van onze partners

Poederbeelden houden niet op

Poederbeelden houden niet op

Zoals je in de latere reacties op het vorige blog hebt kunnen lezen was het afgelopen week weer raak in de Alpen, en vandaag al helemaal. Een dikke 30 centimeter is er sinds gisteren in delen van Zwitserland gevallen door een spectaculaire winterinval. Gisteren was het in Altenrhein aan de Bodensee nog 28,4 graden. 

lees meer

Nog 1 keer sneeuwkettingen om?

Nog 1 keer sneeuwkettingen om?

Net nu we aan het heerlijke zomerweer gewend zijn, slaat het weer dit Pinksterweekend om. In de Alpen is het echter al een paar dagen onrustig met veel regen en in het hooggebergte veel sneeuw. De komende dagen daalt de sneeuwgrens nog een keer tot in de hogere dalen en klopt de winter op de deur.

lees meer

Diepe, diepe, poeder in mei!

Diepe, diepe, poeder in mei!

In Frankrijk noemen skiërs april vaak janvril, een samenvoeging van april en januari. Want vaak is de poeder beter (op de goede dagen) in april dan in januari. Maar gisteren kwamen op social-media de tags maivrier en maivembre opeens op. Want het leek wel of we begin februari of in november zaten. Gisteren sneeuwde het namelijk tot 1500 meter en vaak zelfs veel lager. Op hoogte sneeuwde het enorm hard. In de Queyras viel er op 1600 meter zelfs zo'n 45 cm. In andere delen van de Franse Alpen moesten we naar de 2000 meter klimmen om die hoeveelheid sneeuw te vinden, maar deze sneeuw lag er zeker wel.

lees meer

Live: Het dumpt alweer!

Live: Het dumpt alweer!

Het lijkt wel of deze winter gewoon een maand verschoven is. Want voor het moment lijkt de winter van geen wijken. Een half uurtje geleden liep ik samen met mijn dochtertje op 1200 meter door de sneeuwval. En op hoogte is echt heel erg veel sneeuw gevallen. Goed nieuws voor de enkele gletsjergebieden die openblijven, goed nieuws voor de toerskiërs (ik weet wel wat ik morgen ga doen ;-) ), en voor de natuur en de gletsjers in het algemeen. En last but not least zijn het gewoon hele mooie plaatjes om naar te kijken...

lees meer

Dikke sneeuw, morgen ook wit bij ons?

Dikke sneeuw, morgen ook wit bij ons?

De sneeuw tijdens de wielerklassieker Luik - Bastenaken - Luik was het voorproefje, en sinds vannacht zitten de Alpen er midden in. De koude lucht hangt boven de Alpen en het sneeuwt vooral in Zwitserland en Vorarlberg flink. Dit is er sinds gisteravond bij Hans ter Braak in het Kleinwalsertal gevallen, en ook bij ons wordt het nu spannend.

lees meer

1200 meter lange val op skipiste

Steile opgevroren pistes kunnen levensgevaarlijk zijn zo blijkt uit de val van deze Nederlander (zo te horen) die 1200 meter door glijdt op een betonharde piste. Op ijzig terrein hoeft een helling helemaal niet steil te zijn om lang door glijden snel een serieus probleem te maken. Gelukkig deden de netten hier wat ze moesten doen en stopte ze de indrukwekkende val van deze wintersporter. Goed leren remmen na een val op steile hellingen is voor alpinisten een basisvaardigheid, en het is niet makkelijk. Raar eigenlijk dat er bij skilessen geen aandacht aan wordt besteed. En laat dit filmpje een les zijn, ski voorzichtig als de helling nog hard is opgevroren.

lees meer

Gaan we de meter halen?

Gaan we de meter halen?

De dag waarop de winter terugslaat is gekomen. Kijk maar eens naar dit voorproefje uit de Italiaanse Alpen. We kunnen ons de komende dagen verheugen op nog veel meer poederbeelden uit de Alpen én uit Sauerland! De wind draait naar het noorden waarmee er een nordstau komt te staan met tussen zaterdag en woensdag bijna iedere dag sneeuw. De grote vraag wordt, tikken we ergens de meter aan?

lees meer

Aprilse grillen: halve meter sneeuw in de Alpen

Aprilse grillen: halve meter sneeuw in de Alpen

"April doet wat hij wil" is een bekend gezegde. Ook dit jaar gaat dit op nadat er afgelopen 24 uur tot meer dan een halve meter sneeuw is gevallen. Op het meetpunt Taminatal Wildsee op 2460 meter in het Zwitserse Graubünden is in een dag tijd 57 centimeter sneeuw gevallen. Aan het eind van de week komt er een nieuwe kou-opstoot met mogelijk nog meer sneeuw.

lees meer

Op pad in een gesloten skigebied

Op pad in een gesloten skigebied

Het is alweer half april. De meeste skigebieden zijn gesloten en door het warme weer smelt de sneeuw sneller dan ooit. Veiligheidsmatten worden verwijderd, sneeuwlanzen afgebroken en de liften zomerklaar gemaakt. Voor de Zuid-Oostenrijkse Alpen was het een winter met weinig sneeuw. Dit was dan ook de reden dat veel skigebieden toerskiën op de pistes verboden hadden. Nu de meeste skigebieden gesloten zijn, nam ik een kijkje en testte de sneeuwcondities van een gesloten skigebied! 

Mijn toer begon op 1640m en binnen een uur bereikte ik de top op 2220m. Onderweg zag je al veel groene plekken tevoorschijn komen en onder de 2000m was de sneeuw bedekt met een laagje Saharazand. Boven de 2000m lagen de pistes er nog aardig goed bij voor de tijd van het jaar. Ondanks de wat papperige sneeuw, heb ik genoten van de afdaling en kwam ik beneden aan met een glimlach van oor tot oor. 
 

lees meer

April-poeder! Heerlijke-poeder!

April-poeder! Heerlijke-poeder!

Het seizoen afgelopen na de voorjaarsvakantie? Echt niet! Zoals ik regelmatig zeg heb ik mijn mooiste afdalingen in april en soms zelfs in mei. Zelfs in dit gecompliceerde seizoen blijkt April met cadeautjes te komen. Gisteren vonden wij namelijk heerlijke poeder hoog in de Queyras! Wel op toerski's want de skigebieden zijn hier al dicht! Maar het bewijs is er, de poeder valt ook nu nog. En vaak zijn de allersteilste couloirs nu in perfecte condities!

lees meer

Mis het niet

Like ons op facebook
Volg ons op twitter
van onze partners

Zoek accommodatie

Bestemming:
Incheck datum:
zoeken

Nieuwsbrief

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met de laatste berichten, weer en sneeuwhoogtes.

aanmelden

Sneeuwhoogte+

Sneeuwhoogte+ is een (gratis) uitgebreide sneeuwhoogte app voor iPhone en Android
» downloaden

van onze partners
Om Wintersporters goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk onze disclaimer.
sluiten