Vorig jaar skiede ik in Portillo in Chili. We hadden daar een fantastische tijd. Een meter verse poeder maakte het ook wel makkelijk om de tijd van ons leven te hebben. Zie dit artikel in Anton voor het verslag van deze trip. De eerste dag dat we er skieden was het mistig en sneeuwde het keihard. Maar door de lokale topskiërs werd er al gesproken over de mogelijkheden als de ‘Rocca Jack’ open zou gaan. Volgens het boekje van Portillo een typisch Europese lift. Niets is minder waar, bleek de dag erna toen deze lift wel open was. De Rocca Jack is een soort sleeplift waar je met vier man tegelijk aan hangt en die met en sneltreinvaart een ongeprepareerde helling op knalt. Eenmaal boven, nou ja boven, stopt deze lift in het midden van de wand. Hier moet je loslaten en de goede kant op glijden. Omdat je verkeerd om op de helling staat is dit voor veel skiërs en boarders niet makkelijk. Dat is duidelijk te zien in het einde van onderstaande filmpje! Wij vonden het een bijzondere en grappige lift, maar ik ben blij dat het ‘veel in Europa voorkomen’ van deze lift een leugen is… Kennen jullie dit soort liften?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Laten ze die liften maar in Chili staan! Pfff, niets voor mij.
Wel leuk dat laatste filmpje, ik moest er wel om lachen!

wat een bizarre lift

Hehe, ziet er grappig uit. @Rogier hoe is de klap bij de start? Ik vind die oude franse sleepers met stalen springveer al een ramp, maar dit ziet er uit alsof het nog wel wat erger kan zijn.

Pannenkoek; een castrerende discus die door een agrarische autochtoon tussen je benen geramd wordt

Volgens mij is dit met een snowboard is makkelijker dan met ski’s, maar het blijft behelpen :)

iets

@Bartus die snelheid van start wordt geregeld door een Chileens die achter een soort gaspedaal zit. Dus je komt gemoedelijk op snelheid! Die klap valt wel mee…

Click. Click. Peace

Dit is idd een lastige lift. Als je er ‘alleen’ aan zou hangen zou het een stuk makkelijker zijn denk ik. Je bent dan niet afhankelijk van anderen waarvan je misschien niet precies weet welke kant ze hun latten gaan zetten :-)

When life gets too complicated.... SKI

In Sinswang, Zuid-Duitsland heb je ook zo’n lift, de ‘raketenlift’, aparte liften zijn het :)

http://lift-world.info/nl/lifts/12625/datas.htm

In Les Menuires heb je op La Masse een hele fijne sleeplift naar de piste Dame blanche. Deze geeft bij de start ook een hele sensatie waardoor ik altijd blij ben dat ik geen snowboarder ben ;)

Winter is coming

Mooi commentaar ook! “easy Guys, holy shit”

🏂

Hard om gelachen :D

#ProudToBePartOfLesWintersportérs

Daar was ik al lang afgeknald met mijn snowboard en één binding los…

Dat dit bestaat! Holy shit is idd zeer toepasselijk!

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Vooral die uitstap…Geweldig!!!

In de Algau kom je ze nog wel eens tegen. Ik heb een keer een topic gelezen op alpinforum van iemand die dit soort retroliften “verzamelde” Incl filmpjes. Erg leuk om te zien en soms om te horen (diesel) Kan het helaas niet meer vinden.

Fun Lovin' Skier

Ik zie 5 man/vrouw op een rij… Nog meer bizar dan het als is.

Heb ooit eens in Tsjechië geskied en kwam daar op een gegeven moment bij een Lift die alleen maar bestond uit een stalen kabel die dus ronddraaide. Je moest dan bij het dalstation een plankje met een touwtje huren. Dit plankje had een inkeping die je om de stalen kabel kon doen waardoor het geheel klemde… En zo dus naar boven. En wat dan met het touwtje zie ik je denken… Nou, dat touwtje was er voor om het plankje om je middel te binden als je boven was en weer naar beneden ging skiën…Dit was voorjaar 1993…

Als het wit is kun je er over naar beneden...

Geinig, nog nooit eerder gezien.

Welk bedrijf heeft dit bedacht en gemaakt?

*bericht bewerkt door Mikap op 11 apr 2017 16:54

Let it snow❄let it snow❄let it snow❄

@Henri misschien kun jij de vraag van @Mikap beantwoorden

Click. Click. Peace

Hahaha, wat een lift zeg! Ik ben benieuwd hoe dit zou gaan op een snowboard. Toch blij dat in de Europese gebieden “gewone” liften staan. (bij voorkeur ook geen sleep trouwens)

Bergen + Sneeuw = ❤

Zag er redelijk gevaarlijk uit…

Ik heb het even opgezocht en er staat dat deze in Portillo door Poma is ontworpen en gebouwd.
http://www.ski.com/blog/everything-you-need-to-know-about-po…
‘‘These runs are steep avalanche chutes, making the use of lift towers illogical.’’

De Oostenrijkse liftfabrikant Stemag heeft vroeger het concept van de pendelsleeplift bedacht en er een aantal in Oostenrijk en Duitsland gebouwd. Ik weet dat er op dit moment in Zuid-Duitsland ook nog steeds drie van deze pendelsleepliften staan: (of ze van Stemag zijn is onduidelijk) in Sinswang, Schindelberg (Steibis, Oberstaufen) en Seeg. Ze bereiken snelheden van 5 meter per seconde, wat dus gewoon even snel is als een moderne koppelbare stoeltjeslift!

Hier nog een leuk artikel met mooie plaatjes van het verhaal achter de door locals zelf gebouwde skilift in Seeg:
http://www.suedliches-allgaeu.de/blog/winter/der-skilift-ein…

*bericht bewerkt door moderator (Henri) op 08 sep 2017 16:59

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie