Het blijft zacht

Roel op 14 december 2015· 36 reacties

Groen landschap maar goede pistes in Skijuwel (O) (Via Sneeuwhoogte+)
Groen landschap maar goede pistes in Skijuwel (O) (Via Sneeuwhoogte+)

Net teruggekomen uit Serfaus-Fiss-Ladis heb ik meteen de ochtendkaarten bekeken, en helaas zijn die weinig veranderd. Het zachte weer houdt nog de hele week aan, en ook het regensignaal voor donderdag/vrijdag is niet verdwenen. Toch stemmen de huidige sneeuwcondities me positief.

Kunstsneeuwpistes op orde
Wat straks uit onze live update uit Serfaus zal blijken, en ook te lezen valt uit jullie doorgestuurde Sneeuwhoogte+ weerfoto’s is dat de pistes er op dit moment stuk voor stuk prima bij liggen. Ook nu de sneeuwkanonnen tijdelijk niet zoveel kunnen uitrichten, en er soms geen vlok sneeuw ligt naast de piste, hebben we over de pistes niet veel te klagen. Het grote nadeel is dat natuurlijk niet alle afdalingen al besneeuwd zijn en veel pistes smaller zijn dan normaal. Dat gaat met de grotere drukte in de kerstweek waarschijnlijk wel wat probleempjes opleveren.

Natuurlijk moet het skigebied de kunstsneeuwproductie dan wel op orde hebben, en de natuur moet meehelpen. Via Facebook kwam deze foto voorbij vanuit Valberg in de zuidelijke Franse Alpen. Hier wordt in het dal kunstsneeuw gemaakt die daarna met vrachtwagens het skigebied wordt ingereden. Creatief omgaan met de inversie heet dat!

Kunstsneeuw wordt in vrachtwagens geladen
Kunstsneeuw wordt in vrachtwagens geladen

Actueel
Terug naar de actualiteit. Aan de noordflank van een hogedrukgebied boven Zuidoost-Europa wordt nog steeds zachte lucht aangevoerd, die vanaf morgen langzaam wat vochtiger wordt. Een storing nadert dan vanuit het westen en in de nacht naar woensdag zou in de noordelijke Franse Alpen en Zwitserland de eerste neerslag kunnen gaan vallen. Die breidt zich woensdag en donderdag uit over Oostenrijk waar uiteindelijk het zwaartepunt komt te liggen. De Zuidalpen blijven weer grotendeels droog.

In Paradiski zijn de condities nog altijd verre van slecht, via Sneeuwhoogte+
In Paradiski zijn de condities nog altijd verre van slecht, via Sneeuwhoogte+

In de Noordalpen opkomende regen
Alleen onder de inversie in sommige dalen is op dit moment kou voorradig, hogerop is het al zacht dus ik verwacht niet dat de sneeuwgrens heel laag zal uitvallen. Beneden 1800 en 2200 meter moeten we toch rekening houden met nattigheid. Aan de hoeveelheden is niet veel veranderd hoewel het bij dit soort warmtefronten altijd lastig voorspellen is.

Enkele berekeningen gaan uit van 30-50mm neerslag, boven 2200-2500 meter zou dit volledig als sneeuw kunnen vallen. Daaronder in ieder geval deels als regen. Goed nieuws voor de gletsjers en (zeer) hooggeleden skigebieden, slecht nieuws voor de lagergelegen Oostenrijkse gebieden. Daarvan ben ik heel benieuwd wat dit met pistes gaat doen. We gaan dit volgen.

Weekend meer zon
Vrijdag zou uit een tweede front opnieuw wat nattigheid kunnen vallen, maar in het weekend klaart het mooi op en komt de zon terug. Als dan de eerste grote groep wintersporters de Alpen binnenrijdt is het ook nog steeds erg zacht. Duimen voor de pistes!

Het wachten is op het kantelen van de stroming. Alles is beter dan de zuidwesthoek van nu, en er zijn wat signaaltjes dat hier volgende week wat kansen in gaan komen. Dat is nu alleen nog speculeren. Eerst deze week maar eens doorkomen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

hallo Roel,
Ik las dat je in S-F-L bent waar het goed skien isdit moment met een beperkt aantal liften wat open is.
Wij gaan komende zaterdag en hopen dat er nog wat sneeuw bij gaat vallen.
Denk je dat er nog wat meer kilometers pistes open gaan?
fijne dag

Goedemorgen Roel wat een bericht zeg ongelooflijk en wat jammer we hebben allemaal hard voor gewerkt hebben afgelopen jaar en gespaard om een prachtige vakantie te verdienen. En zoals sommige zeggen dan moet je niet met kerst gaan helaas hebben sommige geen keus. Wij gaan volgende week naar Solden en daar ziet het tot nu toe goed op de webcam eruit en ze geven aan dat er wel iets van sneeuw gaat vallen. Ik hoop dat je betere voorspelling voor de skiërs die aankomende week al gaan we wachten af, en weer bedankt voor je verslag. Ik ga maar extra kaarsjes aansteken dat de sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen.

@Tonruijs ik verwacht deze week niet, ze kunnen al heel blij zijn met wat ze nu open hebben

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik zie nou dat de vóór het weekend voorspelde hoeveelheid neerslag (Oostenrijk) ook weer opeens van de radar is verdwenen. Omdat dit sowieso in de vorm van regen valt onder de 2000 meter weet ik niet wat erger is: óf geen regen óf onvoldoende sneeuw…

Zoals vermoedelijk zovelen kijk ik in afwachting van onze nieuwjaarsvakantie in Sölden ook elke ochtend uit naar het weerbericht van Roel, hetgeen ik daarna verder probeer te interpreteren op de diverse weerkaarten.
Zodoende leer ik het weer beter te begrijpen en kan ik al eens intelligent uit de hoek komen als men over het weer praat :-)

@Ronald1971 de regen zit nog gewoon in de peiling hoor. Waar lees je dat?

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Filip Haha zo doe ik dat ook ;-)

Click. Click. Peace

Hallo Roel,

Het is de bedoeling om zaterdag richting Fiss te gaan en vragen ons af of het de moeite waard is om die kant op te gaan.
Zijn de pistes die open zijn de moeite waard om te gaan?
Zal het niet te druk zijn op de aantal kilometers pistes zijn die open zijn?
Lastige keuze dit jaar!

@Roel
De eerste foto is van Auffach hoor. ;) Of SkiJuwel als je het dan helemaal goed wil doen. :P

@Roel
Hey Roel, op het tabblad “weer en sneeuwhoogte” bij bv. Ellmau stond van woensdag en donderdag >10 cm totaal aan neerslag nu is dat 2x 1 cm. Ook waren een 3-tal momenten (verdeeld over de periode van 7 dagen) deze zie ik ook niet meer terug. In het GFS-model zie ik de neerslag wel voor woensdag/donderdag maar zijn ze voor de volgende week (op de maandag na) compleet van de kaart verdwenen. Ik ben natuurlijk geen weerman maar probeer het wel te begrijpen.

@Tankie, of het te druk wordt op de pistes is koffiedikkijken. De pistes die open zijn liggen er nu echter prima bij en je kunt in bijna iedere uithoek van het gebied komen op ski’s.
@GerbenB ik kreeg hem door via Sneeuwhoogte+ waar de fotomaker Alpbach schreef. Ik moet eerlijk zijn ik heb dit keer niet gecheckt maar ik maak er Skijuwel van ;-)
@Ronald1971, wij tonen de op de gebiedspagina’s de verwachte sneeuwval. Dus als er niks staat kan het ook regen zijn, en dat is het geval hier. T.a.v. GFS, omdat er 4 berekeningen per dag zijn zwabbert het model behoorlijk, zeker op lange termijn dus hecht niet te veel waarde aan een berekening.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Beste mensen,
Waarom krijg ik bij mijn vraag allemaal negatieve duimen?
Het is toch een normale nette vraag, of niet?

@Roel

Thx voor je snelle reactie! We gaan annuleren voor Ellmau dus voor ons helaas geen wintersport dit jaar.

@ Roel

Super bedankt voor je reactie!
Dit was het laatste zetje wat ik nodig had om te gaan ;)
Maar dit keer gaan ook de mountainbikes mee op wintersport!!
Maken er gewoon een dubbele wintersport van en de apres ski natuurlijk niet te vergeten.

Kan iemand mij uitleggen waarom mijn vorige opmerking als negatief wordt beoordeeld?

@Ronald1971, waarschijnlijk omdat wintersport annuleren hier een beetje not-done is? Maar begrijpelijk hoor, als het je echt om kilometers maken in een winterwonderland gaat, ziet het er voor de Kerstweek niet ideaal uit ;)
Ik heb je in ieder geval een thumbs-up gegeven, dus dat scheelt er alweer eentje :) Vind de ‘dislike’ functie hier op 't forum soms een beetje z’n doel voorbij schieten, het lijkt (te) vaak te worden gebruikt tegen mensen die een afwijkende mening toegedaan zijn en het maakt het forum er (volgens mij) niet gezelliger op. Ik ben regelmatig thumbs-up aan het klikken als een positief tegenwicht :P
On topic: ik duim voor iedereen die voor de feestdagen geboekt heeft, wie weet zit er nog een verrassing in! En als niet, nou ja, er zijn heel veel super toffe dingen te doen in de Alpen. Specifiek ooit eens canyoning gedaan in de winter: dat is in heel veel weersomstandigheden leuk!

@Julie

Dat vind ik nou eens een toffe reactie. thx!

De hoeveelheid neerslag lijkt toch mee te vallen, het zal in ieder geval geen 50 mm worden. Daarnaast laten de laatste kaarten ook een wat lagere sneeuwvalgrens zien rond de 1500 m…

@jessehuijers
jij moest onze nieuwe weerman worden :-)

@jessehuijers
tegen welke datum wordt die lagere sneeuwvalgrens gegeven…

@Gerrit,

Dat is een gewaagde uitspraak…daarmee zal je Roel wel op de kast jagen… ;-)

@Gerrit, nou ik zou @Roel meer vertrouwen dan ik. Maar GFS 06z geeft een lagere sneeuwvalgrens voor Woensdag, dan moet deze echter wel doorzetten in de volgende runs, het moet dus wel bevestigd worden.

@jessehuijers
Is GEFS hetzelfde als GFS?
Volgens GEFS alleszins niet. Geen temperatuurdaling. Verder heb ik ook niet de neiging GFS te geloven als ik gisteren het weerbericht heb gehoord voor Belgie. Heel de week zuidwestelijke stromingen met in het midden van de week uitschieters tot 13°. Dus zou ik niet weten waarom het in de Alpen dan kouder zou worden?

null

@Gerrit, heb je een punt, GFS erg wisselvallig te laatste tijd…

@jessehuijers

ergens in Tirol. Je kan nooit echt een exact punt aanduiden vind ik. Altijd zo ongeveer. Ditmaal trek ik naar Serfaus - Fiss - Ladis en tracht dus in die geburen te punten…

GFS is vanmiddag juist iets natter geworden. Dit zal de komende 24 uur nog wel wat op en neer springen, maar dat er tot boven de 1500m regen gaat vallen staat voor mij vast.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel Zonder meer, maar van de reeds voorspelde 50-70 mm komt dit absoluut niet naar beneden. ECMWF voorspelt daarnaast ook maar 10 mm. Het zal er waarschijnlijk ergens tussenin liggen dus?

@Roel
je spreekt maar van 1500 niet meer (Ik neem aan vanaf 1500m kans op sneeuw dan?), dat is toch al ietsje meer rustgevender. En zou je de grijns niet van je gezicht halen :-)

Ugh… Gaan we weer…

Vorig jaar was al drama. Ben ik blij dat ik 4 weken Japan heb geboekt voor eind januari/ begin feb.

Natuurlijk altijd gezellig, 2 weken hele famille bij elkaar in Kirchberg kerst vakantie vieren. Maar dit jaar ga ik me er niet druk over maken.

(Spam: voor de snowboarders, een film van Nederlandse bodem, gratis te downloaden via http://www.postlandtheory.com/ )

Goed lezen @Gerrit, ik zeg dat het tot boven 1500 meter regent. Niet dat dat de sneeuwgrens is. Die plaats ik eerder rond 2000 dan 1600 meter. Maar ik laat me graag verrassen want waar de inversie hangt kan het in het begin mogelijk wat lager sneeuwen.
Ik een grijns? ;-)
@jessehuijers, we gaan het zien!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie