BEWintersporters is ook beschikbaar op wintersporters.be
sluiten
Weerbericht

World Cup Sölden winters van start

Weerbericht van vrijdag 21 oktober

World Cup piste op de Rettenbachgletscher (Sölden)
World Cup piste op de Rettenbachgletscher (Sölden)
Een lagedrukgebied in de hogere luchtlagen heeft het meteorologen de afgelopen dagen niet makkelijk gemaakt. Je weet nooit wat deze zogenaamde koudeputjes doen in de Alpen maar ons model had de grote sneeuwhoeveelheid voor het zuiden en oosten van Oostenrijk aardig voorspeld. Ook in Sölden is een lekker laagje gevallen waardoor de FIS Alpine Ski World Cup dit weekend met perfecte condities van start gaat.

Prima condities

Je ziet hem hierboven. Een perfect geprepareerde afdaling met een sneeuwgrens precies bij het dalstation. Lager heeft het gisternacht ook gesneeuwd maar door de oktoberzon is die sneeuw weer gesmolten. Hemelsbreed een paar kilometer verderop zat mijn collega Arjen. Check deze heerlijke beelden vanaf de Stubaier Gletscher:

Rustiger

Verder naar het oosten is dus nog meer sneeuw gevallen. 30 tot 50 centimeter daalde neer in delen van Karinthië en het zuiden van Salzburg. De komende dagen wordt het een stuk rustiger met vooral morgen veel zon. Bekijk ook zeker de beelden van het World Cup circus in Sölden. Het koudeputje druipt af naar het noorden en daarvoor in de plaats belanden we in een soort niemandsland. Normale temperaturen, weinig wind en af en toe zon betekenen uitstekende condities voor de opening van onder andere Kitzbühel.

In Turracher Höhe, Karinthië viel gisteren erg veel sneeuw
In Turracher Höhe, Karinthië viel gisteren erg veel sneeuw

Föhn

Volgende week lijken we weer even in een südföhn terecht te komen met oplopende temperaturen, vooral in de noordalpen. Dat lijkt zondagmiddag al te beginnen dus hou de berichten in de gaten mocht je die kant op gaan. De föhn houdt tot dinsdag aan, waarna er vanuit het zuidwesten neerslag komt opzetten die een groot deel van het Alpengebied zal bereiken. In de zachtere lucht zal dat in eerste instantie waarschijnlijk regen zijn tot boven 2000 meter. Op de gletsjers van Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk valt er weer wat sneeuw bij. In Italië kan het droog blijven.

De weersverslechtering duurt niet lang want hogedruk lijkt de macht opnieuw te grijpen. Dit keer niet vanuit Scandinavië maar boven Midden-Europa zelf. Het rustige weer keert daarmee terug. Bij een gemiddelde nulgradengrens tussen 2000 en 2500 meter zal het goed toeven zijn op de gletsjers. Hoe lang dit aanhoudt is nog niet te zeggen, de lange termijnberekeningen lopen nogal uiteen.


Roel
Roel