Gebruikt een skigebied de sneeuw van de wegen ook voor de pistes?

Rogier op 07 december 2017· 14 reacties

null

Het lijkt handig. Sneeuw van de wegen halen en op de pistes gooien. Als je sneeuw ruimt en je vervoert de sneeuw naar de pistes heb je een win-win situatie. Maar toch lijken maar weinig gebieden sneeuw van wegen en straten te gebruiken op de pistes. Daarom het antwoord op de lezersvraag:

Gebruikt een skigebied de sneeuw van de wegen ook voor de pistes?

Heb jij ook een leuke wintersport gerelateerde vraag, stuur mij dan een mailtje op rogier@wintersporters.nl en wij zoeken het antwoord.

Vervuilde sneeuw

Het klopt dat weinig skigebieden sneeuw van wegen en parkeerplaatsen gebruiken voor het opvullen van hun skigebieden. Ik heb aan de piste-dienst in Pelvoux gevraagd of ze de sneeuw van de parkeerplaatsen en eventueel wegen gebruiken voor de pistes. Het antwoord was simpel. Men doet dit niet (of slechts heel mondjesmaat) omdat de sneeuw die op wegen ligt vaak vervuild is met pekel, grind strooisel, olie en rubber. Hierdoor smelt de sneeuw eerder (en ongelijkmatiger) dan gewone sneeuw. Ook skiet de sneeuw minder goed en deze kan zelfs materiaal beschadigen. Dus ruimt men de sneeuw op. Vroeger werd de sneeuw in rivieren gereden. Dat is tegenwoordig vaak verboden, ook weer vanwege die vervuiling.

Win/Win

Maandag stond er echter een artikel in een Franse krant dat het gebied van Super Besse in het Centraal Massief wel de sneeuw van parkeerplaatsen en van sommige wegen gebruikt voor hun pistes. Dat dit nu wel kan heeft drie redenen.

  • Ten eerste is het gebied nog dicht dus kunnen de wegen en parkeerplaatsen eenvoudig gesloten worden, er is toch niemand. Zo wordt vervuiling van de sneeuw voorkomen;
  • Ook is er dit jaar nog niet gepekeld of gestrooid op de parkeerplaatsen en wegen die men heeft gebruikt, dus is de sneeuw schoon en kan deze prima gebruikt worden;
  • Er is een goed pak sneeuw gevallen (voor de opening van het gebied).

Als er eenmaal gestrooid is, is sneeuw onbruikbaar voor de pistes
Als er eenmaal gestrooid is, is sneeuw onbruikbaar voor de pistes

Hergebruik onmogelijk

Als het gebied eenmaal open is, dan is deze manier van hergebruik zo goed als onmogelijk. De parkeerplaatsen zullen te vervuild zijn. Voor nu is het een echte win-win situatie. Volgens de pistedirecteur van Super-Besse is het zeer compacte sneeuw, perfect om de pistes te prepareren. In totaal heeft men zo’n 15000 kubieke meter sneeuw verplaatst. Volgens het skigebied komt dit overeen met 1000 sneeuwkanonnen die een uur onder optimale condities draaien. Natuurlijk is kunstsneeuw nog compacter en beter als onderlaag, maar het gebied spaart met deze sneeuw enorm veel geld aan kunstsneeuw uit en hun ‘front de neige’ en kinderpistes kan van een goede basis worden voorzien.

Antwoord

Om dus antwoord te geven op de lezersvraag. Soms gebruikt men inderdaad sneeuw die op parkeerplaatsen (of ergens anders) gevallen is. Een paar jaar geleden haalde Serre Chevalier en Sainte Foy met een helikopter onvervuilde sneeuw op plekken waar deze niet nodig was. Dit kan dus alleen als de plekken niet vervuild zijn. Omdat wegen en parkeerplaatsen dat in het seizoen eigenlijk altijd zijn wordt het een lastig verhaal. Als een gebied geluk heeft, zoals Super-Besse nu, is het mooi meegenomen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Grappig. Het is dus kennelijk best wel kosteneffectief om sneeuw (mits schoon etc.) te verplaatsen.

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Wij gaan elk jaar met Pasen naar Damuls. Meestal wordt juist rond die periode wordt de Furkapass sneeuwvrij gemaakt. En in sneeuwarme winters (zoals de laatste 2) wordt de sneeuw wel met vrachtwagens naar de pistes gebracht om de onderste pistes aan te vullen zodat de laatste weken van 't seizoen kunnen worden overbrugd. Maar dat is dus ook sneeuw van een bergpas die een hele winter gesloten blijft en dus geen vervuiling heeft gekend…

Eind jaren 90 hebben wij in Winterberg op de oefenweide de sneeuw van diverse parkeerplaatsen gebruikt en 90 vrachtwagens vol naar de piste (oefenweide) gereden. Weliswaar moest er her en der een steentje uitgehaald worden en was het soms wat bruin, maar algemeen was het uitstekende en zeer compacte sneeuw. De omgerekend 5000 euro dat dit transport kostte was met skilift, skischool en skiverhuur meegerekend binnen 2 dagen terugverdiend… en we hebben er meerdere weken mee kunnen doen in een tijd met net te weinig sneeuw en temperaturen rond of net boven nul.
De sneeuw van een (niet gestrooid) en geasfalteerde parkeerplaats dat consequent na sneeuwval schoongemaakt wordt biedt dus goede en relatief voordelige mogelijkheden om in te zetten.

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?

Afgelopen winter zag ik in Gerlos nog met grote regelmaat de sneeuwschuivers de sneeuw zo in de rivier douwen. Nooit bij nagedacht dat dit vervuild kon zijn. Benieuwd wat de regels zijn. Overigens, waar moeten ze eigenlijk anders naar toe met al die sneeuw?! Zoveel plek was er nou ook weer niet om de sneeuw heen te brengen.

*bericht bewerkt door Nelis op 07 dec 2017 11:51

Bergen + Sneeuw = ❤

@Nelis In Frankrijk mag dat heel vaak niet meer. Maar de vraag is inderdaad waar je het anders moet laten.

Click. Click. Peace

@Rogier ik vind het ook een erg raar gedacht dat het niet in de rivier geschoven mag worden wegens vervuiling. Als ze het niet in de rivier dumpen dumpen ze het wel ergens anders naast de weg of in de natuur. Als daar de sneeuw gaat smelten stroomt het water ook gewoon van de berg af en waar het dan terecht komt dat snapt ook iedereen wel…

Born to Ride

Rubber hoeft niet in het grondwater te komen. Als je het in de rivier schuift, is het wel direct vervuilend.

*bericht bewerkt door DrPhil op 07 dec 2017 13:59

Alsof er vele kilo’s of liters vervuiling per parkeerplaats in zitten; een beetje overtrokken lijkt me.

Rubber hoeft niet in het grondwater te komen. Als je het in de rivier schuift, is het wel direct vervuilend.

DrPhil op 7 dec 2017 13:58

Dus als je rubber de natuur in schuift is het niet vervuilend? Rare redenatie. Als je het de rivier in schuift komt het juist niet in het grondwater terecht maar in het oppervlaktewater. Grondwater heb je trouwens sowieso niet veel in de alpen vanwege de hellingen en rotsbodem.

Born to Ride

Die redenatie is van Franse onderzoeksbureau en de zogenaamde Police de l’eau. Die zijn zeker wel deskundig op dit gebied. In een aantal gevallen gaat het om kwetsbare miliegebieden waar bijvoorbeeld nog wilde forellen omhoog zwemmen. Maar sowieso houdt men het water graag schoon. Al schuif je de sneeuw direct het water in dan komt het direct in het water terecht.
Als je de sneeuw op ergens anders stort, dan zal het zand waar het water inloopt heel veel vervuiling vasthouden. Dat vervuild ook, maar niet het open water. OOk wordt het in veel dorpen op speciaal daarvoor aangewezen plekken gestord. Vaak zijn dat lege industrietereinen e.d.
@Matthias123 Grondwater zoals in NL kennen we niet. Maar wel heel veel ondergronds water. Dat zijn vaak de bronnen waar het drinkwater uit komt.
@Daffie Naast mijn huis is een stortplek voor sneeuw, de plassen water die daar ontstaan dat lijkt eerder op olie dan op water. Ik stond de eerste keer dat ik dat zeg echt van te kijken. De kilo’s zout die meekomen zijn ook echt niet goed. En heel slecht voor kwestbare bergriviertjes.

*bericht bewerkt door Rogier op 07 dec 2017 14:15

Click. Click. Peace

Vergeet de roetdeeltjes niet.

Vergeet de roetdeeltjes niet.

DrPhil op 7 dec 2017 14:32

Die inderdaad verrassend goed aan sneeuw blijven plakken…

Click. Click. Peace

@Nelis In Frankrijk mag dat heel vaak niet meer. Maar de vraag is inderdaad waar je het anders moet laten.

Rogier op 7 dec 2017 13:51

Dat is een kwestie van de juiste infrastructuur en dat is weer land/regio afhankelijk.
Hemelwater van de straat (wat vervuild is met olie en rubber) gaat niet zomaar het oppervlakte water in maar kun je via aparte rioolstelsels verzamelen en vervolgens op een centraal punt reinigen.
Olie drijft op water, dus is relatief eenvoudig af te scheiden; rubber daarentegen zinkt, dus is wat lastiger.

100% onder controle houden zal je nooit lukken, maar met een beetje inventiviteit en investering kom je een heel eind.
Zo heb ik ook eens gezien, dat er onder/naast de straat in het dorp een soort van bunkers waren gemaakt die met roosters waren afgedekt.
Bij het schuiven werd de sneeuw daarin geschoven; door er water door heel te spoelen werd het afvoer proces gestimuleerd.
Kost een paar centen, maar op zo’n manier kun je de zaak wel voor het grootste deel onder controle houden en centraal reinigen alvorens het op het oppervlakte water te lozen.

Rob

@RCGrootveld Dat zijn inderdaad de oplossingen die ervoor zorgen dat het water zeker schoon (er) blijft!

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie