Eerste zuidkantdump van het seizoen?

Roel op 31 oktober 2017· 29 reacties

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Jaja, hij staat erop. Onze sneeuwverwachting vertaalt vanochtend waar de modellen al een paar dagen op wijzen. Namelijk een portie sneeuw voor de zuidalpen, de eerste echte sneeuwval van dit prille seizoen. Het is nog de vraag of het echt zo gaat gebeuren, maar de kansen waren niet eerder zo groot deze herfst.

Droogte en bosbranden

Het zou geweldig zijn voor de door droogte geplaagde gebieden in het zuiden. Laat ik daar even op terugkomen. Het neerslagkaartje van Oostenrijk verklapt al dat de verschillen tussen noord en zuid op dit moment gigantisch zijn. Terwijl oktober in de noordalpen iets te nat verliep, was het zuiden (Karinthië en Osttirol) met lokaal minder dan 15% van de normale hoeveelheid neerslag kurkdroog. Het geeft maar weer aan dat “de Alpen” een ruim begrip is, en dit is nog maar alleen Oostenrijk.

Bron: ZAMG
Bron: ZAMG

Geen wonder dat er bosbranden uitbreken. De ergste droogte, eigenlijk al sinds de zomer, heerst in de westelijke Italiaanse Alpen. In Piemonte hangt al dagen rook die maar niet wil verdwijnen. Op dit satellietbeeld van de NASA zie je hoe de rook de dalen steeds verder vult, en daarin verandert weinig zo lang het weerbeeld niet verandert. De webcam eronder laat zien hoe dit er in het dal uitziet, net over de grens bij Val d’Isère. Je moet echt de berg op wil je aan de rook ontsnappen.

Bron: NASA
Bron: NASA

Ceresole Reale, net over de grens bij Val d'Isere
Ceresole Reale, net over de grens bij Val d'Isere

Zuidalpen eerste rij

De neerslag komt dus als geroepen, vooral als het zwaartepunt in dit deel van de Alpen komt te liggen. Die kans is wel aanwezig. Zaterdag zakt een gebied van lagedruk ver uit tot over Spanje waardoor storingen sinds lange tijd eens de zuidalpen kunnen bereiken. Het begint zaterdag in de Franse Alpen. Omdat de lucht van oorsprong erg zacht is ligt de sneeuwgrens dan nog boven de 2000 meter. Het zaakje moet in de loop van de dag en vooral op zondag echter gaan activeren en naar het oosten opschuiven. Tegelijkertijd sijpelt er wat koudere lucht binnen vanuit het noorden en is er zelfs kans op een kleine Genuadepressie. Een moment waarop de harten van Italianen sneller gaan kloppen want dat zijn de sneeuwbrengers. Niet alleen van de Italianen trouwens, ook van de wintersporters in het zuiden van Zwitserland, Osttirol en Karinthië. Er is zelfs kans op sneeuw uit een retour d’est, precies voor de gebieden die nu in de rook hangen.

Op de Zuid-Duitse Zugspitze ligt al genoeg, is het nu de beurt aan Italië?
Op de Zuid-Duitse Zugspitze ligt al genoeg, is het nu de beurt aan Italië?

Het is alleen nog niet in kannen en kruiken, dat zeg ik er meteen bij. Er zijn nog wat dagen te gaan, en ook al zijn de kansen voor de zuidalpen niet eerder zo groot geweest, er is een 30% kans dat het toch weer de noordalpen of juist de Franse Alpen zijn. En we hebben net laten zien dat de zuidalpen ook heel groot zijn, dus nog niets is zeker (ook de hoeveelheden niet). We gaan het de komende 72 uur goed volgen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Eindelijk ook een neerslagsignaal bij mij in de buurt. :-)

Click. Click. Peace

Sulden IT opent dit weekend

null

Livigno besneeuwt vlijtig maar heeft nog wat tijid nodig

null

The older I get, the better I was

Eindelijk ook een neerslagsignaal bij mij in de buurt. :-)

Rogier op 31 okt 2017 11:31

Zodra @Roel retour d’est in een bericht zet gaat bij Rogier het automatisch alarm af, haha.
Goede berichten!

Uitrusten doe je maar in de lift.

De kansen zijn nog wat toegenomen voor de Zuidalpen, met op maandag mogelijk een staartje voor Oostenrijk. Maar, het is nog steeds ver weg.
Zondag:

null

Maandag:
null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Onmen Sulden is vandaag zelfs al geopend:

null

Born to Ride

Het is toch bijna traditie dat als FFF is, er sneeuw valt bij Rogier?

mama on a mission in the snow

@Skimams Ja en echt gelukkig wordt ik daar niet van. Nu ben ik waarschijnlijk al weer thuis voor de eerste vlokken ;-)

Click. Click. Peace

NU hopen dat het niet zoals vorig jaar wordt, vroeg veel sneeuw en in december zacht en geen neerslag. Ga er van uit dat het wel goed komt.

*bericht bewerkt door michelr op 01 nov 2017 10:16

@michelr In dat opzicht lopen we hier al drie weken achter wat sneeuwval betreft…

Click. Click. Peace

@michelr In dat opzicht lopen we hier al drie weken achter wat sneeuwval betreft…

Rogier op 1 nov 2017 10:10

Is wel weer laat, maar vorig jaar was het in Oostenrijk in november veel sneeuw. Sommige gebieden gingeneerder open maar toen was het in december zacht en kurk droog.

Je hebt goede kaarten @Roel nu de slagen binnenhalen :D

Komt u maaaaar!

Je weet niet wat je niet weet.

Aan de Noordkant verspellen de diverse sites ook nog flink wat sneeuw. Niet erg blij mee want ik wilde zondag naar Solden rijden. Maar testen zonder zicht lijkt me niks.
De voorspelling voor Solden voor zondag en maandag staat nu op 73cm bij Bergfex. Bij skiresort.info op 58cm. Bij snow-forecast op 69cm. Erg eensgezind.

*bericht bewerkt door DrPhil op 01 nov 2017 11:05

De nieuwe run toch weer iets warmer helaas… hopen dat de volgende run weer kouder wordt😃

DB

Er komt wel sneeuw maar de temperaturen zijn lijk nog vrij hoog

En de sneeuwverwachting voor Sölden is op Bergfex opeens verlaagd tot 25cm.

null

De spreiding rond die neerslagpiek is ook nog wel erg groot… (dit is prikpunt Tirol). Hoe de boel daadwerkelijk over die hoofdkam heen komt is natuurlijk afwachten. Het is dan ook nog steeds over 5 dagen, die dump. Hoewel het al een week op de kaarten staat en er ook echt wel wat zal vallen op de Oostenrijkse gletsjers, is de hoeveelheid toch nog steeds lastig te berekenen. Sowieso zijn neerslaghoveelheden een van de lastigste symptomen om goed te berekenen, schijnt.

Het gaat er mij meer om of ze sneeuw voorspellen of niet. Sneeuw=meestal geen zicht. 10cm of 60cm maakt dan (meestal) niet uit. Dus in dit geval ben ik blij met de bijstelling. Voor maandag staat er nu een voorzichtig zonnetje.
Het lijkt me ook geen pretje op de gletsjerweg op te rijden met sneeuw. Gelukkig heb ik alleen nog maar een testkaart.

*bericht bewerkt door DrPhil op 01 nov 2017 13:03

@DrPhil kan maar zo zijn dat Sölden dit weekend bij een redelijke laag kunstsneeuw de Giggijoch open gooit zodat je vanuit daar richting de gletsjer kan. Ze zijn namelijk al volop aan het draaien daar.

Dat zou fijn zijn, thx!

null

Das nogal een beetje sneeuw voor kirchberg …

Niet alleen voof zuid alpen dus , klopt dat ?

Hopelijk word het weer net niet zoals vorig weekend in Oostenrijk ,
Vandaag las ik de wintervoorspelling van meteofrance warmer en natter ,hopelijk zitten ze ernaast

null

Not all who wander are lost

Cervinia is droog en bruin tot 3000+ meter, mooi contrast met de vers geproduceerde kunstsneeuw

null

The older I get, the better I was

Morgenvroeg een vers weerbericht met de laatste ontwikkelingen

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Nieuwe run toch weer tikkeltje kouder.

DB

Ook in Risoul staan de sneeuwkanonnen aan! De voorbereidingen zijn gestart! :D Hopelijk valt er dit weekend aardig nog wat natuursneeuw om een goede basis te voorzien! ;)

null

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

Ook in Risoul staan de sneeuwkanonnen aan! De voorbereidingen zijn gestart! :D Hopelijk valt er dit weekend aardig nog wat natuursneeuw om een goede basis te voorzien! ;)

null

sven311 op 2 nov 2017 08:40

Haha, heftig zeg. Ben benieuwd hoe het er nu uitziet…

Wintersport liefhebster #1

@roel , hoeveel kans is er op sneeuw of waterballet in Frankrijk , de temperaturen zien er nog hoog uit op zaterdag beneden de 2000m

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie