Alpenweerpraat: winters plaatje compleet

Roel op 22 februari 2011· 26 reacties

null

Zondag begon het in de Franse en Zwitserse Alpen te sneeuwen en nu is het winters plaatje op veel plaatsen compleet. Hier een beeld uit de Zillertal Arena bij de Gerlosplatte. Vooral in Oostenrijk viel er gisteren nog 5-10cm bij, ook vandaag vallen er nog een paar sneeuwbuien voordat drogere lucht de Alpen binnenstroomt.

Zonnige woensdag
De drogere lucht wordt aangevoerd aan de zuidflank van een omvangrijk hogedrukgebied boven Noordwest-Rusland. Morgen geeft dat een weergaloze dag. Een van de mooiste dagen van deze winter, niet door de hoeveelheid sneeuw maar omdat het in zo’n groot deel van de Alpen gesneeuwd heeft. Bovendien zal de hemel op veel plaatsen strakblauw kleuren.

Aan de voorzijde van een Atlantische storing wordt het woensdag een schitterende dag.
Aan de voorzijde van een Atlantische storing wordt het woensdag een schitterende dag.

Opnieuw sneeuw
Het wachten is nu op de donderdag als een warmtefront de Alpen nadert. Het is verbonden aan een randstoring die een wat noordelijker pad kiest dan waar de modellen gisteren van uit gingen. Dat betekent dat vooral Zwitserland en het westen van Oostenrijk met sneeuw te maken krijgen. Het gaat om hoeveelheden in de orde van 10 tot 30cm.

Door het opdringen van zachtere lucht komt de sneeuwgrens naar het westen toe wel steeds hoger te liggen, in het westen van Zwitserland ligt die rond 1600m terwijl het in delen van Oostenrijk tot in de meeste dalen sneeuwt.

De temperatuur op ca. 1500m van donderdag op vrijdag: in Oostenrijk koud, in Frankrijk vrij zacht.
De temperatuur op ca. 1500m van donderdag op vrijdag: in Oostenrijk koud, in Frankrijk vrij zacht.

Vrijdag wint de kou weer iets terrein en op de grens van beide luchtsoorten blijft het onbestendig. Doordat de wind op grote hoogte weer uit het noordwesten gaat waaien valt er vooral in Oostenrijk af en toe sneeuw. In Zwitserland, Frankrijk en Italië komt de zon vaker tevoorschijn.

Afnemende droogte
Deze week was op de site van het Zwitserse SLF te lezen dat er in 60 jaar niet zo weinig sneeuw had gelegen in grote delen van Zwitserland. We mogen nu stellen dat het juk van dit sneeuwarme tijdperk langzaam wordt afgeworpen. Zondag staat namelijk weer een nieuwe storing op het programma die vanaf de Noordzee richting de Alpen trekt en voor sneeuw van betekenis zorgt. De komende dagen moet duidelijk worden waar het zwaartepunt komt te liggen.

Trouwens bedankt voor de live updates uit de Alpen! Twee lezers werden gisteren op hun wenken bedient door twee updates uit Mayrhofen en Les Menuires. Super!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hoe zijn de omstandigheden en voorspellingen in
Grand Serre Chevalier. En naar welke fronten moet ik dan kijken?

Bedankt! lees iedere dag met veel interesse het weerbericht

@Meijer, het warmtefront is op de eerste kaart herkenbaar aan de rode lijn met halve bolletjes. Op de tweede kaart vormt ie de begrenzing van groen (koud) en geel (warm).

Serre-Chevalier: Rogier woont daar vlakbij, die houdt ons regelmatig op de hoogte van de omstandigheden (die volgens mij niet slecht zijn).

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Toen wij zondag in Damuls (dorp op 1300 m), Vorarlberg aankwamen, sneeuwde het, ook 's nachts en maandag heeft het flink gesneeuwd. Afgelopen nacht wederom sneeuw, vanmorgen een voorzichtig zonnentje en nu sneeuwt het weer dikke vlokken. Sowieso kon hier al uitstekend worden geskiet, maar alles wit is toch wel romantischer :-) Nu hopen wij hier op een zonnetje de rest van de week, dat is met een klein mannetje van 1,5 toch wat plezieriger :-) (je moet wat te wensen overhouden, nietwaar)

mama on a mission in the snow

italy heeft nog niet veel sneeuw gezien, volgende week nar klausberg, ben benieuwd

Hier dan maar mijn dank uitspreken naar Kris. Ik had de vraag over Val Thorens (anoniem, was vergeten in te loggen haha) en de update over Les Menuires klonk mij als muziek in de oren! Thanks!

nog anderhalve week, en dan ook op naar het zillertal. Ziet er dus goed uit, in ieder geval beter als voor 't weekend

Die vooruitzichten klinken goed, ik hoop nog een keer op een goede dump aan het eind van het seizoen voor een Last Minuutje :)

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Iemand een update uit Seefeld in Tirol en omgeving?

Laat het zo af en toe maar sneeuwen, t/m 19 maart. haha

Dan komen wij weer naar de alpen. Vast wel ergens een goed plekje te vinden dan toch…

@ Meijer en Roel, Ik citeer "Serre-Chevalier: Rogier woont daar vlakbij, die houdt ons regelmatig op de hoogte van de omstandigheden (die volgens mij niet slecht zijn)."
Dit klopt en is bijna een understatement, de condities zijn hier heel erg goed. In Serre Che is er wel veel wind geweest, in de naast gelegen gebieden (Via Latea en Puy Saint Vincent) zijn de condities beter, maar ook in Serre Che is het hartstikke goed…

Click. Click. Peace

Wat een goed nieuws, eindelijk sneeuw. Wij gaan over 1,5 week naar Solden, daar staat alleen nog steeds 0cm in het dal…Heeft iemand update over Solden?

@Maartje : blikje op de cams zou voldoende moeten zijn :-)

https://www.wintersport.nl/skigebieden/solden/dorpen/solden/…

We zitten deze week in Alta Badia (Italie/dolomieten). Super omstandigheden. We reden zaterdag 19 Februari door een groen Oostenrijk en ook in Italie was het na de brenner in het dal niet om vrolijk van te worden. 15 graden in het dal. Maar zondag was al prima en afgelopen 2 dagen is er weer dik 25cm bij gevallen. Super dus in de zuid Alpen.

Hallo hier uit sankt anton!

wij hebben nu al 2 dagen vol op sneeuw!
het blijft maar sneeuwen op de berg hebben we al meer dan 35cm gehad +/- 2100 meter. in het dal heeft het ongeveer 10cm gesneeuw of iets meer. al het groen is iedergeval weg!
de condities zijn perfect en skieen is heerlijk!

Iedereen nog een fijne week toegewenst

nu nog 30 cmin Zermatt en ik ben ook weer blij

hoorde dat saalbach groene stukken had, zijn die nu ook verdwenen?

wij reizen volgende week zondag af naar Serre Che. Zo te lezen is het daar nu al goed verwachten jullie nog meer sneeuw ?

Kurt, Ik zit op dit moment in Italie nou er is hier zat sneeuw op de Seiser Alm, afgelopen nacht goed gesneeuwd en vandaag ook weer zo tuseen het zonnetje door dus…Veel plezier.

Hier in Gerlos nu al 48 uur lang sneeuwval.

@IRMA
bedankt voor de informatie, en genieter nog van daar in italy ; grt

Weet iemand iets van de condities in Les Sybelles? Dank voor reactie.

Ook in Allgau in Duitse Alpen is meer dan 30 cm nieuwe sneeuw gevallen in dal, er ligt in Oberjoch nu 60-110 cm sneeuw met uistekende pistes en alle zijn geopend. Ook zijn de dal afdalingen in Oberstdorf (800m) weer open.

Jeroen "in de winter liever in Alpen"

Ik lees dat er overal veel sneeuw gevallen is. Echter op de site van Skiwelt (Soll, Scheffau, Westendorf,…) lees ik dat er amper 5 cm nieuwe sneeuw is bijgevallen. Geene vette dus.

Hallo Jeroen. Hier vanuit Les Sybelles zeer goede berichten. Vandaag sneeuwbuien. De pistes zijn zeer goed. Ook nu goede off piste mogelijkheden. Wanneer kom je deze kant op? Grt

wij vertrekken vrijdag naar Les Gets (La Turche area) Les Gets ligt laag en na jaren goede sneeuw ziet het er nu somber uit of weet iemand iets mee

Wij vertrekken vrijdagavond naar Steinhaus - Klausberg Italie? Sneeuw?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie