Weerbericht

De laatste mooie dagen, of volgt er een doorstart?

Weerbericht van dinsdag 30 augustus

Nieuwe site én een frisse wind door de atmosfeer. Daar lijken we eind deze week op af te koersen, met ook eindelijk weer wat normalere temperaturen. Die lagen de afgelopen twee weken structureel 5 tot 10 graden boven de normale waarde. Ook gaat de sneeuwgrens naar beneden en opteert het Europese model (ECMWF) zelfs voor pure herfst in de loop van volgende week. Betekent dit het einde van de zomer, of gaan we nog een verlenging in?

Noodweer

Gisteravond was het trouwens flink raak in Karinthië. Deze Oostenrijkse deelstaat lag urenlang onder een groot onweerscomplex met overstromingen en hagelschade als gevolg. Het onweerscomplex is van boven mooi te zien op dit satellietbeeld van de NASA.

Er is ook even wat koelere lucht ingestroomd maar de komende dagen herstelt het weer zich in het hele Alpengebied. De onweersbuien verdwijnen en wat overblijft zijn bijna perfecte wandelcondities... tot zondag.

Komt de herfst er vanaf zondag versneld aan?

Dan trekt er een venijnig lagedrukgebied de Noordzee op, met vanaf zondagmiddag mogelijk zware buien en afkoeling. Als het een beetje meezit kleuren de bergen maandagmorgen weer wit vanaf een meter of 2000. Wat er daarna gebeurt is wel een groot vraagteken. Het Amerikaanse GFS-model gaat ervan uit dat een lagedrukgebied nog even blijft ronddwalen boven Noord-Italië met nattigheid, maar dat daarna de warmte vanuit het oosten terugkeert.

Het Europese model (ECMWF) ziet dat heel anders en ruimt de hogedruk boven Europa definitief op. Vanuit het westen zouden storingen ongehinderd kunnen binnenvallen, met in grote delen van West- en Midden-Europa regen en wind.

Gelukkig is dat allemaal nog ver weg. Wel worden de komende dagen de kaarten geschud over de vraag of het zomerweer nog een doorstart krijgt. Anders mogen de gletsjers zich verheugen op het einde van de hitteperiode en op de eerste echte herfstsneeuw.


Roel
Roel is sinds 2009 onze vertrouwde wintersport weerman. Dagelijks schrijft hij in zijn Alpenweerpraat over nieuwe bergen poedersneeuw.