Sneeuwrijk weekend voor de boeg?

Roel op 02 oktober 2017· 14 reacties

De sneeuw op de gletsjers verdwijnt waarschijnlijk niet meer (foto: Goldbergkees, Oostenrijk
De sneeuw op de gletsjers verdwijnt waarschijnlijk niet meer (foto: Goldbergkees, Oostenrijk

Na een septembermaand vol sneeuw hebben we even moeten wachten op het volgende wapenfeit, maar nu staat hij redelijk solide op de kaart. Komend weekend ziet er voor de noordalpen sneeuwrijk uit en de sneeuwgrens lijkt lager en lager uit te komen.

Koele september zegen voor de gletsjers

De foto hierboven laat de Goldbergkees zien, een Oostenrijkse gletsjer helemaal achterin het dal bij Rauris. Dit was een maand geleden nog een grauwe, smeltende ijsvlakte maar de septembersneeuw heeft veel goeds gedaan. Ook voor de nabijgelegen Mölltaler Gletscher waar het skiën weer hervat is. Sinds begin september is er vrijwel niks meer weggesmolten op de gletsjers.

Meteoschweiz, de Zwitserse weerdienst, kon een record aantal sneeuwdagen melden in het hooggebergte in de koelste septembermaand sinds 2001. Op de Weissfluhjoch bij de wintersportplaats Davos viel op maar liefst 15 dagen sneeuw, dit is sinds 1959 toen de metingen begonnen niet eerder voorgekomen. Ook in het zuiden van Oostenrijk is een record gevestigd. Op de Villacher Alpe, op 2140 meter hoogte in Karinthië, was het de sneeuwrijkste september sinds 1925. In totaal viel hier 78 centimeter sneeuw (bron: ZAMG).

Ex-orkanen breken geen potten

Na alle sneeuwperikelen moesten we weer even geduld hebben. Even leek het erop dat de ex-orkanen Maria en Lee - die Europa vandaag en morgen in verzwakte vorm aandoen - de winter zouden terugbrengen maar dat scenario is definitief van de baan. In plaats daarvan krijgen de Alpen morgen flink wat regen over zich heen, met boven 2000 meter ook enige sneeuw. Perfect voor de gletsjers maar het leidt niet tot mooie plaatjes in de dalen. Daar is het grijs.

Daar komt dit weekend verandering in. Een actief lagedrukgebied draait zich warm op de noordelijke Atlantische Oceaan en doordat de stroming naar het noordwesten draait wordt de weg vrijgemaakt voor belangrijk koudere lucht. Vrijdag bereikt deze de Alpen en dan gaat het langs de hele noordkant van de Alpen flink regenen en sneeuwen.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Nordstau

Sneeuw tot in de dalen mogelijk

De sneeuwgrens ligt vrijdagavond waarschijnlijk al in de hogere dalen op zo’n 1000 meter en kan zaterdag nog verder omlaag gaan. Dit is de prognose voor vrijdag, maar het lijkt erop dat het een groot deel van zaterdag nog kan doorsneeuwen. Met name in Oostenrijk. De minste sneeuw is bestemd voor de zuidalpen. Die liggen in de luwte van wat we gerust de eerste “nordstau” van het seizoen mogen noemen!

Ook daarna lijkt het aan de frisse kant te blijven al wordt het droger en zonniger. Zou je een gaatje kunnen vinden, dan is volgende week misschien wel een perfect moment voor een eerste shorttrip naar de Alpen. Op de eerste plaats voor de gletsjerskigebieden maar wie weet gaat er een lager gebied open… In Kitzbühel gebeurt dat sowieso, over 11 dagen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Quote: “Zou je een gaatje kunnden vinden, dan is volgende week…” @Roel dit soort uitspraken is natuurlijk funest! Nu ga ik dus serieus nadenken om te gaan.

Dag Roel,

wat geeft dit voor de gletsjer skigebieden in de herfstvakantie ? mogen we daar door deze sneeuwval sowieso al erg goede condities verwachten, of is het daarvoor nog wat te vroeg ?

@Domi75 gletsjerskigebieden die dan open zijn, vooral die in Zwitserland en Oostenrijk, zullen inderdaad vrij goeie condities hebben. Dat is al bijna duidelijk.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Inmiddels alweer 9 dagen geleden, maar op de Stubaier Gletsjer was het al fantastisch toeven!

https://cdn.wintersport.nl/forum/19/96915fdf11315d8e841ab992...

En nog eentje…

null

ik word er weer blij van !

Seriously snow addicted family!

.

*bericht bewerkt door DrPhil op 02 okt 2017 21:18

De hintertux gletscher was gisteren werkelijk waar super. Rond de middag werd het zo’n 2 graden op de top en de sneeuw was heerlijk.

Zelfs de afgelopen 2 jaar heb ik eind oktober niet zulke goede condities meegemaakt.

Helaas kan ik via me mobiel geen foto’s toevoegen. Deze volgen later

*bericht bewerkt door Maurice0 op 03 okt 2017 07:50

Gelukkig is er Facebook @Maurice0. Het water loopt me bijna in de mond :-)

null

null

*bericht bewerkt door Roel op 03 okt 2017 08:51

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Roel ik wil met het gezin 14 okt naar de stubai gaan. is dat aan te raden of toch beter feb?
ik hoor graag je mening.

gr ronald

*bericht bewerkt door rovako op 03 okt 2017 12:27

@rovako in februari zal er zeker meer open zijn dan in oktober en het zal (op de vakantie na) mogelijk zelfs rustiger zijn. Daarentegen is de kans op ergere kou wel groter!

Ik ben er van 14 tot en met 21 oktober sowieso al dus als we anders allebei een andere periode uitproberen ;)

#proudtobepartofleswintersporters

@rovako in februari zal er zeker meer open zijn dan in oktober en het zal (op de vakantie na) mogelijk zelfs rustiger zijn. Daarentegen is de kans op ergere kou wel groter!

Ik ben er van 14 tot en met 21 oktober sowieso al dus als we anders allebei een andere periode uitproberen ;)

vic2000 op 3 okt 2017 19:38

verwacht jij het druk 14 tot 21 oktober??

@rovako ik zou met het gezin wachten tot de kerst of anders februari. Lang niet alles is inderdaad open en iedereen heeft nu honger naar sneeuw, dus het zal aardig druk zijn.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Bedankt voor je bericht @Roel

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie