BEWintersporters is ook beschikbaar op wintersporters.be
sluiten
Weerbericht

Pak van 50-80 cm sneeuw in de maak!

Weerbericht van maandag 18 september

Avoriaz, Portes du Soleil vanochtend
Avoriaz, Portes du Soleil vanochtend
We naderen de climax van het vroeg-winterse weer. Woensdag ligt er in Oostenrijk op veel plaatsen boven 1500 meter een dik, gesloten sneeuwdek van soms meer dan een halve meter. Lokaal zal er zelfs zo'n 80 centimeter komen te liggen en het is pas half september. Het is te hopen dat de winter zijn kruit niet te vroeg verschoten zal hebben.

Dump in hogere Oostenrijkse dorpen

Laten we meteen maar onze sneeuwverwachtingskaart erbij pakken. Zo rood hebben we hem nog niet gezien!

woensdag 6.00 tot dinsdag 6.00
1cm5cm10cm20cm30cm50cm100cm+
Zoom maar eens uit en je ziet dat het vooral ten oosten van Innsbruck bar en boos gaat worden. Niet alleen is hier tot in de hogere dalen veel sneeuw te verwachten, in de lagere gebieden is ook wateroverlast niet uitgesloten. Dorpen als Obertauern en Königsleiten liggen met 1600 tot 1700 meter waarschijnlijk ruim boven die sneeuwgrens. Maak je hier op voor bijzonder indrukwekkende beelden morgen en overmorgen!

Verder naar het westen toe zijn de hoeveelheden minder groot, al is onder andere Avoriaz (foto boven) vanmorgen ook weer prachtig wit. Dat het zwaartepunt meer oostelijk komt te liggen heeft ermee te maken dat de neerslag zich vanaf de Adriatische Zee uitbreidt over de Alpen. Vochtige lucht met veel neerslag zwiept over de oostelijke helft van de Alpen terwijl in de westalpen meer losse buien vallen (met tussendoor zon) die zich in de koude lucht ontwikkelen. De meer egale bewolking in het oosten zorgt voor meer aanhoudende neerslag die de sneeuwgrens ook nog eens verder omlaag kan duwen.

Op de Stelvio in Italië heersen al droomcondities
Op de Stelvio in Italië heersen al droomcondities

Veel dagen met sneeuw

Intussen is het op de al geopende gletsjers genieten, check dit beeld van de Stelvio! Het is dan ook opvallend hoeveel dagen met sneeuwval we al hebben gehad. De SLF, de Zwitserse lawinedienst in Davos, houdt het aantal dagen bij dat er verse sneeuw valt, en komt op de Weissfluhjoch bij Davos (2540m) tot opmerkelijke getallen. Dit is het aantal dagen met verse sneeuw sinds eind augustus. Daarbij zijn gisteren en eergisteren (toen er ook sneeuw viel) nog niet meegenomen:

Warmer weer te laat voor koeien

Pas vanaf woensdag komt er rust in de tent. Het wordt warmer en de zon komt weer wat vaker tevoorschijn. Te laat voor de koeien die al uit de bergen zijn gehaald. In deze weken vindt in veel dorpen de traditionele 'Viehscheid' of 'Almabtrieb' plaats. Een feestelijk moment waarbij de koeien massaal naar het dal worden geleid. Zij hebben in ieder geval al mogen proeven aan de winter, de afgelopen weken stonden ze vaak met hun poten in de sneeuw.


Roel
Roel is sinds 2009 onze vertrouwde wintersport weerman. Dagelijks schrijft hij over zon en poedersneeuw.