Les Menuires en het gevecht met het 'koude bed'

Ruud op 23 december 2017· 26 reacties

null

In veel Franse dorpen is een behoorlijk deel van de appartementen eigendom van particulieren. Er zijn er die die hun appartementen verhuren, maar heel vaak doen ze dat ook niet. Vaak hebben ze hun studio of appartement al lang in bezit, of van hun ouders geërfd die ze gekocht hebben in de jaren zestig en zeventig toen de skidorpen volop ontwikkeld werden. Ze gaan er een paar keer per jaar heen en laten er vrienden overnachten. Dit soort eigenaren heeft helemaal geen zin in het gedoe van verhuur. Dat betekent dat het appartement vrijwel het hele jaar leeg staat, ook in het wintersportseizoen.

Lit froid

In het Frans zeggen ze in zo’n geval dat de bedden onbeslapen zijn, oftewel “koud”. Iedereen zal begrijpen dat ieder koud bed, oftewel “lit froid” nadelig is voor een skidorp. De eigenaren van een lit froid slapen er niet alleen niet, maar ze geven ook geen geld uit. Niet aan een skipas, niet in de horeca en niet in de winkels. En wat nog erger is: omdat ze hun eigendom niet verhuren geeft ook niemand anders geld uit. Nu calculeert een skigebied dit gewoon in, maar er is natuurlijk een kritische grens. Skigebieden met hoge percentages koude bedden hebben echt een probleem.

null

Geen niveau 2017

Ze proberen de eigenaren dan ook te bewegen hun appartement te verhuren. Daarbij lopen ze tegen een aantal problemen aan. Allereerst zijn veel appartementen niet meer geschikt om verhuurd te worden; er is nauwelijks onderhoud gepleegd en vaak staan de meubels uit de jaren zeventig en tachtig er nog in. En dan het sanitair uit die tijd. Ze voldoen simpelweg niet meer aan de eisen van de moderne consument. Wat ook niet meewerkt is dat veel appartementen klein zijn. Het is nu niet makkelijk voor te stellen, maar ooit was een klein studiootje cool en hip. De consument uit 2017 wil echter wat anders, meer ruimte en meer luxe. Hoe krijg je de eigenaren zo ver dat ze de zaak gaan renoveren? Dat is ook al een hele uitdaging. Een skidorp kan natuurlijk niks afdwingen, het blijft privé-eigendom.

null

Aparte programma’s

Dus zetten meer en meer skigebieden aparte programma’s op. Zoals Rogier ook in dit blog beschreef. Een van de skidorpen die hier serieus werk van maakt is Les Menuires. Ik interviewde afgelopen januari Laurence Rivail die verantwoordelijk is voor ORIL, het appartementenprogramma van Les Menuires dat al 15 jaar loopt en ik kreeg de kans een kijkje te nemen in een aantal gerenoveerde appartementen. In de database van het programma worden zoveel mogelijk eigenaren en appartementen opgenomen. Een eigenaar die instapt moet zijn appartement de komende negen jaar minstens 12 weken per jaar verhuren. In ruil daarvoor gaat het skigebied ze als “partner” beschouwen en krijgen de eigenaren allerlei hulp en ondersteuning. Zo is er een subsidieregeling voor partners die hun appartement renoveren en zijn er allerlei voordeeltjes voor hen, zoals kortingen op de liftpassen en in winkels.

null

Binnen en buiten

Alle appartementen worden gekeurd en in een categorie ingedeeld. Veel eigenaren kiezen ervoor hun appartement langzaam te upgraden zodat ze het met een kleine subsidie in een hogere categorie kunnen onderbrengen. Maar ook rigoureuze verbouwingen komen voor. Het skigebied kan helpen met supervisie op de verbouwing en zorgt als het vernieuwde appartement eenmaal is ingedeeld ook voor de verhuur.

Binnen het programma worden ook kleine appartementen opgekocht en samengevoegd. Ook aan de buitenkant van de appartementgebouwen wordt gedacht in het deelprogramma Coach Copro. Als eigenaar ben je namelijk mede-eigenaar van het gebouw in de Vereniging van Eigenaren. Op het bezichtigingsrondje zag ik meerdere geheel gerenoveerde gebouwen in een vernieuwd houten jasje. Ik zag mooi opgeknapte en sfeervolle appartementen, zowel in het bekende studioformaat als ook groter. Tijdens zo’n rondje langs allerlei appartementen zie je ook goed hoe ongelofelijk “ski-in ski-out” een wintersportplaats als Les Menuires eigenlijk is. Alles is “skis aux pieds” te bereiken om de Franse term te gebruiken, oftewel met ski’s aan de voeten. Overigens worden nieuwe appartementen standaard groter gebouwd dan lang gebruikelijk was. Daarvan zag ik een paar mooie voorbeelden met zowel huur- als koopappartementen.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Die woonkamer op foto 3 vind ik wel heel creatief ingericht!!!

Peter Pos

Tsja, de appartementen in Frankrijk zijn wat mij betreft te berucht om er 1 te huren, te klein, te verouderd, benauwd etc… Voor mij een showstopper, verblijf is ook een groot onderdeel van het skieen. Ga dan liever naar gebieden waar het beter verzorgd is zoals mijn ervaring in Zwitserland en Oostenrijk. Ook een 4 sterren comlex is helemaal geen garantie dat het iets beter is.

En die niet verhurende eigenaren snap ik wel, alleen maar gedoe en huurders slopen nog al eens wat. Heb ook gekeken naar aanschaf maar voor die maximaal 5 weken/jaar dat ik daar ben huur ik veel liever. Flexibeler en steeds een nieuw gebied is voor mij veel meer fun. En ja daar hoort de stress bij of het echt wel zo goed is als de recensies.

Overheden vinden het extreem lastig om win-win-win te denken.

*bericht bewerkt door handigneefje op 23 dec 2017 09:12

De consument uit 2017 wil echter wat anders, meer ruimte en meer luxe

blog op 23 dec 2017 00:00

Meer ruimte zonder meer, je zult er toch een tijd in moeten wonen.
Maar meer luxe betwijfel ik. Je ziet in veel skigebieden 4, 5 of nog meer sterrenhotels, waar ik persoonlijk nooit zal boeken. Ik val niet in de doelgroep.

En wat versta je onder luxe?
Luxer dan thuis?
Is een inductiekookplaat luxe? Of een basis element?
En een hangend toilet? Valt dat onder luxe?
Die heb je namelijk ook in een Ibis budget hotel nabij het vliegveld.

Wat de wintersporter (ref: ik) wil anno 2017 is een ruim, fris appartement waar je een week goed kunt vertoeven.

*bericht bewerkt door Ferdinand op 23 dec 2017 09:35

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@handigneefje. “De appartementen in Frankrijk” generaliseren, daar gaan we weer. In zit al een aantal jaren in Les Clarines, altijd hoge bezetting, vrij luxe en zo de piste op en af. En dit laatste vind ik bij skien altijd nog het belangrijkste. Oostenrijk, met de bus op en neer, das lekker handig.

Hen48

@handigneefje. “De appartementen in Frankrijk” generaliseren, daar gaan we weer. In zit al een aantal jaren in Les Clarines, altijd hoge bezetting, vrij luxe en zo de piste op en af. En dit laatste vind ik bij skien altijd nog het belangrijkste. Oostenrijk, met de bus op en neer, das lekker handig.

Hulst op 23 dec 2017 10:29

Gelukkig generaliseer jij Oostenrijk niet 😀.

Volgens mij heel goede ontwikkeling deze inhaalslag in Franse gebieden. Idd is de ligging het sterke punt, als ze dan ook nog sfeer gaan uitstralen en van binnen op niveau zijn… Kan het zomaar zijn dat ik ook met de familie eens naar Frankrijk ga.

@77steve. Natuurlijk generaliserer ik en in dit geval bewust. Mijn zomerervaringen in Oostenrijk en de verhalen die ik van vrienden en bekenden hoor dat ze dikwijls de bus moeten nemen om bij de pistes te komen…ik moet er niet aan denken. Ik moet zelfs remmen voor de skikelder.

Hen48

@Hulst Les Clarines zit natuurlijk in een heel mooi stukje Les Menuires waar je helemaal niets ziet van de bedoelde appartementencomplexen ;) Dat is samen met Brelin één van de stukken die hard aangepakt mogen worden om verval tegen te gaan.

12 weken per jaar is trouwens voor minder gunstig gelegen bergdorpen heel wat. Kerst tot eind maart levert maar een week of 13 (of met een latere pasen 14) op. Les Menuires en de meeste andere skidorpen in de Tarentaise hebben daarentegen seizoenen van een week of 18 of zelfs meer.

@Bennie. Als ik me niet vergis is Brelin recent helemaal vernieuwd en is zelfs de naam aangepast. Het ligt overigens wel perfekt, zul je met me eens zijn.

Hen48

@Hulst Zeker, hoewel ik zelf Reberty 2000 het Du Soleil gedeelte en de Alpages prefereer qua huisvesting, maar vanaf Les Clarines loop je weer zo naar het centrum toe. Overigens zijn Mont Vallon en Dame Blanche die op de foto staan ook mooie appartementengebouwen, makkelijk te bereiken onderin Bruyères.

@Bennie. Heb jaren geleden wel eens in les Alpages de Reberty gezeten. De hogere ligging is, wat skien betreft natuurlijk perfekt. Scheelt ook nog een paar 100 hoogte meters.En ik heb gemerkt dat dat zelfs voor de sneeuwgrens nog wel wat kan uitmaken t.o.v. Preyerand. In Bruyeres is veel nieuw gebouwd en daar is het uitgangspunt nog beter dan in Preyerand, met bovendien nog een ultranieuw sportcentrum. Volgens mij, zitten we helemaal op dezelfde lijn.

Hen48

@Hulst Les Clarines zit natuurlijk in een heel mooi stukje Les Menuires waar je helemaal niets ziet van de bedoelde appartementcomplexen

Bennie op 23 dec 2017 10:59

Bij sommige gebouwen zou ik ook denken: slopen maar. Maar het bekendste gebouw van Les Menuires, La Croisette, staat tegenwoordig op de monumentenlijst…

Blogger, skiër, verslaafd :-)

@Ruud. Niet kritsch bedoeld, maar meer aks vraag. Croisette is toch niet een gebouw, maar het hele centrum van Les Menuires.
Kennelijk staat dat hele centrum dus op de beschermde lijst. Ik kan me er, ondanks de voor velen lelijke entourage, wel Iets bij voorstellen. Daar ligt de “historie” Van LM en komt in de beleving van de bezoekers toch altijd alles samen.

Hen48

Hmm mooi artikel.
Wij boeken altijd een appartementje in de wijk Bruyėres of Reberty 1800. Van 17 tot hooguit 24 m2. (We zijn altijd maar met zijn 2en.) Wij boeken juist voor de oude appartementen. Deze gaan ieder jaar al zo ontzettend veel in prijs omhoog ( terwijl er niets aan veranderd) , maar de gerenoveerde appartementen zijn nog veel duurder. En een gerenoveerd appartement geeft niet ineens meer ruimte.
Als in de oude appartementen de nodige dingen aanwezig zijn. Dan is het ons prima.
Wij nemen wel eigen slaapzak en kussens mee. En dan ga ik liever 2 weken ipv 1 week in een gerenoveerd appartement.

Dus voor mij dan liever geen renovatie en excessieve prijsverhogingen.

Xx10

@Ruud. Niet kritsch bedoeld, maar meer aks vraag. Croisette is toch niet een gebouw, maar het hele centrum van Les Menuires.
Kennelijk staat dat hele centrum dus op de beschermde lijst. Ik kan me er, ondanks de voor velen lelijke entourage, wel Iets bij voorstellen. Daar ligt de “historie” Van LM en komt in de beleving van de bezoekers toch altijd alles samen.

Hulst op 23 dec 2017 11:58

Volgens mij heet het grote hoofdgebouw net als de wijk ook La Croisette, maar hoe dan ook: ik denk dat iedereen die er wel eens geweest is het gebouw wel voor ogen heeft: zoudenze nu nooit meer zo opzetten, ik vind het ook zeker niet mooi, maar wel interessant uit oogpunt van de architectuur en de geschiedenis van zo’n dorp; vergeet niet dat alles op de tekentafel is bedacht en dat het toen state of the art was!

Blogger, skiër, verslaafd :-)

@xx10. Die 2e week spreekt me in dit verband en in de combinatie die je noemt ook best aan. Maar een goed bed is toch wel een voorwaarde om weer fris op de piste te staan. Dan vind ik een slaapzak wel erg ver gaan. Dat eigen kussen nemen we altijd mee, als een van de kritsche basiselementen om goed te kunnen slapen.

Hen48

@Ruud. Er moest toen toch ook veel woningruimte komen voor de organisatie van de winterspelen?

Hen48

Ik vind dat Brelin ook wel op de lijst beschermd stadsgezicht mag.
Heb er tijdens mijn studententijd een geweldige week gehad. Sportura, met zijn 4en in een 10 persoons appartement op de kop van het gebouw. Balkon er omheen in U-vorm van 30 strekkende meter ;) en iedereen zijn eigen prive bank om languit op te liggen…

The older I get, the better I was

@handigneefje. “De appartementen in Frankrijk” generaliseren, daar gaan we weer. In zit al een aantal jaren in Les Clarines, altijd hoge bezetting, vrij luxe en zo de piste op en af. En dit laatste vind ik bij skien altijd nog het belangrijkste. Oostenrijk, met de bus op en neer, das lekker handig.

Hulst op 23 dec 2017 10:29

Gelukkig generaliseer jij Oostenrijk niet 😀.

Volgens mij heel goede ontwikkeling deze inhaalslag in Franse gebieden. Idd is de ligging het sterke punt, als ze dan ook nog sfeer gaan uitstralen en van binnen op niveau zijn… Kan het zomaar zijn dat ik ook met de familie eens naar Frankrijk ga.

77steve op 23 dec 2017 10:40

In Serfaus (Oostenrijk) is alles op loopafstand.

@GerdienP. Loopafstand? Ik doe alles skiend.

Hen48

Ons hotel in Lech kijkt uit op een schitterend dorp, en is omgeven door pistes en liften, volledig ski-in/out.
God zij dank zonder de ‘franse monumenten’

Toch niet weer een ver-plas-wedstrijd Oostenrijk versus Frankrijk alstjeblieft. Daar ging het hier niet om. Geen stokpaardjes svp.

*bericht bewerkt door Onnem op 24 dec 2017 09:23

The older I get, the better I was

De eerste sneer kwam uit Frankrijk 😉
Overigens kennen ze het kalte betten fenomeen in Oostenrijk ook. Maar gelukkig in veeeel mindere mate. Oostenrijkers hebben hun bergen niet zo erg verkwanseld 😉

De eerste sneer kwam van een gebruiker wiens naam begint met een H (kijk maar naar boven). Trouwens ook een prachtige generalisatie. Ook in Frankrijk zijn er authentieke dorpen, goede kwaliteit appartementen en leuke pensions. Je moet misschien alleen iets meer moeite doen dan kijken in de brochures / websites van de grote aanbieders. Hoewel zelfs daar tegenwoordig bestemmingen als Serre-Chevalier in staan. En daar heb ik minstens 15 jaar geleden al eens in een prachtig chalet gezeten. Via een niet nader te noemen studenten reis organisatie nog wel (gelukje).

Maar goed, ik ben hier weer aan het happen. Voor de rest dus - don feed the troll.
En terug on-topic svp, dus geen ver-plassen meer svp.

*bericht bewerkt door Onnem op 24 dec 2017 11:22

The older I get, the better I was

@Rogier wat doen ze eigenlijk met alle nieuwere complexen, op dezelfde manier particulier verkopen of wel nu met een voorwaarde van verplicht verhuren en over pakweg 30 jaar verplicht renoveren als dit nodig is?
Uiteraard om een zelfde probleem als nu tres voorkomen…

@Rogier wat doen ze eigenlijk met alle nieuwere complexen, op dezelfde manier particulier verkopen of wel nu met een voorwaarde van verplicht verhuren en over pakweg 30 jaar verplicht renoveren als dit nodig is?
Uiteraard om een zelfde probleem als nu tres voorkomen…

Freerider op 25 dec 2017 07:33

Dat was precies de vraag die ik stelde toen ik in Les Menuires was: het antwoordwas dat ze beide doen: zowel met verplichting tot verhuren als zonder. Wat mij ook precies dded voorspellen dat ze dan straks deels weer voor het zelfde probleem staan

Blogger, skiër, verslaafd :-)
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie