Temperatuurdaling van 15 graden startsein voor winterweer

Roel op 23 november 2017· 17 reacties

Schröcken in Vorarlberg, waar het vanochtend vroeg 10 graden was
Schröcken in Vorarlberg, waar het vanochtend vroeg 10 graden was

We zitten midden in de zachte lucht en het lijkt wel lente. Om 6.00 uur vanochtend was het boven op de Loferer Alm bijna 10 graden. In het sneeuwrijke Schröcken idem dito en in Freiburg, naast het Zwarte Woud, werd het gisteren zelfs 18 graden. Dit doet niet denken aan sneeuw die zaterdag alweer naar beneden komt, maar het gaat wel gebeuren.

Zachte lucht

Dit was het satellietbeeld van gisteren waarin je rechts beneden mooi de Alpen ziet. Het wolkenvrije gedeelte is het gebied waar de zachte lucht de temperatuur omhoogstuwt. Ook vandaag en morgen zijn er maxima mogelijk van 15 tot lokaal 18 graden in föhngevoelige dalen aan de noordkant van de Alpen.

Na morgen takelt het weer af en dat gaan we meteen merken. Zaterdagochtend sneeuwt het namelijk al in de Franse Alpen, wat de inleiding is voor meer kou en ook sneeuw in de komende week. In de loop van zaterdag trekt de sneeuw van west naar oost over het hele Alpengebied en duikt de temperatuur als een speer omlaag. Zaterdagmiddag is het in Zwitserland en het westen van Oostenrijk 15 graden kouder dan vrijdag! Op veel plaatsen sneeuwt het tot in de dalen maar grote hoeveelheden sneeuw verwacht ik nog niet. Daarvoor gaat het allemaal te snel, reken op 10 tot 20 centimeter over een groot gebied. In Karinthië tegen de Sloveense grens misschien meer.

Volgende week voltreffer?

Het wachten is op een echte sneeuwbrenger en die lijkt niet eerder dan dinsdag te komen. Eerst komen we even onder een hogedrukgebied te liggen dat nieuwe neerslag op afstand houdt. We zitten wel nog steeds in de koude lucht en dat betekent dat de sneeuwkanonnen weer volop aan kunnen. Samen met het op veel plaatsen lichtbesneeuwde landschap is het ineens weer winter.

Krijgt Les Arcs (F) volgende week een bak sneeuw?
Krijgt Les Arcs (F) volgende week een bak sneeuw?

Dinsdag wordt het dus weer interessant. Een storing zakt vanuit Noord-Europa af naar Midden-Europa en geeft hetzij voor de Franse Alpen sneeuw, dan wel triggert hij een Genuadepressie boven de Middellandse Zee. Ik zie voor de Franse Alpen een neerslagpiek verschijnen voor dinsdag en een nog groter neerslagsignaal in de zuidalpen vanaf woensdag. Dat zijn wat mij betreft nog steeds de grootste kanshebbers op een groot pak sneeuw in de loop van volgende week. Zoals gisteren al gezegd, de noordalpen zullen moeten afwachten al komen er in de loop van de week wat kansjes. Mocht het inderdaad een südstau worden, dan kan er in het oostelijke Alpengebied tijdelijk ook wat zachtere lucht worden aangezogen. Het zijn details waar ik morgen hopelijk meer over kan vertellen.

Sneeuw in de middelgebergtes

Voor het Sauerland en de Ardennen is er trouwens ook goed nieuws. De koude lucht gaat ook hier voor sneeuw zorgen. Reken op 5 tot 15 centimeter de komende dagen en het wordt koud genoeg om de sneeuwkanonnen voor het eerst serieus in te schakelen. Op lange termijn blijft het namelijk koud. Het zou mij niet verbazen als Winterberg voorsorteert op een vroege opening begin december. Maar dan moet alles meezitten.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Super boeiende en interessante herfst. Laat de winter nu maar komen. Dit is het verhaal waar elke wintersport liefhebber elk jaar opnieuw op hoopt. En laten we snel de afgelopen winter vergeten.
Allen veel sneeuw en ski (snowboard) plezier de komende maanden!!!
Ik moet helaas nog wachten tot februari…

Deze november is echt zo veel lekkerder meelezen met de weerberichten november vorig jaar. Ik wens iedereen bakken met sneeuw toe, maar gezien mijn bestemming dit jaar, zie ik nu eerst graag een genuadepressie. ;)

*bericht bewerkt door Nelis op 23 nov 2017 08:12

Bergen + Sneeuw = ❤

Leuk, al die dynamiek in de weerkaarten. Vorig jaar volgens mij minimaal 4 weken alleen maar berichten gelezen over een hogedrukgebied en hoge temperaturen. Nu is het steeds maximaal een week geen sneeuw en continu leuke voorspellingen.

Leuk bericht bij een kopje koffie op het werk… nog 2 weken aftellen… Het zou nog wel eens de beste december Tignes trip worden sinds jaren!

Toch mooi die veranderlijkheid, en zeker als de vooruitzichten nog meer van het witte goud beloven :-)

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Mooie berichten. Hopelijk zakt zaterdag de temperatuur snel genoeg, zodat de meeste neerslag als sneeuw valt.

Wat heerlijk, dit is toch echt een betere basis dan afgelopen jaren tijdens de feestdagen, toch!?

@Roel, dit weekend naar Ischgl :) Is er qua sneeuwval nog rekening te houden met de reis? Weinig zin om kettingen te leggen.

@bertpotse zaterdagmiddag kun je inderdaad in de sneeuw terechtkomen, o.a. op de Fernpass. Dat hangt alleen af van de timing die nu nog niet zeker is. Voor nu zou ik zeggen, hoe vroeger over de Fernpass hoe beter.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@bertpotse zaterdagmiddag kun je inderdaad in de sneeuw terechtkomen, o.a. op de Fernpass. Dat hangt alleen af van de timing die nu nog niet zeker is. Voor nu zou ik zeggen, hoe vroeger over de Fernpass hoe beter.

Roel op 23 nov 2017 11:04

Planning staat nu op aankomst zaterdag 08:00/09:00u Ischgl, dat zou goed moeten komen dan! Thanx @Roel :)

*bericht bewerkt door bertp op 23 nov 2017 11:14

Wat een schitterend plaatje van Schröcken zeg! Heerlijk deze berichten.

Begin december dus een dagtripje winterberg! Moet wat om de periode tot januari te overbruggen.

@Roel, dit weekend naar Ischgl :) Is er qua sneeuwval nog rekening te houden met de reis? Weinig zin om kettingen te leggen.

bertpotse op 23 nov 2017 10:59

Ik zou blij zijn om sneeuwkettingen op te leggen…

Wat een kaarten vanavond… Dat wordt een mooi bericht morgenvroeg van @Roel!

We wachten de kaarten van morgenvroeg af ;-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik zit al vanaf 7 uur vanmorgen te wachten op het video weerbericht! Zin in!

Hij is onderweg!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie