BEWintersporters is ook beschikbaar op wintersporters.be
sluiten
Weerbericht

Lente! In het weekend een beetje afkoeling

Weerbericht van dinsdag 28 maart

Verse sneeuw en zon in Valloire (F), via @Jeroen6
Verse sneeuw en zon in Valloire (F), via @Jeroen6
De lente is weer aan zet. Na de Franse sneeuwval van afgelopen weekend en een paar dagen met fantastische condities wordt het weer warmer, met vanaf komend weekend opnieuw de passage van een storing. Met veel geluk krijgt die hetzelfde kunstje voor elkaar, al is het lokaal.

Zeer zacht

De vertoeven nog steeds in hele zachte lucht die van oorsprong afkomstig is uit het zeegebied ten westen van Portugal. Je moet dus snel zijn om nog van de versgevallen sneeuw in de westalpen te genieten. Het is een beetje symptomatisch voor deze winter. Echt koude lucht hebben we sinds januari niet meer gehad. Zie de gemeten temperaturen in het Oostenrijkse Zell am See en Obergurgl sinds begin dit jaar.

Binnenkort meer hierover in een apart blog met een terugblik op de winter.

Tot en met vrijdag schijnt de zon in ieder geval uitbundig in het hele Alpengebied dankzij een hogedrukgebied. Wel sijpelt vanmiddag iets vochtigere lucht binnen waardoor er vooral in de westalpen een enkel regenbuitje kan ontstaan. Dat hoort bij de lente. De zon warmt de grond op waardoor stapelwolken lokaal kunnen uitgroeien tot een bui. Veel stelt het allemaal niet voor, en sneeuw valt pas boven 2500 meter.

Weekend wisselvalliger

Pas in het weekend wordt het echt wat wisselvalliger. Een storing brengt de wind dan naar het westen en daarmee valt in Frankrijk en Zwitserland zaterdag de eerste neerslag. De nulgradengrens moet van ver komen en zal zondag uiteindelijk tussen 1500 en 2000 meter uitkomen. Ik verwacht geen al te grote hoeveelheden.

Chamonix
Chamonix

Zondag en maandag trekt dit zaakje activerend naar het oosten en kan er vooral in Oostenrijk meer neerslag vallen. De lucht is echter nog steeds niet echt koud, waardoor neerslagafkoeling (zie weerbericht van zondag) het werk zal moeten verrichten. De kans op een lage sneeuwgrens zie ik vooral voor inneralpiene dalen als het Ötztal en Hintertux. Elder reken ik op regen tot minimaal 1700 meter.

Weer knapt op

Begin volgende week lijkt het weer op te knappen, en krijgt het lenteweer waarschijnlijk een vervolg. Het is voor de skigebieden die langer openblijven te hopen dat er nog minstens één kou-uitbraak komt die de skigebieden een keer goed opfrist met een pak verse sneeuw. Die warmte bewaar ik liever voor de zomer.

  • Dinsdag: zonnig, vanmiddag vooral in Zwitserland een enkele bui
  • Woensdag: zonnig, in Oostenrijk wat wolken
  • Donderdag: zonnig
  • Vrijdag: zonnig. Langs de Italiaans-Zwitserse grens vanaf de middag wat regen-sneeuw
  • Zaterdag: in de westalpen bewolkt met wat regen en sneeuw boven 1500 - 2000 meter. In Oostenrijk nog zon
  • Zondag: op meerdere plaatsen bewolkt met enkele buien.

Roel
Roel is sinds 2009 onze vertrouwde wintersport weerman. Dagelijks schrijft hij over zon en poedersneeuw.