Winter draait zich nog een keer warm

Roel op 13 maart 2018· 17 reacties

Sneeuw in Les Gets (1172m)
Sneeuw in Les Gets (1172m)

Het sneeuwt flink in de Franse en deels ook de Zwitserse Alpen. Rogier zit vandaag in Les Gets (Portes du Soleil) en stuurde me deze 10 centimeter door vanuit het dorp op 1172 meter. Hogerop is veel meer gevallen, en meer sneeuw kunnen we deze week sowieso verwachten. Vanaf donderdag valt er op steeds meer plaatsen sneeuw en keldert de temperatuur, al ontsnappen we waarschijnlijk aan de ergste kou.

Wisselvallig door buien

Dat het wisselvallig is wisten we al, dat bleek gisteren ook uit de reacties. Waar op de ene plaats een groot deel van de dag de zon scheen, regende (of sneeuwde) het nieteens zo ver hier vandaan. We hadden dan ook te maken met buien. Om een bekend misverstand voor eens en altijd uit de wereld te helpen (ook handig voor het weer in eigen land): buien zijn altijd lokaal. Even kan het flink regenen of sneeuwen maar tussendoor schijnt soms ook de zon. Wordt er gewoon over regen of sneeuw gesproken dan is het egale neerslag met grijze luchten en geen zon. Gisteren was zo’n echte buiendag, te zien aan de witte vlekken op deze satellietfoto.

Bron: NASA
Bron: NASA

Vannacht is er echter een sneeuwgebied de westalpen binnengetrokken waardoor het in de noordelijke Franse Alpen nu grijs is. Tot het begin van de middag kan hier nog sneeuw vallen vanaf een hoogte van 1000 tot 1200 meter. In Oostenrijk en Italië klaart het vandaag al wat op en valt maar een enkele sneeuwbui (boven 1200-1500m). Morgen belooft een schitterende dag te worden, in de hele Alpen. Waarschijnlijk is het de mooiste dag van de week!

Vanuit het zuiden hogerop veel sneeuw

Vanaf donderdag nemen storingen het heft namelijk weer in handen. Donderdag valt er al veel regen en sneeuw in de Franse en Italiaanse Alpen (sneeuwgrens dalend van 2000 naar 1500 meter). Vooral in de zuidalpen gaat flink wat sneeuw vallen door een südstau, mits je dus hoog genoeg zit. Dat maakt onze sneeuwverwachting voor donderdag duidelijk:

null

De grens loopt precies langs de alpenhoofdkam wat betekent dat het ten noorden ervan in Oostenrijk onder invloed van föhn nog droog blijft. Vanaf vrijdag is het echter overal raak. Met een tot in de dalen zakkende sneeuwgrens valt er op steeds meer plaatsen sneeuw in de Alpen. De hoeveelheden moet ik jullie op dit moment nog even schuldig blijven, de berekeningen lopen extreem uiteen.

Geen extreme kou

Dat heeft deels te maken met hoe dichtbij de kou dit weekend gaat komen. Waarschijnlijk bereikt deze met een omweg de Alpen en trekt de echt koude lucht ten noorden van de Alpen langs richting het noorden van Duitsland en Denemarken. Daardoor zal de hoeveelheid sneeuw eerder het gesprek van de dag zijn dan extreme kou.

Vanaf zondag voert een oostenwind drogere lucht aan waardoor het weer in de noordalpen langzaam verbetert. De zon komt weer tevoorschijn, maar de zuidalpen en deels de Franse Alpen blijven ook begin volgende week gevoelig voor storingen en sneeuwval. De meeste zon (en ook de laagste temperaturen) lijken weggelegd voor Oostenrijk wat dus een hele aardige bestemming kan worden volgende week. Een kleine kanttekening daarbij: enkele berekeningen gaan uit van een meer noordelijke stroming. Mocht die minderheid gelijk gaan krijgen, dan zou er een nordstau aan kunnen komen met meer sneeuw voor Oostenrijk. Morgen kijken we verder.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dat zijn nog eens mooie berichten, we lijken volgende week echt met onze neus in de boter te vallen. Vrijdag op het gemakje richting Chambery en dan zaterdagochtend nog even het laatste stukje naar Valmeinier. Als ik dit zo bekijk maar even de sneeuwkettingen bovenop leggen en thuis nog eens even oefenen.

Born to Ride

@roel, wij vertrekken zaterdag naar Wagrain, is de kans op sneeuw daar groot of krijgen we te maken met regen?

@Joost22 zaterdag wordt een overgangsdag. Het kan op dit moment zowel regen als sneeuw zijn, afhankelijk van hoe snel het afkoelt. Morgen meer hierover.

*bericht bewerkt door Roel op 13 mrt 2018 09:52

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Het gaat nog alle kanten op voor volgende week in Frankrijk. Dus we wachten gewoon rustig af.
Heb er toch geen invloed op :-P Maar hoop op goed weer natuurlijk. Ben al lang blij dat het weer wat kouder wordt. Want slush heb ik geen zin in

Update vanuit Kaprun: lichte sneeuw en bewolking met soms kleine opklaringen. Het lijkt echter niet volledig open te breken vandaag. Hopelijk komt de voorspelling voor morgen uit, we kunnen wat zonnestralen gebruiken (al was het de afgelopen zeer aardig weer, op gisterenmiddag na: onweer en regen tot 2000mtr)

*bericht bewerkt door wayno op 13 mrt 2018 11:29

weer zalige sneeuw voorspellingen voor Val Thorens , paasvakantie word zalig

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/ed159bf9ed586f8003cef6ac...

In Saalbach vandaag wisselend. Veel zon maar af en toe bewolking! De pistes zijn rond 1u al wel slecht aan het worden. Hopelijk de komende dagen iets kouder en wat verse sneeuw.

SPORT ISN'T EVERYTHING. COMFORT ISN'T EVERYTHING. BUT TOGETHER - UNBEATABLE!

Wij zitten deze week in Oz en Oisans en hebben tot nu toe elke dag een vers pak sneeuw. Zicht is alleen erg slecht en zon lwat zich sporadisch zien helaas. Morgen hopen we dan toch wat zon te gaan zien.

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/59b0e912cd01262e72d62017...

Fantastische dag vandaag in Hinterglemm, mist trok snel op, afwisselend (veel) zon en wat wolken. Sneeuw is voor half maart echt goed, de eerste bruine plekken worden net pas zichtbaar. Gisteren middag boven dun vers laagje en in het dal wat regen. Topweek!

Bimmer

Wij snakken in Bettmeralp naar de zon.

null

@SjorsFH @bimmer grappig hoe een verschil in beleving er kan zijn vanuit hetzelfde skigebied.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@SjorsFH @bimmer grappig hoe een verschil in beleving er kan zijn vanuit hetzelfde skigebied.

Roel op 13 mrt 2018 16:10

Inderdaad, wel hopen en slushy maar dat vind ik persoonlijk wel uitdagend tot op zeker hoogte. Je moet wat over hebben voor een beetje zon! 2 weken terug was ik hier ook met de diepvries temperaturen, hele andere beleving…

Bimmer

Nu in Ortisei:

*bericht bewerkt door Quick op 13 mrt 2018 17:10

Mr. Slow

Nu in Ortisei:

Quick op 13 mrt 2018 17:10

Jeetje,wat een mist 😉

May the ski force be with you !!

@CJAHulskamp Haha krijg helaas de foto niet geüpload…

Kijken of dit wel lukt

https://ibb.co/cckqsx

*bericht bewerkt door Quick op 13 mrt 2018 19:34

Mr. Slow

Te zien 😃
Kreeg vandaag ook al wat fotos door van vrienden die logeren in/op Monte Pana

May the ski force be with you !!

Zo zeg, de voorspellingen voor de komende week in Meribel / 3Vallees schommelen nog fors. Ik ben benieuwd hoe het weer uiteindelijk gaat worden, toch iedere dag weer spannend om even te kijken wat het (mogelijk) gaat worden. Hopelijk nog wat meer zon erbij, maar verder weinig te klagen met deze voorspellingen.
Wel een beetje blij dat die -20 die gisteren voor op de berg werd voorspeld nu wat is opgewarmd! :)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie