Een kennismaking met Pyeongchang, Zuid-Korea

Rick op 05 januari 2018· 21 reacties

Foto: Para Media Groep/Mathilde Dusol
Foto: Para Media Groep/Mathilde Dusol

Over ruim een maand is het zover: het grootste wintersport evenement ter wereld, de Olympische Winterspelen, vindt plaats. Vier jaar na de Spelen in het Russische Sotsji, is Pyeongchang in Zuid-Korea in februari het decor van de 23e Olympische Winterspelen. Na twee eerdere kandidaatstellingen (voor de Spelen van 2010 en 2014), was de derde keer scheepsrecht voor Pyeongchang en werd besloten tot de allereerste Olympische Winterspelen op het Koreaans schiereiland. Met ervaren kandidaatsteden als het Duitse München en het Franse Annecy als concurrenten een prestatie van formaat. Zeker gezien het feit dat Zuid-Korea nu niet echt bekend staat als wintersportland en Pyeongchang bij maar zeer weinig mensen een belletje zal doen rinkelen. Daarom in dit blog een kennismaking met de plek waar het straks allemaal moet gaan gebeuren.

Niet Pyongyang, maar Pyeongchang

De Winterspelen, en die van Pyeongchang in het bijzonder, zijn de afgelopen maanden al verschillende malen in het nieuws geweest. Dit keer gelukkig niet doordat de stadions en sportlocaties niet op tijd af dreigden te zijn, maar vooral vanwege de sporters die zich voorbereiden en kwalificeren voor dit belangrijke sportevenement. Naast deze berichtgeving op sportief vlak is er echter ook nog een hardnekkig misverstand wat de organisatie van de Spelen uit de wereld wil helpen, namelijk de naam van de plek waar het allemaal gaat gebeuren. Voor mensen buiten Korea klinkt Pyeongchang namelijk bijna hetzelfde als Pyongyang, een andere stad op het Koreaans schiereiland. Er is echter een nogal belangrijk verschil: waar Pyeongchang gelegen is in het Westerse Zuid-Korea, is Pyongyang de hoofdstad van het stalinistische Noord-Korea. Gezien de moeizame relatie tussen de beide Korea’s (dat is nog zacht uitgedrukt, beide landen zijn formeel gezien nog steeds in staat van oorlog) is dit een nogal gevoelig misverstand. De organisatie van de Spelen heeft daarom zelf een grootscheeps media-offensief opgezet om mensen te informeren en bewust te maken van dit kleine (het scheelt immers maar drie letters), maar toch heel belangrijke onderscheid.

Foto: Para Media Groep/Mathilde Dusol
Foto: Para Media Groep/Mathilde Dusol

Omgeving

Pyeongchang of Pyeongchang-gun, zoals het gebied officieel heet, is een district in de Zuid-Koreaanse provincie Gangwon-do. Het ligt in het noordoosten van het land op zo’n 180 kilometer ten oosten van de hoofdstad van Zuid-Korea, Seoul. In totaal heeft het district 43.666 inwoners (2013) die veelal in kleine bergdorpjes wonen. De grootste ‘stad’ van het district luistert naar de onuitspreekbare naam Daegwallyeong-myeon, ligt op 750 meter hoogte en heeft maar 6.162 inwoners (2008). Het is een bergachtige regio gelegen in het Taebaek-gebergte, wat zich van noord naar zuid uitstrekt over de beide Korea’s. De hoogste bergen zijn in Noord-Korea te vinden, met de 2.774 meter hoge Paektusan als hoogste top. In het Zuid-Koreaanse deel van de bergketen is de Seoraksan (1.708 meter) het hoogste punt. Maar liefst 84% van het district bestaat uit bergen, wat maakt dat er in de regio meerdere skigebieden te vinden zijn, hoewel deze niet te vergelijken zijn met wat we gewend zijn in de Alpen. Er zijn namelijk in totaal 21 skigebieden in Zuid-Korea met gezamenlijk 201 kilometer aan pistes. De meeste bekende skigebieden in de Alpen beschikken dus over meer pistekilometers dan alle gebieden in Zuid-Korea samen. Bijna de helft van die gebieden (10) liggen in de provincie Gangwon-do, waar ook Pyeongchang zich bevindt. Ondanks de volgens Europese maatstaven beperkte schaal, staat de regio binnen Zuid-Korea dus wel degelijk bekend als wintersportregio.

null

null

Locaties

Straks in februari staan er 102 evenementen in 15 sporten op het programma. Deze zullen plaatsvinden op vier 4 locaties, allemaal binnen 30 minuten van Daegwallyeong-myeon, wat als centrum van de actie wordt beschouwd. De locaties zijn, net zoals in Sotsji en Vancouver, verdeeld over een zogenoemd ‘mountain cluster’ en een ‘coastal cluster’. Waar de sneeuwsporten logischerwijs in de bergen moeten worden afgewerkt, geldt dat niet voor de meeste ijssporten. Het voor ons Nederlanders belangrijke langebaanschaatsen zal namelijk samen met de andere ijssporten als ijshockey, kunstschaatsen, curling en shorttrack worden afgewerkt in Gangneung, een stad aan de Japanse Zee. Deze grote stad (ruim 213.000 inwoners) huisvest ook één van de twee olympische dorpen en is zo een belangrijke plek tijdens de Spelen. Grappig genoeg is de stad formeel geen onderdeel van het district Pyeongchang.

De ligging van Daegwallyeong-myeon, het centrum van de Spelen
De ligging van Daegwallyeong-myeon, het centrum van de Spelen

Foto: Para Media Groep/Mathilde Dusol
Foto: Para Media Groep/Mathilde Dusol

Ditzelfde geldt voor één van de andere drie sportlocaties in de bergen, namelijk het Jeongseon Alpine Centre gelegen in het gelijknamige district. Hier zullen de snelheidsonderdelen (afdaling, super G en combinatie) van het alpineskiën plaatsvinden. De grootste en belangrijkste locatie is echter het Alpensia Sports Park in Daegwallyeong-myeon. Dit is de locatie van de technische skionderdelen zoals de slalom en de reuzenslalom (in het Yongpyong Alpine Centre), maar ook het langlaufen, biatlon, schansspringen, noordse combinatie, rodelen, bobsleeën en skeleton vinden hier plaats. Ook het olympische (berg)dorp en het olympisch stadion zijn hier te vinden. De olympische snowboardsporten zijn net zoals de skisporten verdeeld over meerdere locaties: het onderdeel big air zal plaatsvinden op het Alpensia Sports Park, maar de andere onderdelen worden samen met het freestyleskiën gehouden op locatie 4: het een stuk oostelijker gelegen Bokwang Phoenix Snow Park.

Noord-Korea

Zuid-Korea’s noordelijke buurland is hierboven al even genoemd door de verwarring rondom de naam van het district waar de Spelen plaatsvinden. Niet alleen de naam ligt echter dichtbij Noord-Korea, hetzelfde geldt voor de gehele regio. Door de ligging in het noordoosten van Zuid-Korea is de grens met Noord-Korea nooit ver weg. Hemelsbreed ligt de belangrijkste sportlocatie op nog geen 90 kilometer van de grens met Noord-Korea, het Bokwang Phoenix Snow Park is er zelfs nog iets dichterbij. Levert dit nog problemen op met betrekking tot de veiligheid van de sporters? Uiteraard probeert de organisatie iedereen ervan te overtuigen dat dit niet zo is, maar gezien de opgelopen spanningen de afgelopen maanden is de veiligheidssituatie toch een veelbesproken onderwerp in de internationale media.

Foto: Para Media Groep/Mathilde Dusol
Foto: Para Media Groep/Mathilde Dusol

Over de vraag of dat terecht is verschillen de meningen, het lijkt erop dat het gevaar wat overdreven wordt. Zeker nu besloten is dat de Noord-Koreaanse sporters welkom zijn op de Olympische Spelen lijkt het dwarsbomen van het sportevenement, op welke manier dan ook, niet logisch. Overigens moeten die Noord-Koreaanse sporters zich nog wel kwalificeren, iets wat in bijvoorbeeld Sotsji niet lukte. Recentelijk is het een kunstschaatspaar echter wel gelukt, maar heeft Noord-Korea die kwalificatie te laat bevestigd, waardoor hij mogelijk weer komt te vervallen. De toekomst zal leren of er Noord-Koreaanse sporters deelnemen, maar laten we hopen dat de Spelen in ieder geval een beetje zorgen voor de verbroedering die zij uitdragen.

Binnenkort gaat het feest dus van start en kunnen we weer twee weken lang non-stop wintersport kijken. Iets waar ik persoonlijk wel naar uitkijk, aangezien ik naast een gepassioneerd wintersporter, ook een fervent (winter)sport-kijker ben. Gaan jullie kijken, straks in februari?

Bronnen: www.pyeongchang2018.com; www.winterspelen2018.nl; Para Media Groep/Mathilde Dusol; Wikipedia

Rick
Heeft een passie voor alles wat met bergen, sneeuw, skiliften en wintersport in het algemeen te maken heeft en deelt hierover graag zijn kennis.

Plaats een reactie

Leuk @Rick ! We kijken er al naar uit!

Op de foto’s zie ik witte linten in een groen landschap… is het daar nog zo warm of te droog?

Tijd voor een uitpakparty?!

Inderdaad. Wat is de gemiddelde sneeuwverwachting daar, temperatuur …?

Nice! Ik hoop vanaf september een half jaar in Seoul te studeren. Met mijn wintersport-hart hoop ik toch wel ergens een piste te kunnen pakken, al is naar Japan vliegen misschien een betere optie… updates tegen die tijd zullen er zeker zijn! :)

Is het al winter?

Leuk! Ik heb ook zin in OS kijken!

Bergen + Sneeuw = ❤

Een weerbericht special over het klimaat in die regio door @Roel?

King of the hill

Zal er weinig van zien vermoedelijk, door het tijdsverschil wordt het weer op de meest onhandige tijden uitgezonden en herhalingen kijken, hmtja. Daarbij zal in NL wel de nadruk op schaatsen komen te liggen en dat interesseert me helemaal niet.

Een weerbericht special over het klimaat in die regio door @Roel?

MarkM op 5 jan 2018 10:33

Leuk idee! Ik zal hier binnenkort een stuk over schrijven.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Gelukkig zendt Eurosport ook weet uit, hoef je niet NOS schaatsen te kijken. En online ook genoeg te volgen :)

*bericht bewerkt door Tiny-M op 05 jan 2018 10:45

@Userd de Nos heeft online meestal een stuk of 8 streams tijdens de spelen waar je bijna alle sporten live kunt volgen. De eerste stream is meestal wat op TV wordt uitgezonden, en een aantal streams zullen zonder commentaar zijn, maar vaak kun je het zelfs tot curlen en kunstrijden aan toe volgen…

Born to Ride

@Userd de Nos heeft online meestal een stuk of 8 streams tijdens de spelen waar je bijna alle sporten live kunt volgen. De eerste stream is meestal wat op TV wordt uitgezonden, en een aantal streams zullen zonder commentaar zijn, maar vaak kun je het zelfs tot curlen en kunstrijden aan toe volgen…

Matthias123 op 5 jan 2018 10:51

https://nos.nl/artikel/2094210-olympische-spelen-2018-en-202…

Hier staat dat de streamingrechten wel bij Eurosport blijven.
Dus de NOS zal maar 1 stream hebben van wat ze ook live op tv uitzenden.
Voor overige streams zul je dus helaas de betaalde Eurosportplayer moeten gebruiken.

Don`t eat yellow snow

@Matthias123, da’s ook op ijs ;)
En streamen kan idd maar dat verandert niet zoveel aan de uitzendtijden. Eurosport maar even in de gaten houden, die zijn wat meer ski-minded.

Eurosport… tsja, ik werd bij de Giro echt gek van - voor mijn gevoel - om de 10 minuten reclame. Ik ben benieuwd hoe dit gaat bij de OS. Maar idd, gezien de uitzendtijden (zeer vroege ochtend en middag) zal ik er live wel niet veel van mee krijgen.

Bergen + Sneeuw = ❤

@Matthias123, da’s ook op ijs ;)
En streamen kan idd maar dat verandert niet zoveel aan de uitzendtijden. Eurosport maar even in de gaten houden, die zijn wat meer ski-minded.

Userd op 5 jan 2018 10:58

Ook de ski en snowboard onderdelen komen gewoon allemaal voorbij bij de NOS. Het grote voordeel van die streams is dat ze zonder reclame nonstop uitzenden. Op eurosport heb je waarschijnlijk vooral reclames met af en toe een stukje OS tussendoor…

Born to Ride

Eurosport… tsja, ik werd bij de Giro echt gek van - voor mijn gevoel - om de 10 minuten reclame. Ik ben benieuwd hoe dit gaat bij de OS. Maar idd, gezien de uitzendtijden (zeer vroege ochtend en middag) zal ik er live wel niet veel van mee krijgen.

Nelis op 5 jan 2018 11:05

Ik kijk regelmatig wat skiën op Eurosport en het valt daar wel mee omdat je niet midden in een race weg kan gaan. Bij een ronde (tour de France, Giro d’Italia, Vuelta a España) is het gewoon uren achter elkaar hetzelfde beeld dus gaan ze er maar even uit voor de reclame.

OT:
Ik hoop wel wat te kijken. Ik ben die week op vakantie en daar hebben ze in het appartement een tv met bvn (Nederlands, Belgische tv) en Duitse zenders waaronder de Duitse Eurosport.

Edit: ik zal niet veel kijken door tijdsverschil.

*bericht bewerkt door tessaneedssnow op 05 jan 2018 11:35

Ski you later!

Leuke vooruitblik. We hebben er zin in, altijd een leuk evenement om te volgen!

Leuk @Rick ! We kijken er al naar uit!

Op de foto’s zie ik witte linten in een groen landschap… is het daar nog zo warm of te droog?

Gaston op 5 jan 2018 07:54

Niet veel soeps daar:

South Korea lies in an area where cold, dry air blows down from Siberia with little opportunity to pick up moisture. In other words, Mother Nature does not deposit huge powder dumps here very often. To overcome this hurdle they have devised some of the best and most extensive snow-making capabilities anywhere. Entire resorts are up and running with lots of artificial snow, groomed and ready for business.

Wie had gedacht dat een beetje glijden zo leuk kon zijn?

@Gaston: De foto’s zijn van maart vorig jaar. Het is nu gelukkig wat witter, maar het houdt nog steeds niet over… Zie https://nos.nl/artikel/2210214-nog-niet-heel-veel-sneeuw-in-…

Voor een actueel beeld heeft het Yongpyong Alpine Resort een aantal webcams: https://www.yongpyong.co.kr/eng/skiNboard/webcam.do…

Is het al winter???

Opmerkelijk dat zenders bij de OS nog moeten vechten om de uitzendrechten.
Dit wereldse evenement moet toch voor iedereen zichtbaar zijn? Ik hoop dat NOS een stuk of 7/8 streampjes beschikbaar heeft net als vorige OS. Anders zoeken we iets verder het internet op voor een stream. Want nederlands commentaar van Eurosport is werkelijk niet om aan te horen, zo slecht 🙈

Toch weer een gekunstelde locatie. Je vraagt je af wanneer Abu Dhabi de winterspelen gaat organiseren in een gigantische hal…

@Matthias123, da’s ook op ijs ;)

En streamen kan idd maar dat verandert niet zoveel aan de uitzendtijden. Eurosport maar even in de gaten houden, die zijn wat meer ski-minded.

Userd op 5 jan 2018 10:58

Ook de ski en snowboard onderdelen komen gewoon allemaal voorbij bij de NOS. Het grote voordeel van die streams is dat ze zonder reclame nonstop uitzenden. Op eurosport heb je waarschijnlijk vooral reclames met af en toe een stukje OS tussendoor…

Matthias123 op 5 jan 2018 11:07

Helaas heeft de NOS dit jaar maar 1 stream en dat is dezelfde stream als die tv wordt uitgezonden

Eurosport daarentegen zendt ieder evenement op de OS live uit. Voor een euro of 6 kun je heel de spelen kijken. Daar kun je je toch niet druk over maken?

Heb afgelopen zomer vaak de tour via Eurosport player gekeken en ik vond het een succes: meerdere camera’s tegelijk kijken naast de uitzending op tv.

En voor de goede orde: de streams op de player kennen geen reclame

Ik ben vorige winter 2x 1 dag gaan skiën in YongPyong, waar binnenkort de GS en SL wedstrijden door zullen gaan.

Voor Europese maatstaven inderdaad redelijk klein, maar als je in de winter in Seoul bent (als student of voor het werk) is het natuurlijk zonde om daar niet te gaan skiën. Zeker omdat ze alles perfect voorzien hebben om ernaartoe te gaan als dagtrip vanuit Seoul/Incheon (voor een hele week zou het wel wat klein zijn).

Liften waren perfect in orde + de meeste Koreanen bleven onderaan op de beginnerspistjes zodat het hoger waardoor het op de hogere pistes vrij leeg was (gold peak en rainbow afdalingen vond ik veruit het leukst).
Ik was ook zeer verbaasd over de kwaliteit van het huurmateriaal daar (huur Salomon X-max X12 + Schoenen X-max120 verkrijgbaar tegen zeer schappelijke meerprijs tov echte beginnersmateriaal).

Als er iemand naar ginds zou trekken, PM me maar voor wat insider tips.

In 2018 zal het echter omwille van de Spelen waarschijnlijk elk weekend veel drukker zijn.

*bericht bewerkt door Vivace op 14 jan 2018 00:03

Glide on!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie