische krant vermakelijk, maar het artikel baseert zijn voorspellingen kennelijk op de zonne activiteit? Dat is m.i. wel degelijk 1 van de belangrijkste factoren die onze winters bepaalt. Elfstedentocht liefhebbers weten maar al te goed dat de tocht exclusief is verreden in periodes van een zonne-minimum. De komende 3 winters vallen in een minimum van de 9-11 jarige zonne cyclus. In hoeverre nemen de andere weermodellen deze factor mee?

Prachtige kop en leuk om te lezen… Ik kan je nu al voorspellen dat mensen al beginnen met billen knijpen… nu al door dit te lezen… Maar zelf geloof ik er geen bal van…

Een beetje jammer dat jullie je verlagen tot telegraaf achtige koppen. Zolang het weer meer dan 5 dagen vooruit niet te voorspellen is, is dit natuurlijk complete onzin. Als het uitkomt hoor je gelijk zie je wel de modellen hadden gelijk, komt het niet uit (waarop de kans rond de 50% is) dan hoor je er nooit iemand meer over.

Matthias123 op 1 okt 2017 11:33

Dit een beetje. Als verder dan 3 dagen vooruit kijken al vaak wordt afgedaan als ‘onzeker’, Welke waarde heeft zo’n lange termijn-verwachting dan?

Zijn de indicatoren anders? de modellen? de factoren?

Het valt mij op dat er minder (zuid-)westcirculatie lijkt te komen en vaker een noordenbriesje. Ik gok op een goede winter… Maar ja, weer, laat staan klimaat, laat zich later dan een dag of 10-15 (of bij die prutsers van het KNMI een dag of 2) niet voorspellen…

Harry(Winterberg) op 1 okt 2017 18:22

Ik zou het KNMI geen prutsers willen noemen. Punt is, het KNMI gokt niet. Een paar dagen vooruit zijn nog net te voorspellen, maar verder vooruitkijken kan eigenlijk niemand. Misschien ooit met snellere computers. Als je voor een vijfdaagse voorspelling drie dagen moet rekenen, heb je uiteindelijk maar een tweedaagse voorspelling.

Het is precies zoals Matthias123 zegt. De Brit van de Daily Express gaat denk ik net zolang door tot zijn “horror winter” een keertje uitkomt. En dan zegt hij: “zie je nou wel, dit had ik precies voorspeld.”

Beste Roel, inderdaad is de foto bij die Russische krant vermakelijk, maar het artikel baseert zijn voorspellingen kennelijk op de zonne activiteit? Dat is m.i. wel degelijk 1 van de belangrijkste factoren die onze winters bepaalt. Elfstedentocht liefhebbers weten maar al te goed dat de tocht exclusief is verreden in periodes van een zonne-minimum. De komende 3 winters vallen in een minimum van de 9-11 jarige zonne cyclus. In hoeverre nemen de andere weermodellen deze factor mee?

bigfoot op 1 okt 2017 18:42

Ik zou niet durven zeggen dat zonnevlekken de winter bepalen, maar meer dat ze bepaalde randvoorwaarden leveren. Het belangrijkste is nog altijd dat er een hogedrukgebied boven Noord-Europa moet komen te liggen wil het hier koud worden. Zonnevlekken alleen kunnen daar niet voor zorgen.
@William-Jose, de dagelijkse blogs beginnen ruim voordat het seizoen begint, misschien al snel maar dat hangt een beetje af van de weersontwikkelingen.
@GiGi, dit soort seizoensvoorspellingen zijn inderdaad weer een andere tak van sport die anders werkt dan een 10-daagse verwachting of het klimaat. Het zijn inschattingen van o.a. de frequentie dat een bepaalde weersituatie optreedt. Bv. krijgen we meer noordstromingen dan normaal of minder? Dat kan te maken hebben met het ijsoppervlakten, sneeuwbedekking, zeewatertemperatuur enz. Ieder model gebruikt hier andere input voor en nog niemand heeft de juiste cocktail van parameters gevonden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel en iedereen hier op het forum.
De tendens is sowieso opwarming van het klimaat.
Dus lijkt het mij logisch dat deze modellen procentueel gezien meer en meer gelijk gaan krijgen.

Hier en daar een koude inval en een stevige sneeuwbui lijkt mij zeker niet uitgesloten maar algemeen zullen de winters wel warmer worden zeker zoals we de laatste 5j al meemaken.
Sinds 3de jaar op rij heb ik dus idd mijn wintervakantie opgeschoven van de kerstvakantie naar krokus. Heel spijtig want ik hield van de sfeer tijdens kerst en Nieuw id bergen :-(

Kan niet wachten op de eerste topics op het forum: “Ik ga over 38 dagen naar … maar er ligt nog bijna geen sneeuw. Moet ik mij zorgen maken?”… :p

Heeft @Freerider zijn jaarlijkse topic nog niet gestart dan?

Vind het wel opvallend dat er zoveel wetenschappers zoveel meningen hebben, wel of geen opwarming door de mens enzovoort. Al jaren wordt door “wetenschappers” beweerd dat de aarde met grote stappen opwarmt, een van deze “wetenschappers” is meneer Gore. Deze beweerde dat in 2005 (volgens mij) lager gelegen gebieden sneeuwvrij zou zijn, inmiddels weten we wel dat dit niet waar is.

Een wetenschapper van de Wageningse Universiteit zei ooit bij RTLZ (jaar of 2 geleden bij van Liempt) zolang de gletsjers nog groter zijn dan in de Romeinse tijd valt de opwarming mee.

Een leuke link is deze: http://klimaatgek.nl/wordpress/opwarming/

En vergeet niet het Gardameer was ooit een gletsjer.

*bericht bewerkt door michelr op 02 okt 2017 10:59

@michelr Volgens mij is Gore geen wetenschapper en beweert hij dat ook echt niet te zijn.

Click. Click. Peace

@michelr Volgens mij is Gore geen wetenschapper en beweert hij dat ook echt niet te zijn.

Rogier op 2 okt 2017 10:55

Daarom staat wetenschapper ook tussen aanhalingstekens, hij denkt soms van wel ;-)

*bericht bewerkt door michelr op 02 okt 2017 11:00

Kan niet wachten op de eerste topics op het forum: “Ik ga over 38 dagen naar … maar er ligt nog bijna geen sneeuw. Moet ik mij zorgen maken?”… :p

Harm op 2 okt 2017 09:34

Je moet meer actief zijn op het forum, de eerste is al geweest:
https://www.wintersport.nl/forum/topic/361095

A winter without powder isn't a winter!

Altijd leuk, koffiedik kijken… ;)

2015-2016-2017 waren shit winters om te freeriden vaak te weinig sneeuw of te warm. Het kan toch niet nog slechter worden?

Altijd leuk, koffiedik kijken… ;)

DSvier op 2 okt 2017 11:16

Ik vind koffiedik anders vrij saai om naar te kijken …

Rob

2015-2016-2017 waren shit winters om te freeriden vaak te weinig sneeuw of te warm. Het kan toch niet nog slechter worden?

GP01 op 2 okt 2017 16:53

Het is echt niet al 3 jaar helemaal beroerd.

man man man wat een gejank altijd dat het maar warmer en warmer wordt en steeds minder sneeuw. We zijn gewoon verwend. Niemand hoor je klagen over de regen of te kille temperaturen in de zomer, maar o wee als er minder sneeuw valt. Misschien was de laatste 100 jaar gewoon te sneeuwrijk of te fris en is het warmere wel het standaard ;).

Voor mijn gevoel zijn de laatste 10 jaar de jaargetijden weinig verschillend, in Nederland. October t/m maart is het herfst met soms een winters prikje. Daarna is het aangenamer qua temperatuur, maar ook vaak genoeg regen(buien). Vaak iets frisser dan normaal, maar vaak ook gewoon normaal. Niks mis mee.

Die lange termijnen ben ik ook nooit zo’n fan van. We gaan het meemaken. Elfstedentocht mag, maar dat zal vast wel weer niet gebeuren. Eigenlijk liggen de Alpen net iets te zuidelijk in Europa. Ik vind weinig of maar een kortere periode sneeuw onder de 800/1000 meter helemaal niet zo raar.

Not all who wander are lost

Altijd leuk, koffiedik kijken… ;)

DSvier op 2 okt 2017 11:16

Ik vind koffiedik anders vrij saai om naar te kijken …

RCGrootveld op 2 okt 2017 17:20

Met name de reacties eronder maken het de moeite waard. ;)

Altijd leuk, koffiedik kijken… ;)

DSvier op 2 okt 2017 11:16

Ik vind koffiedik anders vrij saai om naar te kijken …

RCGrootveld op 2 okt 2017 17:20

Met name de reacties eronder maken het de moeite waard. ;)

DSvier op 2 okt 2017 20:19

Want? :)

Gewoon realistisch en het is zoals het is ;)

Not all who wander are lost
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie