Omgaan met de kou tijdens de wintersport

martijn op 07 oktober 2008· 7 reacties

null

Elke wintersporter kent het. Je komt uit het warme Nederland en een uurtje vliegen later zit je midden in de echte winterse kou. Hoe raak je nou eigenlijk het snelst aangepast aan het weer?

Goed, zo warm is Nederland natuurlijk niet in de winter, maar een verschil in temperatuur met bijvoorbeeld de Alpen is er zeker. Wat kan je doen om zo snel mogelijk aan de kou te wennen, zodat het niet de eerste dagen van je vakantie verpest?

Kleding
Goede kleding is natuurlijk een eerste vereiste. Je kunt je kleding het beste in verschillende lagen dragen. Een laag afdoen kan altijd, als je het te warm krijgt.

Wanneer je je kleedt, let dan vooral goed op lichaamsdelen als handen en hoofd. Zorg voor goede handschoenen en een nog betere bedekking voor je hoofd. Denk dan vooral aan je oren en aan je haar. Dat laatste is vooral belangrijk net na het douchen, tenzij je eens echt een experimenteel kapsel wilt proberen! Ook de voeten zullen goed beschermd moeten worden. Zorg er dan ook voor dat je een stevig paar sokken aandoet voor je je ski’s of snowboard aanbindt.

Eten en drinken
Naast kleding is het erg belangrijk dat je lichaam in perfecte staat verkeert. Eet goed voor en tijdens je vakantie. Vooral een sterke avondmaaltijd helpt het lichaam zichzelf warm te houden.

En hoewel een biertje of een glas wijn er altijd in gaan na een dag skiën, moet je er wel rekening mee houden dat het drinken van alcohol over het algemeen geen geweldige uitwerking heeft op je lichaamstemperatuur. Misschien wel die avond, maar de volgende dag zou je er spijt van kunnen hebben. Ook koffie wordt door deskundigen afgeraden.

null

Hoogte
Afhankelijk van het skigebied zou je er ook last kunnen krijgen van de hoogte. Vermoeidheid, misselijkheid en hoofdpijn behoren tot de kenmerken van ‘hoogte-ziekte’. Dit kan soms zelfs enkele dagen duren en het is dan ook verstandig om minstens een week uit te trekken voor een wintersportvakantie.

Mocht je eerder last hebben gehad van de hoogte, ga dan eens langs bij je huisarts voor je volgende skivakantie. Hij of zij kan je dan een recept voorschrijven om de symptomen tegen te gaan.

Smeren
Ook belangrijk in verband met de hoogte, is dat de zon er door de ijle lucht vaak veel sterker schijnt. Ook de witte sneeuw helpt de zon een handje door te reflecteren. Het mag er dan wel koud zijn, de zon trekt zich daar niks van aan en je kan er een flinke huidverbranding aan overhouden. Smeer je dus goed in, zelfs als het wat bewolkt is!
Met de juiste voorbereiding en een goede levensstijl tijdens de vakantie, kan je de kou en problemen met de hoogte zoveel mogelijk vermijden. Slechts een paar kleine offers, om een hoop ellende te voorkomen.

martijn
begon in 2002 deze website. Later was hij verantwoordelijk voor inhoud, techniek en de indeling.

Plaats een reactie

Naar de koude kan je je inderdaad kleden. Liefst in verschillende lagen. Let wel dat je ‘ademende kledij’ aandoet. Want na een stevige buckle piste sta je meestal serieus in’t zweet. Dan terug de zetellift op, en dan pas krijg je het echt koud.
De snijdende wind doet pas echt pijn, zeker wanneer de zetellift
halt houdt tijdens een panne. Je zit daar misschien wel een 15 tal minuten in de wind en schaduw. De lift vertrekt dan terug en het eerste zonnestraaltje dat je dan tegen komt doet wonderen.
Zalig hé !!!

Ook je neus en oren zijn punten waar je op moet letten. Hier kunnen vrieswonden aankomen.
Om de misselijkheid te vermijden,genoeg drinken. Geen bier,want dit zordt voor uitdroging. Neem genoeg water smorgens. Minstens 1,5l per dag.
Goed materiaal is duur,maar het is zeker de moeite waard dit aan te schaffen. Zorg steeds voor goede handschoenen. Er is veel verschil in.

Geen alcohol voor of tijdens het skieën, en zeer matig op de avond voor het skieën. Goed ademende kleding. Kleding kan wel goedkoop zijn, maar beter een iets duurdere jas en broek, en dan betere kwaliteit.
Veel handzaam voedsel meenemen op de piste. Energyrepen ofzo. Kun je bij elke supermarkt vinden, en als je het niet doet krijg je (ik tenminste) aan het einde van de dag een hongergevoel. Heeft twee voordelen: je spaart een superdure maaltijd in een hut uit, en je kunt in de tussentijd lekker door blijven skieën. Reepje in de lift en verder maar.

allemaal erg logisch toch…?

Handige informatie over het kleden in verschillende lagen vindt u hier: http://www.abc-van-skien.nl/algemeen/ski-uitrusting.asp… .

En overigens speciaal toegespitst op de snowboarder: http://www.abc-van-snowboarden.nl/snowboard-uitrusting/snowb… .

Koop toch maar eens dat dure ondergoed. Je doet er jaren mee, het houd je echt warm zonder een natte rug. en s’avonds was je het even uit, volgende morgen weer fris.

Ondanks alle tips van lagen, thermo-ondergoed, goede sokken etc., heb ik het de laatste jaren (bijna) altijd koud. Vroeger had ik hier geen last van, waarschijnlijk omdat ik mij toen meer moest inspannen bij het skiën.

Hebben meer mensen hier last van?

Daarnaast ben ik van plan een nieuw skijack te kopen. Hebben jullie tips voor een goede jas. Ik heb nu een jas van Columbia (goed merk zou ik verwachten) maar heb het dus vaak koud…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie