Wanneer waar druk...

Rogier op 03 september 2015· 32 reacties

Rustige pistes of uren wachten?
Rustige pistes of uren wachten?

Zoals iedereen weet schommelt de drukte van skigebieden nogal. Terwijl je in de januari-weken soms pistes kan nemen waar je geen enkele andere wintersporter tegenkomt, daar sta je in februari regelmatig tientallen minuten te wachten voordat je de lift in mag. Niet iedereen kan vanwege verplichtingen zomaar weg in de rustigere en goedkopere weken. Maar door slim te kijken kun je wel de rustigste gebieden bij jouw vakantieweken vinden. Een aantal handvatten…

Hoe gaan mensen op reis
Nederlanders en Belgen zijn erg reislustig. 10 uur in de auto zitten daar draaien wij onze hand niet voor om. De andere Europeanen, en vooral zij die niet al te ver van de Alpen wonen hebben daar toch meer moeite mee. Dus men blijft dichter bij huis. Over het algemeen valt te zeggen, en dat geldt zelfs ook voor ons laaglanders, is dat iedereen aan zijn kant van de Alpen blijft. Dus Italianen blijven in het zuiden, Duitsers in de noorden, Fransen uit Parijs in het noordwesten en Fransen uit Marseille in het zuidwesten van de Alpen. Verder zijn er gebieden die duidelijk meer worden bezocht door bepaalde nationaliteiten. Zo hoef je geen Einstein te zijn om te bedenken dat het tijdens de Nederlandse vakanties druk zal zijn in Gerlos.

null

Als je dit eenmaal weet dan hoef je alleen nog maar naar de data te kijken van wanneer wie vakantie heeft en dan naar de ligging van de verschillende gebieden te kijken. Bedenk dat voor Frankrijk voor de Franse en Nederlandse vakanties van belang zijn. Voor Oostenrijk de Nederlandse en Duitse en voor Italië vooral de Italiaanse. Door de duurdere Franc is het in Zwitserland over het algemeen genomen altijd rustig.

Kerstvakantie
De kerstvakantie valt logischerwijs in alle landen gelijk. Maar met kerst zijn een aantal opvallende zaken. Ten eerste is kerst echt een familievakantie. Dus de beroemde familiegebieden zijn het drukst. Verder zoekt men met kerst vaak het winterwonderland gevoel. Dus mooie chalets, leuke dorpjes. Dat betekent dat je vaak rustiger zit in de minder charmante dorpen, als jij daar wel mee kunt leven. Veel mensen willen kerst ook thuis met familie vieren dus de eerste kerstweek is vaak een rustige. Kerst valt op een vrijdag. De zaterdag erna zal het al een stuk drukker zijn richting de skigebieden.

Nederland
De Carnavalsvakantie is voor regio zuid en midden en loopt van 20-02-2016 28-02-2016 maar veel scholen in zuid zullen verschuiven naar 7-15 februari vanwege carnaval. De rest van het land heeft voorjaarsvakantie 2016 Regio noord 27-02-2016 06-03-2016, wat eigenlijk heel goed uitkomt voor iedereen die naar Frankrijk gaat dit jaar. In de Nederlandse vakantieweken is het natuurlijk het drukst in Tirol, want daar gaat het grootse deel van de Nederlanders heen. Het voordeel van deze regio is wel dat de infrastructuur er op gebouwd is om heel veel wintersporters te kunnen vervoeren. Wil je meer rust kijk dan verder dan de top 10 van meest populaire gebieden. Zak af naar Zuid Tirol of de Zuid Franse Alpen.

null

België
In België zijn de data’s simpeler en is er minder spreiding. De voorjaarsvakantie valt namelijk van 08-02-2016 tot 14-02-2016. Verder hebben de Belgen ook nog een paasvakantie waarin nog prima geskied kan worden namelijk van 28-03-2016 tot 10-04-2016. Wat een geluk!

Duitsland
In Oostenrijk heb je vooral te maken met drukte vanuit Nederland. Zeker in de meest populaire gebieden waan je jezelf soms gewoon in Nederland. Maar de grootse toestroom van toeristen komt daarnaast uit Duitsland dus zijn de Duitse vakanties van belang om een idee te kunnen maken van de drukte. Bedenk ook dat veel Duitsers die niet bar ver van de grens wonen, en dat zijn er een boel, denk alleen maar aan München, heel graag voor een weekendje heen en weer rijden. Dus zeker als de condities goed zijn kan het 's weekends nog wel eens druk zijn.

  • Beieren - Saarland - Saksen 08-02-2016 tot 12-02-2016 (tot de 20e voor Saksen)
  • Berlijn - Brandenburg - Saksen-Anhalt 01-02-2016 tot 06-02-2016 (de 10 voor Saksen)
  • Bremen Hamburg Nedersaksen 28-01-2016 tot 7-02-2016

Oostenrijk
De meeste Oostenrijkers zijn keihard aan het werk tijdens de beroemde vakanties. Dus van de Oostenrijkse vakanties hoeven we ons niet heel erg veel aan te trekken. Maar voor de volledigheid de data’s:

  • Wenen en Neder-Oostenrijk 01-02-2016 06-02-2016 5
  • Burgenland, Karinthië, Salzburgerland, Tirol 08-02-2016 13-02-2016
  • Opper-Oostenrijk, Stiermarken, Vorarlberg 13-02-2016 21-02-2016
  • Paasvakantie: Alle regio’s 19-03-2016 29-03-2016

null

Frankrijk
Frankrijk is opgedeeld in verschillende zones. Meestal in volksmond genoemd naar de grootste stad die in deze zone ligt. Hierbij geldt dat Marseille vooral te vinden is in het zuiden. Zeg maar tot en met Alpe d’Huez en Les 2 Alpes. En Parijs veel meer aan de noordkant blijft (Tarentaise). Dit jaar valt Parijs en Marseille niet samen en dat is goed nieuws, want hierdoor zal het nooit extreem druk zijn wat Franse wintersporters betreft. De andere weken, waarin Lyon vakantie viert zijn de toeristendstromen veel meer gespreid en eigenlijk overal rustig genoeg, misschien met uitzondering van de stadsgebieden rondom Grenoble zoals les Sept Laux en Chamrousse, waar dan de lokale studenten en scholieren de pistes onveilig maken

Voorjaarsvakanties in Frankrijk
Parijs/Bordeaux: 20-02-2016 tot 06-03-2016 Parijs heeft dit jaar, in tegenstelling tot vorig jaar pas laat vakantie. En ze sluiten de Franse vakantieperiode af. Vooral de eerste week van Parijs is een week om goed op te letten want dat is namelijk ook Lyon vrij, maar er zijn die weken zeker rustige gebieden te vinden. De laatste week van de vakantie is traditiegetrouw altijd en stuk rustiger.

Marseille 06-02-2016 tot 21-02-2016 Marseille begint de Franse vakantieperiode daarmee kun je het beste de eerste twee weken wat meer Noordelijk in de Franse Alpen blijven. Over het algemeen zal de eerste week niet al te druk zijn.

In de après-ski is wat drukte wel gezellig
In de après-ski is wat drukte wel gezellig

Lyon/Grenoble: 13-02-2016 -28-02-2016. Het zijn vaak de rustigste jaren wanneer Lyon en Grenoble de middenvakantie pakken. Deze wintersporters waaieren namelijk over de Alpen uit. Je hoeft met deze groep eigenlijk amper rekening te houden als je rekening houdt met Parijs en Marseille.

Pasen
Dit jaar zal het misschien iets drukker zijn met de paasvakantie, hier hebben de Fransen dit jaar namelijk vroeger vrij dan afgelopen jaren. Marseille vanaf 2 april, Lyon vanaf de 9e en Parijs vanaf de 16e. Ik zeg drukker, maar het zal rond deze periode meevallen. De skigebieden klagen al jarenlang dat de hoeveelheid wintersporters in april afnemen. Dat trouwens best jammer want in deze maand is het vaak geweldig skiën.

Wat is jullie ervaring met drukte in de Alpen en in de skigebieden, welke week gaan jullie naar de Alpen toe en houden jullie rekening met de te verwachten drukte?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Goed om te weten wanneer die gekke Hollanders weg gaan met de krokusvakantie… Die weken vermijd ik als het mogelijk is heel graag.

Seizoen 2014/15 ben ik twee keer geweest, 10 dagen in januari met een groep vrienden en in maart een lang weekend met mn vriendin. Kortom januari voor de sneeuw en maart voor de zon.

Meestal probeer ik er wel rekening mee te houden, ik hou niet zo van lang wachten bij liften en de lunch…

Ik ga met de carnavalsweek bewust naar een kleiner, minder bekend gebied met het gezin. Hierdoor valt het met de drukte wel mee. Verder ga ik in week 2 altijd met een groep G-skiers naar de skiwelt wilder kaiser. Daar is het dan heerlijk rustig.

Mijn vrouw werkt in het onderwijs dus wij (zij dus vooral ;)) zijn altijd gebonden aan de vakanties. Vorig jaar jaar stonden we bijvoorbeeld in de voorjaarsvakantie in het Zillertal (samen met half Nederland) maar wat je zegt Rogier die gebieden (met name hochzillertal/Kaltenbach) zijn wel super goed voorbereid op die toestroom van Nederlanders. Het was ongelofelijk hoeveel auto’s er op de parkeerplaatsen/garages stonden. toch amper bijna nooit in de rij bij de liften (een enkele keer bij een specifieke verbindingslift aan het einde van de dag).

Daarnaast zij we een aantal jaar geleden naar Adelboden/Lenk in Zwitserland geweest in de voorjaarsvakantie. Ook super rustig daar en dat zal door de prijsverschillen tegenwoordig alleen maar meer zijn geworden (of vergis ik mij hierin).

De kerstweek en oud-en-nieuw-week vallen mij ook altijd wel mee qua drukte. vorig jaar in Bramberg geweest en daarvoor in Hochkonig en een keer in Les Sybelles. Alle keren niet lang in de rij hoeven staan.

En als laatste kan je met je dag slim invullen ook al heel veel vermijden!

Bijzonder is het dan wel dat Italië wel genoemd wordt maar dat niet wordt aangegeven wanneer daar de vakanties zijn…

Wij gaan voor de kerst naar Solden/ Obergurgl nog altijd voldoende sneeuw gehad en heerlijk rustig.De laatste week van januari en eerste februari naar het Zillertal ook dan is het rustig maar hier zijn vooral in Kaltenbach en Zell am Ziller behoorlijk wat scholen uit Duitsland dan op vakantie die kunnen dan schijnbaar erg voordelig hier naar toe.

Hmm… dat Duitsers in het noorden blijven is niet helemaal mijn indruk. Er gaan ook erg veel naar Zuid-Tirol, althans wanneer het om een week skivakantie gaat. Voor een weekend ziet het er inderdaad anders uit, dan zoekt men iets in de buurt, alhoewel dat mensen uit Hamburg ook niet afschrikt om alsnog even naar het zuiden te rijden.

Daarnaast heb je natuurlijk ook veel dagjesmensen. Zeker vanuit München heb je binnen 30 min al een hoop kleinere skigebieden, inclusief Garmisch-P. als grotere en op ruim een uur afstand met Oostenrijk natuurlijk nog een veel breder arsenaal.
@Helmert: Ik was vorig jaar tijdens de kerstvakantie één dag in Adelboden-Lenk. Er was wel bedrijfigheid, maar niet druk en geen wachttijden. Er waren vrijwel alleen Zwitsers en wat Engelsen en Duitsers, thats it. Nu naar de wisselkoersaanpassing van januari zal het wellicht nog rustiger zijn geworden.
@gerwind: Italië heeft veel verschillende regio’s met verschillende vakanties. Sommigen hebben ook in februari vrij, anderen weer niet. Hier vind je een overzicht: http://www.clubscuolaitalia.it/interno2.asp?colori=Novita&am…

HAHA ‘meer’ is niet zo’n handige uitdrukking van mij als ik wil zeggen dat het juist rustiger is geworden! ik bedoelde dus meer rustiger (moet nodig terug naar school;))

@Frans dat klopt zeker, Natuurlijk zitten er ook Duitsers in Zuid Tirol (je zou wel gek zijn daar niet heen te gaan ;-) ) Maar het merendeel kiest toch voor de makkelijkste weg. Zo heb je zeker ook Marseillais die naar de noordelijke gebieden gaan ;-)
Verder bedankt voor de aanvulling voor Italië, de vakanties zijn daar zo raar en bijzonder ingedeeld dat er geen pijl op te trekken is.

Click. Click. Peace

Ik had het vakantieoverzicht zelf ook al opgezocht en zag inderdaad dat geen enkele Duitse deelstaat gelijk met ons krokusvakantie heeft (20-27 februari).
Mag ik dan concluderen dat het deze week redelijk ‘rustig’ is als je een gebied in Oostenrijk opzoekt dat niet zo populair onder de Nederlanders is? Of is dit erg voorbarig?

Wij verkiezen ook niet om zo ver te rijden, wij gaan naar de pyreneeën skiën, het dichtste skigebiedje is maar een uurtje van ons. Wij kunnen al eens snel tussendoor gaan skiën. De pyreneeën zijn niet hetzelfde als de alpen, de drukte valt hier goed mee en hier heb je niet zo’n grote en niet zoveel gebieden als in de alpen, dat heeft zijn voordelen en nadelen.

In tegenstelling tot de andere jaren (1e week Kerst in een kleiner zeer gezellig gebied “Aussois”)dit jaar met het gezin in de 2e week van Kerst naar Les Arcs (in het gezellige Vallandry). 2e week omdat je dan al een weekje meer kans hebt gehad op een dump. Als de sneeuwval in Les Arcs wat tegenvalt is het moeilijk doorstromen, zeker als je vanuit het lager gelegen Vallandry moet doorschuiven. Maar daar heb je weer de mooiste Cruise boulevards doorheen de bossen. Voor de rit houden wij uiteraard rekening met de drukte. Wij gaan al rijden de 25e s’avonds tot voorbij Chamberry "laatste Aire voor de splitsing Maurienne-Tarantaise. Daar een paar uurtjes pitten in de wagen, vervolgens een vroeg ontbijtje en dan weer verder ;-)

Wij zijn nu al 4 jaar achter elkaar in chatel geweest in de krokusvakantie midden NL. Onze ervaring is dat het alle vakanties even druk was, ondanks de verschillende Franse regio’s die vrij waren. Het is er gewoon druk… maar we staan eigenlijk nooit in de rij!! je merkt het op de piste bij verbindingsroutes en de sneeuw ziet er vanf 12 uur niet best meer uit! Ondanks dat zijn we blij dat we er weer naartoe kunnen en mogen!!
Eerste kerstweek in Italie is praktisch leeg!!

Ik vraag me af of Saalbach Hinterglemm te doen is in de krokus of is het er over het algemeen in de vakanties druk?

Zou het vanaf 15 februari tot 22 februari druk zijn in la plagne?

7 tot 15 bedoel ik

@snowboard4life Qua Franse vakanties is het een van de rustigere weken. Geen januari maar zeker niet veel te druk. Dus het lijkt mij een prima week.

Click. Click. Peace

Wij gaan 12-19 Maart naar Mayrhoven. Rustige periode dus en hopelijk weinig wachten met de nieuwe lift vanuit het dorp.

Hoe zit het met Italië?

Mr. Slow

@Rogier

Klopt dit?

“Bremen Hamburg Nedersaksen 28-01-2016 tot 29-01-2016”

Dat is maar liefst één dag vrij :D

@Pvdh

“Goed om te weten wanneer die gekke Hollanders weg gaan met de krokusvakantie… Die weken vermijd ik als het mogelijk is heel graag.”

/sarcasm on
De “Hollanders” hebben vakantie in de week van 20-02 t/m 28-2 en van 27-2 t/m 06-03. Gelukkig zijn er dan ook Nederlanders die vakantie hebben deze periode. Wil je echt zonder “Hollanders” tegen te komen op vakantie, ga dan van 07-02 t/m 15-02 op vakantie. Dan is de kans groter dat je dan alleen maar Nederlanders tegen komt. En nog gezellige mensen ook, want die komen uit het zuiden :D
/sarcasm off

@Ralphie Scherp ik ga het even nazoeken

Click. Click. Peace

Dus als ik het zo lees zal de week 13/2 - 20/2 de “rustigste” week moeten zijn? Of zou iedereen zonder kinderen/werken ih onderwijs zo denken?

@Nielsieboy: ja het is druk in SHL in de voorjaarsvakantie.
Ik ben er afgelopen seizoen geweest, sinds 10 jaar. Toen kon ik nog buiten het seizoen, maar met schoolgaande kids niet meer.
Het viel me op dat de liftcapaciteit flink was uitgebreid dus ik stond nergens (lang) te wachten voor een lift.
Echter op de pistes was het een mierenhoop, en dan ook nog veel schreeuwerige Hollanders. Verder is en blijft het een leuk gebied, maar ik ga er niet meer in de voorjaarsvakantie heen.

@Jay ja daar was ik dus al bang voor we gaan dan toch maar in de paasvakantie naar een iets rustiger gebied

@Rogier

wij gaan dit jaar voor het eerst met eigen vervoer naar Valmeinier Frankrijk, nu hebben wij de reis zo gepland dat wij tussen 15:00 uur & 16:00 uur de berg op gaan.

ons idee hier achter is dat het ons opvalt dat in wintersport gebieden wanneer het sneeuwt het vaak na etenstijd is en dat er om 15:00 a 16:00 uur de wegen het best begaanbaar zijn ( lees: redelijk zijn schoongeveegd door alles en iedereen )

wij kiezen er dus bewust voor om niet in de ochtend de berg op te gaan omdat ook hier wij denken de wegen wat slechter zijn als in de middag.

waarom wij al die moeite doen, zoals gezegd wordt het de eerste keer met de auto de bergen in met winterse condities, dus het is voor ons alleen een beetje nieuw, normaal gaan we zitten in een bus en worden we wakker op locatie,

valt hier qua tijden versus condities nu iets over te zeggen of zit dit slechts tussen “onze” oren ?

don't count the days, make the days count !

@Droopy-D Je vergeet dan alleen dat er veel mensen rond die tijd aankomen, en dat veel mensen die dag uit het skigebied terug zullen rijden rond die tijd. Maar er is zo ver van tevoren geen zinnig woord over te zeggen…

Click. Click. Peace

Nederlanders zijn gezellig dus daar kan niemand last van hebben. Maar hou je niet van wachtrijen? is de kwaliteit van de sneeuw on en off-piste voor je belangrijker dan de prijzen voor een biertje? Dan moet je een keer naar Noorwegen komen.

null

10.04.2015

@Rogier, aan de hand van dit bericht kan ik dus wel stellen dat het van 5 t/m 12 maart niet druk is in Serfaus - Fiss- Ladis?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie