BEWintersporters is ook beschikbaar op wintersporters.be
sluiten
Weerbericht

Vrijdag mogelijk een gevaarlijke reisdag

Weerbericht van zondag 19 februari

Een prima eerste dag in het skigebied Zillertal 3000
Een prima eerste dag in het skigebied Zillertal 3000
Het wordt een variërende week voor Oostenrijk en Zwitserland. We beginnen met veel zon, dinsdag moeten we ons instellen op een regendag (hogerop sneeuw), en daarna wisselen zon en wolken elkaar af. Vrijdag staat vervolgens in het teken van sneeuw, ook in de dalen waardoor dat een gevaarlijke reisdag dreigt te worden!

Goede start

Hierboven een verkeerscam van de Fernpass gister namiddag. Natuurlijk waren er de bekende verkeersknelpunten op zo'n drukke dag maar het reed toen redelijk goed door, mede dankzij de perfecte weercondities. Het was droog en de zon scheen nadat er vrijdag 5 tot 20 centimeter sneeuw was gevallen. Een uitstekende start voor alle wintersporters in Oostenrijk die vandaag de latten onderbinden.

Reutte (O)
Reutte (O)

Franse en Italiaanse Alpen wel mooi

Helaas blijft het niet zo mooi, in Oostenrijk althans. Deze week staat in het teken van grote wisselvalligheid waarin je bijna alle soorten weer zult tegenkomen. Lente, regen, wind en sneeuw passeren in zes dagen tijd de revue. Dat geldt echter niet voor de Franse en Italiaanse gebieden. Net als afgelopen week is het daar goed toeven omdat ze een stuk zuidelijker liggen, en in de luwte liggen van de afbuigende alpenhoofdkam. Deze hoogste kam van bergen die dwars over de Alpen loopt vormt zoals zo vaak een belangrijke weerscheiding tussen het wisselvallige noorden en het droge zuiden. Dit weerbericht focust vandaag daarom op het wisselvallige Oostenrijk en Zwitserland.

Dinsdag regen

Vooral dinsdag wordt een spannende dag, want dan trekt een front over de noordalpen maar helaas zonder koude lucht in zijn kielzog. Dat betekent dat het al vroeg begint te regenen en het waarschijnlijk de hele dag druilerig blijft.

dinsdag 6.00 tot woensdag 6.00
1cm5cm10cm20cm30cm50cm100cm+

De sneeuwgrens bevindt zich rond een hoge 1500 meter. Zie de sneeuwloze dalen in de sneeuwverwachting voor dinsdag. Zoek het die dag - als je kunt - dus hoog op. Boven de 1500 tot 1700 is de sneeuw waarschijnlijk ook vrij nat, maar daarboven valt zo'n 5 tot 20 centimeter.

Sterk wisselend weerbeeld

De dagen daarna volgen de gebeurtenissen elkaar snel op. De zon zal geen verstek laten gaan, er zitten zeker mooie momenten tussen, maar hou er rekening mee dat het weer snel kan omslaan bij een vrij hoog zwabberende sneeuwgrens. Boven zo'n 1500 meter zit je veilig genoeg.

Vrijdag oppassen!

Dan de vrijdag, zijnde de eerste drukke reisdag voor de carnavalsvakantie. Mensen die dan de auto al instappen bereiden zich het beste goed voor! Een actieve storing met een flink windveld trekt dan over West-Europa waardoor het harder gaat regenen en later op steeds meer plaatsen sneeuwen. Dat kan onderweg in de hogere delen van Duitsland en België al beginnen.

In de loop van de dag botst de koudere lucht tegen de Alpen en gaat het, waarschijnlijk vooral opnieuw in de noordalpen, flink sneeuwen. Heb je alle perikelen op de snelweg doorstaan dan kunnen de laatste kilometers dus ook nog spannend worden. Vervolgens slaat de sneeuw mogelijk over op de zuidalpen doordat zich boven Noord-Italië een apart lagedrukgebied vormt, met deze sneeuwverwachting als resultaat. Wel een heel lekkere basis natuurlijk voor de carnavalsvakantie:

vrijdag 6.00 tot zaterdag 6.00
1cm5cm10cm20cm30cm50cm100cm+

Timing bepaalt of het zo ernstig wordt

Gelukkig is dat allemaal nog ver weg, of het echt zo erg wordt hangt af van de timing. Komt de neerslag en wind een halve dag eerder dan is misschien weinig aan de hand, maar een waarschuwing lijkt me alvast wel op zijn plaats. De komende dagen gaan we dit nauwlettend volgen, en kom ik met verdere reisadviezen als dat nodig is.


Roel
Roel is sinds 2009 onze vertrouwde wintersport weerman. Dagelijks schrijft hij over zon en poedersneeuw.