IJsheiligen brengen de winter terug

Roel op 11 mei 2018· 17 reacties

In Les Arcs (F) keert de winter even terug
In Les Arcs (F) keert de winter even terug

11 t/m 14 mei is de periode van de IJsheiligen. Hoewel deze heiligen op zich niks met vorst of sneeuw te maken hebben worden ze vaak in verband gebracht met winterse perikelen die na deze periode zouden zijn afgelopen. Dit jaar vallen ze in ieder geval samen met een forse winterinval in de westalpen. Plaatselijk valt vanaf zondag meer dan een halve meter sneeuw en tot in de hogere dalen wordt het winters.

Wie zijn de ijsheiligen?

Het zijn Sint Mamertus, Sint Pancratius, Sint Servatius en Sint Bonifatius, een aantal katholieke heiligen die van 11 t/m 14 mei hun eigen naamdag hebben. De boeren uit vroeger tijden hebben hier een volksweerkundige betekenis aan gegeven door te stellen dat de kans op vorst na deze laatste heilige (Bonifatius op 14 mei) te verwaarlozen is. Die stelling klopt voor Nederland in ieder geval heel aardig. Het KNMI heeft aangetoond dat sinds 1901 in slechts 9 jaren nog vorst voorkwam na 14 mei, waarmee de vuistregel van de ijsheiligen in 92% van de gevallen klopt.

Zondag sneeuw tot in de dalen?

Dat in deze periode ook de winter meestal nog een keer toeslaat is veel minder aangetoond, maar dit jaar gaat dat in de Alpen wel gebeuren. In de Franse Alpen verwacht ik van zondag op maandag lokaal zeker een halve meter sneeuw, en doordat er veel kou instroomt kan het tot in de dalen wit worden. De Alpen bevinden zich dit weekend dan ook op het grensvlak van koude lucht die vanaf de oceaan dichterbij komt en zomerse warmte in het oosten. Dit staat garant voor lokaal veel neerslag.

null

Vanuit Frankrijk stroomt zondag belangrijk koelere lucht binnen. Dit is mooi te zien op onze weerkaarten die je deze zomer ook kunt raadplegen. Als je op deze link de animatie aanzet zie je dat de ergste kou boven de Franse Alpen blijft hangen. Richting Oostenrijk gaan de scherpste kantjes er wat van af. De meeste stuwing en sneeuw verwacht ik dan ook in de westalpen. Dit is wat ons model aan sneeuwval berekent:

null

De sneeuwval top 10 bestaat uit uitsluitend Franse bestemmingen met tot 83 centimeter in Alpe du Grande Serre.

Sneeuw smelt weer weg

Denk niet meteen dat dit het snelle smelten van de afgelopen weken tenniet doet. Deze verse sneeuw zal vanaf dinsdag zo verdwenen zijn, alleen al door de felle instraling van de zon. Bovendien lijkt het vanaf dan weer wat rustiger te worden.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Een stukje over heiligen… dat kan ook echt alleen maar van een Limburger komen ;)

Ze zijn voor mij alleen heilig als ze met sneeuw komen @GiGi :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

De sneeuw kan dan misschien wel zo weg wezen op de al groene hellingen, op de Noordwanden en de gletjsers zal het toch nog wel een tijdje blijven liggen lijkt me? Ik verwacht eigenlijk wel weer een leuke blog met een hoop foto’s of een filmpje van @Rogier ?!

Born to Ride

@Matthias123 Ik verwacht dat ook ;-)

Click. Click. Peace

Een goeie extra buffer voor de gletsjers in Frankrijk , na de prachtige winter

Off piste die goed afloopt
https://www.instagram.com/p/BioDfm4gcZA/

Dit klinkt mij als muziek in de oren. Laat er nog maar lekker veel bijvallen voor ik over 2 weken de Gletscher weer opzoek.

Hmmz, met pinksteren nog even heen en weer de Alpen in…

Krijg bijna zin om nog een keertje terug te gaan!! Nog 1 keertje verse sneeuw rijden voor de zomer!

Freeride = Life

La Grand motte vanmorgen:
De Tweet bekijken van @TignesOfficiel: https://twitter.com/TignesOfficiel/status/995928969479426050…
😎

Uitrusten doe je maar in de lift.

Kan je dan nu beschouwen als normaal of abnormaal die berg sneeuw in zuid Frankrijk , waarschijnlijk wel de laatste stuiptrekkingen , West Alpen kregen minder dan voorzien

@Pieter230976 Dit gebeurt niet ieder jaar maar heel bijzonder is het ook weer niet. Het Centraal-Massief had het meeste (zie hieronder). In mei en zelfs juni kan het tot in de hogere dalen nog best sneeuwen. Daarna neemt die kans sterk af. Het heeft ermee te maken dat op het noordelijke deel van de aardbol nog behoorlijk wat kou voorradig is. In juli en augustus is dat veel minder. Komt de wind daar vandaan dan kan het in Europa nog behoorlijk fris worden.

<blockquote class=“twitter-tweet”><p lang=“fr” dir=“ltr” [xml:lang="fr](xml:lang="fr “xml:lang=“fr”)”>❄️ Les hauteurs de neige sont exceptionnelles pour un 14 mai dans le Massif Central ! 😮 Cliché ce midi au Mont Lozère à 1450m. (<a href=“https://t.co/5QbZT9DwrQ”>https://t.co/5QbZT9DwrQ</a>) <a href=“https://t.co/6GVhtTEK4u”>pic.twitter.com/6GVhtTEK4u</a></p>— Météo Express (@MeteoExpress) <a href=“https://twitter.com/MeteoExpress/status/995976587010105345?r…”>14 mei 2018</a></blockquote>

Val d’Isère gisteren:

null

*bericht bewerkt door Roel op 15 mei 2018 09:16

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1825293687518425…
Hopen dat Méribel en courchevel het halen morgen

Méribel en courchevel hebben de worldcup binnen voor 2023
https://www.facebook.com/courchevel/videos/1891388424250695/…

@Rogier zo op je foto fb pagina te zien had je een hele vervelende dag vandaag in de sneeuw ;)

Born to Ride

@Matthias123 Iets uitgebreidere update komt ook snel op de site ;-) Ik ben bezig.

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie