Terug met de benen op aarde

Roel op 18 oktober 2015· 11 reacties

Adembenemend uitzicht gisteren op de Hintertuxer Gletscher (via Sneeuwhoogte+)
Adembenemend uitzicht gisteren op de Hintertuxer Gletscher (via Sneeuwhoogte+)

Het was me het weekje wel. Zit je nu boven 1600-1800 meter dan waan je je in januari. Zo wit is het overal! Nog twee dagen valt er verspreid sneeuw, maar dan moeten we langzaam overschakelen op een normaler weertype voor medio/eind oktober. Er is zelfs een kansje dat er nog een beetje nazomer aankomt.

Koudeput
De afgelopen week stond in het teken van een rondtollende koudeput (zie vorige weerberichten) en die was verantwoordelijk voor de dagenlange sneeuwval in de Alpen. Hieronder een overzicht van Meteoschweiz waar deze bel met koude lucht zich de afgelopen dagen bevond:

null

Rond dit systeem draaien tot en met dinsdag neerslagzones, daarna lost het eindelijk op. Dat betekent dat er vandaag maar vooral maandag aan de noordkant van de Alpen nog een keer flink wat sneeuw kan vallen, denk aan 10-20cm boven 1200-1500m. Dat komt dus bovenop het sneeuwdek dat al aanwezig is. Kerstmis 2014 zag er dan toch heel anders uit!

Ischgl (O)
Ischgl (O)

Meer zon
Maar aan alles komt een einde, en dat gebeurt in de Alpen vanaf dinsdag. Op steeds meer plaatsen komt de zon tevoorschijn, al houden de Noordalpen in eerste instantie last van bewolking. In de Zuidalpen en in Frankrijk schijnt vanaf dan op veel plaatsen de zon.

Donderdag is het even spannend als een portie zachte oceaanlucht de Alpen nadert. De meeste activiteit lijkt eruit te gaan maar vooral Oostenrijk moet rekening houden met wat regen tot op grote hoogte. Dat is ook de dag waarna de modellen het niet meer met elkaar eens zijn.

Herfstkleuren in een winters Livigno (I)
Herfstkleuren in een winters Livigno (I)

Heel zacht of gematigd?
Volgens het Europese model schakelen we over op duidelijk warmer weer met veel zon en overdag temperaturen in de dalen boven de 15 graden. In de zon zal het zelfs nazomers aanvoelen, wat een bijzondere ervaring zal zijn op o.a. de Resterhöhe bij Kitzbühel, een niet-gletsjerskigebied dat voor het eerst opengaat.

Het Amerikaanse model tekent het hogedrukgebied westelijker in en is daardoor een stuk frisser. Vooral in Oostenrijk blijft het dan fris met 's nachts zelfs nog lichte vorst.

In beide scenario’s kunnen we ons echter verheugen op genoeg zonneschijn komend weekend, en dat is wel wat anders dan wat we nu meemaken.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

te mooi om waar te zijn al dat prachtige wit … Ach misschien wel goed ook dat de natuur normaal z’n gang gaat

I am a skiing dad, just like a normal dad. Except much cooler | retired :-(

Zorgt al die sneeuw er nu voor dat de grond kouder word en daardoor als er weer sneeuw valt dit beter blijft liggen. Dit zeiden mijn ouders altijd als het sneeuwde en het bleef niet gelijk liggen dat het hierdoor kwam. En dat als het de dag erna weer zou sneeuwen het wel zou blijven liggen.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Voor de hogere gebieden is er een mooie onderlaag neergelegd die nu met kunstsneeuw wordt aangevuld

null

@birdheart het nodig hebben van koude grond is een fabel die veel alpenbewoners ook geloven. Grond onder een sneeuwlaag is 0 graden… Het is de luchttemperatuur en zonkracht die sneeuw doet smelten.

Click. Click. Peace

@Rogier bedankt voor de snelle reactie, misschien wel iets voor domme vragen. Wat is er wel nodig voor sneeuw om te blijven liggen en wat is een fabel.
Iig +1 voor de snelle reactie

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

@Roel er is al een niet-gletsjergebied open de diavolezza.

#wintersport verslaafd

@coen20 dat klopt, en misschien zijn het er nog wel meer. Iedereen wil weer de eerste zijn

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Hansvk op de Stubaier Gletscher waren ze ook al flink aan het sproeien. Hopelijk gaan daar deze week met behulp van de kunstsneeuw nog wat meer pistes open.

Donderdag Hintertux, de condities zien er super uit.
Vant weekend nog een goei training gehad in Peer. Heb er zin in. De winter mag van mij nual starten.

Dat de ondergrond 0 graden is, hoeft niet helemaal waar te zijn.
De sneeuw koelt (het eerste laagje) van de ondergrond wel degelijk af wanneer deze (in eerste instantie) warmer is. Dit komt doordat energie altijd in balans wilt zijn. Sneeuw is dan kouder dan de ondergrond en koelt daarom de ondergrond af. Op het moment dat de sneeuw blijft liggen is er dus een evenwicht en zal de grond (eerste laagje door isolatie van de grond zelf) de temperatuur aannemen van de betreffende sneeuw.

Sneeuw smelt niet bij 0 graden maar bij plus 4. Dus wanneer het nog maar een dun laagje is zal de grond langzaam die temp aannemen.

Waar de sneeuwlaag niet sluitend is, door uitstekende takken, rotsen of gras zal de sneeuw daaromheen sneller smelten. Dit komt door de absorberende werking van donkere kleuren van warmte straling. (verse sneeuw weerkaatst 80-95% van de warmte straling en kan dus daarom erg goed tegen zon.)
Het uitstekende object zal worden opgewarmd, waardoor de sneeuw erom heen smelt. Dit zie je altijd rond bomen en rotsen.

Uiteindelijk zal door die opwarmen rots de grond gaan opwarmen waardoor er meer sneeuw smelt en dus weer meer grond vrij komt en er weer meer kan worden opgewarmd etc.

Regen en bewegende warme lucht zijn de grootste directe smelters van sneeuw (geleiding en confectie) sneeuw is vrij ongevoelig voor straling (door de weerkaatsing dus)

Nog een ander leuk feitje over sneeuw. Het heeft de eigenschap om snachts (met helder weer) meer energie weg te stralen dan binnen te krijgen. Hierdoor zakt de sneeuw temperatuur snachts verder dan de pp dat moment heersende lucht temperatuur.
Wanneer het snachts bijv 7 graden vriest kan de sneeuwtemp makkelijk -15 worden.
Een goede basis voor de volgende warme dag.

eindelijk een uitleg waar ik wat aan heb bedankt mark

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie