De modellen hebben me het afgelopen etmaal veel hoofdbrekens bezorgd. Ineens sloegen de modelberekeningen gisteren om van heel veel sneeuw tot in de dalen naar een waterballet tot in de hogere dalen. Toch zijn de nodige nuances hier op zijn plek en beleven we nog steeds een bijzonder voortvarende winterstart. Ook dichtbij huis!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dag roel geld dit ook voor italie selva wolkenstein die regen of komt hier wel sneeuw??

@Larso, Ik denk dat er wel sneeuw komt maar de vraag is waar de sneeuwgrens ligt. Roel heeft het over 2000m. Het zou mooi als dat alsnog wat lager word. In de dalen ligt nog niet zoveel.
Zijn er voor later op de week nieuwe kansen op sneeuw, donderdag/vrijdag? Of ben ik te optimische ;-)

Zijn die negatieve temperaturen echt nodig om te sneeuwen? Vorige week is er in Gent een mooi laagje sneeuw gevallen bij positieve temperaturen…

Dinsdag vertrekken naar Fiss? Goed idee? Dinsdag veel neerslag maar door Duitsland nog neerslag in de vorm van regen…de fernpas is misschien dan niet meer te doen tegen s’avonds? Verder ziet het er vanaf woensdag nog redelijk weer uit in Fiss, hopelijk niet al teveel weggeregend beneden de 2000 meter. Anders wordt het misschien Obergurgl?

Die verklaring moet je even aan Frank of Sabine vragen.

Hen48

De titel is wel enigszins negatief, vind ik ;). Vanaf 2000 meter valt er een dikke berg sneeuw en daaronder valt dat t/m zondagmiddag ook en na maandag wederom kouder. Tijdelijke verzachting. Jammer, maar op zich geen mega ramp, lijkt mij

Not all who wander are lost

Hoe zal de temperatuur in de nachten zijn in Oostenrijk? Koelt het dan af tot onder nul of blijft het dooien?

@TomD’haeyere niet speciaal. Neerslagafkoeling kan de sneeuwgrens lager houden, maar dan moet het hard sneeuwen en de dalen niet te open zijn. Dat is helaas niet overal het geval.
@matel Fiss lijkt me beter dan Obergurgl want het blijft redelijk onbestendig met tussendoor wat zon. Dan zit je qua zicht lager wel beter. Dinsdag is sneeuw onderweg goed mogelijk, ook in Duitsland maar de timing is nog niet zeker. Hou de berichten de dagen in de gaten voor wanneer je het beste kunt vertrekken.
@Edwin. aan verse sneeuw die vanaf zondag weer wegspoelt heb je alleen niet zoveel. Het is duimen dat er na dinsdag weer een pak bijvalt en die kans is best aanwezig. In die zin is het ook geen ramp.
@ThomJ meestal vriest het 's nachts gewoon. Alleen maandag met die föhn wordt het moeilijk.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Wat gebeurt er eigenlijk met een sneeuwlaag als er regen op komt? Ik heb dat eigenlijk nog nooit (bewust) meegemaakt volgens mij.

Wordt de sneeuw dan eerst heel ‘slushy’ om vervolgens als het weer gaat vriezen heel ijzig te worden? En wat voor invloed heeft het op nieuwe lagen sneeuw die er later weer bovenop komen? Kan mij voorstellen dat de verschillende lagen sneeuw dan minder goed binden en dus later voor een vergrote kans op lawines kan zorgen.

@Tim91 De sneeuw wordt nat, en ‘zet’. Op het moment dat het zo hard regent zal gaat het lawine gevaar enorm omhoog. Echter als de sneeuw dan afkoelt en hard wordt (idd vaak ijzig) is het een hele stabiele onderlaag. Als het geen echt ijs is. Je kunt beter dat hebben als onderlaag dan een laag zeer koude sneeuw of rijp.

Click. Click. Peace

@Rogier Dus eigenlijk is het helemaal nog niet zo erg, dat er nu wat regen valt.
uitzonderling wellicht de lagere dalen, die nu van een klein laagje wit naar groen gaan. En in de korte termijn dus meer lawine gevaar.

*bericht bewerkt door Veenhoorn op 08 dec 2017 14:19

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Natuurlijk doet regen sneeuw smelten. Dat willen we liever niet. Maar regen hoort evengoed bij winter in de Alpen als sneeuw, helaas. Het is verder inderdaad helemaal niet zo rampzalig als dat veel mensen denken. Maar ik had liever een meter sneeuw in de dalen gehad…

Click. Click. Peace

Toch liever dit dynamisch weer, dan de hogedruk van de vorige jaren!

Wie niet? :D

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Bedankt voor je goede raad Roel! Ik blijf het heel goed opvolgen en we beslissen pas maandag…dat is het voordeel van buiten het hoogseizoen gaan met ons tweetjes!

Regen beneden 2000m… Dat is niet best, veel gebieden hebben wel hogere pistes, maar grotendeels liggen de dorpen toch onder de 2000m. Is er dan helemaal geen afkoeling mogelijk door de intense neerslag, waardoor die sneeuwvalgrens lager uit kan komen?
Oh…wacht ik zie je antwoord al hierop Roel.

*bericht bewerkt door ivarros op 08 dec 2017 14:27

Ik houd mijn hart vast voor La Toussuire…

Ik vind die hoodie van @Roel wel te gek! Lijkt me een perfecte (après) ski gadget.

@Tim91 De sneeuw wordt nat, en ‘zet’. Op het moment dat het zo hard regent zal gaat het lawine gevaar enorm omhoog. Echter als de sneeuw dan afkoelt en hard wordt (idd vaak ijzig) is het een hele stabiele onderlaag. Als het geen echt ijs is. Je kunt beter dat hebben als onderlaag dan een laag zeer koude sneeuw of rijp.

Rogier op 8 dec 2017 13:53

Dat verbaast mij wel een beetje.
Ik had verwacht dat verse sneeuw relatief snel begint te glijden op een harde, ijzige (dus gladde) onderlaag. Is deze denkwijze dan compleet verkeerd?

@Tim91 De sneeuw wordt nat, en ‘zet’. Op het moment dat het zo hard regent zal gaat het lawine gevaar enorm omhoog. Echter als de sneeuw dan afkoelt en hard wordt (idd vaak ijzig) is het een hele stabiele onderlaag. Als het geen echt ijs is. Je kunt beter dat hebben als onderlaag dan een laag zeer koude sneeuw of rijp.

Rogier op 8 dec 2017 13:53

Al met al, ff doorbijten maar in principe een veel betere onderlaag dan afgelopen seizoen, zeker buiten de piste.

Edwin van Riel

Hallo hallo !

Ik volg deze website nog maar kort. Maar ik moet zeggen dat het leuk om volgen is !

Zaterdagnacht vertrekken wij naar het Oostenrijkse Obertauern. Iedere dag houden we nauwlettend het weer in het oog. Het dorp ligt op +/- 1700 m en je kan tot +/- 2350 m hoog skiën.

In het begin van deze week zag het er allemaal heel goed uit! Heel koud, wat sneeuw af en toe een zonnetje maar helaas volgens de weermodellen is deze veranderd in regen/watersneeuw op komende maandag en de temperaturen zijn ook boven het vriespunt voor komende maandag & dinsdag.

Zou er nog kans zijn dat de weermodellen nog iets gaan veranderen? Want het was nu toch bijna iedere dag iets anders.

Mvg
Thibaut

*bericht bewerkt door thibaut1993 op 08 dec 2017 16:01

@Tim91 Dat is zeker niet raar gedacht. Maar sneeuw wordt niet meteen keihard/glad waterijs. En deze harde opgevroren sneeuw is geen zwakke laag meer die kan instorten door het gewicht van een skiër. Dunne lagen zonder cohesie zijn veel gevaarlijker, want als daar een plaat sneeuw op komt te liggen kan deze makkelijker gaan glijden als die zwakke laag eronder breekt…
@evr66 zeker!

Click. Click. Peace

hallo Roel
gaat er veel sneeuw vallen in Obergurgl de komende week of zit er regen in ?
groeten
nico

@rogier: lekker, was die altschnee problematiek afgelopen seizoen goed zat op een gegeven moment :)

lekkere basis en dan nog een kleine dump er overheen voor de kerst, we doen het er voor@

Edwin van Riel

Zondag geen sneeuw in vlaanderen , ze geven 10 gr

Het is helaas het bekende verhaal.
Van de voorspelde 35 cm sneeuw in Les Menuires vandaag is 5cm gevallen. Dat is de gemiddelde reductie die je op de voorspelling moet zetten. Als het al 20% is is het mooi meegenomen. Elke voorspelling van minder dan 10cm is gelijk aan 0.
De dump die al dagenlang wordt aangekondigd voor zo/ma zal voor een flink deel als regen vallen, en daarmee de deze dagen gevallen centimeters weer wegspoelen. Hoe dichterbij de dump, hoe meer hij verschrompeld.
Dit is een patroon dat we al jaren zien in de Westalpen. En dat bij een steeds hoger kruipende sneeuwgrens (global warming?). @Roel. Ik vroeg mij hier al eerder af: Vallen er eigenlijk nog wel dumps in de Westalpen? Als het al dreigt te gebeuren dan wordt het toch gewoon een bak regen, ivm parallel oplopende temeraturen of een wamrtefront.
Is hier sprake van een trent?

@roel,ik volg jouw weerberichten en dit forum al jaren. Voor het eerst eventjes reageren.
Wij gaan met kerst Vorarlberg, Oostenrijk zoals elk jaar.
Zit er daar ook schade aan te komen met de voorspelde regen en hoge temperaturen?

@Frnzxl wat jij zegt over de Westalpen zei ik een paar weken geleden over de Noordalpen. Metingen wezen dat ook uit. Ik zou het echter geen trend willen noemen. Ik herinner me 1 of 2 jaar geleden toen de Franse Alpen begin maart compleet dichtsneeuwden, alleen was toen bijna iedereen al terug van vakantie. Het is meer een toevallige samenloop van omstandigheden dat het vaak net anders loopt, en dat kan volgende week heel anders zijn. De kansen zijn er nog steeds.
@Geert78 er is zondag-maandag bijna overal beneden 1800-2000m wel wat regen te verwachten, maar in Oostenrijk door föhn waarschijnlijk het minst. Zoals ik in de video zei, maak je hierover niet te druk. Er ligt voor de tijd van het jaar veel sneeuw in Vorarlberg.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dit was vandaag het geval in Arlberg

null

null

@Roel: hoe kan het dat er in het dal meer sneeuw berekend wordt dan op de berg?
Zie Tignes Val d’isere.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie