Veel neerslag voor Italië en Frankrijk. Heel even koeler

Roel op 11 maart 2018· 13 reacties

Boven 2000 meter (foto: Canazei) valt vandaag in Italië aardig wat sneeuw
Boven 2000 meter (foto: Canazei) valt vandaag in Italië aardig wat sneeuw

De week staat in het teken van een paar actieve storingen die in de west- en zuidalpen veel regen en (hogerop) sneeuw geven. Tussendoor schijnt ook de zon maar van een zonovergoten week zal deze week nergens sprake zijn. Ook niet in Oostenrijk, al valt daar wel duidelijk minder neerslag.

Winter op zijspoor

Na de extreme kou die pas een week geleden afliep lijkt de winter verder weg dan ooit. De wind is gedraaid van het noordoosten naar het zachte zuidwesten. Vanuit die hoek moet er flinke stuwing optreden wil het tot in de dalen sneeuwen, wat eigenlijk alleen in de meer zuidelijke gebieden lukt. Ga je noordelijker dan wordt het snel warmer door föhn en nog noordelijker blijft het zelfs helemaal droog. Gisterochtend bijvoorbeeld sneeuwde het bij Rogier in het zuidelijk gelegen Puy Saint Vincent op 1200 meter terwijl het op 2300 meter regende in Val Thorens. Niet dat dat erg is, er ligt nog altijd meer dan genoeg sneeuw.

In Val Thorens viel tijdelijk op grote hoogte regen
In Val Thorens viel tijdelijk op grote hoogte regen

Saharastof

Dit soort verschillen zullen we vandaag ook nog zien. Vooral in de zuidalpen regent en sneeuwt het flink door een südstau. De sneeuwgrens ligt in de zachte lucht veelal tussen de 1500 en 2000 meter maar in de loop van de dag en bij intensieve neerslag daalt hij lokaal tot 1000-1400 meter.

Met de neerslag komt er ook Saharastof naar beneden, te zien aan de geribbelde wolkenstructuur die vanuit de satelliet te zien is (check de foto hieronder). Waar het sneeuwt kan er een geel-bruine kleur te zien zijn in de sneeuw, vooral morgen als het opklaart.

Bron: EUMETSAT
Bron: EUMETSAT

Frankrijk tijdelijk een lage sneeuwgrens

Na een zachte zondag valt er vannacht en morgen ook in Oostenrijk tijdelijk regen tot op 1500-1800 meter, maar duidelijk minder dan in Italië. Langzaam wordt het wel iets frisser. Dat is vooral in Frankrijk te merken. Morgenavond treft een nieuw front de Franse Alpen en in die koelere lucht kan er 's nachts misschien toch een mooie laag sneeuw gaan vallen. Die sneeuw beperkt zich echt tot de noordelijke Franse skigebieden en het westen van Zwitserland. Elders dooft de neerslag uit al zullen we tot woensdag moeten wachten wil het overal echt zonnig zijn.

Dan gaat de temperatuur ook in stijgende lijn wat donderdag weer wordt afgestraft met een actieve Franse storing en aansluitend een felle südstau voor de zuidalpen. In Oostenrijk kan het donderdag nog droog blijven, maar vrijdag verwacht ik ook hier bewoking en wat regen en sneeuw. Zo blijft het voorlopig vrij onbestendig. Een lange stabiele periode is nog niet in zicht.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Neen, doe het ons niet aan! Saharastof!
Weg met de goede sneeuwkwaliteit dan.

null

Situatie in Flaine. Nu dooi maar als ik de vooruitzichten goed heb begrepen komt er wat kou en verse sneeuw aan. @Roel kun je bij de vooruitzichten niet wat plaatsnamen neerzetten. Ik kan nu niet heel duidelijk zien wat de voorspellingen in bvb. flaine zijn.

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/dbaa81bf6002c1042182e4da...

null

Voorlopig genoeg sneeuw 😊

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/5d7e799aa0bcdcbaca4bd226...

Bardonecchia volle bak sneeuw tot in het dorp. Op de pistes lig er zeker 10/15 centimeter bij sinds vannacht. Vanmorgen als eerst op de uitgestorven pistes sporen mogen trekken👍👍👍👍Denk dat dit poederskien heet😍😍😍

@Roel kun je bij de vooruitzichten niet wat plaatsnamen neerzetten. Ik kan nu niet heel duidelijk zien wat de voorspellingen in bvb. flaine zijn.

Ramon72 op 11 mrt 2018 10:49

@Ramon72
Gewoon op de pagina van Flaine of Grand Massif (in zoekbalk boven aan de pagina typen). Op de gebiedspagina kan je in de linker kantlijn ‘weerbericht’ aanklikken en dan zie je dit:
https://www.wintersport.nl/skigebieden/grandmassif/weersverw…

*bericht bewerkt door GiGi op 11 mrt 2018 11:01

Super dank je. De regen is hier in Flaine inmiddels overgegaan in sneeuw.

null

Ach nog even door de zure appel heen bijten. De koude die voor eind van de week en volgende week op de kaarten staat, staat er al dagen lang op en komt steeds meer richting de betrouwbare termijn. Komende dagen nog even finetunen waar we vrijdag heen gaan. Worden het de bossen van morillon en les carroz vanwege de verwachte neerslag, met als nadeel dat het onder de 1500m regelmatig kan regenen. Wordt het het hoger gelegen Galibier Thabor met veel minder kans op regen, maar ook met minder bossen, dus slechter zicht of wordt het val cenis met minder neerslag maar ook minder pistekilometers.

Born to Ride

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/5d7e799aa0bcdcbaca4bd226...

Bardonecchia volle bak sneeuw tot in het dorp. Op de pistes lig er zeker 10/15 centimeter bij sinds vannacht. Vanmorgen als eerst op de uitgestorven pistes sporen mogen trekken👍👍👍👍Denk dat dit poederskien heet😍😍😍

Daphne76 op 11 mrt 2018 10:58

Geniet ervan! Ik baal dat ik niet gegaan ben als ik jouw beelden zo zie…

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/bc3e6c3bd01fd567fe6a3465...

In de ochtend een stevig windje en wat lagere bewolking maar vanaf een uur of elf trok het grotendeels open in Kaprun. De sneeuw heeft het verrassend goed gehouden vandaag!

*bericht bewerkt door wayno op 11 mrt 2018 15:07

Bijzonder dat de verschillen op relatief kleine afstanden zo groot kunnen zijn. Waar het gisteren regende in Val Thorens, sneeuwde het hier in La Rosière 500 meter lager.
Vandaag veel wind en de hele middag sneeuw, ook in het dorp. Dus gelukkig weinig te merken van de warme lucht die aangekondigd was.

*bericht bewerkt door Snowy1970 op 11 mrt 2018 16:55

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam

Hallo Roel,
Hier in Alta Badia ( Colfosco) zaten we gisteren net op de sneeuwgrens. Einde namiddag, hele avond en een deel van de nacht: soms natte sneeuw soms ijsnaalden, dan weer wat regen. Nu sneeuwt het lichtjes. De bomen een paar 100m hoger zien mooi wit. Plafond is een stuk hoger dan gisteren, nu zien we de bergen helemaal. Tot nu toe klopte alles naadloos met de voorspellingen van jullie website.
Temperatuur Colfosco 1650 meter hoogte om 7u45 is 3°C.
Groetjes.
Ronald.

*bericht bewerkt door ronaldfrombrussels op 12 mrt 2018 07:57

Alta Badia Colfosco 12 maart om 9 uur.

null

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie