Kinderen veilig alleen het skigebied in, de tips!

Rogier op 04 maart 2018· 19 reacties

Vanaf welke leeftijd alleen
Vanaf welke leeftijd alleen

Naar aanleiding van dit topic, en het verschrikkelijke ongeluk met twee jonge kinderen nabij Avoriaz leek het mij een goed idee om eens stil te staan bij het ‘alleen skiën’ van kinderen. Plus de tips and tricks om je kinderen zo veilig mogelijk de pistes alleen af te laten gaan. Natuurlijk wil je kinderen aan de ene kant het liefst graag bij je houden maar aan de andere kant vinden kinderen het ook geweldig om zelf het skigebied in te gaan.

Wanneer kan een kind alleen skiën?

De vraag die in het bovengenoemde topic werd gesteld is wanneer je kinderen alleen kunt laten skiën. Dat hangt natuurlijk helemaal van het kind af, van het skigebied waar je bent, het weer, en zelfs het gevoel van de dag. Laten we beginnen met het kind zelf. Het ene kind kan eerder bepaalde verantwoordelijkheden aan dan het andere kind. Ook speelt de ervaring mee. Lokale kinderen skiën vaak met vriendjes door het skigebied vanaf een jaar of tien, soms zelfs eerder. Maar dat is ook niet zo gek, kinderen van 10 mogen in Nederland toch elk zelf buiten spelen? Zo skiet Lisa, 3,5 jaar, nu met een schuin oog van mij, ook al eens alleen op de sleepliften onder in het skigebied van Pelvoux. Dan is het een logische stap dat ze over een aantal jaar zelf met vriendjes en vriendinnetjes hoger het gebied in mag. Andersom kan een kind van elf, dat nog nooit ook maar een lift zelf genomen heeft niet zomaar alleen het gebied in. Er is dus geen duidelijk antwoord te geven. Als ouder moet je dit aanvoelen. Bedenk ook dat locale kinderen de taal goed spreken, en dat is een handicap voor buitenlandse kinderen.

Alleen en alleen

Natuurlijk is er ook een verschil tussen alleen skiën en écht alleen skiën. Zoals ik net al zei, Lisa, 3,5 jaar, gaat nu soms zelf omhoog met de sleeplift om daarna weer via een lichtblauwe piste naar beneden te skiën. Natuurlijk hou ik haar vanaf beneden zo goed mogelijk in de gaten. Dus écht alleen is het natuurlijk niet. Ook is het verre van een skigebied ingaan. Maar zo leert ze vanaf deze leeftijd om alleen te glijden. Het is van belang dat kinderen, op elke leeftijd, op deze manier alleen leren skiën voordat ze alleen het gebied in gaan. Zo kun je als ouder in de gaten houden of ze op de piste de goede keuzes maken. Dit alleen skiën kun je natuurlijk steeds verder uitbreiden. Stapje voor stapje alleen de pistes op, als het ware. Eerst kunnen kinderen één keer een lift extra nemen. Daarna misschien een middagje in een deelgebiedje blijven en ga zo maar door. Bedenk ook dat het verstandig is om kinderen een telefoon mee te geven, en beter nog een walkie-talkie, om continu met elkaar in verbinding te staan.

Broertjes, zusjes, vriendjes…

Naast het stapje voor stapje zelfstandiger op pad laten gaan is het erg verstandig dat kinderen niet in hun eentje skiën. Met een broertje of zusje of met een vriendje of vriendinnetje. Dit is veel leuker, ook veiliger. Want zo is er altijd een die op de ander let.

null

Skiniveau

Voordat we überhaupt kunnen praten over alleen het gebied in, moet een kind natuurlijk goed genoeg kunnen skiën om de pistes die hij/zij logischerwijs tegenkomt zonder problemen te kunnen afdalen. Dat betekent dat een kind al aardig wat jaren skiles gehad moet hebben. En dat het kind in eigenlijk zo goed als alle condities goed kan skiën. Bedenk hierbij ook dat een piste 's ochtends perfect kan zijn, maar 's middags vol kan liggen met ijsplaten en buckels. Hou ook de vermoeidheid van je kinderen in de gaten. Een kind dat moe is laat je natuurlijk minder snel alleen een piste nemen dan een kind wat goed uitgeslapen is.

Goede skigebied

Wat natuurlijk heel belangrijk is, als je kinderen alleen wilt laten skiën, of het een geschikt skigebied is. Het beste zijn kleinere skigebieden waar je maar één echt dalpunt hebt, zodat kinderen niet in het verkeerde dal uitkomen. Een overzichtelijk gebied, met rustige liften. Vergeet dus alle grote gebieden met tientallen grote en snelle liften en honderden kilometers aan pistes. In dit geval is het: klein is fijn. Zelfs is het prettig om regelmatig naar ditzelfde gebied terug te gaan zodat kinderen dit gebied goed kennen voordat ze zelf door het gebied skiën. Ook heb je daar meer sociale controle van skileraren en andere families, die na een weekje al snel weten welk kind bij welke familie hoort. Leer ook dat kinderen bij problemen de hulp inroepen van volwassenen (skileraren, pisteurs, volwassen). Eventueel een papiertje met het telefoonnummer (in de taal van het land waar je bent) van de ouders in de zak is geen slecht idee.

Leerproces

Natuurlijk kun je kinderen niet zomaar alleen in een skigebied laten gaan. Hier gaat een heel leerproces aan vooraf. Zo moeten kinderen leren wat precies een piste is (hoe wordt een piste aangegeven). Ook is het verstandig om te testen of kinderen de opstelling van het gebied precies begrijpen. Weten ze welke lift waar uit komt? Kennen ze de namen van de liften, eventuele namen die jullie zelf aan de liften gegeven hebben? Weten ze waar de accommodatie is? En zijn er afspraken gemaakt als de kinderen onverhoopt de weg kwijt raken (telefoon / walkie-talkie). Er zijn apps waarmee je de locatie op de meegegeven telefoon bij kunt houden.

Maak hele duidelijke afspraken

Als een kind zover is om alleen te gaan skiën, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Welke pistes mag het kind af? Welke liften mag het kind nemen? Leer kinderen ook dat ze direct contact opnemen op het moment dat ze de weg kwijt zijn of ergens anders uitkomen dan verwacht. Dit is natuurlijk allemaal afhankelijk van het type skigebied waar je bent.

null

Welke liften

In stoeltjesliften geldt sowieso vaak een minium lengte vanaf welke een kind alleen mee mag. Vaak is dit rond de 125 cm. Maar voor kinderen op jonge leeftijd zijn sowieso de sleepliften ideaal. Geen valkans, en geen kans dat de liften vast blijven zitten. Ook is de ene stoeltjeslift beter uitgerust, lees veiliger dan de andere. Ook hier kun je goede afspraken over maken.

Slecht weer

Terwijl kinderen met goed weer soms prima alleen het skigebied in kunnen, is het met mist en sneeuwval een ander verhaal. Het mag voor zich spreken dat kinderen alleen laten skiën met slecht weer geen goed idee is. Dit geldt trouwens ook voor volwassenen.

Een goed ski-niveau is van groot belang voor kinderen alleen gaan
Een goed ski-niveau is van groot belang voor kinderen alleen gaan

Absoluut geen off-piste

In mijn familie, bij mijn nichtjes en neefjes die al echt alleen het gebied in gaan, is er één hele duidelijke afspraak. Er mag geen centimeter naast de piste geskied worden. Ook die leuke kronkel-paadjes, net naast de pistes die de skileraar wel eens met ze doet bijvoorbeeld, het mag gewoon niet als ze alleen zijn. (Meer over kinderen en off-piste hier). Dit om twee redenen, voor kinderen is het soms moeilijk om het verschil te zien tussen het paadje, dat wel kan en dat niet kan, sommige off-piste afdalingen beginnen namelijk ook met zo’n paadje. Maar ook, als er iets gebeurd, worden deze paadjes aan het eind van de dag niet gecontroleerd door de pistedienst. Last but not least, je wilt absoluut niet dat een kind in z’n eentje opeens nieuwe paadjes gaat proberen, en dan heel ergens anders uitkomt.

Jullie ervaring

Velen van jullie hebben natuurlijk ook ervaring met het skiën met (jonge) kinderen. Vanaf welke leeftijd laten/lieten jullie de kleintjes alleen het gebied in gaan? Welk gebieden vinden jullie ideaal met kinderen? En wat zijn jullie tips om kinderen veilig en zo goed mogelijk alleen te laten skiën?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Onze zoon gaat nog niet zonder ons behalve met les maar hij krijgt sowieso een gps horloge om waar hij 3 vaste nummers mee kan bellen en we kunnen hem volgen op een app. Gps horloge is ideaal.zeker als ze alleen mogen

Goede vraag weer om over te discussieren. Wij gaan altijd met twee gezinnen op vakantie en onze kinderen worden ook ouder waardoor wij ons die zelfde vraag ook steeds vaker stellen. Wanneer laat je ze alleen skien?
Wij merken dat de kinderen er steeds meer naar neigen om zelf te gaan skien (oudste is nu 11). De 4 oudste kinderen (tussen de 8 en 11) kunnen allemaal goed skieen en als ze gewoon de piste af gaan ben ik bij de oudsten ook niet bang dat er iets mis gaat maar het gaat juist om de momenten waarbij het niet goed gaat; vallen, een afslag missen, de lift draait niet meer door slechte weersomstandigheden etc.
Wat doen ze dan? En een telefoon aan de kinderen meegeven is ook niet altijd een optie aangezien er lang niet overal goede dekking is? Dan heb je de taalbariere ook nog?
Afgelopen week heb ik nog een Nederlandse jongen geholpen die 12 jaar oud is en die gevallen was. Hij was alleen onderweg en was hard gevallen en gaf direct aan dat zijn arm gebroken was (achteraf bleek het zijn schouder te zijn). Hij was alleen op stap, wist wel het telefoonnummer van zijn ouders maar als je dan ziet hoe lang het duurde voordat één van zijn ouders bij hem was. Dat was pas vlak voordat hij met de ambu afgevoerd werd naar het ziekenhuis. Als zijn ouders er niet op tijd waren geweest was hij alleen afgevoerd. Dat is voor een 12 jarige in een vreemd land geen pretje.
Ik ben er dan ook nog niet uit wanneer onze kinderen alleen het gebied in mogen. Een enkele piste waar je goed het overzicht over hebt lijkt mij geen probleem maar het is heel erg afhankelijk van het gebied. Goed nadenken wat er mis kan gaan en vooraf bespreken wat de kinderen moeten doen als er iets mis gaat is wel belangrijk.

Als eigenaar van ons catered chalet geef ik altijd alle kinderen een visitekaartje van ons mee. Bij de skipas stoppen. Als er dan iets is gebeurd, weten omstanders en reddingsdiensten waar ze gelogeerd zijn en kunnen mij bellen. Geen oplossing voor alles, maar een klein beetje extra veiligheid. Ook gewoon voor kids op les. De taalbarriere is er dan in elk geval niet. Therese, Chalet Solneige

Mijn oudste twee kinderen mogen samen gaan. Ze zijn 13 en 15. Mobiel mee. Samen blijven. Niet off piste. Geen skiroutes.

Zo zijn ze samen dit jaar de Aberg bij maria alm over geskied.

De jongste twee mogen zelf de sleeplift nemen bij de natrun maar ik sta dan wel beneden en ze moeten een afgesproken piste nemen.

Mijn kinderen hebben meer energie dan wij als ouders.

Zelf ging ik op mijn 10e met andere kinderen alleen skiën. Wij zaten in een klein dorpje en iedereen kende iedereen. We kwamen er al jaren en we kenden iedere heuvel en ieder paadje. Je kwam elkaar op de piste of in de lift wel weer tegen. Bovendien waren we met een grote groep. Ik kon prima skiën. Nu skiën we in een groter gebied, maar nog steeds zeer overzichtelijk. Mijn zoon is 7 en heeft dit jaar ook rode pistes gedaan. Hij skiet met mij of met mijn ouders en anderen erbij als het uitkomt. Voornamelijk met mij. Sleepliften zijn er nauwelijks. Alleen in het beginners park: bandliften. Die kan hij zelfstandig nemen en zelf naar beneden. Verder leer ik hem van waar tot waar de pistes zijn, hoe je dit kunt zien en hoe je bij het koffietentje komt waar we als groep verzamelen. Als we dan samen de lange pistes afdalen, laat ik hem ook een stukje vooruit gaan. Dan zie ik hoe hij skiet en hoe hij zich beweegt op de piste. Met mist en sneeuw zoals afgelopen week, blijft hij achter mij en dichtbij. Vanzelfsprekend. Ik ben alleenstaande moeder en ski dus samen met mijn zoon en eventueel nog met anderen erbij. (Ik ben een enorm ervaren skiër en kan ik alle omstandigheden alle pistes prima af). De vader van mijn zoon skiet niet. Ik doe het dus alleen, maar daar voel ik mij 100% zeker bij.
Mijn kind gaat voor zijn 10e niet alleen met eventuele vriendjes skiën.

*bericht bewerkt door mukkie op 04 mrt 2018 10:32

Voorgaande jaren kwam het niet eens in ons op maar dit jaar hebben we de discussie gevoerd, onderling en met de kinderen (bijna 11 en net 14).
Wij denken dat kinderen zaken onderschatten, mede omdat ouders er te lichtzinnig over denken. Het is natuur die wij helemaal niet kennen, maar we doen alsof we daarboven staan.
Dat proberen we onze kinderen uit te leggen en met die wetenschap mochten ze nu bekende liften en pistes doen, die telkens weer op hetzelfde punt uitkomen.
Zelfstandig het gebied in gaat nog een paar jaar duren…

Ik probeer me altijd maar een beetje te herinneren wat ik allemaal deed toen ik 14 was… 😉

I can stick uphill ice, on my saucer...

Ik probeer me altijd maar een beetje te herinneren wat ik allemaal deed toen ik 14 was… 😉

Shane op 4 mrt 2018 11:52

Op vrijdagmiddag happy hour, dat kon toen nog :D

Alleen skiën hangt denk ik simpelweg sterk af van ervaring en kennis van het kind in combinatie met de omvang en ligging van het gebied.
In het lieflijke Berwang zou ik ze eerder loslaten dan bijvoorbeeld in Sölden.
Goede afspraken en niet alleen inderdaad, al kan bij het laatste groepsdruk ook weer gaan spelen. Hangt dus af van hoe verantwoordelijk een kind daarmee kan omgaan, aan de ouders om dat in te schatten…

vorig jaar gingen wij voor het eerst met onze toen 3-jarige zoon op wintersport. binnen no-time (lees=2 dagen) had hij het onder de knie en eind van die week kwam hij moeiteloos een rode piste af. waar wij vooraf dachten dat hij het maximaal een morgen zou volhouden, gingen we rond half 9 met de gondel naar boven en hield hij het wonderwel alle dagen tot 16 uur vol… hij was niet weg te slaan van de pistes. waarom geen skiles? hij is nogal 'eenkennig en verlegen" dus niet het kind dat zelfstandig op skiles zou gaan… er zat dus weinig anders op dan het zelf leren en dat is ons enorm goed bevallen… papa ging voorop en mama achteraan, zo konden we vooraan ingrijpen indien nodig en achteraan commando’s roepen… we zouden het zo weer doen… afgelopen kerst heeft hij er een zusje bij gekregen en gaan we over 2 weken met z’n vieren op vakantie. inmiddels is hij dus 4,5 jaar en mogen we voor het laatst buitenom de schoolvakanties. van ons zal er dus altijd iemand thuisblijven bij de baby en de ander zal met de oudste gaan skiën. we vragen ons wel af, of we nu het beste voorop kunnen gaan en het voorbeeld/richting geven, of kind voorop en zelf achteraan kunnen gaan? tips zijn welkom!!!

*bericht bewerkt door Oostenrijk-ganger op 04 mrt 2018 16:17

tips zijn welkom!!!

Oostenrijk-ganger op 4 mrt 2018 16:15

Ik liet mijn dochter veel voor mij skien en het mij uitleggen. “Jij mag nu de juffrouw zijn”.
Zie je gelijk of ze goed naar je geluisterd hebben…
Ik heb naast mijn dochter inmiddels 6 ook een tweeling van 4 dus moet mijn aandacht nogal eens verdelen.
De kinderen zitten in Nederland op skiles op een kunstskibaan en op vakantie gaan ze ook gewoon.
Belangrijk is dat ze onder alle omstandigheden niet verrast zullen worden.
Mijn dochter begon met 2 jaar 8 maanden de jongens 3,5 jaar. Simpel dochter wilde heel graag jongens toen niet. Nu willen ze niet anders en leren ze sneller als dochterlief.

Wat betreft kinderen zelf het gebied in… lastig.

Ik ging wel met mijn 10/11e de trois vallees door.
Ik zou dat voor mijn kinderen toch nog niet zien zitten. Tijden zijn veranderd 😜
Laat ze eerst maar eens papa eruit skien dan kunnen we erover gaan nadenken 🤣🤣

Inderdaad spelen het gebied, de ski ervaring etc. een grote rol. Een aantal aandachtspunten die ik in de reacties niet ben tegengekomen zijn bvb. enthousiasme van het desbetreffende kind (avonturier) in combinatie met het niet kunnen lezen (detecteren) van gevaar waarschuwingen. (geel zwart!) Zo heb ik mijn overenthousiaste zoon 3 jaar geleden (was toen bijna 14) op het nippertje weten te redden van een onvrijwillige Cliff-drop net naast de piste. Wat ik hiermee wil zeggen, is dat kids van pakweg 12 tot 17-18 (af en toe nog ouder) geen oog hebben voor details en eventuele gevolgen. Ze gaan zo op in de beleving dat ze door de Euforie dingen uit hun aandacht gaan. Just my 2 Cts. Zo maakt diezelfde junior soms nog inschattingsfouten, maar dat kom je bij volwassenen ook nog tegen. Maar als het dan fout loopt en het desbetreffende kind is niet de taal machtig of is buiten bewustzijn en compleet allleen? Een foute val komt vaak op een blauwe voor (less focus “walk in the park”), heb het zelf al meegemaakt (en net dan geen helm op door de hoge temperatuur). Dus nu ook voor een cruise namiddag met de vrouw een helmpje op.

Wij skiën bijna elk weekend in een klein gebied met 1 stoeltjeslift en 3 sleepliften. Alle pistes komen beneden bijn elkaar. Altijd gedacht dat kids daar zonder problemen zelfstandig kunnen skiën vanaf ca 10, wel met z’n 2-en zodat ze elkaar kunnen helpen. Totdat ik vorig jaar iedereen op de piste tegen moest houden zodat de reddingshelikopter voor onze neus kon landen - er was een meisje van 12 op een blauwe (te?) rustige ongevaarlijke piste tegen een boom geskied (met helm), en dat heeft ze helaas niet overleefd. Vriendinnetje was haar kwijt geraakt, lift nieuw omhoog genomen om te zoeken en toen pisteredding gaan waarschuwen want er kwam niemand voorbij… Ik ben met knikkende knieën naar beneden gekomen, skies af en seizoen beeindigt. Ik denk dat wij voorlopig samen blijven skiën. Het drama van ‘t slachtoffertje, het vriendinnetje en de ouders die er niet bij waren… Ik wil t liever niet van nog dichterbij mee maken, en ben voorlopig blij dat mijn zoontje (9) er nog niet om zeurt.

Dit is een interessante Topic. Zelf als ouder van een 10 jarige meid heb er natuurlijk al over nagedacht en ook besproken. Onze dochter mag, in het gebied waar we al jaren komen, beste enkele afdalingen alleen doen, als wij in de buurt zijn.
Onze dochter zou echt wel alleen het gebied in kunnen en tot bepaalde hoogte ook mogen gaan. De rede hiervoor is dat ze vanaf haar 3e 2x per seizoen een week in een skiklasje zit en dus echt wel de does en don’t weet van en skipisten.
Zo verbaas ik me toch steeds weer hoe goed ze de pistes “leest” voor de als een malle naar beneden knalt. want als ze los is, gaat ze als een speer. En wat dan een groot compliment is aan haar en de skischool waar ze altijd les heeft, ze heeft tijdens haar “knallen” oog voor haar zelf en andere skiërs. Ze gaat dus echt verstandig een piste af.

Kom ik bij mijn grootste ergernis, waarom zij uiteindelijk nog niet “helemaal” alleen mag.

Wij gaan naar een kindvriendelijk gebeid, hier zie je vaker kids alleen of in kleine groepjes skien. Toch schaam ik me vaak voor onze mede Nederlanders. Wat zijn vele van ons toch onbeschofte mensen en kids. om enkele voorbeelden te geven: vlak langs andere af skien, rotzooi maken op de berg, niet kijken als er vertrokken wordt, en als klap op de voor pijl vanuit een stoeltjes lift de skistokken met opzet de pisten op gooien, het liefst zo dicht mogelijk tegen een voorbij skier aan.
En dan spreek je daar de ouders op aan en die vinden dat komisch… Echt te slecht. Onverantwoord! Gevaarlijk en labiele idioten.

Gelukkig kan ik dus wel erg genieten van kids, zoals mijn dochter en haar ski vriendinnen, die wel verantwoord skien. Conclusie, volgende vakantie denk ik dat ze wel verder “alleen” het gebied in mag.

William & José

Een vaste leeftijd is niet te geven… zoveel factoren!

Ik had het bijvoorbeeld op mijn 10e vast gekund, maar zeker niet gewild om zelf op stap te gaan. Mijn broertje daarentegen had het vast graag gewild maar dan waren we hem nu nog steeds aan het zoeken ;).

Overigens vind ik het prima als kids een afdaling extra nemen of bij een dalafdaling vooruit gaan en beneden pas wachten, maar een berg verderop wordt toch een ander verhaal.

Ik blijf er ook altijd achter, zo zie je meteen als het mis gaat en kun je er snel naartoe. Al is het maar een verkeerde afslag dat het kind neemt.

Mijn zoon van 12 en erg zelfredzaam kan prima skiën , we komen al jaren in hetzelfde gebied dus hij kent de weg en spreekt de taal (een klein beetje). Met kerst heeft wou hij samen met zijn vriend (zoon van een local en ook erg goed bekend in het gebied) skiën. Toen hebben Ze een uurtje samen geskied, dat ging prima, hij heeft wel zijn mobiel mee en krijgt de instructies dat hij niet off-piste mag en ook geen afdalingen mag doen die hij niet eerder heeft gedaan. Deze vakantie wilden ze weer samen skiën, prima even 2 uurtjes kan dat wel. Het ging ook prima en ze hebben zich vermaakt. Wel waren ze getuige van een ongeluk waarbij een moeder met 3 kinderen omver werden gekegeld door een snowboarder. Gevolg 4 pistescooters en 2 helikopters waren nodig om iedereen te helpen. Voor hetzelfde was het mijn zoon overkomen… Je moet er niet aan denken dat je dan aan de andere kant van de berg zit en hij daar ligt zonder zijn moeder (of vader natuurlijk). Je moet ze eens loslaten, maar gelukkig duurt de volgende wintersport nog 10 maanden. Dan maar weer eens kijken hoe ver we zijn met het “loslaten”.

Tja en dan gebeurt er wat zonder vader of moeder. Niet leuk, maar er wordt gerust wel voor ze gezorgd hoor.
Ik zou een kind dat gevallen is en niet meer op staat in ieder geval niet laten liggen.

Mijn kinderen 8 en 9 mogen in een beperkt gebied hun rondje maken. Ook daar kan het mis gaan, maar buiten de piste kan niet en ik blijf wel in de buurt.

Ik ging toen ik 13 was alleen op pad. Achter een klasje met kinderen aan. Die bleken toch veel beter te kunnen skiën dan ik, dus ik ben naar beneden geploeterd. Daarvoor was ik in mijn trui aan het skiën, de zon scheen uitbundig, maar die helling was in de schaduw. Erg? Neuh, maar wel koud gehad en les geleerd.
En ook met mijn broer van 17. Dat ging ook niet helemaal goed, we kwamen aan de verkeerde kant van de berg uit. Tja, dan moet je dus lopen. Mobieltjes hadden we toen nog niet, dus mijn ouders zullen best in de rats hebben gezeten, maar is dat achteraf heel erg? Neuh. Ik weet wel nog heel goed dat het geen pretje was zo’n eind lopen op skischoenen.

Kortom, van fouten maken kun je veel meer leren dan van je ouders.

*bericht bewerkt door Taan op 05 mrt 2018 21:10

[/quote]Kortom, van fouten maken kun je veel meer leren dan van je ouders.[post]Taan op 5 mrt 2018 21:10[/post][/quote]

Dat is een mooie, die zal ik onthouden.

Het zijn uiteindelijk de fouten waar je het later nog over hebt…niet al die keren dat je niks mocht omdat het te gevaarlijk was…

*bericht bewerkt door APeters op 05 mrt 2018 21:50

Gisteren een kindje van 5 (niveau kinderweitje) naar beneden geholpen. Was door zijn vader na de les in een lange lopende band lift gezet.
In de lift ging het al niet echt lekker, omgekukeld en weer recht gezet.
Daarna in de afdaling volle vaart richting verkeerde afslag. Omdat ik dat al verwachte kon ik hem gelijk opvangen. Vader van het jochie was al naar boven aan het rennen :D
Altijd leuk om even weer de skileraar uit te hangen, maar vader had e.e.a. toch wat overschat.

Die van mij skiet me inmiddels meestal voorbij, zowel op als naast de piste. Toch een paar hele simpele maar wel strakke regels als ik er niet bij ben :)
Geen offpiste
Geen skiroutes
Ruimschoots voor sluiten pistes terug
Hiernaast telefoon (met gsm trace) en liefst ook portofoon mee
Bekend met alarmnummer ter plaatse

Edwin van Riel
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie