Voorjaarsvakanties zijn afgelopen: hoe was het?

Roel op 26 februari 2024· 52 reacties

Het was terrasweer op 15 februari in Dachstein-West
Het was terrasweer op 15 februari in Dachstein-West

De voorjaarsvakanties zijn afgelopen, dus veel wintersporters zijn net terug van vakantie. Beide weken kenmerkten zich door zacht weer en een deels groen landschap, maar gelukkig kon er bijna overal gewoon geskied worden. Ook viel er op enkele dagen wat sneeuw, afgelopen vrijdag zelfs een dik pak. Daarom de vraag, hoe was het?

Mijn ervaring

Zelf ben ik de eerste week (carnavalsvakantie) naar het Oostenrijkse Dachstein-West geweest, waar we hele wisselende omstandigheden hadden. Het was warm en het was soms zwaar skiën, maar we hebben ook een dag met 20 cm verse sneeuw gehad met topcondities en tussendoor genoten we van een paar zonnige dagen. In T-shirt op het terras zitten is niet wat ik per se wilde op wintersport, maar toen ik er eenmaal zat was het wel uit te houden met een 🍺tje :-). Ik ben toen ook eerder gestopt om daags erna weer vroeg de piste op te gaan.

Hoe was het bij jullie?

Daarom de vraag ook aan jullie. Hoe was jullie vakantie? Hoe was de sneeuw, viel het mee of tegen? En wat zijn de plannen voor volgend jaar? Ik ben benieuwd!

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

volgens dr Phil (die niet mee was) was mijn vakantie een drama.

Zelf vond ik het niet optimaal maar heb me weldegelijk prima vermaakt.

Ik twijfel welke mening het beste mijn skitrip omschrijft :-)

Totales Vollidiot

Hoi Roel,

Net terug van 17 t/m 25 februari dus ruime week Dolomieten, vooral Alta Badia gedeelte met wat uitstapjes naar Val Gardena en Arabba.
Eerste 5 dagen was oude sneeuw, ochtend goed en middag papperig door warmte.
Op vrijdag mooie snowdump overdag (ca. 40cm) dus toen kom je al goed verschil merken.
Zaterdag na prep van de pistebullies was echt een droom. Veel zon en heerlijke laag verse sneeuw.

Al met al een topvakantie dus. Nu snel weer boeken voor december, dan kan de voorpret weer beginnen!

Groet, Ilja

Het was heerlijk in val di Fiemme, drukte viel erg mee. We hadden een huisje in Predazzo. Alles was goed aan te rijden. Wij vonden Alpe Cermis het leukste, daarna Alpe Lusia en als laatste het skicenter Latemar gebied. Maar alledrie erg leuk om te bezoeken. Sommige dagen wel veel buckels in de middag. Vrijdag veel verse sneeuw gehad dus zaterdag nog een halve dag hiervan kunnen genieten. Het was onze eerste keer in dit gebied. Zijn wel vaak in Alta Badia geweest buiten de vakantie. Ben benieuwd hoe druk de sella ronde was vorige week en of het te doen was qua warmte. Wij konden er 1 dag heen op onze pas, maar hebben gekozen voor San Pellegrino echter daar was het al snel wat te warm waardoor de condities op de piste snel minder werden. Verder ook een leuk gebied.

null
null
null
null
![]

*bericht bewerkt door maaikewillemsen op 26 feb 2024 15:39

18-2 t/m 23-2 in het Alpbachtal geskied. De teller daar staat inmiddels op 17 jaar (weken). Betere jaren gezien maar zeker vanaf Horn 2000 lekker te skiën. Door de warmte waren op de drukkere stukken de pistes al snel in slechte staat. Daar kwamen dus veel Nederlanders er achter dat ze eigenlijk helemaal niet kunnen skiën. Prima vermaakt hoor verder. De laatste dag (vrijdag 23-2) sneeuw en dat hielp wel wat. Alleen tegen het einde van de ochtend werd de sneeuwval sterker en toen maar gestopt. Lekker rustig alles inpakken enzo. Helaas was de piste in Reith dicht, dat is traditioneel onze afsluiter. Wie wil gaat nog een keer, wie niet wil pakt een borrel op het terras van het liftcafé.
Volgend jaar weer :)

Wij zijn een week in Saalbach geweest. Alle omstandigheden gehad. Van warm en superdruk tot mistig en koud.
Nu ben ik geen fan van pap, buckels en drukte.
Dus dat was iets minder.
De rustige momenten op mooie pistes waren heerlijk.
Alle dagen van 9 tot 15 a 16 uur onderweg geweest.
Dochter vond t jammer dat skiles over was.
Gelukkig hebben we de foto’s nog ❤️

null
null
null
null
null
null
null

Seizoen is nog lang niet gedaan ;-) :-P

Seizoen is nog lang niet gedaan ;-) :-P

Asterino op 26 feb 2024 15:52

Hét seizoen begint pas eigenlijk ;-)

Wij waren in val gardena afgelopen week. De omstandigheden waren goed te doen, zeker in de ochtend. We hadden een prachtig appartement in centrum st. Christina.

In de middag werd het vooral een bukelfeestje en ging de kwaliteit van de pistes snel achteruit. De drukte viel ons best mee, maar de sella ronda hebben we aan ons voorbij laten gaan. Vooral bij plan de gralba lange rijen bij de liften op de route dus we zagen de bui al hangen.

We hebben elke dag wel een leuke route kunnen doen, dit was de eerste keer dat se onze dochter mee op sleeptouw namen. Saampjes de seiseralm afgeskied, seceda, saslong, ciampinoi… ook de legendary 8 gedaan, wat een heerlijke pistes!

Het eten daar is fantastisch, echt heerlijke pasta’s en pizza’s gegeten! Je kan er ook worst en schnitzel krijgen, maar eigenlijk ben je gek om niet italiaans te bestellen 🤤

Vrijdag net als iedereen een flinke dump gehad en ben ik op pad gegaan (vrouw en kind waren moe). Ik heb wat mooie sporen kunnen trekken, maar ving toch ook veel achter het net (hopige pistes overal). Op de zaterdag hebben we kog lekker na kunnen genieten van de dump

En als klap op de vuurpijl nog een tussenstop gemaakt op steinplatte, om met een vriendin te skiën. Kaiserwetter dus al met al een top dag

We zaten allemaal met een voldaan gevoel en een traantje in de ogen in de auto naar huis, wat een week!

null
null
null
null
null
null

Afgelopen week zijn we naar Andorra geweest en hebben ons goed vermaakt. Er was weinig sneeuw, maar ze kunnen goed prepareren en we hebben dan ook heerlijk kunnen skiën. Slimme keuzes maken qua pistes en ligging t.o.v. de zon en je kan als een mes door de boter gewoon een grote glimlach hebben de hele dag! En het was rustig voor als je de Alpen in gedachten hebt, maar druk voor Andorra begrippen.

Volgende week naar Zwitserland, Jungfrau Region. Daar maak ik mij wat meer zorgen over, hoewel boven genoeg ligt!

Wij zaten van 17 tot 24 februari in Morzine. Na de perfecte kerstweek in Serfaus was dit voor ons een kers op de taart… alleen het weer zat iets minder mee dan met kerst. De sneeuw was 's ochtends erg ijzig en om 11u begon het al papperig slushy te worden. Ik vond het het gezien de temperatuur nog best acceptabel en vooral knap van de piste dienst dat ze het zo goed hebben weten te houden. Wat langer pauzeren in het zonnetje en wat eerder stoppen dan gebruikelijk. Op verzoek van mijn zoon (8) wel elke dag de dalafdaling moeten doen. Maar op mijn snowboard was het best leuk met al die slush bergen. Donderdag regende het eigenlijk de hele dag. Toen zijn we om 11u meteen na de lessen van onze zoon gestopt. We hebben het dus nog wel 1,5 u geprobeerd van 9 tot 1030 maar het was echt dramatisch. Je kleding is dan wel waterdicht maar het loopt via kraag en mouwen alsnog naar binnen. Als we dan toch nat worden dan maar in het zwembad…😉 Vrijdag genoten van een bak verse sneeuw en daarmee de vakantie een bijzonder goede afsluiter kunnen geven. Onze vrienden die pas voor de 2e keer op Wintersport gingen vonden het een geweldige vakantie en uiteindelijk hebben we ons allemaal heel goed vermaakt. Het weer is niet te veranderen dus dan moet je het ermee doen. Hieronder 2 foto’s vanuit dezelfde lift om het verschil een beetje te duiden tussen begin van de week en de laatste dag.

null
null

🏂

Ook al ben ik een tikje (…) langer naar de Dolomieten gegaan dan alleen de krokus, het deel dat in die week viel was gewoon prima. Iets te warm wel, maar perfecte omstandigheden heb je nu eenmaal niet altijd en voor diegenen die moeite hebben met minder perfecte pistes: les nemen. Daar heb je gewoon erg veel plezier van.

Het was wel behoorlijk druk (geldt het hele jaar door al, waarschijnlijk ook weer vanwege de goede condities in Italië vs de minder optimale omstandigheden in andere landen), maar gelukkig zijn er genoeg gebieden waar het minder druk is.

Al met al gewoon weer een prima tijd gehad.

Ik acht de kans best groot dat ik volgend jaar gewoon weer terugkom. ;)

In 1 woord: veel te zacht. Vorige week naar vaste stek Brandnertal geweest. Alles gehad, keiserwetter, regen, lente, zware sneeuwval. Meestal na de lunch (13.30-14u) gestopt ivm te zware sneeuw. Maar we hebben toch genoten!

null
null
null

*bericht bewerkt door Gerben.t.Z op 26 feb 2024 17:39

L3V aangedaan van 17 tm 24 februari.
De heenreis was echt een drama, over de laatste 100km hebben we ruim 8uur gedaan.
Dit was de derde keer dat we gingen en de vorige keren wel wat file gehad vanaf Albertville maar dit spande echt de kroon.

Meer mensen met deze ervaring?

Heerlijk kunnen skiën met vooral bovenin zeer goede condities.
Dalafdaling naar 1400m aan het eind van de dag wel slushie maar goed te doen.
Op donderdag de hele dag regen en niet naar boven geweest.
Vrijdags een heerlijke afsluiter gehad met veel verse sneeuw en mooie vergezichten.

null
null
null

*bericht bewerkt door dubbleD op 26 feb 2024 17:51

Seizoen is nog lang niet gedaan ;-) :-P

Asterino op 26 feb 2024 15:52

Hét seizoen begint pas eigenlijk ;-)

evert op 26 feb 2024 16:01

Ik hoop toch zo dat je hierin gelijk gaat krijgen :-)

Peter Pos

null
null
null
null

Wij waren in La Rosiere/ San Bernardino. Een ongelooflijk leuk Frans/ Italiaans grensdorp tegen de Mont Blanc aan.

Het viel ons in alle opzichten mee. Het weer was geweldig behalve op Donderdag. Toen veel sneeuw. Italie had eigenlijk altijd volop zon. Heeeeel veel sneeuw. Ook in het dorp.

Gezellig en goed voor gezinnen. Lunchen in Italië /La Thuille is een echt mooie ervaring. Zeker restaurant Lo Riondet met prachtige buitenhuisjes om in te eten.

En een prachtig weerfenomeen waargenomen: een zon met hele ruime Halo kring eromheen.

Een mooie week gehad in Kleinarl, de week van carnaval. Alleen waren de sneeuwomstandigheden wel duidelijk minder als andere jaren. Door de buckels / slush was het vaak hard werken, ook al vaak eerder op de dag. Vooral op donderdag en vrijdag. Woensdag was een perfecte dag. 's morgens vroeg beginnen bood voor een deel wel uitkomst. De pistes aan de kant van Kleinarl liggen er altijd goed bij en zijn relatief rustig. Met de aansluiting van het skigebied van Flachau zijn de liften richting Flachauwinkl wel iets drukker. Zauchensee is natuurlijk een mooi skigebied. Al is het beneden bij het dorp wel erg druk, waar alle pistes samen komen. Verbazingwekkend dat die oude gondel boven de wereldcup afdaling nog steeds niet is vervangen. Met de panoramlink naar Flachau. In Flachau mooie lange pistes. Iedereen roept altijd dat het in Flachau zo druk is. Wij hebben het de laatste jaren niet gemerkt, hooguit een keer 5 minuten wachten, maar bijna altijd zo aansluiten. Ook richting Wagrain/ Alpendorf leuke pistes. 's morgens wel drukker omdat iedereen op dezelfde manier het gebied in skiet.

L3V aangedaan van 17 tm 24 februari.
De heenreis was echt een drama, over de laatste 100km hebben we ruim 8uur gedaan.
Dit was de derde keer dat we gingen en de vorige keren wel wat file gehad vanaf Albertville maar dit spande echt de kroon.

Meer mensen met deze ervaring?

Heb van buren gehoord dat hun vrienden die betreffende zaterdag niet meer boven zijn gekomen. Die zijn gestrand in Albertville en hebben daar hotel moeten nemen…

Net terug uit Haute-Nendaz 17-24 feb.
Het was heerlijk: top pistes, goeie sneeuw, lekker weer en goed eten (Rösti valaisanne 😋)
Wel behoorlijk druk bij verbindingsliften in Siviez, Veysonnaz en Verbier, maar goed dat heb je altijd…
Na al dat nieuws over Oostenrijk met slechte sneeuw blablabla, was er in Nendaz niks aan de hand, lag alleen wat minder sneeuw in het dorp, maar boven was het echt meer dan prima qua sneeuwhoogte!

In Tartiflette We Trust

Wij waren de 1e week in mayrhofen… de 1e keer dat we in de schoolvakanties moesten gaan dit jaar… met nieuwjaar in montafon was het allemaal top… maar nu:ik hield mijn hart vast in een gebied als mayrhofen… ik verwachtte elle langen rijen… veel te drukke kapot geskiede pistes, bomvolle apres ski… en file rijden heen en terug… nou dit alles is me 200% meegevallen. Het dal was groen maar op zondag kwam er een mooi laagje verse sneeuw boven in het skigebied… zo ook in de nacht van maandag… hierdoor waren de pistes gewoonweg prima. En toen kwam de zon… klopt het was veel te warm… en ik ben blij dat ik alleen kon klagen dat het te warm was omdat ik teveel aan had😉 want voor de rest klaag ik niet… de pistes en zelfs de ahorn dalafdaling hielden zich erg goed.
Ja het was druk maar beetje tactische tijden en pistes kiezen en je hebt er weinig last van. En ja de pistes waren snel kapot geskied, maar een hoopje verse sneeuw meer of minder doet ons niks😉
Apres ski was ook gewoon gezellig.
En het penkenpark: te gek.
En files onderweg en terug: ook niet gezien.
Kortom we hebben een top week gehad en de skibril in het gezicht van de kids staat er nog🌞

null
null
null
null

P.s: Dat kleine mannetje wat onderste boven hangt op de foto is de jongste tijdens een backflip🤣

L3V aangedaan van 17 tm 24 februari.
De heenreis was echt een drama, over de laatste 100km hebben we ruim 8uur gedaan.
Dit was de derde keer dat we gingen en de vorige keren wel wat file gehad vanaf Albertville maar dit spande echt de kroon.

Meer mensen met deze ervaring?

Heb van buren gehoord dat hun vrienden die betreffende zaterdag niet meer boven zijn gekomen. Die zijn gestrand in Albertville en hebben daar hotel moeten nemen…

reiziger14 op 26 feb 2024 19:06

Ja die verhalen heb ik ook gehoord.
Wij waren om 14:00 in Chambery en vanuit daar is het normaal gesproken nog zo’n 1,5 uur rijden.
Uiteindelijk waren we om 22:00 boven.
Wij waren vroeg vertrokken en ruim op tijd dus kan me voorstellen dat als je wat later bent vertrokken je nooit meer op tijd boven kan zijn.
Zwaar frustrerend, vooral omdat je niet weet wat de oorzaak is…

P.s: Dat kleine mannetje wat onderste boven hangt op de foto is de jongste tijdens een backflip🤣

Jillcrijns op 26 feb 2024 19:56

Wow!!

Geweldig Jill!

P.s: Dat kleine mannetje wat onderste boven hangt op de foto is de jongste tijdens een backflip🤣

Jillcrijns op 26 feb 2024 19:56

Wow!!

yoguido op 26 feb 2024 20:14
De volledige versie ;)

null
null
null
null
null
null
null

Het was heerlijk in Kaprun. Soms wat druk maar prima condities. Volgend jaar wellicht toch een ski in ski out in Frankrijk.

Ik heb mijn hoop gevestigd op @freerider.

L3V aangedaan van 17 tm 24 februari.
De heenreis was echt een drama, over de laatste 100km hebben we ruim 8uur gedaan.
Dit was de derde keer dat we gingen en de vorige keren wel wat file gehad vanaf Albertville maar dit spande echt de kroon.

Meer mensen met deze ervaring?

Toen onze kinderen leerplichtig waren, maakten wij dat ook mee. Wij hebben toen geleerd de reis in tweeën te splitsen en vrijdag te vertrekken. Dat was altijd even doorbijten, school verzuimen kon niet, dus laat aankomen op de tussenstop.
De eerste keer naar Dijon, bleek niet ver genoeg, ellende op zaterdag. Jaar erop naar Macon, niet ver genoeg, ellende. Jaar later op vrijdag naar Chambéry, dat bleek 's zaterdags goed te lukken. Dan ben je echt de files voor.
Dit jaar voor het eerst weer gebonden aan de schoolvakanties, vanwege kleinkinderen. Helaas waren wij de eigen lessen uit het verleden vergeten. Op vrijdag 16/2 (studiedag voor school) naar Macon gereden, vandaar op zaterdag nog maar 300 km naar La Rosière. Zaterdags om 08.00 uur uit Macon vertrokken, om 18.00 uur aangekomen in La Rosière. Volgend jaar maar weer naar Chambéry!

*bericht bewerkt door Frank op 26 feb 2024 20:56

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

Wij zijn in de 2e week naar Morillon geweest (Grand Massif)
Hoe was jullie vakantie?
We hebben een heerlijke vakantie gehad. Nog nooit zoveel verschillende weertypes in 1 week. Regen, hagel, sneeuw en zon. Elke dag weer anders. Maar we hebben genoten.

Hoe was de sneeuw, viel het mee of tegen?
Voor de temperaturen viel de sneeuw mee, ik had niet gedacht dat er geskied kon worden bij +7. Wel enorm veel slush onder de 1500 meter. Daarboven goede sneeuw, wel ijzig in de morgen.
Op vrijdagmorgen de meest perfecte condities ooit!
Een aardig pak sneeuw, goede temperaturen en volop zon.
Een prachtige afsluiter!

En wat zijn de plannen voor volgend jaar?
Waarschijnlijk in de voorjaarsvakantie weer een week Morillon met t gezin. Buiten de vakantie om gaan mn man en ik een paar dagen naar onze zoon. Die gaat in Oostenrijk stage lopen als skileraar voor zijn opleiding (CIOS)
Nog niet bekend welk gebied.

null
null
null
null

*bericht bewerkt door Eliza op 26 feb 2024 21:05

Wij zijn dan wel niet in de krokusvakantie naar L3V geweest maar de derde week januari. Ook wij hebben vanaf Chambéry er heel erg lang over gedaan om boven te komen. Andere jaren konden wij meestal prima doorrijden. Wij hebben gemerkt dat de stoplichten bij de tunnels steeds op rood stonden. Wellicht om het verkeer in de tunnels te verminderen. Misschien dat skifan weet waarom dat zo was. En als je dan op de wisseldag naar boven rijdt en er staat een antieke VW golf met 5 jonge mannen zonder sneeuwkettingen erin die stilstaan omdat ze niet uit sneeuw kunnen rijden nou dan snap je wel dat er wat vertraging was op die smalle wegen. 😴

Deze vakantie week, is volgens de kalender nog gewoon in de winter was, en niet in het voorjaar, ondanks dat het weer op veel plekken eerder voorjaar achting was.

Lange week naar Utah geweest (want ik woon in Amerika).

Eerste ski dag was zondag op Powder Mountain. Ondanks dat dat een lang weekend was, en dus zo ongeveer de drukvaten dag van het seizoen, was het heerlijk rustig daar. En dat terwijl het stevig sneeuwde, en er de week daarvoor ook al een ruime 50cm was gevallen.
We konden de hele dag zo de lift instappen, en ook nog veel onverstoorde poeder vinden. Wel zwaar, want warm. Niet de “greatest snow on earth” waar Utah normaal prat op gaat. Maar de enige aangesk9ed sneeuw was de laatste verbind piste naar de lift, alle andere hellingen en pistes waren poeder of verspoorde poeder.

Maandag toerskien met een lekker zonnetje.
Dinsdag weer op Powder Mountain, dik keer een van de diepste dagen die we hebben gehad. En zelfs op het eind van de dag nog overspoorde poeder te vinden.

null
null

Woensdag toerskien tegenover Solitude, in Big Cottonwood Canyon. Heerlijk zonnetje en lekkere poeder de hele dag.

null
null

Donderdag lekker zonnig en zacht, maar door de 30 cm sneeuw val van woensdag middag en nacht, toch nog wat onverspoorde sneeuw te vinden in Brighton ski resort. En nog steeds niet wachten bij de liften.

null

Vrijdag was het nog steeds helder en droog, dus alles was verspoord, maar wel nog lekker zacht, zolang je van de oost helling weg bleef. Nu wel wat drukker, zeker bij de lift die de hele rechterkant van Brighton bedient, maar meer dan 10 minuten was het ook weer niet.

Zaterdag nog steeds mild en zonnig, dus toerskien op een noord helling om nog wat poeder te vinden.

null
null
null
![]

Wij zijn dan wel niet in de krokusvakantie naar L3V geweest maar de derde week januari. Ook wij hebben vanaf Chambéry er heel erg lang over gedaan om boven te komen. Andere jaren konden wij meestal prima doorrijden. Wij hebben gemerkt dat de stoplichten bij de tunnels steeds op rood stonden. Wellicht om het verkeer in de tunnels te verminderen. Misschien dat skifan weet waarom dat zo was. En als je dan op de wisseldag naar boven rijdt en er staat een antieke VW golf met 5 jonge mannen zonder sneeuwkettingen erin die stilstaan omdat ze niet uit sneeuw kunnen rijden nou dan snap je wel dat er wat vertraging was op die smalle wegen. 😴

Annie-s op 26 feb 2024 21:10

Wij reden afgelopen zaterdag terug vanuit Sestriere. Rond 4 uur in de ochtend vertrokken, rond 6 uur reden we ergens tussen Chambery en Lyon. Toen al enorm druk richting de Alpen, terwijl de vakanties wel voorbij waren…

Op de heenweg zaterdagochtend om 2 uur vertrokken, tot Chambery nagenoeg filevrij. Daar om 12 uur erg druk, totdat we de Mauriennevallei inreden. Daar geen kip meer op de weg.

Het skiën was naar omstandigheden goed. Hele Via Lattea gezien. Montgenevre lag er het best bij. Claviere was ook prima, net als Sestriere. Sauze was minder en Sansicario was vrij slecht. Donderdag op vrijdag een cm of 10-20 vers, met vrijdag droomcondities. Prima week gehad!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie