BEWintersporters is ook beschikbaar op wintersporters.be
sluiten
Weerbericht

Hahnenkammrennen onder stralende zon

Weerbericht van vrijdag 20 januari

De beroemde Hahnenkammbahn, op de achtergrond een winters Kitzbühel
De beroemde Hahnenkammbahn, op de achtergrond een winters Kitzbühel
Dit weekend staat in het Oostenrijkse Kitzbühel de beroemde "Hahnenkamm" op het programma. Dit jaar zal de Super-G, afdaling en slalom plaatsvinden onder ideale omstandigheden, voor zowel skiërs als publiek. Heel anders dan vorige week toen de eveneens beroemde Lauberhornabfahrt in Wengen werd afgelast door zware sneeuwval. Niet alleen dit weekend, ook een groot deel van volgende week staat in het teken van zon!

Waar de meeste sneeuw?

Om een beeld te krijgen waar ze het langst vooruit kunnen met de sneeuw, laat ik een neerslagoverzicht zien van de afgelopen week in Oostenrijk. Vrijwel alles is als sneeuw omlaag gekomen en de verlengde nordstau zit hier volledig in.

Sneeuwval sinds 11 januari (bron: ZAMG)
Sneeuwval sinds 11 januari (bron: ZAMG)
Vorarlberg en de noordrand van de Alpen hadden duidelijk de meeste sneeuw en hoe zuidelijker, hoe minder sneeuw. Heel herkenbaar bij een ::nordstau.

Voor Zwitserland en Frankrijk is deze kaart er niet, maar hier zie je de sneeuwhoogtes in vergelijking tot het langjarig gemiddelde van Zwitserland. Hier is ook duidelijk dat de meeste sneeuw in de noordalpen ligt, maar over het algemeen liggen de sneeuwhoogtes nog iets onder het gemiddelde. Dat komt door de sneeuwarme december, maar je ziet dat dit tekort in het noordoosten vorige week volledig is ingelopen.

Sneeuwhoogte Zwitserland in vergelijking tot het langjarig gemiddelde (bron: SLF)
Sneeuwhoogte Zwitserland in vergelijking tot het langjarig gemiddelde (bron: SLF)

Geen problemen op de weg

De komende dagen overheerst de zonneschijn dus. Mensen die morgen uit de skigebieden vertrekken hoeven dus geen problemen te verwachten, en de vakantiegangers die naar de Alpen vertrekken evenmin. De wegen zijn schoon, en de zon schijnt een groot deel van de dag. Wel is alles buiten de snelweg grotendeels wit, een restant van de sneeuwval van afgelopen week. Zelfs het grootste deel van Duitsland heeft een flink pak sneeuw liggen, mooi te zien op dit satellietbeeld. Check ook de sneeuwband boven Nederland en het oosten van Nederland.

Een groot deel van Duitsland, België en het oosten van Frankrijk is sneeuwbedekt (bron: NASA)
Een groot deel van Duitsland, België en het oosten van Frankrijk is sneeuwbedekt (bron: NASA)

Hoe goed de condities nu zijn laten Lieke en Floris zien. Zij zitten in SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental :

Klein gebied wel sneeuw

Er is een klein gebied waar het dit weekend niet droog blijft, en dat is het uiterste zuidwesten van de Alpen. Ten zuiden van Sestrière valt zondag lokaal 30-50cm sneeuw en die sneeuw zou in afzwakkende zin nog iets noordelijker kunnen komen, tot wat vlokken in het Zwitserse Wallis aan toe. Het is de uitzondering in een verder zonovergoten Alpengebied, door een opdringerig lagedrukgebied boven de Middellandse Zee. Helaas komt het systeem niet noordelijk genoeg om ook de Dolomieten van een pak sneeuw te voorzien.

Ook daarna niet, al zie ik in de loop van volgende week de kansen wel weer ietsje groeien. Vanaf vrijdag komt een oceaanstoring dichterbij, en in plaats van een koers richting Oost-Europa, lijkt deze meer interesse te hebben in Spanje en daarna de Middellandse Zee. Daardoor draait de wind waarschijnlijk naar het zuiden en kan er meer stuwing gaan optreden met, wellicht, sneeuw voor de zuidalpen. Helaas groeit in Oostenrijk en Zwitserland ook de kans op föhn, oftewel wind en hogere temperaturen. Ver weg nog, maar dit zie ik sinds gisteren wel vaker terugkomen in de berekeningen. Wordt de komende dagen vervolgd!

Ik zit vanaf morgen in een dikbesneeuwd Obertauern. Vanuit daar hou ik jullie op de hoogte. Als teaser alvast een droomplaatje van gisteren uit Flachau, niet ver daar vandaan :-)

Foto: Ralf Joosten
Foto: Ralf Joosten


Roel
Roel is sinds 2009 onze vertrouwde wintersport weerman. Dagelijks schrijft hij in zijn Alpenweerpraat over nieuwe bergen poedersneeuw.