BEWintersporters is ook beschikbaar op wintersporters.be
sluiten
Weerbericht

Krijgen de Noordalpen volgende week ook nog een bak sneeuw?

Weerbericht van donderdag 14 december

Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental gisteren
Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental gisteren
De goednieuws show gaat maar door. Een cosmetisch laagje sneeuw en veel zon maakte van gisteren een absolute droomdag in een groot deel van Oostenrijk en nu dumpt het alweer in de Franse Alpen. Je ziet ook wat zo'n cosmetisch laagje (meer dan 20cm was het niet) doet met het vakantiegevoel. Deze foto mailde Thijs Rozema me door vanuit SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental in Oostenrijk. De kans is gegroeid dat hier voor de kerst nog een fors pak sneeuw gaat bijvallen.

Zon!

Gisteren zaten de Alpen eventjes tussen twee storingen in. Terwijl de laatste sneeuw uit Karinthië wegtrok (Bart Tiemens meldde 10cm) trok het in de rest van de Alpen open voordat er vanuit Frankrijk alweer nieuwe bewolking binnentrok. Zie dit fraaie satellietbeeld van gistermiddag.

De witte Alpen kwamen even in alle pracht tevoorschijn (bron: NASA)
De witte Alpen kwamen even in alle pracht tevoorschijn (bron: NASA)
Droomcondities in Westendorf
Droomcondities in Westendorf

Vergelijk dat met de beelden van vorig jaar en je beseft dat we helemaal niks te klagen hebben:

Dump

De zonneschijn gisteren was niet van lange duur. Gisteravond sneeuwde het alweer in de Franse Alpen. Beneden 1500 meter zit daar soms regen bij, maar de meeste skigebieden liggen hoger en daar is al een pak sneeuw gevallen. Dit gaat vandaag en morgen nog een hele tijd door waardoor er met gemak een halve tot misschien wel een meter gaat vallen. Ook in Zwitserland en Vorarlberg valt veel sneeuw. Mooi is dat de sneeuwgrens vanaf morgen ook daalt waardoor de dorpen op 1000 meter weer meeprofiteren. In Tirol en Salzburg valt duidelijk minder sneeuw.

Verschuiving naar de Noordalpen

Alles over Nordstau
Meer en meer ziet het ernaar uit dat de sneeuw vanaf het weekend afneemt in Frankrijk en zich verplaatst naar de noordalpen. De stroming draait naar noordwest en we zien een hogedrukgebied naderen dat de sneeuwval in de westalpen steeds meer onderdrukt. Daar komt de zon dus tevoorschijn, maar in vooral Oostenrijk neemt de kans op grotere hoeveelheden langzaam juist toe. Hogedruk of niet, er gaat stuwing (nordstau) komen en dat resulteert met name langs de Oostenrijks-Duitse grens in aanhoudende (nog vrij lichte) sneeuwval. Denk aan gebieden als Winklmoosalm - Steinplatte, Almenwelt Lofer en Hochkönig. In die laatste ben ik vanaf zaterdag. Ik denk dat ik de zon weinig te zien ga krijgen, maar het winters plaatje wordt compleet!

Rij je zuidelijker (Sölden, Serfaus, Nauders) dan neemt de sneeuwval af en komt de zon vaker tevoorschijn. Dat geldt zeker voor Italië dat veilig beschut achter de alpenhoofdkam ligt. Daar vind je veel zon de komende week.

Maandag veel sneeuw?

Die noordwestelijke stroming intensiveert mogelijk nog in de loop van volgende week. Sowieso wordt maandag een spannende dag want een venijnige storing glipt langs het Franse hogedrukgebied naar het zuiden en kan plaatselijk voor 20-40 centimeter zorgen tot in de dalen. Het zwaartepunt komt in de noordalpen te liggen en Oostenrijk is op dit moment favoriet maar ook Zwitserland heeft kans op een behoorlijk pak.

Na maandag lijken we (Alpenbreed) toch een paar dagen zon te krijgen, voordat er vanaf donderdag mogelijk een nieuwe glijbaan van kou en sneeuwval ontstaat richting de noordalpen. Tot zover een voorzichtig kijkje in de nog onbetrouwbare termijn. Reken je wat betreft dit laatste scenario nog niet rijk. Ik wil er alleen maar mee zeggen dat de aanloop naar kerst gisterochtend zacht leek te gaan verlopen. Sinds gisteravond zien de modellen het toch weer anders. Afwachten!


Roel
Roel is sinds 2009 onze vertrouwde wintersport weerman. Dagelijks schrijft hij over zon en poedersneeuw.