Wat doet regen met sneeuw op skipistes?

Rogier op 04 januari 2018· 19 reacties

Regen in de Alpen levert altijd trieste beelden op
Regen in de Alpen levert altijd trieste beelden op

Regen tot op grote hoogte in de Alpen. Dit klinkt alarmerend, maar zo ernstig als veel mensen denken is het (vaak) niet. Sneeuw smelt meestal niet zomaar weg door de regen. Regen zorgt wel voor slechtere sneeuw en een tijdelijk flink hoger lawinegevaar. De uitleg.

Sneeuwkwaliteit

Laat ik beginnen met de sneeuwkwaliteit. Regen op sneeuw is heel slecht voor de sneeuwkwaliteit. Vederlichte poeder verandert in slush. Natte sneeuw skiet minder lekker dan droge sneeuw, daar zijn we het allemaal over eens. Dan heb ik het nog niets eens over het uitzitten van een liftrit in de stromende regen.

Harde sneeuw

Regen hoort erbij in de Alpen, ook in de winter, maar na de regen wordt het vaak weer kouder. Sneeuw die is natgeregend is zal bij de eerste koude periode opvriezen. Hierdoor wordt de sneeuw hard. Dit is precies hetzelfde als wedstrijdpistes die vol worden opgespoten met water om hard op te vriezen. Vroeger kwam zelfs de brandweer de pistes natspuiten voor wedstrijden.

Explosief lawinegevaar

Als het regent dan stijgt het lawinegevaar enorm. Natte sneeuw kan gaan glijden, zelfs in weinig steile hellingen. Vaak glijden natte sneeuwlawines niet hard, maar ze zijn niet te stoppen. Door de toename van het gewicht in het sneeuwdek komt de sneeuw naar beneden en moet je dus zorgen dat je wegbent.

Bij zware regenval kunnen dit soort natte sneeuwlawines naar beneden komen. Bron: data-avalanche.org
Bij zware regenval kunnen dit soort natte sneeuwlawines naar beneden komen. Bron: data-avalanche.org

Dalend lawinegevaar

Maar hoe snel het lawinegevaar stijgt tijdens de regen, zo snel daalt dit weer als het afkoelt. Door de impregnatie van regenwater wordt de sneeuwlaag veel homogener, zwakke lagen verdwijnen. Hierdoor zal het lawinegevaar na de regen bij de eerstvolgende kou lager zijn dan voor de regenval. Het komt dus vaak voor dat er voor de regenval lawinegevaar 3 geldt, dat deze tijdens de regen stijgt naar 4 (of zelfs 5) om na de regen en bij het terugkomen van de kou vrijwel meteen 2 of 1 te worden. Het is wel belangrijk dat het koud of helder wordt zodat de sneeuw kan uitstralen. Als het warm en bewolkt blijft zal het lawinegevaar minder snel dalen (de sneeuw blijft nat en zwaar) en zal het smelten doorgaan, dat laatste is wel erg afhankelijk van de luchttemperatuur, het wolkendek en de instraling van de zon.

Smelten valt vaak mee

Iedereen denkt altijd dat regen sneeuw snel doet smelten. In de meeste gevallen valt dat mee. Regen doet sneeuw wel zetten en inklinken. In verse sneeuw en poedersneeuw zit veel lucht en als het regent zal die lucht uit de sneeuw verdwijnen en wordt de sneeuw compacter. Door regen wordt het proces van zetten dus extreem versneld maar het smelten valt mee.

In het wintersporthandboek van de Franse Club Alpin Français (Les sports de neige, Jean-Paul Zuanon) wordt heel precies uitleg gegeven waarom sneeuw niet zo snel smelt als het regent. Er zijn 80 calorieën (cal) per gram nodig om van vaste staat naar vloeibare staat over te gaan. Eén gram water in vloeibare vorm bevat 1 cal per graad boven de 0°C. Als voorbeeld: regen van 5°C bevat 5 cal per gram. Er is dus per gram sneeuw (80 cal / 5 cal) 16 gram regen nodig. Bedenk daarbij dat regen zelden ‘warm’ valt in de winter. De bottom line is dat er veel energie nodig is om sneeuw te laten smelten en regenwater bevat vrij weinig energie.

Op deze foto zijn regengeulen in de sneeuw te zien, bedekt met een laagje verse poeder
Op deze foto zijn regengeulen in de sneeuw te zien, bedekt met een laagje verse poeder

Wanneer sneeuw wél snel wegsmelt

Anders wordt het wanneer er wind in het spel is. Regent het in combinatie met veel wind dan smelt de sneeuw veel sneller, doordat steeds opnieuw zachte lucht wordt aangevoerd die het smelten in stand houdt. Op die manier kunnen er in enkele dagen tientallen centimeters sneeuw verdwijnen.

Verder klinkt verse sneeuw meer in dan oude compacte sneeuw. Verse sneeuw smelt dus sneller weg dan oude sneeuw, en dat geldt ook voor een dunne laag sneeuw. Regen verwarmt de toplaag van de sneeuw, maar voegt verder vooral water toe aan het sneeuwdek. Omdat sneeuw als een spons werkt duurt het wel even voordat een dik sneeuwdek doordrenkt is. Bij een dun sneeuwdek gebeurt dat veel eerder.

Tot slot zorgt regen voor erosie van de toplaag van de sneeuw. Hierdoor ontstaan geulen in de sneeuw op hellingen of klinkt de sneeuw in als het vlak is.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Helder en naar aanleiding van de vele recente vragen hierover ook een goed idee om deze informatie in blogvorm te delen. Moraal: geen zorgen dus.

Mr. Slow

Wat gebeurt er met de sneeuw als de opgenomen regen in de sneeuw bevriest?
Edit: het staat er al. Overheen gelezen.

*bericht bewerkt door DrPhil op 04 jan 2018 12:32

@DrPhil Lees dat onder het kopje “Harde sneeuw” daar staat dat precies beschreven.

Click. Click. Peace

Ja, zag het te laat, excuus.

En als die hele natte sneeuw dan weer hard bevroren is, en er valt een pak nieuwe droge sneeuw op, kan die laatste dan makkelijk een lawine worden? Want het lijkt me dat die dan niet hecht aan de harde oude sneeuwlaag eronder.

@Yippee Een harde ijslaag is niet goed en kan (let op kan) een glijlaag worden. Maar als er geultjes inzitten is de hechting vaak al veel beter. Ik kan in een antwoord niet aangeven of de hechting altijd al dan niet goed of slecht is. Over het algemeen is de onderlaag na afkoeling stabieler.

Click. Click. Peace

@Rogier als pistes na regen en bevriezing opnieuw geprepareerd worden; kan dit de harde piste enigszins herstellen?

King of the hill

@MarkM Ja want pistebully’s malen de toplaag van de pistes kapot. https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/5483/hoe-krijgt-ee…

Click. Click. Peace

Gaat hetzelfde op als na de periode van regen de temperaturen nog enkele dagen (ruim) boven 0 blijven? In dat geval zal het namelijk niet opnieuw bevriezen.

@telefoontoestel Dat is dan heel erg afhankelijk van het weer. Sneeuw smelt vrij snel met warm bewolkt weer. Als het onbewolkt is smelt sneeuw ondanks de warmte vaak amper weg. Ook de hoogte van de zon (zoninstraling) is dan erg van belang.

Click. Click. Peace

Hi Rogier
Hoe zit het met het lawinegevaar in Piemonte.Denk jij dat Sestriere goed zal zijn vanaf maandag? Er staat veel sneeuw op voor zondag/ maandag dus waarschijnlijk zal maandag de meeste liften wel dicht blijven.
Weet jij een goede gids in deze regio?Een goed advies is van harte welkom.

@bobje Het gaat ook kouder worden, het lawine gevaar zal hoog zijn, maar ik verwacht dat er ook te skiën zal zijn. Een goede gids die het gebied goed kent en goed Engels spreekt is bijvoorbeeld: http://www.rock-ice-snow.com

Click. Click. Peace

Super bedankt Rogier 😁👍

Op 30 december had het de hele dag geregent in Zwitserland. Dag daarna zijn we een dagje in Grindelwald - First geweest. Daar heb ik de volgende foto met regengeulen gemaakt:

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/05afa577415879160c2d0c09...

*bericht bewerkt door Auke83 op 05 jan 2018 15:52

@Auke83 Indrukwekkende en mooie foto!

Click. Click. Peace
Weerman, redacteur, skiër, Limburger

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/cfc1102afdb6e1681619a255...
Hele dag dooi vandaag in Ski-Amadé na de ruim halve meter sneeuw van de afgelopen twee dagen. Pistes ronduit papperig, dus te hopen dat het zachte weer niet lang aanhoudt. Schitterend weer dan weer wel!
https://cdn.wintersport.nl/forum/20/34e98e5e336802b62a6bef46...

*bericht bewerkt door HansGrunn op 05 jan 2018 20:24

In val thorens hebben ze kunstsneeuw gespoten vanmorgen , na gisteren regen waren ze keihard geworden en waarschijnlijk voor ongelukken te voorkomen

@Auke83 Indrukwekkende en mooie foto!

Rogier op 5 jan 2018 15:59

Wow @Auke83!

Roel op 5 jan 2018 16:18

Thanks, thanks, helaas vanuit een gondeltje. Hoe dan ook… dat zien we (gelukkig) niet vaak.
Stond er wel even verbaasd van te kijken.

*bericht bewerkt door Auke83 op 05 jan 2018 23:37

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie