Week lang sidderen voor kerst

Roel op 14 december 2014· 64 reacties

Het normaal extreem sneeuwzekere Damüls (O) vanmorgen
Het normaal extreem sneeuwzekere Damüls (O) vanmorgen

We komen deze dagen in een echte weerachtbaan terecht. Van warmte, naar lichte sneeuw op dinsdag, naar plensregens op donderdag, en zaterdag als toetje misschien sneeuw. De weergoden winden er geen doekjes om, tot het allerlaatste moment wordt geduld op de proef gesteld.

Karig
Je zou denken dat als je maar hoog genoeg gaat, je wel genoeg sneeuw hebt. Op dit moment gaat die regel niet op, althans niet in de Noordalpen. Kijk maar eens in Damüls (foto hierboven) waar je als je bovenkomt dit uitzicht hebt.

Afgezien van die eind-oktoberdump is er in Oostenrijk en de noordelijke Franse en Zwitserse Alpen nauwelijks nog sneeuw van betekenis gevallen, zelfs niet op hoogte. Ook in de Zuidalpen is het door het zachte weer nu ronduit karig tenzij je het daar heel hoog zoekt. Nee de beste condities vind je op dit moment tegen de Alpenhoofdkam dankzij een paar zuidkantdumps waar de sneeuw het door de hoogte redelijk goed heeft gehouden. Een voorbeeld is Sölden waar dit weekend trouwens compleet volgeboekt zat, hoorde ik uit eigen kring.

Prima condities boven de Gigijoch in Sölden (O)
Prima condities boven de Gigijoch in Sölden (O)

Dinsdag wat sneeuw
Snel naar de verwachting. Het is nog altijd zacht en tot en met morgen zullen de sneeuwkanonnen het lastig hebben, ook omdat er iets vochtigere lucht binnenkomt. Morgen begint dan die weerachtbaan. De bewolking in Italië toe te nemen en daar kan in de loop van de dag boven 1600m wat sneeuw gaan vallen.

Dinsdag gebeurt dat op meer plaatsen vanaf 1000m. Er stroomt dan tijdelijk koudere lucht binnen en in grote delen van Zwitserland, Oostenrijk en de Dolomieten valt 5 tot 10 centimeter sneeuw. Veel meer verwacht ik daar niet uit, maar het zorgt misschien wel voor een cosmetische topdag op woensdag. Woensdag begint namelijk koud en waar de pistes open zijn waan je je dan even in een wit sprookjeslandschap.

Woensdag kan het er boven 1000m even weer winters uitzien (Webcam: Grindelwald (CH))
Woensdag kan het er boven 1000m even weer winters uitzien (Webcam: Grindelwald (CH))

Regen op donderdag
Maar zoals gezegd, het laagje is dun en zeker niet bestand tegen de regen die donderdag op het programma staat. Was de sneeuw ouder geweest en had deze zich beter kunnen ‘zetten’ dan was er nog geen man overboord. Nu is het waarschijnlijk net een wc, wegspoelen - klaar. Er gaat namelijk een warmtefront overtrekken met 20-30mm aan water. De sneeuwgrens stijgt van 1200m naar ruim 2200m. Het wordt een pijnlijke dag.

Hogerop steeds dikker sneeuwdek
Het enige goede nieuws is dat daarboven het aantellen begint. Waar het donderdag niet regent wordt het sneeuwdek vanaf dan alsmaar dikker en dat is goed nieuws voor de hoge gebieden in de Noordalpen waar nu nog niks ligt.

Sneeuw tot in het dal?
En dan op de valreep. In het video weerbericht gaven de kaarten sneeuw voor vrijdag aan, in de hele Noordalpen en tot in de dalen. Inmiddels is dat alweer opgeschoven naar zaterdagavond of zondag. Dus geen zwarte zaterdag, je kunt waarschijnlijk zonder problemen op je bestemming komen. Het Europese model EMWF komt nog met de grootste hoeveelheden op de proppen, 30-50 centimeter van de Franse Alpen via Zwitserland naar de Oostenrijkse Noordalpen. Bij de andere modellen is het neerslagsignaal veel minder groot.

Is dit beeld volgend weekend alsnog verdwenen (Maria Alm)?
Is dit beeld volgend weekend alsnog verdwenen (Maria Alm)?

Kortom

  • Hogere gebieden boven 2200 meter krijgen vanaf dinsdag steeds meer sneeuw;
  • De sneeuw die dinsdag in lagere gebieden valt spoelt donderdag weg, we moeten blijven duimen voor de reddingsboei op zaterdag en zondag. Krijgt ECMWF gelijk dan is er niks aan de hand.
  • De Zuidalpen krijgen alleen morgen en dinsdag wat sneeuw boven 1500m, maar blijven gevrijwaard van regen. Vanaf woensdag vind je daar de meeste zon.
Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

En enige vooruitzichten na zaterdag dan? Want als we het dan moeten hebben van die éne dump?

Kortom, aardige kans op de slechtste kerst ooit voor de Alpen…

❄️

Regen tot 2k, echt een domper, wij gaan naar het zillertal, dachten vanaf 1600m wel goed te zitten (filzsteinalm) . Duimen voor die dump in het weekend.

Donderdag vol gas de apres ski bar in!

Wat spannend zeg. Wij vertrekken 28 ste naar bichelbach al enkele jaren met nieuwjaar daarpriprima te vertoeven. Ga duimen.
En roel weer bedankt voor je verslag.

@Gast011, volgend weekend is al een week vooruit (wat al bijna lange-termijn is in een weersvoorspelling), dus voor daarna iets zinnigs zeggen is onmogelijk. Als je de grafiekjes erbij neemt, zie je ook dat aan de ene kant wel neerslagpiekjes berekend zijn voor de Kerstweek (onderste lijn), maar ook dat de berekende lijnen letterlijk alle kanten op gaan. Hoe groter de spreiding van de verschillende lijnen, des te groter de onzekerheid. Hier een punt dat grofweg voor heel Tirol geldt.

null

@Gast011, voorlopig wel (is te ver weg). En van fris weer zodat er kunstsneeuw gemaakt kan worden

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Gigi - maar goed dat het fictie ik, zo ver vooruit. Die hoofdrun rond kerst met bijna 10 graden op 1500m is om te huilen…

Ga vandaag opzoek naar iets beters, kan nog annuleren voor 100,- Iemand suggesties voor gebieden met sneeuw?

@Atomic, Bruil-Cervinia? Ligt hoog, praktisch op de Alpenhoofdkam, gletsjer erbij en noordhelllingen aan de kant van Zermatt. Volgens mij goede condities op de lagere afdalingen naar Valtournenche na.

Pffff we vertrekken aankomende vrijdag om te gaan skiën in de skiwelt! Vrees dat het de slechtste vakantie ooit gaat worden!

Ik word hier zo depri van…

Blijven duimen, wij gaan de 26e naar Brixen. Wetter.at is ook niet positief voor de komende 9 dagen.
Toch maar de wandelschoenen en zwemkleding meenemen, en vergeet de paraplu niet,

Ai ai Damüls, dan ligt er echt geen sneeuw in Oostenrijk.

Nog genoeg accommodaties in Zermatt en al 247 km piste open. Natuurlijk niet al te goedkoop maar liever wat extra betalen voor goede sneeuw dan elke dag wakker worden in een groene vallei. En ook in Zermatt kun je het zo gek maken als je wilt maar kun je het ook enigszins betaalbaar maken!

Ik deel de mening van @gast674, het zal voor veel gebieden de slechtste seizoensopening ooit worden…want er ligt al zowiezo niet veel EN met de douche van donderdag in het vooruitzicht, als dat klopt ( tot 2200 meter echt regen…) dan wordt alles weggespoeld…

oi oi oi dat beloofd niet veel goeds. wat is het een bedroevende start van het nieuwe wintersportseizoen zeg. hopen dat zaterdag/zondag waarheid gaat worden, maar ook hier is de uitstel al weer op de kaarten terug te lezen. hoop doet leven!!! degene die deze week afreizen naar Solden hebben geluk, denk dat er niet veel gebieden er zo bij liggen.

"respect the mountains"

In Zermatt wordt je ook elke dag wakker in een groene vallei hoor ;)
Ook geen sneeuw onder de 2000m.

ik ga pas over 9 weken, maar lees toch nu al iedere dag alles wat betreft het weer op deze site.
ja als je volgend weekend gaat is het niet prettig wat je nu leest.
maar zo onvoorspelbaar als het weer is, zou het ook zomaar wel ineens wit kunnen zijn volgend weekend. en ook ik hoop dat het snel wit wordt. duim met jullie mee!

hoe liggen de pistes in de Himalaya erbij?

Verschillende jaren in Hochsolden geweest. Dachten het eens iets goedkoper gaan te zoeken en kwamen in Zell am see terecht. 26e vertrekken we richting daar… slaap er al niet meer van… :-(( Manmanman… miserie miserie miserie

Willen woensdag vertrekken naar Kronplatz zo te zien maar ff uitstellen balen balen balen!!!

Off-topic (lees: anti sneeuwstress post).
http://www.nieuwsblad.be/sportwereld/cnt/dmf20141209_0141995…
Wannu gek zeg!

de 20e opweg naar zillertal arena, tot nu toe 36 km aan pistes open, niet veel voor de 120 die er is en waarschijnlijk zal het niet veel meer worden. MIsschien dan maar naar de hinteruxer gletsjer

Op het Hintertux moet je ook wat geluk hebben hoor, al 2 x in de regio gaan skien en heel vaak was het zicht daar heel beperkt door de mist en ook een strakke wind.

Als er zelfs in Damüls onvoldoende sneeuw ligt, dan weet je al genoeg over de situatie in Oostenrijk… Gelukkig zijn er nog gletsjers ( Hintertux , Dachstein ,Kaprun enz.) Maar dat komt wel goed, we zijn immers nog maar half december en dat houdt natuurlijk risico’s in. De sneeuw komt wel… geen zorgen!

@Snowstorm, voor de mensen die komend weekend vertrekken zijn er een hoop zorgen hoor. Voor hen is het niet zo zeker dat de sneeuw nog komt. En als de voorspelling voor donderdag zoals ze nu ligt uitkomt dan wordt het zelfs dramatisch.

Goh, ik had toch echt niet gedacht dat het slechter kon als vorig jaar. Maar waar las ik nu dat de Zwitsrs zeggen dat ‘sneeuw en belastingen komen vanzelf, en altijd op een moment dat je het niet meer verwacht?’
Ik duim mee met de kerstvakantiegangers. En vooral met de menden in de Alpen die het moeten hebben van de toeristen. Wij hopen, maar zij wanhopen.

Sneeuw voor volgende week zaterdag zie ik ook niet gebeuren, telkens gerust gevoel krijgen als je denkt dat er wat gaat vallen maar uiteindelijk veranderd het toch weer. Ook ik vertrek de 24ste en denk dat ik dit jaar maar een keer over sla.

Ook ik ben teleurgesteld net zoals andere 1000’en wintersporters, dan maar het geld gaan gebruiken voor een motor rijbewijs.

In les 2 alpes ligt alles goed tot 2000 m en sneeuwt het momenteel boven op de berg

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie