Eindelijk sneeuw in het verschiet voor Sauerland?

Roel op 11 januari 2018· 26 reacties

Sneeuw is hard nodig in het Sauerland (beeld: Willingen)
Sneeuw is hard nodig in het Sauerland (beeld: Willingen)

Het geduld werd de laatste weken behoorlijk op de proef gesteld, maar volgende week ziet het er voor het Sauerland niet slecht uit. Volgens verschillende berekeningen komen Winterberg en Willingen behoorlijk in de sneeuw te zitten. Als ik dat zeg gaan de harten van Oostenrijkgangers ook sneller kloppen, want vaak betekent sneeuw in het Sauerland ook sneeuw voor de noordalpen (andersom niet!). Die kans is inderdaad ook gegroeid, met mogelijk een lage sneeuwgrens.

Komt wens uit?

Nog voordat de grootste sneeuwhoeveelheden omlaag kwamen begin deze maand, had het al veel en vaak gesneeuwd in de Alpen. Op 3 januari schreef ik dit stuk over hoe bijzonder die vroege sneeuwval nu eigenlijk is. Los van het feit dat het artikel inmiddels achterhaald is (de hoeveelheden die na alle dumps nu in de westalpen liggen zijn echt wel zeldzaam), staat de laatste alinea nog steeds overeind:

Laten we hopen dat de weergoden binnenkort wat duidelijker gaan kiezen voor noord of zuid, en het liefst om beurten. Noordwestenwinden trakteren Frankrijk nog steeds op veel sneeuw, maar dan valt alles (tot in de dalen) als sneeuw én profiteren de Oostenrijkse dorpen eindelijk ook volop mee.

Precies die wens gaat de komende week misschien in vervulling. De stroming lijkt een paar graden te kantelen en dat kan nét genoeg zijn om het te laten sneeuwen tot in de dalen. Zoals gezegd mogelijk tot in het Sauerland aan toe, want daar moeten ze het ook hebben van noordwestenwinden.

Deze zwarte piste in Bürserberg (Oostenrijk) kan de sneeuw gebruiken (foto: Jan-Willem Bruijsten
Deze zwarte piste in Bürserberg (Oostenrijk) kan de sneeuw gebruiken (foto: Jan-Willem Bruijsten

Südstau zwaait af

Zo ver is het echter nog niet. Eerst krijgen we het weekend, en daarin lijkt het rustige weer van nu een vervolg te krijgen. De südstau die voor de zuidelijke Franse Alpen en Italië in de lucht hing zwaait af richting de Middellandse Zee waar niks te ‘stau-en’ valt. Waarschijnlijk blijft het in het grootste deel van de Alpen dus droog met af en toe zon. Waar precies wolken hangen en waar de zon schijnt is van tevoren lastig inschatten. We zitten in een soort niemandsland zonder dat een hogedrukgebied het voor het zeggen heeft. Een strakblauwe lucht is daardoor niet overal aan de orde.

Les Carroz, Grand Massif moet er volgende week een pak sneeuw bij krijgen
Les Carroz, Grand Massif moet er volgende week een pak sneeuw bij krijgen

Volgende week raak?

De nieuwe week heeft vervolgens een kleine aanloop nodig, maar vanaf dinsdag zou het vanuit het westen dus raak moeten zijn met veel sneeuw, mogelijk tot in de dalen van Frankrijk tot in Oostenrijk. We hebben nog vijf dagen te gaan, dus laten we niet te snel juichen. De komende dagen zal er vast nog wat gesleuteld worden aan de kaarten en het Europese model mag nog iets overtuigender. Wordt vervolgd!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik hoop met je mee. Morgen 12 jan gaan we een weekje naar Tirol, Gerlos/Köningsleiten. De eerste dagen een lekker zonnetje en dan maar ff afwachten…

Luc

Fingers crossed voor een mooie verse laag sneeuw voor Ehrwald/Lermoos…wij vertrekken de 21e. Gezien de voorspellingen ben ik hoopvol mmarja…eerst zien dan geloven😉

Dat zijn mooie vooruitzichten, wel sneu om te zien dat Winterbeg/Willingen er momenteel al zo slecht bij ligt.
Had dat eerlijk gezegd nog niet verwacht na de beelden van december.

*bericht bewerkt door Maurice0 op 11 jan 2018 09:06

Ik ben al begonnen met een sneeuwdansje voor de noordalpen. Hopelijk gaat er een lekker dik pak bijvallen, hard nodig in de noordelijke Zwitserse alpen.

morgen een weekendje Zillertal, hopelijk tot maandag Kaiserwetter!

Morgen naar Iscghl, maar daar ligt al zat 😀 Mag wel altijd wat bij natuurlijk.

He Roel. Zal dat ook gelden voor Saalbach / Hinterglemm of is het dan zover afgezwakt dat daar weinig tot nauwelijks sneeuw valt ?

In Winterberg ziet het er gelukkig een heel stuk beter uit dan in Willingen, maar met die mist en nevel is alles nogal troosteloos. Op dit moment draaien m.u.v. de Kappe alle grote liften op de hoofdas van het gebied, 13 in totaal.
De sneeuw is voldoende, maar sterk wisselend van kwaliteit. Als het gevroren heeft in de nacht dan zijn ze hard, sommige dagen ook juist erg zacht. Het is wel heel rustig.
Webcams: https://www.skiliftkarussell.de/aktuell/webcams.html…

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?

@Henk-Jan als de trend doorzet dan profiteert Saalbach daar zeker van mee met veel sneeuw. Maar zoals ik onderaan schreef, het moet de komende runs nog wel even bevestigd worden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

He Roel, elke dag weer leuk om te lezen hoe gaat komen. Maar vraagje, kun je ook zo nu en dan ook iets roepen over Tsjechië? Wij gaan over een week of wat naar Lipno. Of hoort dit bij het weerbericht van de noordalpen? Alvast bedankt en vooral zo doorgaan.

Hier wordt ik blij van. Gaat je wintersport hart sneller van kloppen! Ik ga over 1.5 week naar Saalbach en dat zou heerlijk zijn. Laat het maar vallen.

Over een kleine twee weken naar Sölden. Hopelijk verbeteren de sneeuwcondities nog wat…

Over 5 weken naar Aosta. Hopelijk valt er nog wat bij tot die tijd. Wat denk jij @Roel 😬

May the ski force be with you !!

Half maart geboekt richting Kitzbuhel… Nieuwe sneeuw lijkt me hard nodig willen ze tegen die tijd nog het nodige open hebben…

I can stick uphill ice, on my saucer...

Ik duim mee voor Saalbach-Hinterglemm. De huidige run ziet er al beter uit dan de vorige! En het blijft ook voldoende koud zo te zien. Toch nog wel spannend hoor!

Morgen vertrek ik voor een week naar Adelboden. Goed om te lezen dat de sneeuwkansen gaan toenemen. Ik hoop wel dat de wind niet teveel erbij komt (zodat de liften wel lekker open kunnen blijven). :)

Net de webcambeelden van Saalbach Hinterglemm gezien, dat ziet er goed uit. Meer sneeuw mag altijd natuurlijk, zeker ook voor Winterberg waar ik over 5 week een weekend naar toe ga. Dat voor ik een week later naar het Skicircus ga.

Wij zijn in Maurach am Achensee. Dikke pech. Alles groen en nog geen vlokje sneeuw gezien.Volgend weekend terug naar huis. Balen dat we niet hebben kunnen langlaufen. Beetje gewandeld in de groene weiden.

Verdorie, alweer de meeste sneeuw voor Frankrijk, Zwitserland tot Vorarlberg .
Wat met er eigenlijk gebeuren om bvb Tirol ook eens de volle laag te geven .
Zal niet slacht zijn natuurlijk maar eens een pak sneeuw voor de lagere gebieden zou leuk zijn. Hopelijk schuift het nog allemaal een beetje op naar het oosten .

Zie nu dinsdag al de eerste sneeuw op het programma staan voor pds (33cm), feest!

hoi roel
begrijp ik goed dat er met name in alta badia het zonnetje van de partij zou zijn , ik vertrek 14 jan ik twijfel tussen alta badia of nauders . of heb jij andere tips?,alvast bedankt voor de info
grtjs nico

Die voorspellingen zien er lekker uit kan niet wachten tot de krokusvakantie.

@ndc121265 Alta Badia lijkt me geen slechte keuze. Nauders krijgt waarschijnlijk meer wolken en neerslag.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dinsdag met de vlieger naar Oostenrijk en dan naar de eindbestemming Ischgl. Het zou mooi zijn (ondanks dat er al genoeg ligt) als er een verse laag bij valt. Heerlijk boarden door de verse (poeder) sneeuw😊

@Roel

Vertek deze avond naar le grand massif,morillon 1100.
Nu las ik juist dat ze een pak sneeuw verwachten voor le grand massif(les carroz)
Heb jij enig idee wat wij ons kunnen voorstellen bij een pak sneeuw?

@stef78, er kan veel gaan vallen. Zie het nieuwe weerbericht en de kaarten op https://www.wintersport.nl/weersneeuw

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie