BEWintersporters is ook beschikbaar op wintersporters.be
sluiten
Weerbericht

Eindelijk afkoeling

Weerbericht van donderdag 15 september

Ik ben net terug uit de Alpen, en kan je zeggen dat ik blij ben dat me de hitte van hier bespaard is gebleven. Onder andere dankzij de hoogte waren de nachten in Montafon en Val Gardena heerlijk fris met overdag perfect wandelweer. Dat neemt echter niet weg dat de warmte ook daar extreem was voor september. Gelukkig is operatie afkoeling begonnen, met hogerop ook sneeuw zoals nu al in Val Thorens.

Records ook in de Alpen

Eerst even terug naar mijn ervaringen de afgelopen dagen. 's Ochtends was het steevast zonnig en lekker fris, waarna er geleidelijk stapelwolken ontstonden die 's middags her en der een paar druppels loslieten. Maar bovenal was de warmte draaglijk.

Dat wil alleen niet zeggen dat dit een normaal weertype was voor september. In Bozen (Bolzano), niet ver van Val Gardena, verliep de eerste septemberhelft sinds tenminste 1956 nog nooit zo warm. In Oostenrijk verliep de eerste septemberhelft 3,5 tot 4 graden warmer dan normaal, wat wellicht een record gaat zijn in 250 jaar meethistorie.

Ons uitzicht afgelopen week in de Dolomieten (Val Gardena)
Ons uitzicht afgelopen week in de Dolomieten (Val Gardena)

Bron: EUMETSAT
Bron: EUMETSAT

Afkoeling komt eraan

Gelukkig komt de koele lucht er nu aan. Fraai te zien aan dit satellietbeeld van EUMETSAT draait een onweerszone de komende dagen de Alpen binnen, met daarachter duidelijk lagere temperaturen.

In eerste instantie gaat dat gedonder geven, maar vanaf vrijdagnacht ook langere perioden met regen als de wind meer naar het noorden draait. Door aanzwellende stuwing krijgen de noordalpen behoorlijk wat regen voor de kiezen waarbij de sneeuwgrens naar zo'n 2200 meter daalt. In de Franse Alpen (westalpen) en Italië pakt het allemaal wat minder fors uit. De meeste sneeuw tot lokaal een halve meter wordt hogerop in Oostenrijk en Zwitserland berekend.

Net als begin september is deze sneeuw alleen geen lang leven beschoren want volgende week keert het hogedrukweer terug. Dat schakelen we opnieuw over op droger en vrij zonnig weer, maar dan zonder de abnormale uitschieters naar boven.


Roel
Roel is sinds 2009 onze vertrouwde wintersport weerman. Dagelijks schrijft hij in zijn Alpenweerpraat over nieuwe bergen poedersneeuw.