Midweekse dip, maar het voorjaar barst los

Roel op 02 april 2018· 15 reacties

Valmeinier, Franse Alpen (foto: @Mirel020
Valmeinier, Franse Alpen (foto: @Mirel020

Superlatieven schoten gisteren tekort in de Franse Alpen nadat de zon er eindelijk doorkwam en er zaterdag eerst een pak sneeuw was gevallen. De lente barst nu echt los want, op een korte maar heftige midweekse dip na, gaat het weer nu echt in de voorjaarsstand.

Structureel warmer dan normaal

Laat ik beginnen met een van de ensembles van het Amerikaanse model die ik altijd gebruik voordat ik mijn weerbericht schrijf. Hierin zie je voor een punt in de noordalpen de verwachte temperatuur op 1500 meter ten opzichte van normaal, dat is de rode lijn. Iedere lijn is een berekening met in groen de hoofdberekening. Beneden in beeld zie je de neerslag.

null

Dit ensemble staat model voor bijna iedere bestemming in de Oostenrijkse, Zwitserse en Franse Alpen in die zin dat het patroon hetzelfde is. Eerst zacht, daarna een dip, en vervolgens weer structureel warmer dan normaal voor deze tijd van het jaar. Na een te koele februari en maart lijkt de natuur dus over te schakelen op heel ander weer. Dat de sneeuw in de lagere gebieden nu snel gaat smelten is geen ramp meer, het seizoen zit er bijna. Voor de hogere gebieden waar méér dan genoeg sneeuw ligt is het juist goed nieuws, want daar kun je de komende tijd genieten van perfecte voorjaarscondities. Tot begin mei, als de laatste skigebieden hun deuren sluiten zit je hier qua sneeuw ‘gebakken’ met de eerstkomende 7 dagen waarschijnlijk ook genoeg zon. De andere modellen gaan in dit scenario een heel eind mee.

Genieten met een grote G in hooggelegen skigebieden als Kühtai (Oostenrijk)
Genieten met een grote G in hooggelegen skigebieden als Kühtai (Oostenrijk)

Tussendoor lokaal veel sneeuw

De enige kink in de voorjaarskabel is de storing die tussen dinsdag en donderdag van west naar oost de Alpen overtrekt. Het is een actief geval dat vooral in de zuidalpen mogelijk voor veel regen en sneeuw gaat zorgen. Het begint morgen en woensdag in Piemonte en de Franse Alpen, en van woensdag op donderdag trekt het neerslaggebied richting de Dolomieten en Oostenrijk. Voor de timing wanneer de neerslag jouw skigebied bereikt, check de weerpagina bij het gebied op deze site.

Het begin op veel plaatsen met regen tot zo’n 2500 meter, maar de sneeuwgrens zal uiteindelijk uitkomen tussen de 1000 en 1500 meter. De hogergelegen gebieden krijgen er dus nog een buffertje bij van 20cm tot lokaal een halve meter sneeuw, voordat de lente vanaf donderdag hard terugslaat. Voor iedereen die nog de kans heeft, grijp hem. Dit geldt voor zowel poederliefhebbers als zonaanbidders.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

zalig. perfect voor nog een gletsjerski!

EIN-DE-LIJK die kou weg :)

null

Not all who wander are lost

Heerlijke skidag hier in Brandnertal!
Inderdaad superlatieven schieten te kort.

Vandaag ook Saisonsabluss hier.
Echter aan sneeuw zeker geen gebrek!

EIN-DE-LIJK die kou weg :)

null

Edwin. op 2 apr 2018 10:58

overal mooie kaarten voor Benelux , maar wil er zeewind opkomen gaan de temperaturen kelderen

Onderweg naar NL na een eerst onstuimig mistig weekend in de gebieden van Saastall maar een waanzinnigmooie 1e paasdag gehad in Zermatt. En even over de grens naar Cervinia. Erg mooi (duur) skigebied!

null
null
null

null

*bericht bewerkt door Wout-Jan op 02 apr 2018 13:50

@roel , @Rogier ,
hoe normaal of abnormaal was deze winter met veel sneeuw ,temperaturen die normaal waren met een uitschieter in februari en maart mss dankzij de splitsing dan , gaan de gletsjers er nu goed bij varen door de dikke sneeuw die er nu ligt , hadden ze dat ook niet voorspeld een winter met veel neerslag

@Pieter230976 binnenkort komt er een terugblik met antwoord op je vragen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

EIN-DE-LIJK die kou weg :)

null

Edwin. op 2 apr 2018 10:58

overal mooie kaarten voor Benelux , maar wil er zeewind opkomen gaan de temperaturen kelderen

Pieter230976 op 2 apr 2018 13:31

Er komt geen zeewind! Daar heb ik hier in het Oosten trouwens ook geen last van :P

Not all who wander are lost

Top, nu weet ik het zeker: vrijdag - maandag nog een tripje maken!

Fantastische dag gehad vandaag in Axamer Lizum, morgen richting Schladming…

null

Fantastische dag gehad vandaag in Axamer Lizum, morgen richting Schladming…[30ee705461ccc7c6a031a9e8de0eaf79_img-20180402-131509-01.jpg]

het beloofde deze morgen een prachtige dag te worden in val cenis de voormiddag was dan ook zeer mooi met heel veel zon in de namiddag is er een ijzige wind komen opzetten.
Maar toch al twee mooie skidagen gehad hier

Ik weet zeker dat het er staat: het voorjaar barst los…
Hoewel mijn vakantie er al op zit, keek vanmorgen toch nog even naar de actuele sneeuwhoogte in de plaats waar ik geweest ben (La Rosière). 320cm in het dorp en 5 meter bovenin het gebied! Meer heeft er nog niet gelegen deze winter. En dan te bedenken dat de liften over 2 weken dichtgaan.

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam

@roel , ik weet dat het seizoen er bijna opzit maar de belgen hebben deze week nog vakantie en vele zitten nu nog in de sneeuw. (Zoals ik nu in Solden😜) Misschien nog even een update voor deze week want naargelang weerbericht ik bekijk is het ofwel zwaar bewolkt of bewolking met af en toe zon. Met uw expertise zijn we dan toch een stap verder. 😊

Geen ski zonder après ski...

Benieuwd hoeveel sneeuw er uiteindelijk over zal blijven. Dit jaar waarschijnlijk in juni in de Alpen ipv september.
@Roel, komt er wel een wekelijks weerbericht in de zomer?

Not all who wander are lost
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie