BEWintersporters is ook beschikbaar op wintersporters.be
sluiten
Weerbericht

Bijna anderhalve meter sneeuw op 1100 meter

Weerbericht van donderdag 20 april

Verse sneeuwhoeveelheden die we de hele winter niet gezien hebben worden nu gemeten in Oostenrijk. In Neuhaus (Niederösterreich) is in ruim een dag tijd 140cm sneeuw gevallen! Na een wat rustiger weekend neemt de kans op sneeuw volgende week opnieuw toe.

Eindspurt

Alsof de natuur er een eindspurt uit wil trekken ter compensatie voor de sneeuwtekorten van afgelopen winter. Ditmaal met de grootste hoeveelheden in het oosten van Oostenrijk. Hier het verloop van het sneeuwhoogte in Neuhaus. Op slechts 1103 meter is een gigantische hoeveelheid gevallen.

In Unterberg (1342m) viel bijna 1 meter sneeuw in 12 uur tijd. In de stad Mariazell (870m) lag gistermiddag al 70 centimeter. Na nog een nacht sneeuwval is de verkeerschaos er compleet.

Mariazell
Mariazell

Zelfs in Wenen waren gisteren twee belangrijke snelwegen, de A21 en A1, afgesloten. Door de zware natte sneeuw begaven electriciteitsmasten het en knakten bomen (die al in het loof zaten) om waardoor vanochtend nog 1500 huishoudens zonder stroom zaten.

Bijzonder?

Dit soort sneeuwval in de tweede helft van april komt vaker voor, maar niet vaak in die mate en op zulke geringe hoogte. De Oostenrijkse weerdienst meldde gisteren dat dit gemiddeld iedere 10 - 15 jaar voorkomt maar is het aantal kou-invallen sinds het begin van deze eeuw meetbaar teruggelopen.

In de skigebieden levert het natuurlijk de mooiste plaatjes op, al is het mosterd na de maaltijd.

Brandnertal
Brandnertal

Sölden
Sölden

Grossarl
Grossarl

Obertauern
Obertauern

Tijdelijk rustiger

De rust keert nu langzaam terug, en wat volgt zijn vandaag en morgen twee schitterende dagen. Voor skigebieden die nog open zijn zoals Ischgl, Sölden en Obertauern misschien wel de mooiste dagen van het seizoen.

Vanaf zaterdag komt er echter nieuwe neerslag aan voor de noordalpen en ook volgende week blijft het redelijk onbestendig. Tijdelijk klimt het kwik uit het diepe dal (afgelopen nacht vroor het in veel dalen 5 tot 11 graden) en dan kan het beneden 1800 meter weer even tot regen komen. De tendens blijft echter koel, en het zit er dik in dat er in de loop van volgende week opnieuw sneeuw van betekenis gaat vallen. Waar precies zal nog moeten blijken. Er is zelfs kans dat wij in Nederland nog sneeuw gaan zien...


Roel
Roel is sinds 2009 onze vertrouwde wintersport weerman. Dagelijks schrijft hij over zon en poedersneeuw.