Eens een ijsplaat, altijd een ijsplaat?

Rogier op 19 maart 2018· 4 reacties

null

Het is weer tijd voor een lezersvraag. De vraag deze keer is:

Als een ijsplaat is ontstaan, kan de piste dan ooit weer goed worden? Want sneeuw blijft slecht op ijs plakken, toch?

Heb jij een wintersportgerelateerde vraag, dan kun je deze sturen naar rogier@wintersporters.nl en dan zoeken wij het antwoord.

Sneeuw kan ijs worden, maar ijs…

Sneeuw is net als ijs bevroren water. Alleen zit er in sneeuw heel veel lucht. De dichtheid van ijs is vele malen hoger dan van sneeuw. Sneeuw kan ijs worden door dooien en vriezen en door samenpersen. Ook als er (smelt)water in sneeuw terechtkomt, gevolgd door kou dan wordt sneeuw ijs. Sneeuw kan dus ijs worden, maar ijs kan daarna niet meer terug transformeren naar sneeuw. Dan heb ik het wel over echt waterijs. Sommige skiërs noemen hele harde sneeuw ook wel eens ijs…

Gemalen door pistenbully

Echt waterijs komt niet zo heel erg vaak voor op pistes. Vaak is het hele harde sneeuw met weinig grip. Net als skipistes die gebruikt worden voor wedstrijden, zijn deze ook keihard. Hier is gelukkig wel wat aan te doen. Want pistenbully’s hebben een soort frees waarmee deze sneeuw in stukken gemalen wordt om daarna vastgedrukt te worden in die fijne ribbels. Dit zal dan wel redelijk harde sneeuw blijven, maar het zal wel heel veel beter skiën dan een harde plaat zonder die ribbels.

Meer over het ontstaan van ijsplaten lees je hier.

Met deze frees kan harde sneeuw weer goed skibaar gemaakt worden
Met deze frees kan harde sneeuw weer goed skibaar gemaakt worden

Sneeuw op ijs

Veel mensen denken dat sneeuw slecht hecht op ijs. Dat is gelukkig niet helemaal waar. Sneeuw is een heel bijzonder iets. Sneeuw blijft namelijk op heel veel verschillende ondergrond gewoon plakken. Zeker als de sneeuw vrij ‘nat’ valt dan kan het echt overal aan blijven plakken. Tot een ongeveer 60 graden steile helling blijft sneeuw prima liggen/plakken op ijs als het niet te droog valt. Soms zelfs op nog steilere hellingen. Veel hooggebergte toerskitochten gaan over verijsde stukken gletsjer, daar blijft de sneeuw ook prima plakken. Ski-pistes zijn echter zelden steiler dan 25° à 30° dus sneeuw blijft daar prima op plakken, wat voor ijs er ook ligt.

Harde sneeuw wordt zacht door ontdooien in de zon
Harde sneeuw wordt zacht door ontdooien in de zon

Het enige probleem is dat sneeuw vrij snel van ijs afgeschraapt wordt. Een ijzige steile piste wordt dus snel weer ijzig als er veel schrapende skiërs over heen gaan en hoe ijziger het wordt, hoe meer er geschraapt wordt. Goede pistepreparatie kan dan wel wonderen doen, net als een goede dump sneeuw, of een sneeuwkanon dat een paar nachten goed sneeuw spuit. Laat een halve meter sneeuw op een ijzige piste vallen en er is geen enkel probleem meer. Het spreekt voor zich dat steile pistes met heel veel skiërs en boarders meer te lijden hebben en weer sneller ijzig worden.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Het laatste stuk van de dalafdaling in Ischgl richting Shatzi is zo een mooi voorbeeld. Ligt er bijna altijd ijzig bij. Zelfs dit jaar in februari toen de condities goed waren lag dit stuk héél slecht (ijsplaten). Zelf heb ik ook de indruk dat kunstsneeuw gevoeliger is aan ijsvorming, klopt dit ?

@Benn Zeker want kunstsneeuw zijn kleine stukjes ijs en geen sneeuwvlokken. De dichtheid ligt dus al veel dichter bij ijs…

Click. Click. Peace

@Rogier zo extreem als op die foto kan toch alleen door een verkeerd afgesteld sneeuwkanon of water dat uit een beek de piste op loopt mag ik hopen?

Born to Ride

@Matthias123 Of dooi, of regen, of… Maar dat is inderdaad gewoon puur opgevroren water.

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie