BEWintersporters is ook beschikbaar op wintersporters.be
sluiten
Weerbericht

In de Noordalpen langzaam meer wolken

Weerbericht van vrijdag 9 december

Zon- en schaduwhellingen in Canazei, Italië
Zon- en schaduwhellingen in Canazei, Italië
Er lijkt geen einde te komen aan de hogedruk. Al bijna twee weken domineert deze het weer in de Alpen, en daar wordt nog een weekje aan vast gerijgd. Dat betekent veel zon, maar vooral in de noordalpen kunnen er ook af en toe wolkenvelden overschuiven die echter weinig sneeuw zullen loslaten.

Luchtvervuiling

De vele zon in vooral de Franse en Italiaanse Alpen betekent natuurlijk heerlijk skiën, maar heeft ook een keerzijde. Dat is dat veel dalen inmiddels te maken hebben met een behoorlijke luchtvervuiling. Het is een direct gevolg van het hogedrukgebied dat al zo lang boven de Alpen bivakkeert, en een inversie veroorzaakt die als een deksel boven de dalen hangt. Vuile lucht kan door de inversie niet uit de dalen ontsnappen en door schoorstenen en verkeer komt er allemaal maar vuil bij. Als gevolg daarvan meldde Rogier dat op de snelweg rond Grenoble nog maar 70 km/uur gereden mag worden. En dit is een plaatje van Sallanches, net onder Chamonix.

Dichtbij een aantal andere grote skigebieden is de luchtkwaliteit op het moment ook niet goed. Ook in de Mauriennevallei, vlakbij Les Sybelles en Valloire, werden de grenswaardes gisteren overschreden.

In het noorden een vlok sneeuw

Zondag en maandag komt in deze situatie tijdelijk verbetering door een toename van de wind en de instroom van iets minder zachte lucht. Dat is op het moment dat in Oostenrijk de bewolking toeneemt en er lokaal een beetje sneeuw valt boven 800 tot 1000 meter, vooral in de oostelijke gebieden. Daar is alles mee gezegd, want hogedruk neemt het heft daarna weer in handen. Dit is de sneeuwval top 10 voor de komende 6 dagen:

Hogedruk ligt verkeerd

Misschien moet ik een misverstand uit de wereld helpen. Op zich is met een hogedrukgebied niks mis. Ze lijken de sneeuwpret misschien steeds te bederven, maar ze liggen alleen steeds op de verkeerde plek. Zou het systeem niet boven Midden-Europa maar 500 tot 1000 kilometer westelijker of oostelijker liggen, dan hebben we een heel ander verhaal met stuwing en sneeuw, hetzij uit het noorden of het zuiden. Sterker nog, vaak is een hogedrukgebied de bepalende factor of er een dump valt. Sneeuwstoringen zelf laten zich 9 van de 10 keer leiden door die kant op te gaan waar nog geen hogedrukgebied ligt, en niet andersom.

Oostenrijk kouder?

Toch is er qua positie van de hogedruk volgende week enige onzeker. Het gaat erom of de kern zich inderdaad boven Midden-Europa bevindt of boven Scandinavië. In het laatste geval wordt het in Oostenrijk een stuk kouder wat goed is voor de kunstsneeuwproductie overdag, maar ook geregeld voor wolkenvelden zorgt en een vlok sneeuw. Dat de Balkan volstroomt met winterse kou is al een stuk zekerder.

Temperatuur afwijking volgende week donderdag (bron: Climate Reanalyzer)
Temperatuur afwijking volgende week donderdag (bron: Climate Reanalyzer)

Heel spannend inzake sneeuw is het voor de Alpen dus nog niet, zeker in de Franse en Italiaanse Alpen zal het zonnige weer nog een week blijven overheersen. Welke kant het daarna opgaat? Het Europese model voorziet een südstau, het Amerikaanse model aanhoudende hogedruk. Oftewel, we weten het niet.


Roel
Roel