Wat een seizoen!

Rogier op 29 april 2013· 7 reacties

null
Wat een seizoen! Ik herhaal… Wat een seizoen!

Terwijl ik dit schrijf slaat de regen op de ruiten van bureau. Het lijkt alsof de zonvloed is begonnen zo hard regent het, en de hoge toppen om mijn dorpje zie ik weer eens witter worden. Volgens EDF, het franse energie bedrijf ligt er in de bergen 60 procent meer water opgeslagen dan gemiddeld. De waterkracht centrales kunnen draaien dit jaar. Al dit vocht viel (en valt) als sneeuw in de bergen. Sinds eind oktober stond ik op de ski’s, het begon in diepe poeder en het seizoen eindigde in diepe poeder. Ik heb al meer dan 100 skidagen dit seizoen. En daar gaan er nog wel wat bijkomen. Maar ik kan nu al zeggen ‘wat een seizoen was dit, wat een seizoen!’ Een overzicht van winter 2012-2013!

Oktober
Op 27 oktober was ik bij een concert in Lyon, toen we midden in de nacht terug reden naar ons huis, lag er zo’n 40 centimeter sneeuw op de snelweg. Het was duidelijk dat we de dag erna zouden gaan skiën. In de Queyras had het volgens onze sneeuwkaarten nog harder gesneeuwd. Dus vertrokken we naar Abries, en wat we daar vonden overtrof onze verwachtingen. Meer dan een meter verse sneeuw. Ongelofelijke condities. Zie het filmpje hier. Het beloofde al meteen een goed seizoen te worden. Diezelfde week maakte we verschillende toertochten en skiëde we een (ijskoude) dag in Les Deux Alpes. Het was genieten, alsof we midden in het seizoen zaten.

null
Niet slecht voor een eerste skidag van het seizoen

null
Japan, nee hoor: oktober in de Queyras

November
Nog een volle maand voordat de meeste skigebieden open zouden gaan. Veel te lang met de hoeveelheid sneeuw die overal viel. Maar dat maakte voor ons weinig uit, de toerski’s gingen onder en overal waar de sneeuw viel klommen wij naar boven. Of het boven Sestriere, de Queyras of de Ecrins was, wij waren er. Het begin van het seizoen was enorm. Soms maakte ik twee a drie toerskitochten per dag, overdag en 's nachts. Ik kon er geen genoeg van krijgen. Heerlijke vederlichte poeder, genieten, genieten en nog eens genieten.

null
Diepe sneeuw in Sestriere (kijk hier voor filmpje)

null
Diepe poeder zonder sporen, november in een notendop

null
Heerlijke sneeuw!

Net voor mijn verjaardag eind november kreeg ik het beste verjaarscadeau ooit: bakken, en nog eens bakken met sneeuw. Meer dan een meter sneeuw boven de 2000 meter. Op dat moment kon het seizoen eigenlijk al niet meer stuk qua hoeveelheid sneeuw. Maar dit was pas het begin.

null
Bakken met sneeuw nog voor december

null
Nooit genoeg, zelfs 's nachts op de ski’s

null
Droomafdaling, na droomafdaling!

December
Op 1 december opende het skigebied van Sestriere, daar wilde wij natuurlijk bij zijn. Poederafdalin na poederafdaling maakte we daar. In een dag hadden we de poeder helemaal opgeskied onder de geopende liften. Zie de video hier. En zo aan het begin van het seizoen voelde onze benen lekker zwaar aan. Maar dat betekende niet dat we rustiger aan gingen doen. Nee, er viel nog heel veel te toeren, in het eerste weekend met een groep Belgische vrienden, perfecte sneeuw en erg gezellig!

null
Prima start december

null
Poedersneeuw in overvloed

Het tweede weekend van december was echt feest! Ons thuisgebied Puy Sint Vincent opende. Een weekend waar we van de eerste tot de laatste lift knalde, en fantastische poeder vonden! Kijk hier voor de video.

null

null
Wat een seizoensstart voor de skigebieden!

null
Dikke pakken met sneeuw zelfs in de dorpen

null

null
Wat een maand was december

December bleek echt een supermaand. De ene fantastische afdaling na de andere, en tijdens de kerstvakantie was het hier ook nog eens heel mooi weer. Op de pistes zagen we alleen maar wintersporters met een mooi lach op het gezicht!

Januari
Januari was de eerste maand sinds november dat we lang op de sneeuw moesten wachten, nou ja lang. Rond de 10 sneeuwde het zo’n dertig centimeter nabij Serre Chevalier en al zoekend vonden we fantastische sneeuw, en ook op de skipistes genoten we met volle teugen, meer dan dat zelfs. Op 19 januari ging het weer helemaal los. Bakken met sneeuw. Alweer.

null
Al een paar moois steile couloirs in december

null
Heerlijke pistes

null
En ook weer ‘gewoon heel veel poeder’

null
Vrienden uit de hele Alpen kwamen over, om zich in de sneeuw te verstoppen

null
Geluk, domweg gelukkig…

null
Fantastische condities elke dag maar weer…

Eind januari vertrok ik naar de noord-kant van de Franse Alpen, en daar vond ik in La Rosiere, Les Menuires en de Grand Bornand fantastische sneeuw. Ook daar briljante condities! Volgend jaar kom ik op deze gebieden met veel foto’s en filmpjes terug.

null
Ongelofelijke goede condities in le Grand Bornand

​Februari
En februari begon meteen goed. Kleine depressies brachten regelmatig wat sneeuw in de eerste week. Maar op 11 fenruari going het helemaal los. Als wij het met vrienden over die dag hebben, noemen we het ‘Journée Japon’ 1 meter vederlichte poeder. Droomcondities! (Met de bewegende beelden hier).

null
Japan… nee hoor Franse Zuid Alpen

Eind februari vertrok ik richting Portes du Soleil, waar ik ook fantastische condities tegenkwam in een betoverend winterwonderland. Genieten, met vermoeide benen aan het eind van elke skidag!

null
Genieten in de Portes du Soleil

Maart
En maart begon met goed met enkele ‘Retour D’Ests’ in de Queyras, waar wij natuurlijk elke keer bijwaren. Diepe poeder dag na dag. En het verveelde nog steeds niet. Maart is normaal een maand dat we het voorjaar al gaan voelen in de Alpen maar daar was nog helemaal geen sprake van. Wij klaagden niet!

null
MEt een groep vrienden door de Queyras poeder

null
En weer een dag met first-tracks

Half maart skiede ik in de Maurienne vallei waar ook de sneeuw fantastisch was. In Saint Francois Longchamp vonden wij boven de wolken die de vallei in hun greep hielden fantastische sneeuw.

null
Saint Francois Longchamp, niet slecht!

Terwijl het in de Ecrins hard doorsneeuwde zat ik Noorwegen waar wij ook weer poedersneeuw vonden, en genoten van andere bergen en een andere cultuur. Ook daar was het genieten, en een report van deze mooie trip kunnen jullie volgend seizoen verwachten. Voor nu even een fotootje.

null
Mooi skiën in Noorwegen

Eenmaal weer thuis na mijn trip in Noorwegen stond ik te springen om de verse sneeuw (meer dan een meter) te testen in mijn thuisgebieden, van Serre Chevalier en Puy Saint Vincent.

null
Droge en lichte poeder in de lariksbossen van de Zuid Franse Alpen, half maart!

null
Fantastische sneeuw in Serre Chevalier

null
Elke dag verse sneeuw, zo voelde het wel tenminste!

null
Dit is wel hele dikke poeder! Eind maart!

null
Knallen in Serre Chevalier

null

April
April is mijn lievelingsmaand op de ski’s, steile couloirs zijn mogelijk en op dagen na de verse sneeuw is er vaak heel mooi te skiën in de skigebieden. Ook dit jaar was het misschien wel weer de beste maand van het seizoen, en dat is amper te geloven na al het bovenstaande, toch? Dit jaar had ik het geluk heel wat ‘first-tracks’ te zetten in La Grave en Serre Chevalier. En ik zat ook een week in Ischgl, waar het heerlijk skiën was op goede pistes en aan het eind van de week door 20 centimeter verse poeder. Een hele mooie maand was deze April.

null
April: skiën van steile couloirs

null
Met fantastische sneeuw

null
En droomdagen in La Grave!

null
En in mooie steile couloirs

null
Dag na dag

null
Toch smelt de sneeuw langzaam weg, maar er is nog genoeg te toerskiën komende weken.

Mei
Mijn ski’s met alpine binding zijn zomer klaar gemaakt en staan opgeruimd in mijn materiaal hok. De toerski’s daarentegen zijn nog helemaal operationeel. Bij de eerste zonneschijn (het regent/sneeuwt nu al vier dagen) zullen ze weer uit de kast komen en mij door de voorjaarspoeder loodsen. Het wintersportseizoen mag dan min of meer afgelopen zijn, ik ski nog even door! En heb al weer zin in komend seizoen, jullie ook?

Ik sta vaak in off-piste terrein, ik doe dit zo veilig mogelijk. Willen jullie ook naast de pistes skiën, ik kan het aanraden ;-) Maar doe het wel met voldoende kennis

Hoe was jullie seizoen?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Wat leuk om zo’n overzicht van het hele seizoen te zien, bedankt voor het verslag, Rogier! Prachtige foto’s :)

Mijn seizoen is met 11 skidagen toch behoorlijk korter, maar ik heb heel erg genoten! Heerlijke poeder langs de pistes in het Stubaital en perfect geprepareerde pistes zowel op de Stubaier Gletscher als in het Zillertal. De glimlach kwam bij mij ook niet van mijn gezicht af :)
En natuurlijk heb ik zin in volgend seizoen! Ik zit al wekenlang op internet te zoeken naar een nieuwe bestemming! Hopelijk een keer helemaal anders: Jungfrau Region…

Pff wel jaloers hoor, Ongelofelijk maar waar ik had first lines in of all places Willingen ~30cm in januari!

En 40cm vers in Katschberg bijna 3 dagen achter elkaar! Dikke sneeuw gehad daar!

Het allermooiste? Voor het eerst geskied en geschaatst met mijn zoontje (3) dit jaar. Alleen al om die reden:

Wat een seizoen!

Seriously snow addicted family!

Ohh en 1e week is alweer geboekt ook eens wat anders Dachstein-West!

Seriously snow addicted family!

Van poeder moet ik niezen.

Tuurlijk heb ik alweer zin in het volgende seizoen, kan niet wachten:D
Helaas zullen mijn skidagen vogend jaar weer rond de 7 dagen zitten :( maar ik geniet van elke seconde!:)
Mijn seizoen van dit jaar is echt top geweest, we zaten in een mooi gebied(dachsten-west), we hadden een leuk appartement en er was sneeuw in overvloed(die ook nog eens van goede conditie was). Dus wat wil je nog meer!:)

#ProudToBePartOfLesWintersportérs

Prachtig overzicht en je verslag laat ons toch een klein beetje mee genieten, mijn seizoen zit erop en buiten een opleiding einde augustus is het aftellen naar het volgende winterseizoen.

RoCo

Heerlijk verslag van dit top seizoen Rogier! Zo zie ik ze graag verschijnen :) Mijn seizoen was beter dan ooit. Begonnen met poeder rijden en daar heb ik letterlijk tot de laatste minuten in de sneeuw van mogen genieten. Beter had het voor mij in ieder geval niet af kunnen sluiten!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie