Haider Alm en Schöneben worden verbonden

Roel op 11 maart 2018· 29 reacties

Schöneben: geroemd binnen en buiten Italië
Schöneben: geroemd binnen en buiten Italië

Er is goed nieuws vanuit Italië en daarmee indirect ook uit Oostenrijk. De skigebieden Haider Alm en Schöneben, deel uitmakend van het grensoverschrijdende skigebied bij Nauders, worden met elkaar verbonden. Het provinciebestuur heeft hier afgelopen week mee ingestemd.

Onenigheid

Er komt de laatste jaren veel rumoer uit de regio Reschenpass. In 2016 werd bekend dat Nauders uit het skipasverbond met de Italiaanse skigebieden Haider Alm en Schöneben ging stappen. De reden was onenigheid over de skipasopbrengsten. Volgens Nauders vloeide onevenredig veel geld naar Italië terwijl de meeste wintersporters in Nauders skieden. Na het vertrek van Nauders richtten de twee Italiaanse gebieden een nieuw samenwerkingsverband op met drie andere Italiaanse skigebieden, Sulden am Ortler, Watles en Trafoi.

Vorig jaar werd bekend dat de ruzie met Nauders was bijgelegd. Sinds afgelopen winter maakt Nauders weer deel uit van het internationale skipasverbond dat inmiddels was gegroeid tot zes skigebieden.

Fusie eerste stap

Nu is er meer goed nieuws. De Italiaanse deelgebieden Haider Alm en Schöneben worden met elkaar verbonden. Met respectievelijk 20 en 40 kilometer zijn ze relatief klein (Nauders heeft er 75) en hemelsbreed liggen ze slechts 6 kilometer van elkaar verwijderd.

De twee skigebieden aan de oevers van de Reschensee worden verbonden

Afgelopen zomer werd al ja gezegd tegen de fusie van de Haider AG en de Schöneben AG, de twee liftmaatschappijen. Men was hiertoe al min of meer gedwongen omdat de gemeente geen meerderheidsbelang mocht hebben in een verliesgevende liftmaatschappij wat de Haider AG feitelijk was. Het ging namelijk niet goed met Haider Alm. Veel gasten uit Nauders nemen nog wel de moeite om Schöneben - bekend van zijn pistes als biljartlakens - te bezoeken maar Haider Alm blijkt voor mensen net te ver.

Ik heb zelf enkele jaren geleden in Haider Alm en Schöneben geskied. Ondanks een hele mooie dalafdaling mist Haider Alm dat beetje extra wat Schöneben wel heeft. Het is een redelijk beperkt gebied maar daar komt dus verandering in.

Verbinding

Nu er is ingestemd met een feitelijke verbinding onstaat een gezamenlijk skigebied dat ook 's zomers meer toeristische mogelijkheden biedt. Met de verbinding worden ook de kunstsneeuwinstallaties uitgebreid, en er zijn diverse voorwaarden opgenomen inzake waterhuishouding, kap van bomen en het herbeplanten van gronden. In totaal is er 330.000 euro gereserveerd voor natuurcompensatie.

Deze beide gebieden worden verbonden
Deze beide gebieden worden verbonden

Helaas kan er nog geen pistekaart worden vrijgegeven waarop te zien is waar de verbinding precies gaat komen en waar nieuwe pistes liggen. Mocht dat bekend worden, dan publiceren we dit natuurlijk. Tot die tijd zullen we het met het bestaande pistekaartje en wat fantasie moeten doen. Om een idee te krijgen van het gebied, deze video maakten we 2 jaar geleden in Schöneben.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Leuk, ook bekend wanneer?

Ik heb een kaartje gezien. Ik zal eens kijken of ik een foto ervan kan regelen.

Vanaf dalstation van de Haideralm cabine, gaat een nieuwe cabine schuin naar rechts omhoog. Dan een tussenstation. Daarvandaan gaat een 2e lift traject pal noord, vrijwel parallel aan het meer tot een punt halverwege tussen de top van de Jochlift (Schoeneben, meest linkse lift als je naar boven kijkt) en het meer. Daar weer een tussenstation. Daarvandaan een knik scherp naar links (dus ricting oost > west) en naar de top van de Jochlift.

De haideralm cabine blijft in bedrijf. Die gammele stoeltjeslift daarachter blijft in bedrijf totdat de licentie verloopt. zoals het er nu naar uitziet wordt hij daarna niet meer vernieuwd. Dus het Haideralm gebied wordt op termijn opgegeven. De dalafdalling was sowieso al het enige wat daar de moeite waard was, want die stoeltjeslift is zo langzaam dat de lifttijd = 4 keer de afdaling tijd.

The older I get, the better I was

Als alles goed gaat, is de lift komend seizoen 2018-2019 open. Niet alleen de vergunningen zijn rond, maar ze hebben ook al mensen aangenomen om flink wat bomen te kappen ;)
Op Alpinforum staat meer informatie http://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=12&t=220…

The older I get, the better I was

Thanks @Onnem. Ik heb ook contact gehad met de Bergbahnen. Ik begrijp dat de laatste details nu worden afgerond. Daarna kunnen ze de pistekaart presenteren, die is al klaar.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Wij waren 3 jaar terug in Nauders met de kinderen. We hebben toen de Italiaanse zijde over geslagen doordat de skiklasjes in Nauders waren…Zo te zien moeten we er nog eens terug.😊
Ikzelf was er trouwens in de zomer om er te mountainbiken. Wat een echte aanrader is.
Het gebied rond de Reschensee is een waar mountainbikemekka. 😉

Via onderstaande link is het projectplan te benaderen en krijg je een goede indruk van de aan te leggen pistes. Een pistekaart heb ik inderdaad ook niet gezien.

null

http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&am…

Super leuk deze verbinding, ik heb me in Schöneben goed kunnen vermaken maar baalde er van dat het toch wat klein is. Het totaal wat zal gaan ontstaan door deze verbinding maakt het voor mij een stuk interessanter om nog eens terug te komen. Hopelijk is dit goed voor de interesse in de regio, want met de Reschenpass naast de dorpen is het werkelijkwaar een plaatje.

in de zomer en winter prima te vermaken!

Via onderstaande link is het projectplan te benaderen en krijg je een goede indruk van de aan te leggen pistes. Een pistekaart heb ik inderdaad ook niet gezien.

null

Martijnxo op 11 mrt 2018 09:16

Dat is het plaatje wat in ons pension hing dus hoef ik niet meer op te vragen ;)
Zo zie je toch ook prima wat er aan pistes komt?

The older I get, the better I was

Mmh, fijn dat er een verbinding tot stand komt tussen beide gebieden. Ik ben het wel niet helemaal eens met je mening dat Schöneben interessanter is dan Haideralm. Persoonlijk vond ik dat Haideralm dat tikkeltje extra had. Akkoord, het pistenarsenaal van Schöneben is groter, de liften zijn moderner en de pistes breder. Maar in Haideralm krijg je meer uitdagende pistes, iets meer rust (in beide gebieden niet problematisch) en kan je in één maal een mooi hoogteverschil maken met enkel mooie pistes. Ondertussen heb ik al vernomen dat de bovenste sleeplift daar stilgelegd is, wat zonde is.
Schöneben beviel me ook zeker, alleen zijn de afdalingen hier iets eenvoudiger (leuk om te carven, dat wel).

Over beide skigebieden heb ik overigens een (persoonlijk gekruid) verslag geschreven:

Hoy,
hoe zijn de prijzen in vergelijking met andere skigebieden… logies dan vooral?

@Roel
begrijp ik het goed dat Nauders en de twee andere gebieden Haider Alm en Schöneben toch gescheiden blijven?
Dus Haider Alm en Schöneben vormen één gebiedje maar als je van/naar Nauders wil blijf je toch aangewezen op auto of skibus?

@Roel
begrijp ik het goed dat Nauders en de twee andere gebieden Haider Alm en Schöneben toch gescheiden blijven?
Dus Haider Alm en Schöneben vormen één gebiedje maar als je van/naar Nauders wil blijf je toch aangewezen op auto of skibus?

Gerrit op 12 mrt 2018 12:33

ja, het artikel gaat over de verbinding Schoneben en Haideralm, niet over Nauders.

Lijkt me zo nogal een gekunsteld geheel te worden.

Lijkt me zo nogal een gekunsteld geheel te worden.

Frank66 op 12 mrt 2018 13:14

Vanaf het kaartje schat ik die skiweg in op een kleine 3 km lang, met een hoogteverschil van 400m (2050m naar 1650m). Een beetje lang en saai, maar op zich wel steil genoeg om goed te kunnen skiën. Ik ken skiwegen die minder steil zijn.
Het lijkt me wel belangrijk dat ze vanaf het eindpunt van de skiweg en de nieuwe piste “Plan Grand” een dalafdaling naar St Valentin maken, of een lift naar boven naar de Haideralm.

Dus het Haideralm gebied wordt op termijn opgegeven

Onnem op 10 mrt 2018 18:26

Is al aan het gebeuren. De bovenste sleeplift is buiten bedrijf. Waarmee de verbinding geen nut heeft imo…

❄️

Het skigebied heeft vandaag een officieel kaartje gepubliceerd van het project. Aankomend seizoen moet de verbinding klaar zijn:

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

De piste Plan Grand komt er dus toch niet?

Mr. Slow

Op Alpinforum zijn ze op z’n zachtst gezegd niet erg te spreken over de plannen, en ik kan goed begrijpen waarom…

http://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=12&t=220…

Had deze regio zelf op mijn lijst gezet (Nauders, Schöneben en Scuol vooral), met een uitstapje naar Watles of Solda als we zo ver willen rijden. Maar deze baan zie ik nu niet per se als meerwaarde. Ook jammer dat ze de Seebodenlift (bovenste sleeplift Haideralm) hebben stopgezet.

*bericht bewerkt door Quick op 10 apr 2018 12:58

Mr. Slow

De piste Plan Grand komt er dus toch niet?

Quick op 9 apr 2018 17:21

Voorlopig niet, het is een lawinegevaarlijk gebied, waarvoor aanpassingen nodig zijn. En omdat het een Grundwasserschutzgebiet betreft, moet er nog wel wat gebeuren voordat men überhaupt die aanpassingen kan doen. Aldus Alpinforum.

Daarnaast lijkt het erop dat over twee jaar alles behalve de bestaande gondel in Haideralm wordt stopgezet. Een verbinding naar nergens dus, zal vooral leiden tot een drukker Schöneben. Denk dat deze hoek voorlopig van mijn bucketlist af is…

❄️

Ze laten er geen gras over groeien
https://www.instagram.com/p/BhtkrJFh7yR/

The older I get, the better I was

@Onnem vooral niet qua aantal hashtags…

Mr. Slow

null

Er is een nieuw kaartje gepubliceerd. Men schrijft: “Neben der Verbindungsbahn, bauen wir auch neue Pisten. Die Höllentalpiste und die Verbindungspiste nach St. Valentin.”

De piste Plan Grand (nummer 5) staat ook weer ingetekend maar er staat niet vermeld wanneer die komt.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Piste 3 zal een volwaardige piste zijn denk ik. Piste 4 een skiweg/pad vermeod ik. Piste 5 kan best leuk worden. Ben idd benieuwd of deze direct gemaakt gaat worden. Zou wel fijn zijn.

Piste riderrrrr

Misschien eens gaan kijken in januari, in combinatie met Nauders toch best OK voor een dag of 3 à 4.

Afgelopen winter ook gedaan en vooral de uitstekend geprepareerde piste’s van Schöneben bevielen ons wel.

Bla, bla, bla.

Misschien eens gaan kijken in januari, in combinatie met Nauders toch best OK voor een dag of 3 à 4.

bartvwg op 29 mei 2018 10:42

En daar is iedereen bang voor…

Piste riderrrrr
Bla, bla, bla.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie