Wat is de flex van een skischoen precies?

Rogier op 29 december 2015· 20 reacties

null

Je hebt een aantal macho-waardes in de wintersport. Natuurlijk heb je de DIN setting van je binding waarbij men graag zijn ski-kunnen in cijfers wil overdrijven met groot gevaar op knieletsel als gevolg. Maar je hebt ook het flex-cijfer van de skischoenen waar gevorderde skiërs graag over opscheppen. Ook hier is het niet handig om jezelf beter voor te doen dan je bent. Een te stijve schoen zit een goede leercurve in de weg op de pistes. Daar komt nog bij kijken dat een flex-waarde of -cijfer eigenlijk helemaal niets zegt. Een uitleg.

Niet gestandaardiseerd
​Het grote probleem is dat de flex niet gestandariseerd is. Het cijfer is nergens op gebaseerd. Elk merk kan daarom ook een willekeurig cijfer op zijn schoenen zetten. En dat is ook wel te zien. Want zo gaan de verschillende schoenmerken tot verschillende maximale waardes. En de topschoenen van al deze merken komen qua stijfte behoorlijk goed overeen. Zo kan een flex 130 van het ene merk stijver zijn dan een flex 160 van het andere merk.

Elk plastic is anders
Maar zelfs binnen merken zelf is er verschil. En dat komt voornamelijk door de verschillende materialen die worden gebruikt. Deze reageren allemaal anders op kou en warmte. Zo kan de ene schoen in de winkel soepel zijn maar in de kou veel stugger worden. Andere materialen hebben daar weer geen last van. Ook is de hoeveelheid kunststof die gebruikt wordt bij elke schoen weer anders wat deze schoen weer anders laat reageren. Ook heb je weer schoenen die heel progressief flexen (dus steeds stijver worden naarmate je druk zet) en schoenen waar je meteen tegen de maximale flex drukt. Kortom, omdat schoenen allemaal zo anders zijn is het lastig vergelijken.

null

Flex binnen een merk
Zo is de flex slechts een graadmeter binnen een bepaald merk. Zo kun je ervan uitgaan dan een Nordica schoen van 130 stijver is dan een Nordica schoen van 110 en hetzelfde geld voor de andere merken. Maar een 130 van Lange zal minder stijf zijn dan een 130 van Nordica of Salomon omdat Lange vele hoger gaat qua maximale flex waarde. Dus merken onderling op flex vergelijken heeft geen enkele zin.

Bijzonder
Het is zeker bijzonder om dan te zien dat bijvoorbeeld toerskischoen-merken alleen hun freeride modellen een flex cijfer geven. Dit cijfer wil dus echt helemaal niets zeggen omdat de andere schoenen uit hun series geen flex-cijfer meekrijgen. Omdat je flex alleen, zoals ik hierboven heb uitgelegd, binnen een merk met elkaar kan vergelijken. Bij navragen van mijn kant bij deze fabrikanten stond men vaak met een mond vol tanden.

null

Andere manier
Eigenlijk zou het gewoon beter zijn al zou men de flex aangeven met beschrijvingen. Bijvoorbeeld een serie als soepel, stijf, zeer stijf en wedstrijd of freeride. Dat komt veel meer met de werkelijkheid overheen. Of nog beter dat met een test opstelling maakt waarin er gewoon zwart op wit gemeten kan worden wat de flex van een schoen is. Maar voordat je alle schoenmerken met elkaar om tafel krijgt…

Welke stijfheid voor wie?
Je begrijpt na al het bovenstaande dat ik nu geen cijfers ga noemen. Dat heeft geen zin. Want die cijfers zijn nergens op gebaseerd. Maar in principe kun je zeggen hoe technisch beter, hoe agressiever en hoe zwaarder de skiër in kwestie is hoe hoger de flex kan en mag zijn. Maar een te hoge flex belemmert je in het goed voordruk geven en zal je naar ‘achter’ gooien. Je zult hier weinig door leren, en technisch beter gaan skiën wordt dan heel erg moeilijk. Om te voelen of je flex goed is moet je goed veel voorduk geven. Als je helemaal door de schoen heen drukt dus deze maximaal kunt buigen dan is deze schoen jouw te soepel. Kun je er geen beweging in krijgen, of slechts heel weinig dan is deze schoen jouw te stijf. Generaliserend durf ik te zeggen dat veel mensen veel te stijve schoenen hebben.

Om een lang verhaal kort te maken. Kijk niet teveel naar de cijfers die op de schoenen staan. Koop of huur een schoen die goed zit, niet te groot is en waarbij je de flex test zoals hierboven beschreven.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

“Je hebt een aantal macho-waardes in de wintersport” LOL…

Vroeger ooit eens skischoenen van HEAD gekocht op aanraden van “de wintersportspecialist” ( want je kon hier lekker op doorgroeien…). Bleken veel te stijf voor mij als beginner en werd echt letterlijk naar achter gedrukt. Ter plaatse iets slappere schoenen gehuurd en alsnog lekker kunnen skien die week.

Tip: vraag of je de schoenen die je op het oog hebt een dagje thuis mag doorpassen en zet ze dan ook even een uurtje of wat in de koelkast. Dan krijg je een beter beeld van hoe de schoen is bij lagere temperaturen t.o.v de warme winkel, dit is een wezenlijk verschil namelijk.

“zet ze dan ook even een uurtje of wat in de koelkast.”

Ga je er dan ook inzitten, want op de piste heb je met je voeten in je schoenen warmte die van binnen naar buiten gaat en koude van binnen naar buiten…

Want goed gewaxt verhoogt je (glij)plezier!

koude van buiten naar binnen, uiteraard!

Want goed gewaxt verhoogt je (glij)plezier!

Ik weet niet wat voor koelkast hij bedoelt, maar ik heb in de mijne echt geen plaats voor 2 x maatje 45…

@R.L.

Eerst al dat bier uit de koelkast halen…

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

@Rogier: Hoe zit het eigenlijk met snowboardschoenen en flex? Ik kan me weinig voorstellen bij het belang van en verschil in flex qua snowboardschoenen en bindingen…

@Bram_DC naar mijn weten geven deze geen flex-index en dat is iets goeds ;-) Hier is het ook heel erg de combinatie binding en schoen de het totaalplaatje maken.

Click. Click. Peace

null

Uiteraard moet je er helemaal in @DavekeWax.

Kijk hier ben ik mijn thermo ondergoed aan het testen.

Wel grappig dat genoemde flexwaarden allen aan de hoge kant zitten. 110 is al behoorlijk aan de hoge kant, 130 bij veel merken al het hoogste en 160 ken ik persoonlijk niet eens voor een schoen die niet specifiek bedoeld is voor racers.

Gezond verstand gebruiken is verder het devies.

Even wat anders: heeft iemand een mening over de zin of onzin van het voorverwarmen van een schoen om ze daarmee nog beter passend te maken?

Ik zie het gebeuren dat schoenen voor ca. 10 minuten in een soort van warmtekastje gaan om daarmee de binnenschoen te vormen. Het lijkt mij dan heel sterk dat het binnengedeelte (foam) dan dusdanig warm wordt dat het zich permanent naar je voet zet. Volgens mij voelt het alleen maar comfortabel warm aan.

Tegenwoordig kan je ook de buitenschaal verwarmen en daarmee vervormen maar dat lijkt mij ook een gek verhaal. Ten eerste vraag ik mij af wat voor (slap) materiaal dat dan wel niet is (het moet toch vervormen) en krijg ik sterk het idee dat het uiteindelijk weer terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm.

Een uitzondering is imho Strolz, daar sta je ca. een half uur met gloeiende poten in en vormt zich echt naar je voeten.

*keep cool and relax...*

Probeer eens Vacuum Fit uit. Dan voel je echt wel het verschil tussen voor en na.

Nog meer dan bij de concurrenten die natuurlijk ook custom fits op de markt hebben.

Goede info in dit artikel, maar kun je ook iets zeggen over verschillende omstandigheden? Of kun je de categorieën die je noemt koppelen aan de vaardigheidsniveaus die onlangs in een ander artikel stonden?

Ik heb zelf een paar jaar geleden een paar behoorlijk stijve Salomons gekocht toen ik voor het eerst in jaren weer ging skiën. Ik vond destijds vooral de pasvorm belangrijk en de prijs en wist niet dat stijfheid zo belangrijk was. Ik denk dat ik best geluk heb gehad, want ze bevallen tot nu toe goed.

Omdat flex niet eenduidig is, is het bijzonder lastig om er iets aan te koppelen. Daarnaast speelt er meer dan alleen niveau. Als je 70 kg weegt heb je een lagere flex nodig dan wanneer je 120 kg weegt (indien al het andere gelijk).

Het beste is in de winkel proberen welke flex voor jou passend is.

@DsSvier
Dank voor de toelichting. Maar in het algemeen, los van gewicht: heb je voor bijv. off piste of zwarte buckel pistes stijvere of minder stijve schoenen nodig?

Minder stijf. Maar ik kan er geen getal aan hangen.

@Bram_DC sommige merken zoals bv burton geven ze een “response rating” aan de schoenen (zie http://www.burton.com/default/burton-highline-boa%C2%AE-snow…)) en bij thirtytwo geven ze wel een flexcijfer (http://thirtytwo.com/boots/ultralight-2-3/black/)
Wat is het belang hiervan: hoe stijver de snowboard boot, hoe sneller de response van de board bij kantenwissels etc, vandaar dar je iemand die in het park zit over het algemeen een iets minder stijve set-up heeft (wat losser en speelser) die wat vergevingsgezinder is, zeker bij de jibbers, heb je eerder de jumpers ga je al meer naar midden flex. Nu bij snowboards is mijn mening het beste voor alles op elkaar af te stemmen. Bijvoorbeeld een zachtboard van flex 2 met een stijve binding flex 8 met een middelstijve boot gaan elkaar tegenwerken. De belangrijkste voor mij hierin is de binding en het board. De boots naar mijn gevoel(, belange geen pro zoals de meeste hier ook niet zijn) is iets minder van belang maar toch moet je u hierbij goed voelen bij pasvorm maar ook de stijfheid voor de kracht transfer naar u binding en board.

If you're not living on the edge, you're taking up too much space
  • deel van de zin weg: bij thirtytwo geven ze (stiff,medium stiff,medium,…) en bij k2 geven ze wel een flexcijfer.
If you're not living on the edge, you're taking up too much space

Al lezende zie ik best vaak de getallen 130 en 160 voorbij komen. Los van of er hele hoge flexwaarden mee bedoeld worden komt het op mij over dat 130 dan ‘normaal’ is.

Mijn oude nordica’s hebben 2 standen: slalom en carve (90-110)
Op standje slalom heb ik het idee dat ik te fanatiek de bochten in duik waardoor ik dan teveel moet corrigeren, op standje carve gaat het veel beter en kan ik korte en lange bochten en alles daartussen heel sierlijk uitvoeren :)

Een Nordica-flex van rond de 100 zou dus goed bij mij passen: ben gemiddeld in ongeveer alles (kledingmaten, gewicht, leeftijd, ski-niveau en ervaring, inkomen hahaha :), etc)

Zou je dan kunnen stellen dat Nordica-100 ‘normaal’ is?

fijne site hè, dat wintersport.nl?

100 is wel redelijk in het midden. Een flex van 70 is bij veel merken de instap en men eindigt vaak bij 130 (althans, dat zegt mijn gevoel, ik heb het niet wetenschappelijk onderzocht). 100 zit daar precies tussen.

Voor “de gewone man” zou 100 dus niet zo’n gekke keuze kunnen zijn inderdaad.

Heel duidelijk artikel. Staar je niet blind op de flex van een schoen en probeer bij het passen vooral of je de voordruk kan zetten zonder extreem veel moeite te moeten doen.

Daarnaast: ga naar een specialist en wees vooral eerlijk over je eigen skiniveau, dan zal een goede en correcte verkoper je zonder problemen richting de geschikte schoen wijzen.

Ten slotte: vacuüm fit en custom Shell technologie bieden echt wel een meerwaarde, aangezien niemand van ons 2 identieke voeten, enkels en onderbenen heeft. Heb in december net een paar salomon Xmax 120 aangekocht en laten vacuüm fitten, waardoor ik eindelijk twee perfect passende schoenen heb.

Voor alle duidelijkheid: ik ben een sportieve skier en allround sportfanaat van 1m90 en 83 kg met een 35-tal weken ski ervaring, waardoor de flex van 120 (op 1 na hoogste bij salomon) goed te doen is.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie