Tot 2,7 meter sneeuw in 48 uur tijd!

Roel op 12 december 2017· 35 reacties

Ongelofelijk in Bardonecchia
Ongelofelijk in Bardonecchia

Wat een sneeuw, wat een wind en regionaal helaas ook wat een regen! De maandag was zo’n dag om meteorologisch in te lijsten, ook in eigen land trouwens. Diverse skigebieden in het westen en zuiden zijn in één klap verlost van de sneeuwstress, andere gebieden (in de noordalpen) hebben door de föhn toch wel wat sneeuwschade opgelopen. Wat is er allemaal gebeurd en hoe gaat het verder?

Meteo France: 2,7m sneeuw!

Ik heb denk ik niets teveel gezegd toen ik het had over een spectaculaire weersituatie. Alle ingrediënten zaten erin, en ik bedank jullie voor de massale info in de reacties gisteren. Zo kregen we een goed beeld van wat er allemaal gaande was. Even wat gegevens: er is volgens Méteo France 2,2 tot 2,7(!) meter sneeuw gevallen boven 2100 meter in de Ecrins, dat is in het zuidelijk deel van de Franse Alpen waar Rogier woont. Grote verschillen daarbij, iets noordelijker in Alpe d’Huez (1860m) en Les Deux Alpes (1650m) regende het een groot deel van de dag, bij Rogier op 900 meter viel het merendeel als sneeuw met een gigantisch pak als gevolg. Bijna net zoveel als in mijn Limburgs tuintje :-)

Verschillende dorpen zijn afgesloten van de buitenwereld en het skigebied van Puy Saint Vincent is onbereikbaar vanwege lawinegevaar. Op veel plaatsen is lawineniveau 5 van kracht.

Ingesneeuwde auto's in Nevache vlakbij Montgenèvre (F), foto: Muriel Lesquir
Ingesneeuwde auto's in Nevache vlakbij Montgenèvre (F), foto: Muriel Lesquir

In Italië waren de verschillen ook groot. In Wolkenstein (Selva) in Val Gardena regende het 's ochtends al, terwijl het in de westelijke Italiaanse Alpen nog lang zwaar sneeuwde tot in de dalen.

Dump in Bardonecchia, westelijke Italiaanse Alpen
Dump in Bardonecchia, westelijke Italiaanse Alpen

Ruud zit op dit moment in Saas-Fee (Wallis) waar zo’n 30 centimeter is gevallen, in het skigebied nog meer. Opvallend is dat in het nabijgelegen maar veel lagere Sion (481m) maar liefst 60cm is gevallen. Hoezo regen. Een nieuw record voor deze stad!

Föhn en hoge temperaturen in Oostenrijk

De wind liet zich ook niet onbetuigd. Oostenrijk is op de Feuersang in het skigebied van Bad Gastein een windstoot gemeten van 249 km/uur! In de dalen ging het er ook heftig aan toe! In Bad Gastein zelf op (1089m) waaide het met 119 km/uur, in Brand in Vorarlberg met 109 km/uur. Beide zijn typische föhndalen en bijzonder gevoelig voor föhnwind en hoge temperaturen. De hoogste temperatuur werd net onder Salzburg gemeten in Golling: 18,3 graden wees de thermometer aan gistermiddag! In Sankt Johann im Pongau werd het 16,3 graden, in Feldkirch 17,6. Het mag duidelijk zijn dat de sneeuw hier onder geleden heeft, maar gelukkig is het met de föhn nu gedaan.

Er viel ook wel wat sneeuw in Oostenrijk, maar alleen in de zuidelijke regionen en tegen de Italiaanse grens. In de Ötztaler en Stubaier Alpen viel boven 2200 meter een halve meter sneeuw die vanuit Italië oversloeg. Verder noordelijk is er juist sneeuw gesmolten door de föhn.

Kouder

Vandaag zitten de Alpen weer in de koudere lucht en valt er langs de hele noordkant sneeuw tot in de dalen. De meeste sneeuw valt vanochtend in Oostenrijk, daarna wordt het droger met vooral morgen aardig wat zon in het hele Alpengebied.

In Brand (O) waar gisteren de föhn veel sneeuw heeft 'weggevreten' ligt nu weer een pak sneeuw
In Brand (O) waar gisteren de föhn veel sneeuw heeft 'weggevreten' ligt nu weer een pak sneeuw

De volgende portie sneeuw is voor donderdag en vrijdag. Vooral de westalpen krijgen er een halve meter bij boven 1200 tot 1500 meter. Het blijft iets frisser dan de afgelopen dagen, dus dat is goed nieuws voor de wat lagere gebieden die sneeuw hebben verloren door de regen. Vrijdag en zaterdag breidt de sneeuw zich uit naar Oostenrijk. Eerst zit hier ook regen bij maar vanaf vrijdag zou alles als sneeuw omlaag moeten komen. De sneeuwval wordt netjes gespreid en blijft binnen de perken. 10-30cm kan Oostenrijk tot zaterdag verwachten, met op zaterdag mogelijk nog een staartje. In Italië valt nauwelijks meer iets.

Rustiger maar winters

Langzaam maar zeker wordt daarna wat rustiger. Hogedruk breidt zijn invloed uit over de Alpen maar met een zwakke noordwestenwind blijft het lekker fris. Alleen langs de noordkant van de Alpen vallen nog enkele sneeuwbuien. Tot in ieder geval volgende week dinsdag blijft het aan de koude kant met 's nachts temperaturen die laag genoeg zijn voor de volgende portie kunstsneeuw. Tussen de sneeuwbuitjes door schijnt overdag regelmatig de zon. Prima wintersportweer!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Valtho vandaag Lets go

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/cf7e5780ec01593aa07d8bd3...

Haha, leuk filmpje Roel!

zalig filmpje hahahahaha

🤣

🎿🌨 Just go with the snoW 🌨🎿

@Roel. Waar heb je dat filmpje opgenomen. In Limburg heeft het gisteren toch helemaal niet gesneeuwd.

Hen48

leuk filmpje maar @Rogier, met lawineniveau 5 is het dan wel veilig om naar je hout voorraad te lopen? ;-)

Maar een vraagje, hoe snel hebben ze zo’n pak sneeuw en de bijbehorende lawine dreiging onder controle zodat je er weer veilig op pad kan gaan (zowel op als naast de piste) ?

De sneeuw hoeveelheden in Nendaz…

Never ski faster than your guardian angel can fly!

Haha, leuk filmpje! Wat een bakken sneeuw zeg!

Bergen + Sneeuw = ❤

@Togi Ik was me gisteren wel aan het afvragen tot hoeveel kilo mijn dak kon houden… (Het kippenhok van mijn schoonmoeder is wel ingestort… ik weet dus wat we met kerst eten)

Click. Click. Peace

@Rogier een goede coq au vin is niet te versmaden ;) wel tekenend voor de hoeveelheid sneeuw die is gevallen dat zulke daken bezwijken. Het zal vast al wel heel wat sneeuwbuien meegemaakt hebben…

Born to Ride

@Matthias123 Yep, maar ik had m’n twijfels al wel eens bij dat kippenhok. Maar dat is allemaal wel erg off-topic ;-)

Click. Click. Peace

@Roel. Waar heb je dat filmpje opgenomen. In Limburg heeft het gisteren toch helemaal niet gesneeuwd.

Hulst op 12 dec 2017 09:33

Ik woon in Noord-Limburg. Zuid-Limburg had inderdaad niks. Wij hebben al drie dagen op rij 5-10 centimeter sneeuw gehad, na 15u ging het dooien.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Wat een sneeuw op sommige plaatsen in Frankrijk . Wow . ( Hoog genoeg toch ) Daar zitten ze allicht gebeiteld voor de rest van het seizoen .
Wat Oostenrijk betreft is het toch heel wat minder . Akkoord is vele malen beter dan vorige jaren en er ligt al wel wat maar toch . Vorarlberg en Arlberg is naar goede gewoonte prima . Na de dooi van gisteren is daar vannacht weer een mooi pak gevallen .
Verder naar het oosten veel minder . Tirol ( o.a. zillertal ) ziet er weer wat winterser uit maar er is amper een paar cm sneeuw gevallen vannacht ( minder dan in Nederland )
Volgens verschillende berichten zou het daar vandaag toch nog redelijk moeten sneeuwen ( +/- 20 cm ) maar het is er zelfs aan het opklaren waardoor er niet veel meer zal bijvallen .
Lager gelegen gebieden zien al weer groen of komt het gras er al weer door .
Op de pistes zal het zeker nog wel goed zijn , maar toch valt het wat tegen . ( Ach ja , je kijkt natuurlijk alleen maar naar het gebied waar je zelf op wintersport gaat )
Ik zie op de buienradar dat het alweer flink aan het sneeuwen is in het westen van Zwitserland . Rond Tirol in Oostenrijk zie ik niet veel neerslaggebieden meer . Was het dat dan of komt daar nog wat vandaag ?
Alles wat er valt is goed natuurlijk want ik vrees dat er de komende weken wel regelmatig warmere periodes zullen bijzitten ( Nog niet deze week )

V E R Y H I G H D A N G E R O F A V A L A N C H E S !!
Due to the danger of avalanches parts of the facilities in the ski area will be closed for a little while. #safetyfirst!
Whether the night skiing today in Obergurgl at Festkogl can take place or not is not yet sure.

Not all who wander are lost

2,7 meter? In de mercantour is het 3 meter geworden! http://www.meteofrance.com/previsions-meteo-montagne/bulleti… :-)

Click. Click. Peace

Wat Oostenrijk betreft is het toch heel wat minder . Akkoord is vele malen beter dan vorige jaren en er ligt al wel wat maar toch .

Marpat5957 op 12 dec 2017 10:04

Je meent dit serieus…??? overal ligt zowat een kleine meter op de pistes in Oostenrijk… Denk niet dat je he tverschil gaat voelen of je nou 1 of 2 meter onder je voeten hebt… ach en een paar witte boompjes om je heen en het plaatje is compleet…

Ik heb niet gezegd dat het slecht is , alleen maar dat het in Oostenrijk op veel plaatsen wat tegenvalt met de sneeuwval van vannacht-vandaag .
Zal zeker nog heel goed zijn op de skipistes, maar hoe meer er nu valt hoe beter voor de rest van het seizoen ( Is er meer reserve voor de warmere periodes die er zeker nog gaan komen )

@Togi Ik was me gisteren wel aan het afvragen tot hoeveel kilo mijn dak kon houden… (Het kippenhok van mijn schoonmoeder is wel ingestort… ik weet dus wat we met kerst eten)

Rogier op 12 dec 2017 09:54

Eh…schoonmoeder…?

null

Gisteren, Tielt - West-Vlaanderen België, 17cm Jammer dat ze geen sneeuwruimers kennen. Was een ramp. Lang leve winterbanden en 4x4.

Filip

Ik heb niet gezegd dat het slecht is , alleen maar dat het in Oostenrijk op veel plaatsen wat tegenvalt met de sneeuwval van vannacht-vandaag .
Zal zeker nog heel goed zijn op de skipistes, maar hoe meer er nu valt hoe beter voor de rest van het seizoen ( Is er meer reserve voor de warmere periodes die er zeker nog gaan komen )

Marpat5957 op 12 dec 2017 12:30

Heel veel sneeuw was voor vandaag niet voorzien, dus ja, het is in sommige dalen inderdaad wat karig. Föhn en een vaak net te hoge sneeuwgrens zijn nooit fijn. Dit is Zell am See nu op 750m. Maar 200 hoogtemeters maakt op dit moment heel veel uit.

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Wat zijn de sneeuwverwachingen in de pyreneeen met name andorra

null

null

*bericht bewerkt door Pieter230976 op 12 dec 2017 13:54

Wat zijn de sneeuwverwachingen in de pyreneeen met name andorra

lucd op 12 dec 2017 13:21

Vrijdag valt hier nog wat sneeuw maar waarschijnlijk passeert het meeste ten westen van Andorra. De condities zijn hier trouwens al vrij goed.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik heb niet gezegd dat het slecht is , alleen maar dat het in Oostenrijk op veel plaatsen wat tegenvalt met de sneeuwval van vannacht-vandaag .
Zal zeker nog heel goed zijn op de skipistes, maar hoe meer er nu valt hoe beter voor de rest van het seizoen ( Is er meer reserve voor de warmere periodes die er zeker nog gaan komen )

Marpat5957 op 12 dec 2017 12:30

joh, waar zat je de afgelopen jaren? het is nu super, ook in Oostenrijk. er zal wel wat dooien, maar logischerwijs gaan de dagen voorlopig nog kouder worden. en je hebt echt geen twee meter sneeuw nodig om te skiën. volg het weerbericht met de grootste grijns sinds jaren!

@Marpat5957. Nogal pessimistische en overbodige reactie op dit forum vindt je zelf ook niet?
Wij hebben in elk geval met z’n allen wél flinke voorpret!

*bericht bewerkt door Ronald1971 op 12 dec 2017 16:14

We zijn toch van plan dichter bij huis te gaan…hopelijk is de sneeuwgrens laag genoeg donderdag en vrijdag om te kunnen skiën (niet waterskiën😉) in Winterberg of Gerardmer, wat zou jou keuze zijn Roel?

@Ronald1971 Het kippenhok, met de kippen van de schoonmoeder… We eten dus kip ;-)

*bericht bewerkt door Rogier op 12 dec 2017 16:36

Click. Click. Peace

Beste Ronald1971.
Vind jij dat nu echt pessimistisch en overbodig ???
Ik zeg gewoon dat het volgens mij vannacht en vandaag in Oostenrijk wat is tegengevallen met de sneeuw wat waar is en ook wel werd voorspeld door Roel .
Het is zeer zeker nog goed te skieen en er ligt meer dan voldoende .
Ik bedoelde alleen maar dat de streken waar er nu zo veel is gevallen wel zeker zijn voor de rest van het seizoen . In Oostenrijk mag er op sommige plaatsen nog wat bij ( zeker de laaggelegen gebieden ) want er moet maar weer eens een lange warme periode komen .
Ik klaag niet en ben niet pessimistisch en overbodig vind ik dit ook al helemaal niet .
Dit is een forum waar iedereen zijn gedacht mag zeggen veronderstel ik . Ik heb niemand aangevallen of beledigd dus so wath .
Ik wens je van harte veel wintersportplezier deze winter .

hallo Roel
zal er nog sneeuw vallen in Obergurgl de komende dagen .
en heeft de sneeuw ook afgezien van de warmte gisteren ?
groeten

Ik zit momenteel inSt Johann in Tirol, er zijn enkele druppeltjes gevallen maar alle dalen zien nog lekker wit!
Deze ochtend bij Jochberg gaan skiën, geen mens op de piste, zonder overdrijven heb ik 3 maal zoveel liftbediendes gezien als skiërs!
We hebben tot net aan het dalstation in 20cm poeder geskied, streep na streep kunnen trekken.
Wie zegt dat het in Oostenrijk maar triestig is, dat is een echte janker en zeurpiet!
Ik kom hier al jaren en alles ligt er hier als een droom bij.
Misschien heb ik vandaag mijn auto niet moeten uitgraven zoals in Frankrijk maar dat vond ik eigenlijk niet zo erg :-)

*bericht bewerkt door Bruno op 12 dec 2017 16:59

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie