Wanneer ben je gevorderd?

Rogier op 17 december 2015· 85 reacties

null

Het is een succes, de ‘domme vraag’ van de week. Eerlijk gezegd zijn veel vragen helemaal niet zo dom. Heb jij een ‘domme vraag?’ stuur deze door naar rogier@wintersporters.nl en we gaan zoeken naar het antwoord. Deze keer de vraag ‘Wanneer ben je een gevorderde skiër, en bij welk niveau horen welke huurski’s’. Je kunt in dit verhaal trouwens het woord ski’s continu vervangen voor snowboard, om je board niveau in te schatten.

Wat is gevorderd
De term gevorderd is natuurlijk een breed begrip. Zo zal een local, die volgens velen de sterren van de hemel skiet, zichzelf niet snel als gevorderd beschrijven. Terwijl vakantiegangers zich na een week soms al heel wat vinden. De waarheid ligt natuurlijk in het midden. De een is strenger dan de ander. Maar voor de skihuur is het inderdaad van belang dat je ongeveer weet welk niveau je hebt. Je skiniveau overdrijven of te hoog inschatten (of juist te laag) zorgt ervoor dat je met ski’s op pad gaat die niet perfect zijn voor jouw doel. En je het skiën minder leuk en zelfs moeilijker maken.

Huurski’s
Het hebben van een passend paar ski’s onder je voeten is erg belangrijk. Helaas gebruikt elke winkel andere ski’s en krijg je bij de ene zaak al topski’s onder je voeten bij de middenklasse, daar zul je in een andere zaak voornamelijk instapmodellen vinden, zelfs in de duurdere klasse. Bij goede skiverhuurzaken (en dat zijn vaak niet de prijsvechters) zit er wel degelijk verschil tussen de verschillende klasse’s. Bij elk beschreven niveau heb ik ook het type ski’s wat je het beste kunt huren vermeld.

Wanneer ben je gevorderd?
Om deze vraag te beantwoorden gebruik ik met vrije interpretatie de niveauschaal die wordt gebruikt bij het instellen van DIN waardes voor bindingen. Ik zet de 7 niveauschalen wel om naar 5 niveaus omdat er vaak maar 4 type materiaal aangeboden wordt in de skihuur en omdat voor het algemene niveau snelheid en krachtgebruik bij skiën niet belangrijk is, en dat is het wel voor de DIN waarde. Met andere woorden, een langzame skiër kan een veel betere en gevorderde skiër zijn dan een snelle waaghals.

null

1: Beginner
Weinig ski-ervaring. Je moet de basis nog aanleren. Dus ploegbochten, af en toe gerütsche bochten, als alles meezit voel je ook af en toe een goed gelukte gesneden bocht. En dan ben je blij! De sneeuw moet goed zijn om je lekker te laten skiën. In slechtere sneeuw is alles nog wel heel moeilijk, zo niet onmogelijk.

Welke ski’s in de verhuur? Hier kun je de meest eenvoudige ski’s nemen. Vaak de goedkoopste klasse.

2. Licht gevorderd
Het begint leuk te worden! Verandering van sneeuwkwaliteit doet je minder. Je durft iets meer, je begint te voelen dat alles met ietsjes meer snelheid beter gaat. Je begint bochten te snijden, en dat gaat ook al redelijk als de sneeuw wat minder is. En al rütschend kom je (naar wens) alle pistes af. Mooi is dat in het steile terrein soms nog niet. En die laatste afdaling van de dag is best een pittige opgave. Zeker als het buckels zijn. Je weet dat je nog aardig wat te leren hebt.

Welke ski’s in de verhuur? Je zult snel het nut inzien van betere ski’s, en vaak zijn de middeklasse/gevorderde ski’s de ideale keuze.

null

3. Gevorderd
Je knalt lekker door het hele skigebied. Af en toe natuurlijk nog wel eens met een schoonheidsfoutje, maar dat is geen probleem. Je wordt niet snel uit evenwicht gebracht en de sneeuwkwaliteit deert je niet zoveel. Gesneden bochten lukken prima, maar soms is het een opgave. Je lichaamshouding begint ook zeker al beter en sportiever te worden. Tempo en ritmewisselingen zijn leuk om mee spelen en je begint het overal in het gebied naar je zin te krijgen. Je bent gewoon een prima steady skiër. En dit is voor veel wintersporters een prima maximaal niveau.

Welke ski’s in de verhuur? Je zult nu al een idee hebben van wat je wilt. Een piste ski, een all-mountain. Je zit sowieso in de hogere klasse ski’s. Wat stevigere ski’s zijn ideaal. De hoogste klasse raceski’s of off-piste ski’s zijn misschien nog net iets teveel maar zoveel worden deze toch niet verhuurt ;-).

null

4. Vergevorderd
De stap van gevorderd naar vergevorderd is een grote en gaat eigenlijk niet zonder lessen, scholing en stages. Maar op dit niveau ski je overal met een aanvallende en soepele stijl naar beneden. Alles komt bij elkaar. Je lichaamshouding is goed. Tempo wisselingen zijn geen enkel probleem en deze gebruik je ook zonder van vaart te hoeven verminderen. Je speelt met het terrein en je voelt je prettig op en naast de piste (technisch gesproken). Keiharde pistes of een dikke laag poeder alles gaat je even soepel af. Je kunt aan de slag als skileraar, en hele dagen sportief en technisch skiën deren je niet wat de condities ook zijn.

Welke ski’s in de verhuur? De allerbeste afhankelijk van de staat van de piste/off-piste. Lekkere pistecarvers als de pistes goed zijn, of dikke poederlatten als het poederen is. Maar dit hoef ik jou niet uit te leggen. Waarschijnlijk heb je zelf je eigen ski’s al, en meer dan één paar ;-)

null

5. Pro
Dit is de buitencategorie! Je zou skileraar (Stätlich), pisteur of berggids kunnen worden, en daar bij de beste skiers horen. Kwaliteit van de sneeuw maakt niet uit. Steilte evenmin en je kunt overal op snelheid skiën. Een smal en steil bospad knal je af alsof het heerlijke sneeuw is, buckels daar vlieg je doorheen en grote hellingen daar knal je vanaf, en op pistes daar carve je van hoek naar hoek. Je kunt in steile gevaarlijke hellingen skiën en zeker weten niet te vallen. Technisch goed skiën lukt je met elke snelheid. Je lichaam is in topvorm je bent het hele jaar sportief. Je bovenbenen zijn van staal. Kortom een topskiër en een niveau dat bijna niet te halen is als je niet in de Alpen woont en dagelijks skiet.

Bedenk hierbij ook dat elke volgende stap naar een hoger niveau moeilijker is en meer en meer training en scholing verreist.

Wat is jullie ervaring en mening? Kunnen jullie je hierin vinden? En op welk niveau schatten jullie jezelf?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Leuke niveau-indeling. Misschien nog leuk om te vermelden is dat mensen denken een goede
skiër te zijn, door hun vaak te hoog ingestelde DIN-waarde. Niet voor niets belanden elk
jaar genoeg " macho " skiërs in het, al dan niet, plaatselijke Krankenhaus (met voornamelijk
gescheurde knie- en/of enkelbanden) doordat ze de DIN-waarden veel te hoog instellen. De bindingen
moeten er enerzijds voor zorgen dat je de ski’s bij je houd en anderzijds dat je ze kwijt raakt bij een
sturz ter voorkoming van blessures.

@IschglSki idd helemaal gelijk! Hier nog wat extra info daarover! https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/3687/Afstellen-bin…!

Click. Click. Peace

Ik zou niveau 1 Beginner niet laten eindigen vanaf 8 dagen ervaring. Elke grens is persoonlijk maar ik zou tot 2 a 3 weken onder beginner scharen. Zeker als ik de beschrijving lees van “licht gevorderd”.

Verder idd goed om te vermelden dat de categorie “pro” in NL max 100 mensen betreft. Binnen die groep is er een twintigtal echte toppers die op eenzame hoogte staan. En idd die wonen in de Alpen of het merendeel van het jaar.

Inmiddels ben ik denk ik Gevorderderd, of net iets daaronder. Ik ski sinds mijn 7e, soms zo koppig om geen les te willen krijgen (dat was vroeger), nu ga ik de meeste pistes lekker af (zonder les). :)

Stay frosty

Ik kan me hier wel in vinden kom zelf (helaas) nier verder als gevorderd, alleen jammer dat de pro’s niet vaker te zien zijn in het FIS wedstrijd gebeuren.

Het lijkt mij een goed idee om in het vervolg naar deze vijf niveaus en beschrijvingen te verwijzen in bijvoorbeeld een zoektocht naar nieuwe ski’s. Maar dan wel met de kanttekening van @SPAM, wat mij betreft.

@Gigi en @spam ik zal het blog iets aanpassen. Goede opmerkingen.

Click. Click. Peace

Wat is trouwens de beste manier om je DIN te berekenen? Bij de ene calculator kom ik 4.5 uit, bij de andere 5.5. Ski’s staan op zes ingesteld door de winkel.

Om dat te controleren heb ik een aantal gegevens nodig (mogen in PM :-) ). Man of vrouw, leeftijd, gewicht, zoollente in mm, skiniveau en stijl (voorzichtig, hard, langzaam, aggresief of juist niet), sportief in het dagelijks leven, en eventueel of je ooit knieklachten hebt gehad.

Click. Click. Peace

Als je een beetje Frans spreekt is deze tabel wel erg goed. http://www.ac-grenoble.fr/cddp38/skiscolaire/spip.php?articl…

Click. Click. Peace

@arnh als je de waarde berekent nav de link van Rogier uit de link naar de oude posting kom je uit op een prima basiswaarde. Stel jezelf dan de vraag of je extreme dingen doet zoals op (bijna) FIS latten tot het uiterste gaan, heel had chargend door verspoord terrein of off-piste in steile couloirs staan. Indien 1 van die situaties of meer voorkomt dan zou ik tot max 1 a 1,5 hoger gaan dan de berekende waarde.

Mijn berekende waarde komt op max. 8,5. Mijn bindingen staan op 10 omdat ik alle drie de uitzonderingen met ja beantwoord. Ze gaan uit als het moet en blijven aan als het moet. Doe je dit soort extreme dingen niet dan is de berekende waarde een prima uitgangspunt en zou ik max. Een halve setting hoger gaan als ze voortijdig uitgaan.

Duidelijk verhaal! Ik ben gelukkig al lichtgevorderd :).

Vorig jaar een eye-opener gehad. Op zoek naar nieuwe ski’s, zeg ik tegen de verkoper dat ik al 20 jaar ga skiën. Zeg hij doodleuk terug: “dat is voor locals dus 1 seizoen, want die kunnen 20 weken per jaar skiën”. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik wel meer dan 1x per jaar kan gaan en een local staat ook niet fulltime op de ski, maar er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in. Wij Nederlanders vinden al snel dat we goed kunnen skiën, maar in relatie tot werkelijke “trainingsuren” valt dit soms nog vies tegen.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

ik mis kamikaze nog

Leuk dit overzicht

Geniet van elke dag, het leven is al kort genoeg!

@Rogier Is het misschien mogelijk om ook bij je profiel uit deze 5 opties te kunnen kiezen?? Nu heb je enkel beginner, gevorderde en pro. Nou kom ik best aardig een berg af maar een pro zou ik mezelf echt niet willen noemen maar volgens jouw beschrijving hierboven ben ik het stadium gevorderd al voorbij.

Übung macht den meister!!!

@rfkangoo dat gaat een lange discussie op hoofdkantoor worden ;-)

Click. Click. Peace

@rommedahl, de kamikaze valt volgens mij onder licht gevorderd, maar denkt dat hij een pro is.
Over kamikaze gesproken, ik mis behalve puur technische kunde nog wel het gedrag. Iemand die niet even kijkt voordat hij of zij wegskiet, zou ik scharen onder beginner, ongeacht het technische niveau.
@Veenhoorn, wel een leuk verhaal maar zoals je zelf al aangeeft, ik verwacht niet dat een local zo snel 20 weken fulltime skiet. Bovendien leer je buiten het skiseizoen ook, d.m.v. filmpjes e.d.

Ik zie in deze categorieën het onderscheid tussen vergevorderd en pro niet echt in de beschrijving.
ik meen zelf tussen vergevorderd en pro in te zitten, maar het kan wel wisselen. I het begin van het seizoen ben ik geen pro (zeker niet in poeder), maar na acclimatiseren en tegen einde seizoen gaat het wel die kant op. 100% pro zal ik nooit zijn, maar vergevorderd+ zeker wel.

@Hessel Toch zit er een heel verschil in. Lang niet elke skileraar bijvoorbeeld wordt ooit ‘pro’, en er zijn gidsen die oik ook niet onder pro zou scharen. Kun je echt elke steilte aan? De zin die je plaatst ‘zeker in het begin in de poeder’, geeft aan dat je in vergevorderd zal zitten en niet in ‘pro’. En dat is als laaglander al heel wat!

Click. Click. Peace

@Rogier dan is Pro inderdaad de buitencategorie en daarin reken ik mezelf niet.

In de beschrijving in je blog mag je het nog wel wat scherper neerzetten, want het onderscheid is nog wat beperkt.

@Hessel zo beter?

Click. Click. Peace

Helder verhaal! Dit lijstje met niveauschalen zou je zomaar weer met beide voetjes op te grond zetten. Wij laag landers denken al snel een fantastische boarden of skiër te zijn, niets is minder waar. Klinkt altijd wel interssant "ik heb 10jaar wintersport ervaring(lees ca 50 dagen)in werkelijkheid is dit natuurlijk niet erg veel en lacht een local hier om.
Ik schaal me zelf in als een gevorderde boarder die overal naar beneden komt.
Pro (de naam zegt het al) is iemand die zijn geld verdiend met skiën/boarden, helaas zijn dat er niet veel gegund.

"respect the mountains"

Mooi artikel en duidelijk! Ik zit dan in gevorderd+, nog niet vergevorderd vind ik. Heb al jarenlang eigen materiaal, nu 2 boards voor verschillende omstandigheden, piste spelen/knallen en voor piste knallen (maar dan nog harder) en offpiste. Nu maar hopen dat iedereen ook zo eerlijk kan zijn tegen de leraar/verhuurwinkel! Zou ook een hoop blessures kunnen schelen!

Gevorderd of amateur is niet enkel in weken uit te drukken, ik ski vanaf mijn zestiende inmiddels 14 jaar gemiddeld 3x per jaar, ik durf te zeggen dat ik behoorlijk gevorderd ben. Carven, off piste, freestyle skieen etc, ik ben dan ook wel een adrenaline junkie ;)

Echter heb ik vrienden dat veel meer ervaring hebben en al vanaf 4 jaar op ski’s staan maar nog skien als een echte beginner, zij zijn simpelweg meer angstig en minder sportief.

Gevorderd of amateur is dus niet enkel in weken uit te drukken.

@Martje daarom heb ik het in deze opsomming ook duidelijk niet over weken.

Click. Click. Peace

Kwa skien zit ik op gevorderd+ denk ik. Op de piste echt dichtbij ver gevorderd. Maar off piste nog zeker niet. En dat met slechts 4 weken ervaring…
Hoe dat kan? 4x 7 dagen skiën, en daarbij elke dag les van 9 uur in de ochtend tot 4 uur smiddags. Daar leer je toch echt wel heel snel heel goed van skiën…

Kwa snowboarden ook gevorderd+. Op de piste kom ik zeer goed naar beneden, icl de verschillende carvebochten. Maar kwa tricks moet ik nog veel oefenen.

Leuk, je zegt: “van gevorderd naar vergevorderd is een grote stap”. En voila veel posters noemen zichzelf “gevorderd+”

Of er is sprake van een missende categorie of enige overschatting:-)

Er staat “een grote stap”. Wat bedoeld wordt is denk ik “stabiel in elke situatie” maw controle on en off piste en zeker ook in verspoord terein. Of het nu 20 of 45 graden is.

Net als de categorie “Pro” zijn er relatief weinig Nederlanders die dit niveau halen.

Anders geformuleerd: een vergevorderde skier kan skien op beginners ski’s maar een gevorderde skier kan niet overweg of het maximale halen uit top ski’s

Een Nederlander overschat zichzelf op de ski’s schromelijk.

Eigenlijk is dit best lastig te beoordelen voor mij, want gevorderd en vergevorderd overlappen elkaar behoorlijk. In het ene ben ik vergevorderd, en in het andere weer gevorderd. Het komt denk ik ook voor een behoorlijk deel uit op hoeveel talent iemand heeft. Ik ken iemand en hij skiet pas sinds 2012, maar als ik mijzelf met hem vergelijk, ben ik h-e-l-e-m-a-a-l niets met mijn al 41 jaar ski-ervaring. Je kunt hem gemakkelijk een vergevorderde noemen. Ik ben mede daarom ook hard bezig aan de weg te timmeren, om een nog beter vergevorderd stadium te bereiken door veel les en trainingen te volgen. Het heeft zich in 2015 enorm bewezen, ik ben opnieuw beter geworden in bepaalde zaken. M.a.w. je bent nooit uitgeleerd, en zelfs die trainers die ik heb gehad zeggen dat over zichzelf.

Ski or Die
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie