BEWintersporters is ook beschikbaar op wintersporters.be
sluiten
SKI Experience: een goeie dag techniek in de polder

SKI Experience: een goeie dag techniek in de polder

Ruud op 4 oktober 2011 · 10 reacties

Beter skiënd de piste af? SKI Experience helpt je prima op weg.

Ze hebben een missie, de organisatoren van SKI Experience En die missie is: Nederland beter leren skiën. Dus ging ik een dag kijken in Zoetermeer hoe ze dat doen. De meeste Nederlandse wintersporters houden de moderne ontwikkelingen op het gebied van techniek en materiaal niet bij. Dat is jammer want skiën wordt veel leuker als je je techniek verbetert. Door de jaren heen slijpen er allemaal onzorgvuldigheden in je bewegingen en houding. Tijd voor een update dus.

Zomerskiën?
Maar zelfs ik als wintersportliefhebber moest toch even slikken toen ik in de auto stapte; buiten was het de warmste 1e oktober sinds lange tijd en ik ging naar binnen om met -5 op de indoorpiste te gaan staan. Eenmaal binnen raak je toch weer heel gefocust en vergeet je de buitenwereld. Dat kwam zeker ook door het goed opgebouwde en intensieve programma. Toch bleef het een rare gewaarwording om bij het loslaten van de liftstang door het raam mensen met ontbloot bovenlijf te zien zitten in een roeiboot.

Een korte en duidelijke uitleg.

De ochtend
De dag begon met een korte en duidelijk inleiding van het programma en een korte opfris van de aanwezige kennis over het moderne skiën. Er was een indeling gemaakt in 5 niveaugroepen van zo'n 9 skiërs. Wel iets groter dus dan de aangekondigde 7, maar dat bleek in de loop van de dag helemaal niet storend. Daarna was er gelegenheid materiaal te halen. Om kwart voor tien stonden we vol verwachting op de pistes. Na wat inskiën en de eerste oefeningen werden we op video gezet. Aangezien wij de “gevorderden” skigroep waren deden wij vol vertrouwen onze bochtjes voor de camera…

De rest van de ochtend waren we intensief bezig met oefenen volgens een vaste opbouw; korte uitleg en voordoen door de “coach”, daarna 3 a 4 afdalingen om te in te slijpen. Wat heel goed werkte was dat –waar nodig- bij iedere afdaling de coach feedback gaf. Vervolgens liet je je weer naar boven slepen en kon je direct nogmaals proberen het technisch beter te doen. Naast de vaste coach was er ook nog een “vliegende keep”, die bij de verschillende groepen meedraaide.

Aan het eind van de ochtend gingen we met onze eigen groep de videobanden bekijken; dat was …. lekker confronterend; de ideale lijn was nou niet direct bij ons allemaal terug te herkennen, laten we maar zeggen. De beelden werden stilgezet en in slowmotion gedraaid en dan werd besproken wat er aan schortte en hoe het beter zou kunnen. Vooral het afmaken van de “mooie ronde bochten” en de “carvhouding” kon bij bijna iedereen veel beter. De coach beloofde voor na de lunch een paar goeie oefeningen ter verbetering.

Uitleg op de piste, maar vooral erg veel skiën

De middag
Na een korte lunch stonden we om kwart voor twee weer bovenaan baan 3, te popelen om verder te leren. We kregen een paar “gedwongen oefeningen” waarbij je je stokken zo moest houden dat je wel laag moest blijven of je vanzelf in de goede houding voor carven kwam te staan. Het gevolg was dat we allemaal goede bochten gingen maken. Iedereen kwam met een lach op zijn gezicht naar beneden.

Het tweede deel van de middag werd besteed aan de korte bochten. We deden bijvoorbeeld een oefening waarbij je maar 5 korte bochten mocht maken en dan moest stoppen bij de coach, die feedback gaf, om vervolgens weer vijf bochten te maken en te stoppen bij de hulpcoach, die ook weer feedback gaf.

De dag sloot af met het inoefenen van een stukje synchroon skiën wat voor de nodige hilariteit zorgde en ook voor een echt groepsgevoel; je moet tenslotte samenwerken. De eindresultaten waren eerlijk gezegd wisselend, maar we hadden pret. De groepen juichten voor elkaars prestatie en met een groepsfoto van alle deelnemers sloten we af.

Daarna kwamen we met alle groepen bij elkaar om de video van de synchro te bekijken en een tasje met wat “goodies” in ontvangst te nemen. De (overigens niet bij de prijs inbegrepen) glühwein en kaasfondue na afloop was snel omgezet in een biertje en een barbecue op het terras.

Een van de vijf groepen

De balans?
SkiExperience is niet te vergelijken met een dag skiles. Het is meer een training/coaching en dus eigenlijk een lange privéles, maar dan met wat meer mensen per groepje. SkiExperience is eigenlijk een soort APK voor je skitechniek.

Het was leerzaam; zo te zien was iedereens techniek aan het einde van de dag verbeterd.
Het is niet goedkoop, maar je krijgt veel persoonlijke aandacht en feedback. Je staat zo'n vier en een half uur op de ski's en al die tijd ben je intensief bezig. Daardoor gaat het leerproces best snel.
Het enige dat ik miste was een soort warming up; zoals gezegd is het best intensief en je start zo 1,2,3 koud op de piste. Op wintersportvakantie heb je bij wijze van warming up vaak in ieder geval al gezeuld met de ski's en spullen, voordat je op de piste staat ☺ Ook had ik het idee gekregen toen ik het programma zag, dat er 's middags een tweede video-opname zou zijn van iedere individuele skiër, maar dat bleek niet zo te zijn.
Al met al een prima dag en een prima initiatief. Alle activiteiten die er voor zorgen dat we met zijn allen beter gaan skiën zijn de moeite waard. De volgende SKI Experience is op 18 November.

Wat denken jullie; zouden jullie overwegen ook eens zoiets te doen of neem je liever weer eens les als je op wintersport bent ? Of ga je ter voorbereiding op je wintersport al in Nederland bv naar de rolbaan of bostelbaan? Of heb je helemaal geen zin meer in les? Misschien is je techniek al helemaal up to date?

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Andrea 4 oktober 2011 · 09:50
  Klinkt goed! 😃 Ik zit er zeker aan te denken om dit de volgende keer ook eens te gaan doen. Ben bang dat het wel confronterend is aangezien ik vanaf de switch naar carve skiën bijna geen les meer heb gehad.
  Procrastinating
 • 4 oktober 2011 · 11:28
  Dat je niet carved wilt niet zeggen dat je niet goed skiet.
  Zelfs als je niet van plan bent carve te leren denk ik dat ze je nog goed zouden kunnen helpen met je houding etc.
 • matthieu
  matthieu 4 oktober 2011 · 11:35
  Ik zit er ook aan te denken om dit te gaan doen. Lijkt me zeer leerzaam. Een hele dag (prive)les is altijd de moeite waard.
 • 4 oktober 2011 · 11:43
  Een leuke reclame voor een organisatie. Max. 7 werd 9 deelnemers. Volgens mij zou het goed zijn als iedereen naar een skibaan in Ned. zou gaan om de techniek weer aan te scherpen. Daarpom promoot de skischolen in Ned. Hier voor daar was een slogan van de NSkiV en een beste.
 • Jeff Dadema 4 oktober 2011 · 12:05
  Erg leuk je ervaring te lezen 😃! De groepen bestaan overigens meestal uit 8 deelnemers, in de informatie staat dan ook 'jij en gemiddeld 7 anderen'. Het kan echter een keer voorkomen dat een groep 9 deelnemers heeft, ook omdat er met verschillende niveaus gewerkt wordt. Echter nooit meer als 9! 😉.
  Jeff
 • Jeffrey 4 oktober 2011 · 12:37
  Ik twijfel nog een beetje helemaal gezien ik nog niet zo gevorderd ben...
  Seriously snow addicted family!
 • Ingrid
  Ingrid 4 oktober 2011 · 14:25
  Ook ik ben niet gevorderd maar heb een super leerzame dag gehad echt een aanrader.
 • Vanessa
  Vanessa 5 oktober 2011 · 10:25
  Wordt er ook nog een keer zoiets georganiseerd voor snowboarden ??
  Heb daar namelijk wel interesse in.
 • Matthieu 5 oktober 2011 · 16:17
  @Vanessa: op de site van Skiexperience staat dat ze vanaf januari 2012 ook met snowboardles beginnen.
  pfff.... hoe lang nog.....
 • danielle
  danielle 9 oktober 2011 · 09:21
  Wat een heerlijke dag die 1oktober 2011. Veel geleerd en zeker ook gelachen. Wil iedereen dit aanraden te doen je ogen worden weer even opnieuw geopend! Waarschijnlijk 18 november ee weer bij.  Wat een heerlijke dag 1oktober 2011 buiten 25 graden binnen -5. Heel veel geleerd en ook zeker veel gelachen!
  Zou iedereen dit aanraden te volgen voor je weer naar de witte wereld vertrekt.

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.