BEWintersporters is ook beschikbaar op wintersporters.be
sluiten
Weerbericht

Hitte - onweer - en dadelijk sneeuw?

Weerbericht van maandag 26 juni

Gaan we dit vrijdag zien? (Seiser Alm, 24 juni 2013, foto: Berghaus Zallinger)
Gaan we dit vrijdag zien? (Seiser Alm, 24 juni 2013, foto: Berghaus Zallinger)
Het is sinds kort officieel zomer in de Alpen maar het weer gedraagt zich al bijna twee maanden zo. Juni koerst zelfs af op nieuwe records. Er zit nu verkoeling aan te komen, met vrijdag misschien wel witte bergen.

Drie warmste juni-maanden

De Oostenrijkse weerdienst ZAMG schreef een week geleden dit:

Die bisher wärmsten Junimonate der Messgeschichte sind der Juni 2003 mit 4,1°C über dem Mittel, der Juni 1811 mit 3,1°C über dem Mittel und der Juni 2002 mit 2,3°C über dem Mittel.

De reden is dat er voor Oostenrijk een top-3 notering zit aan te komen. Tot en met 25 juni lag de gemiddelde temperatuur al 3,3°C boven normaal (bron: ZAMG).

Dat betekent dat het de op één na warmste juni ooit gemeten kan worden. Net voor juni 1811 maar nog ruim achter het jaar 2003. Van dit soort ranglijstjes kijken we bijna niet meer op. Sterker nog, metingen wijzen uit dat de zomers in de Alpen rap aan het opwarmen zijn. Zie deze grafiek van de Zugspitze (bron: zukunft-skisport):

Gletsjerijs komt tevoorschijn

Gelukkig warmer de winters wat minder snel op (daarover komend seizoen meer). Het gevolg van de huidige hitte is echter dat de gletsjers nu op het peil van eind juli vorig jaar zitten. Op de Sonnblick in Oostenrijk ligt nu 235 cm sneeuw, tegenover gemiddeld 344 cm over de afgelopen 30 jaar op deze datum. Dat terwijl de uitgangspositie begin mei nog redelijk gemiddeld was.

Het negatieve verschil ten opzichte van vorig jaar is ook op de Mont Blanc duidelijk te zien (bron: webcam).

Mont Blanc, 22 juni 2016
Mont Blanc, 22 juni 2016
Mont Blanc, 22 juni 2017
Mont Blanc, 22 juni 2017

Onweer, daarna sneeuw

De afgelopen dagen werd de ergste warmte verdreven wat gepaard ging met talloze regen- en onweersbuien. De Alpen waren dit weekend een heuse broedkamer van onweerscomplexen. Die leverden in het Zwitserse Tessin plaatselijk meer dan 200mm regen op en hagelstenen van soms 5 cm doorsnede. Hieronder zie je een mooie animatie van het ontstaan van al die onweerscomplexen.

Het onweer gaat deze week door omdat de Alpen op de grens met koelere lucht komen te liggen. Uiteindelijk gaat deze ook uitstromen over de Alpen. Dat gebeurt vanaf donderdag, en dan gaat het kwik echt omlaag. Vrijdagmorgen wordt de nulgradengrens zelfs rond 2500 meter berekend, wat betekent dat de bergen vanaf een meter of 2300 wit kunnen worden. Op de gletsjers kunnen zelfs enkele tientallen centimeters sneeuw gaan vallen!

Berichten in de gaten houden

Op zich niet heel extreem eind juni maar het is wel even geleden. Mensen die deze week willen gaan wandelen doen er dus goed aan de lokale weerberichten te volgen. Je wil niet in een onweersbui terecht komen, laat staan dat je in het hooggebergte overvallen wil worden door een sneeuwjacht. Dit is de cumulatieve sneeuwhoeveelheid berekend tot en met vrijdag (bron: WRF).


Roel
Roel is sinds 2009 onze vertrouwde wintersport weerman. Dagelijks schrijft hij over zon en poedersneeuw.