We duiken de winter in!

Roel op 26 december 2014· 34 reacties

Dikke sneeuw in het [Kleinwalsertal](/skigebieden/kleinwalsertal) (O)
Dikke sneeuw in het Kleinwalsertal (O)

Tweede kerstdag en daar is die! De langverwachte sneeuw voor Oostenrijk. Een kleine nordstau geeft vandaag tot zo’n 20cm sneeuw, lokaal zal het nog iets meer zijn. Morgen zijn de Franse en Zwitserse Alpen aan de beurt. Het ultieme kerstcadeau voor de vakantiegangers in de tweede kerstweek, en er komt nog meer aan.

Lagedrukgebied komt eraan
De sneeuw houdt vanmiddag langzaam op en dan kunnen we onze ogen richten op morgen. Op dit moment ontwikkelt zich boven Ierland een klein actief lagedrukgebied dat uitdiepend over de Benelux naar de Alpen trekt. Ten noorden van het laag sneeuwt het, ten zuiden ervan is het regen en natte sneeuw. Ga je een paar honderd meter de hoogte in dan wordt het echter ook sneeuw en dat is waar de Franse en Zwitserse Alpen morgen volop van profiteren.

Dump
30-70 centimeter zit er op veel plaatsen in, dat mag je gerust een dump noemen. Ook de gebieden die eerder deze winter te laag lagen, zoals Les Portes du Soleil, krijgen een pak sneeuw. Na morgen duiken we de winter in met diepvriestemperaturen zowel overdag als 's nachts. De sneeuw voor de Noordalpen van maandag op dinsdag staat er ook nog op, kortom de verlossing is gekomen!

De komende 4 dagen bijna overal sneeuw!
De komende 4 dagen bijna overal sneeuw!

Zon komt terug
Alleen de Italiaanse Alpen kunnen volgende week nog klagen, die liggen in de luwte van het sneeuwgeweld. Door de ligging van het lagedrukgebiedje daar minder stuwing dus ook minder sneeuw, maar de kunstsneeuwproductie maakt daar veel goed. Het skiën moet dan nergens meer een probleem zijn.

Ook goed nieuws voor de zonliefhebbers, vanaf dinsdag gaat hogedruk zich boven de Alpen nestelen, dan gaat het deksel erop, komt de zon erbij en is het gedaan met de sneeuw. Omdat het wel koud blijft wordt volgende week een perfecte vakantieweek!

Vertrek vandaag
Nog even voor de mensen die de weg opgaan. Mijn advies: Als het even kan, ga of vertrek vanuit de Alpen vandaag al! De sneeuwzone gaat het vakantieverkeer morgen echt parten spelen. Vanaf vannacht 04.00 uur gaat het beginnen in Frankrijk en het breidt zich daarna snel uit over Duitsland.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

WAUW nu echt de lang verwachte dump! die hebben we met zijn alle wel verdiend inmiddels.
Met 3 weken richting PDS hopen op een dump van 70cm.

@all voor degene die vandaag richting de alpen vertrekken. Goede REIS and have fun!!!

"respect the mountains"

Hoe zie jij het voor Nederland, roel? Volgen we EC en of Hirlam of zal gfs meer gelijk gaan krijgen?! Hoop op een centimeter of 10 hier in de achterhoek. In het zuiden zit je waarschijnlijk sowieso goed, maar de laatste ec en hirlam run waren alleen voor het noorden (boven hoogeveen ongeveer) niet goed.

Not all who wander are lost

Wat een heerlijk nieuws! Dit weekend dus niet met crossed fingers de websites langs om te zien of er sneeuw komt maar om te zien hoeveel sneeuw er komt!

Pas over 3 weken ga ik zelf maar het is toch geruststellend dat alles gewoon wit is!

Zo slecht was het in de Portes du Soleil de afgelopen week nog niet. Veel meer pistes open als in enig ander gebied in de Haute-Savoie. En dus weer een lekker pak erbij :-)

Life is fun, so enjoy it

@Edwin. Het lagedrukgebied trekt waarschijnlijk ergens over België naar het zuidoosten. Dat betekent in België de grootste kans op regen. In het zuiden en midden van Nederland de meeste kans op sneeuw.

Trekt het laag ietsje zuidelijker dan is dat beter voor België (sneeuw ipv regen), maar slecht voor Noord- en Midden-Nederland waar het dan misschien droog blijft. Trekt ie noordelijker langs dan zit juist Noord-Nederland in de sneeuw.

Complex maar geweldig om te gaan volgen morgen!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel als je naar Gerlos gaat heb je dan ook zoveel last van de sneeuw onderweg? Als vandaag vertrekken geen optie is welke tijd raad je morgen dan aan om zo min mogelijk last te hebben van het weer onderweg? Bedankt!

@Alke we zien met veel plezier de updates morgen live vanuit jou thuis gebied!!! is dat te regelen ;-)
???

"respect the mountains"

@Lisette1980 je hebt morgen vooral in Duitsland last van sneeuw. Ik zou zorgen dat je voor 10u langs Heilbronn bent.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

null

Dit was vanmorgen vroeg inmiddels is er wel zo`n 20 centimeter bijgekomen op 800 meter. Het sneeuwt te hard om te skiën al zijn er al wel liften open op de Diedamskopf. Voorlopig is het vooral sneeuw ruimen op de camping. Maar het is genieten in de mooie witte wereld.

Super voor de mensen die er nu zijn of nog moeten gaan . Hoop op vele mooie foto’s hier zodat de voorpret voor ons nog mooier word. Geniet er allemaal van

@roel: als je toch pas morgen kunt gaan rijden, is het dan
nog wijs om vroeg of juist laat ( 15.00) te gaan.

hanneke

Geweldig dat het toch goed gekomen is. Ik volg al zo’n 4 weken de berichten met klamme handen, maar hier wordt ik toch iets rustiger van. 17 januari zijn wij aan de beurt om de pistes onveilig te maken :P

null

Hochwurzen, Rohrmoos (Schladming) op dit moment.

@Thyz, op een zaterdag ben ik maar op één plek te vinden, en dat is in het hotel, morgen volle bak, dus geen ski. Is trouwens toch niet echt goed morgen en zondag, er wordt heel veel wind voorspelt en nu al gewaarschuwd voor gevaarlijke situaties op de weg en met die wind zal het op de piste ook al minder prettig zijn en off-piste is een absolute no-go.

Life is fun, so enjoy it

Hi all

Ruim een uur geleden aangekomen in Chambery, onderweg was het lekker rustig en hebben dan ook maar 8 uur over onze reis hierheen gedaan vanaf regio Antwerpen.

Morgen het laatste stukje naar Val D’isere en onze vakantie kan beginnen.
@roel zal het hier in de omgeving vannacht al beginnen met hevige sneeuwval of kunnen we gewoon rond 7uur richting val d’isere rijden zonder al te veel problemen ?

Hopen dat het sneeuwen morgen middag wat meevalt dan kunnen we de piste nog op !!

Wat een geluk hebben we toch. Zondag naar bichelbach. Wat super zeg.

null

Ischl dorp. Foto rond 13u vanmiddag. Heeft daarna de hele middag nog gesneeuwd.

Update uit Ulm. Het heeft al aardig wat gesneeuwd hier, en we hadden er vandaag (met name tweede helft middag) ook veel last van onderweg.

@Hanneke - Ik zou nu vertrekken, of morgen laat (nog beter, zondag)…

@Inkink

Zorg dat je wel de juiste naam van het dorp op je navigatie intikt zondagochtend.
Veel plezier, volgens mij heb je er zin in…

Wandeling in de sneeuw. Au Voralberg

null

Rotehersentote Hihihihihihi gelukkig komen we al jaren dus weet de weg en anders bedankt voor de tip.

Fernpass kostte vandaag al veel tijd, moet er niet aan denken hoe erg het morgen zal zijn…

@mdw737 ik verwacht vanaf morgenvroeg al sneeuw in de Franse Alpen dus oppassen.

Nogmaals dat geldt voor iedereen morgen die de weg opgaat in Duitsland, Frankrijk, het midden en zuiden van de Benelux. Het is vanaf nu (s)nowcasten. De meeste sneeuw in de Benelux verwacht ik in Limburg en de Ardennen, 15-25cm. Zin in!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Mbt. de laatste info’s van Roel (26-12 22:25), kan ik bevestigen dat het in BeLux en Duitse Eifel behoorlijk serieus lijkt te worden. Voor bijna geheel Luxemburg is code rood (tot 20 cm en sneeuwduintjes) afgegeven: http://alarm.meteozentral.lu/index-de.html
Dit betekent eigenlijk het hele gebied om Luxemburg heen betroffen is.
Minimaal dus tussen Baraque Fraitture, Francorchamps en St. Vith (allen BE), noord Luxemburg en in de duitse Eifel (Prüm, Gerolstein tot Koblenz).
De snelwegen Luik-Bastogne-Arlon-Luxemburg (E25) en Luik-Verviers-St.Vtih-Prüm-Bitburg (E42) kunnen moeilijk te berijden worden, zeker als vrachtwagens stop vallen.

Tanken in Luxemburg (voor de Frankrijk-vakantiegangers): probeer de bekende “aire de Berchem” voor de Franse grens te vermijden, kann gevaarlijk worden als er op de snelweg vluchtstrook gestopt moet worden.
Tip: rij er voorzichtig langs en neem de afslag (Bettembourg, Livange) direkt er na (bij het IBIS Hotel). Na de afrit links onder de snelweg en dan een 200 mtr recht door. Dan bocht naar links en rechts ligt een Total Station. (2 min. van de snelweg en waarschijnlijk veel rustiger). Terug naar de snelweg eenvoudig in omgekeerde richting.

Waarschijnlijk kunnen we hier vanaf zondag weer eens langlaufen.
Rij voorzichtig!
Groet uit Luxemburg,

Update Solden:
Vanochtend aangekomen. Kregen bij de pas verkoop dagpassen aangeboden omdat het boven teveel waaide en sneeuwde. Boven viel dat ontzettend mee, en de zwarte 31 (Rettwnbachjoch) was één bak dikke poeder. En: niemand te bekennen.

Sowieso overal rustig hier, ėn goede sneeuw. Topcondities…

Foto’s volgen.

Update Westendorf: deze morgen toegekomen en nu juist gaan zien voor onze Zesdaagse skipas, niet gekocht omdat nog maar twee pistes open zijn. Omstreeks 16u zouden ze ons iets meer kunnen vertellen over de condities morgen, kwestie dat de sneeuwkanonnen wel blijven gaan en omdat ze toch bezig zijn aan preparatie skipistes met hun snowmobiles…
Wordt vervolgd…

@Alke , heb je voor ons een update vanuit de Portes du Soleil :)? Op de webcam leek het enigszins tegen te vallen…

Grand Massif update:
De timing kon niet beter na de groene en warme afgelopen we(e)k(en.
Op 700m is er zo’n 30cm gevallen, op 1600m een dikke halve meter en boven nog meer.

Dat betekent dat er afgelopen nacht al hard gewerkt is en dat er aankomende nacht overuren zullen worden gedraaid door de bullychauffeurs om vanaf morgen zo veel mogelijk pistes open te hebben. Ik verwacht nog geen dalafdalingen open (zoals Vercland, Morillon 700 en les Cascades), maar verder zullen de verbindingen waarschijnlijk wel snel open gaan en dat is heel goed nieuws na afgelopen week!

Wél staat er een stormachtige wind, die wellicht de Chariande Express en Grand Vans dicht zullen houden. Ook zorgen de verse sneeuw op een oude suikersneeuwlaag in combinatie met veel wind voor lawinerisico 4 morgen in de Haute Savoie: Blijf dus OP de piste!

Van nazomers naar diep winters is 24 uur!

@Arno5 , dat is goed nieuws. Wij vertrekken de 18e pas richting flaine maar alles wat nu al valt is mooi meegenomen. Bedankt voor de update en hopen op nog een goede dump voordat wij weggaan.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie