Nazomer raakt langzaam in het slop

Roel op 16 oktober 2017· 16 reacties

Schitterend uitzicht op Zell am See met op de achtergrond de Kitzsteinhorn
Schitterend uitzicht op Zell am See met op de achtergrond de Kitzsteinhorn

Het zijn nazomerdagen om van te dromen. Het contrast van de deels besneeuwde bergtoppen met de steeds verder verkleurende bladeren geeft geweldige plaatjes. Heel veel met wintersport heeft het natuurlijk niet zo veel te maken al is Kitzbühel zaterdag dus wel degelijk geopend. Deze week raakt er langzaam echter iets veranderen.

Skiën in nazomerse sferen

Bijna 24 graden werd het gisteren in het Oostenrijkse Ehrwald. Redelijk bizar als je bedenkt dat er op hetzelfde moment skiërs omlaag kwamen in Kitzbühel, het eerste niet-gletsjerskigebied dat dit seizoen geopend is. Zo ziet het er daar op dit moment uit.

Het geopende deelgebied Resterhöhe bij Kitzbühel
Het geopende deelgebied Resterhöhe bij Kitzbühel

We gaan nog een paar van dit soort dagen meemaken waarbij er vast wel weer wat dagrecords zullen sneuvelen. Genieten is het voor wandelaars, rotsklimmers en mountainbikers. Rogier is er eentje van, hij stuurde me vanmorgen deze foto door.

null

Het satellietbeeld van vandaag lijkt veel op dat van gisteren (foto) en spreekt eigenlijk boekdelen. Bijna onafgebroken zonneschijn en een heldere hemel boven het Alpengebied. Merk de smog op boven Noord-Italië, een fenomeen dat helaas vaker voorkomt bij hogedrukweer.

(Bron: NASA)
(Bron: NASA)

Storingen naderen

Toch gaat er langzaam iets veranderen. Morgen komt er al wat meer hoge bewolking voor, en woensdagavond zouden de eerste buien de Franse Alpen kunnen gaan bereiken. Het hangt samen met de aftakeling van het krachtige hogedrukgebied dat de Alpen in zijn greep heeft. Vanuit het westen staan storingen te trappelen die de Alpen in de loop van de week steeds vaker weten te bereiken.

Met winter heeft het aanvankelijk nog niet veel te maken, daardoor is het te zacht. In het hooggebergte kan donderdag al wel wat sneeuw vallen maar dat is niks raars in oktober. De neerslag concentreert zich dan vooral op de Franse en later ook Italiaanse Alpen. In de noordalpen zorgt föhn nog voor aangename temperaturen en aardig wat zon. Ons sneeuwmodel laat dit mooi zien, sneeuw valt er vooral op de Franse, Italiaanse en Zwitserse bergtoppen.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

In het weekend koeler

Pas vanaf vrijdag gaat het roer ook in Oostenrijk geleidelijk om, met lagere temperaturen en opkomende neerslag. De hoeveelheden zijn tot dan waarschijnlijk nog bescheiden, daarna zou er meer neerslag kunnen vallen die boven 1500-2000 meter overgaat in sneeuw. Of het de aanzet is voor meer moeten we afwachten. De laatste berekeningen laten een herstel zien, maar dat is nog buiten de betrouwbare termijn. Positief is in ieder geval dat we naar iets normalere temperaturen gaan. Dat zullen ze in Kitzbühel ook niet erg vinden.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik vraag mij nu echt af wie zich geroepen voelt om daar nu te gaan/komen skiën.
Hoeveel km is er in KitzBuhel nu open qua skipiste. En moet je hier ook om en bij de 200€ voor een 6 daagse skipas betalen?

Op de Oostenrijkse gletsjers is het goed toeven hoor. Je moet er alleen niet heen gaan voor lange dagtochten. Maar training, materiaal uitproberen, lessen nemen, opleiding tot skileraar volgen, een lang weekendje opwarmen voor het seizoen… Kan allemaal prima.

Die ene piste op de Resterhöhe trekt mij ook niet (twee aar geleden een dag geweest, aansluitend op een opleidingsweek in Kaprun). En volgens mij is er een aparte prijs voor. Duss als je toch in de buurt bent kan het grappig zijn, gewoon ‘omdat het kan’.

Worden de gletsjers niet heel snel ijzig, zo?

Ik vraag mij nu echt af wie zich geroepen voelt om daar nu te gaan/komen skiën.
Hoeveel km is er in KitzBuhel nu open qua skipiste. En moet je hier ook om en bij de 200€ voor een 6 daagse skipas betalen?

Gerrit op 16 okt 2017 12:43

@Gerrit, ik denk meer mensen dan je denkt. Men is toch nieuwsgierig. Nu zijn de pistes weer dicht maar vanaf 21 oktober is het deelgebiedje dagelijks geopend. Dat wil zeggen 2 naast elkaar gelegen pistes. Vanaf 26 oktober komt daar een deel van de Hahnenkamm bij. Daarvoor zou ik echter geen weekpas aanschaffen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel, zou deze setting in juni of juli 35+ temperaturen hebben opgeleverd?

Not all who wander are lost

@Edwin. dat zit er wel in ja. Ik moet persoonlijk niet denken aan deze setting in juli…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Je betaald 35 EURO per dag nu, en je zou je verbazen over het aantal skiërs aldaar.
Natuurlijk is een week skiën op die 2 pistjes niet de bedoeling, maar voor mensen die niet kunnen wachten of willen trainen is dit een leuk uitstapje (als je niet te ver woont), uiteindelijk heb je meer te skiën dan in een indoorhal wat veel minder leuk is en minstens even duur!

What’s wrong aanstaande zondag?

Wat een bizar gezicht die dikke sneeuw ‘weg’ in Kitzbühel. Wel leuk als je in de buurt bent om een paar uur daar te kunnen skiën. Vraag me af waarom ze opgeslagen sneeuw nu hebben ingezet en niet hebben gewacht ?

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

@Roel, Als ik de 6daagse voorspelling bekijk voor Engelberg, zie ik dat de staafgrafieken van de neerslag niet uitgelijnd

null

Lig dat aan mijn pc of niet ?

@Patrick1973 dat zou ik wel zeggen. Bij mij gaat de weergave goed

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel welke versie van windows gebruik jij ?

@Patrick1973 Ik werk op een mac. Stuur me een PM welke browser en besturingssysteem gebruikt. Dan meld ik het bij onze technische mensen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Er verschijnt trouwens de nodige sneeuw op de sneeuwkaart voor zondag en maandag. Neem de hoeveelheden nog niet te letterlijk want andere modellen zijn nog niet zo scheutig. Morgen volgt een uitgebreide update.

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Er is in ieder geval terug beweging op de kaarten!

@Roel jammer genoeg voor mij zit ik nu maandag en dinsdag in Engelberg…En ik hoop echt dat je kaarten gelijk hebben, want dat ziet er niet verkeerd uit

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie