's Werelds beste skigebied, of niet?

Rogier op 26 november 2017· 40 reacties

's Werelds beste skigebied: Val Thorens
's Werelds beste skigebied: Val Thorens

Afgelopen week was het weer zover. Val Thorens is voor de vierde keer uitgeroepen tot het beste skigebied ter wereld. Ongeveer op het zelfde moment dat Val Thorens dit nieuws naar buiten bracht kreeg ik een berichtje van Montgenèvre of ik op hen wilde stemmen zodat dit station “European Best Ski Resort” zou kunnen worden. Ook Livigno en Avoriaz vroegen mijn stem. Zoover doet ook nog een duit in het zakje en noemt Sankt Anton – Sankt Christoph – Stuben het beste skigebied. Ik kan nog wel even doorgaan met het noemen van Beste Skigebieden en andere prijzen, normeringen en geweldige labels. Elk skigebied lijkt wel in de prijzen te vallen.

World Ski Awards

Val Thorens heeft dit jaar dus weer een prijs in de wacht gesleept. Het is volgens World Ski Awards 's werelds beste skigebied. Deze organisatie deelt nog veel meer prijzen uit. Beste skigebied per land, beste freestyle gebied, beste dit en beste dat. Als je op de website van World Ski Awards rondklikt word je niet heel veel wijzer van het wat, hoe en waarom. Oke, er wordt gestemd, dit jaar door 1.600.000 mensen in 85 verschillende landen en dat levert prijswinnaars op. Maar betekent dit tegenwoordig niet eerder dat Val Thorens een actief en goed werkend social media beleid heeft? Meer dan dat het echt beoordeeld is op kwaliteit en het echt ’s werelds beste skigebied is? Ik wil absoluut niet zeggen dat Val Thorens geen geweldig dorp/gebied is, maar is het ’s werelds beste skigebied?

Bijzondere shortlist

Omdat ik via verschillende kanalen werd gevraagd om te stemmen voor de European Best Ski Resort Award ging ik ook ook even langs op die website. Daar staat een shortlist van gebieden die kans maken. Eerlijk gezegd is dat een allegaartje aan gebieden, gebieden die wat mij betreft niet met elkaar te vergelijken zijn. Misschien kun je Val Thorens en Ischgl wel met elkaar vergelijken, maar Le Grand Bornand of Les Contamines zijn toch gebieden van een hele andere orde.

Sneeuw is erg belangrijk voor waardering van skigebied
Sneeuw is erg belangrijk voor waardering van skigebied

Wanneer ben je de beste?

Veel van deze verkiezingen gebruiken stemrondes en dat klinkt heel democratisch, maar omdat het geen steekproef is en mensen vrijwillig stemmen is het gebied of bedrijf dat de meeste stemmers kan mobiliseren de winnaar. Bovendien, wat is de stem van iemand waard als hij niet in andere skigebieden is geweest? Door deze verkiezingen zo uit te schrijven is het logisch dat gebieden met de meeste bezoekers hoog eindigen, terwijl wintersporters in kleine gebiedjes misschien wel meer wintersportplezier beleven. Dat weten we gewoon niet. Buiten dat het dus geen objectieve stemming is, is er ook een wildgroei aan verkiezingen en oorkondes. Hoe kan het dat het ene Europese gebied 's werelds beste is, en ik op een ander moment mag stemmen voor het beste skigebied van Europa? En sommige awards worden ieder jaar opnieuw uitgereikt, alsof skigebieden zo snel in kwaliteit voor- of achteruit gaan.

Rondpompen van marketingbudget

De lokale VVV’s van de skigebieden zijn dol op dit soort prijzen. Het is natuurlijk geweldig om te zeggen dat je (weer eens) bent verkozen als beste. Een directeur van een VVV kan ermee pronken, hiermee geven VVV’s zichzelf eigenwaarde. Ook de organisaties pakken uit met mooie marketingtermen op hun websites en met feestelijke uitreikingen. Het voelt een beetje als het rondpompen van marketingbudget. Als je de ene prijs niet wint kun je de volgende week wel ergens anders een prijs ophalen.

Iedereen wil wat anders

De vraag is ook, waar moet zo’n beste skigebied ter wereld aan voldoen? Is dat gebied zomaar uit te roepen? Op voorhand is dit volgens mij al lastig omdat sneeuw een natuurproduct is. Het is vervelend skiën in een prijswinnend skigebied als de sneeuw of het weer slecht is. Het gevoel van skiplezier hangt teveel samen met de condities. Verder zijn we allemaal anders, en is elke vakantie anders. Zo wil je als ouders met jonge kinderen een heel ander gebied dan een groep studenten, of een jong stel. Om nog maar niet te spreken over freeriders of freestylers. Dit alles rechtvaardigt de twijfel rondom dit soort uitreikingen. Is één van jullie wel eens naar een bepaald gebied gegaan omdat het een award heeft gewonnen? Of heeft één van jullie wel eens gestemd voor een van deze awards?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Tja Valtho is nou eenmaal een enorm polulaire plek voor jongeren van pakweg 15 tot 23 jaar (wat de rest niet uitsluit). En laat dat nou net een groep zijn die veel op social media te vinden is. Dus snel een stem uitbrengen.

Heeft inderdaad niks met kwaliteit of objectief meten van criteria te maken.

Tijd voor een uitpakparty?!

Ik heb nog nooit een vraag gekregen om te stemmen op een skigebied. Ik heb natuurlijk mijn voorkeuren voor gebieden, maar heb ook moeite om één aan te wijzen als de allerbeste. Elke ski gebied heeft zijn eigen voor en nadelen. Ik zou dus zelf niet al teveel waarde hechten aan de awards. Maar ik snap dat PR technisch het wel lekker handig is. Misschien moeten ze het niet “beste skigebied” maar “publieksprijs 2017” noemen. 😉

Bergen + Sneeuw = ❤

Als je kijkt naar de andere genomineerden, zat er ook niet veel concurrentie bij. Eigenlijk alleen de Dolomieten en Lake Louise.
http://worldskiawards.com/award/world-best-ski-resort/2017…
Heeft mi niks te maken met de jeugd. Anders zou de top 2000 alleen uit trance bestaan.

@DrPhil heb me er niet verder in verdiept, dacht die info tussen de regels door uit t artikel te halen.

Top2000 is juist iets waar veel oudere mensen op stemmen vanwege de nostalgie zou mijn gedachte zijn ;)

Of kun jij cijfers overleggen die me ook daarin overrulen?

Tijd voor een uitpakparty?!

@gaston: top2000 met je eens. Misschien geldt dat ook voor de stemming op de skigebieden. Wie het weet, mag het zeggen.

Doet me denken aan een of andere boekenprijs, weet niet meer welke.
Daar waren vorig jaar zoveel categorieën (incl. 1e, 2e en 3e prijs) dat bijna elk boek een prijs had. Goed voor de verkoop waarschijnlijk.

Ik hoop dat wintersporters.nl aan dit soort dingen niet mee gaat doen, ook niet onder druk van partners.

Fun Lovin' Skier

@FLS70 Het feit dat we dit soort zaken aan de kaak stellen lijkt mij toch wel duidelijk hoe wij hierin staan, niet?

Click. Click. Peace

Snap hier niks van. Ik vind Valtho zwaar overgewaardeerd en zeker niet qua pistes de beste.

*bericht bewerkt door Jamie010 op 26 nov 2017 14:30

Ik heb zelf awards voor mijn favoriete ski-gebieden, dus ja, ik ga naar die gebieden omdat ze een award hebben! Voor de rest, wij van WC Eend adviseren WC Eend, da’s met alles en laat ik mooi langs me heen gaan. Reviews van gebruikers/bezoekers vind ik beter om mijn oordeel te bepalen.

Mijn awards:

  • beste ZEN lift: Alberschwende, kwartiertje natuurgeluiden en klapperende tanden
  • beste prijs/kwaliteit/gezelligheid/afstand/mogelijkheden met kleine prijs gaat naar Schoppernau / Diedamskopf. Omdat dat voor ons geldt.
  • beste après-ski op de berg: GrillhofAlm Mayrhofen
  • beste busschaufeur naar de Alpen zonder twijfel Ron.

Het gekke is dat inderdaad VT 2 jaar gewonnen heeft, dan Kitzbuhel een jaartje en twee jaar ervoor terug VT.

Wat was er dan dat ene jaar gebeurd? In Kitzbuhel een hoop tijdelijke liften en pistes, die na een jaar verdwenen waren? VT met slechte sneeuw? :-) :-)

Het minste dat je inderdaad zou kunnen doen, is met duidelijke criteria werken, en ook die onderverdelingen bekendmaken.
Maar goed, labels en awards verkopen inderdaad skipassen bij het grote publiek…

Glij blij door die brei :-)

ik vind het terecht , Val Thorens is sneeuwzeker van november tot mei ,wel sommige duur , skipas valt mee als je het hele gebied neemt 300 euro voor week 600 km piste , wel soms te veel russen

De topics top 5 en flop 5 geven eigenlijk al aan dat wat de één het beste skigebied vindt, de ander helemaal niks vindt. Datzelfde heb je ook bij ‘verkiezingen’ van beste skigebieden. De één vindt het terecht de ander belachelijk.

Op de Europese idd maar op de World Ski Awards al niet meer…

Click. Click. Peace

s’Werelds beste is moeilijk te beoordelen, als je alleen in Europa heb geskied tot nu toe, maar in Europa is het voor mij tot nu toe wel het beste gebied, maar niet het beste dorp. Maar hoe kan je nu zoiets een rating geven als je nog nooit wereldwijd heb geskied.?!

www.wausclothing.com THE BRAND FOR BOARDERS

Ik vind Paradiski (La Plagne - Les Arcs) veelzijdiger dan Les Trois Vallees. Veel meer pistes die door de bossen slingeren: technische kronkelpistes onder La Plagne en racebanen door de bossen bij Les Arcs. Voor het overige: beide gebieden zijn erg groot, gletscherpistes, alle moeilijkheidsgraden, sneeuwzeker etc. Dus al met al is Paradiski completer, een echt walhalla, beter ook dan Vail, Ischgl, Solden, Dolomiti Superski (dat wel de mooiste natuur en beste keuken heeft). Kortom: geef mij maar Paradiski

Wat een onzin awards zeg, je hebt wat met een gebied of niet… Kwestie van gevoel. Dit is puur op marketing gericht om zoveel mogelijk mensen te lokken.

Ik ben eerder benieuwd naar de nummer 1 van @Rogier

Click. Click. Peace

Dat weet ik Rogier. En zover ik weet heb je dat antwoord nog steeds niet gegeven.

nummer 1 Val d’Isere en Tignes Maar Serre Chevalier komt wat mij betreft heel dichtbij

Click. Click. Peace

Ha Rogier, Espace Killy (Val d’Isere + Tignes) heb ik ook vaak geskied, en Serre Chevalier een keer een week. Espace Killy is bijna even groot als Paradiski, maar weinig bospistes, wel de fijnste gletscherpiste die ik ooit heb geskied (boven Tignes Val Claret). En Val d’Isere is bijna het enige authentieke Franse skidorp.
Serre Chevalier heeft inderdaad prachtige pistes, gaat wel slechts tot 2600 meter en heeft veel minder kriskras toertochtmogelijkheden.

@Rogier ik sluit me geheel aan bij jouw nr1 en bedankt voor je antwoord. Ik kan helaas nog geen antwoord geven op je nr 2. Serre hoop ik deze winter nog aan te doen. Ik merk op dat je een sterke voorkeur hebt voor wat de Fransen noemen; le grand ski

@wimdanhof Ik vind zelf de bospistes van Paradiski weer niet kunnen tippen aan de pistes in Serre Che. En ik vind La Plagne wat plat… ;-) En zo heeft iedereen zijn eigen lijstjes en dat is zo leuk! Het off-piste in paradiski is wel weer absoluut geweldig!

Dat van die bomen in Val d’Isere daar zeg je wel iets… zou Serre Che dan toch op 1 moeten?
@Jamie010 Jazeker! :-)

Click. Click. Peace

Inderdaad zijn de pistes in Serre mooier, maar ik mis daar weer de eindeloze mogelijkheden om vele kanten uit te kunnen die Paradiski heeft👍

Grappig al die (soms onbegrijpelijke) voorkeuren :).

Voor mij staat trois vallees op 1, maar espace killy ben ik pas 1 keer geweest en dat was in de slechte winter van 2007. Dus daar moet ik nog een keer terug. Paradiski (vooral kant la plagne) vind ik veel minder ondanks dat de sneeuw top was. Erg druk bij Bellecote vooral en veel te vlak.
Serre Che was ook prachtig maar is ook alweer lang geleden. Blijft toch een eind rijden vanaf NL en dan moet je ook nog de Lauteret over.

*bericht bewerkt door aartstyle op 27 nov 2017 15:13

Ik heb in 33 Europese gebieden en 27 Noord Amerikaanse gebieden geskied en zou dus deze gebieden onderling aardig kunnen vergelijken. Maar de werkelijkheid is anders. Natuurlijk zit er tussen die 60 gebieden een aantal met de kwalificatie “daar hoef ik nooit meer naar terug”, maar er blijft een groot aantal over die op mijn “graag nog een keer lijstje” staan. Als ik die gebieden onderling vergelijk, dan ben ik niet in staat om er één als beste aan te wijzen. Het hangt gewoon van mijn bui af. Als ik heel veel kilometers wil maken, dan is ValTho favoriet. Wil ik echter een paar dagen relaxed skiën dan kies ik liever voor een veel kleiner gebied. Maar daarom is ValTho niet beter dan het kleinere gebied.
Om die reden vind ik al die lijstjes onzin. Ik ben het dus eens met de stelling dat ze een marketinginstrument zijn en dat de ranking vooral is gebaseerd op het goed kunnen bespelen van de social media. In plaats van die lijstjes kan iedereen op basis van zijn of haar behoefte een privé lijstje maken. Geheid zal dat lijstje in de loop van de tijd of op basis van nieuwe ervaringen of actuele behoeften veranderen.

Is ook een stukje beleving op dat moment. Paar jaar geleden in Loser een paar super dagen gehad. Elke dag pakken sneeuw en de hele dag nieuwe sporen trekken. Is Loser dan het beste skigebied van de Wereld ? Denk het niet maar op dat moment voor mij wel.

May the ski force be with you !!

Over beste valt niet te twisten.
Maar we kunnen het er toch wel over eens zijn dat Val Thorens als beste skiplek ter wereld een intens armoedig idee is?

Over beste valt niet te twisten.
Maar we kunnen het er toch wel over eens zijn dat Val Thorens als beste skiplek ter wereld een intens armoedig idee is?

Wunderkammer op 28 nov 2017 22:05

Over beste valt zo te horen wel te twisten, als je alle reacties hier zo leest!

En waarom zou Val Thorens als beste skiplek ter wereld een intens armoedig idee zijn? Het is hooggelegen dus sneeuwzeker, mooie goed verzorgde pistes, snelle liften en aangesloten op het grootste skigebied ter wereld. Wat is daar zo armoedig aan als je het beoordeelt als skiplek?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie