van onze partners

Wintersportkleding waarvan gemaakt?

Wintersportkleding waarvan gemaakt?
In mijn vorige blog heb ik het 3-lagen systeem uitgelegd en geroepen dat ik op een later moment terug zou komen op de verschillende materialen die gebruikt worden voor kleding. In dit blog iets meer over de materialen die voor de 1e laag worden gebruikt.

Als je een beetje rond kijkt in de wereld van functionele kledij dan kun je nog wel eens verdwaald raken in alle terminologie die wordt gebezigd. Fabrikanten gebruiken in veel gevallen (merk) benamingen voor materialen die elkaar in qua functionaliteit niet zoveel ontlopen. Daarom dit overzicht.

Welke functie had de eerste laag ook alweer? De hoofdtaak van de eerste laag is het opnemen van vocht. Daarnaast moet het ook nog iets onwaarschijnlijks doen en dat is: verkoeling brengen als je zweet en warm houden wanneer het koud is. Er zijn dan ook verschillende soorten kledingstukken die als eerste laag dienst kunnen doen.

Katoen
Een veel gebruikt materiaal voor kleding is de natuurlijke stof katoen. Deze is echter niet geschikt voor sporters omdat het makkelijk vocht opneemt en langzaam droogt. Dit zorgt ervoor dat het nat, klam en koud aanvoelt tijdens het sporten. Dus staan we verder niet stil bij deze stof.

Wintersportkleding waarvan gemaakt?
Kunstof
De meeste sportkleding wordt vandaag de dag gemaakt van kunststof vezels zoals: Polyamide, Polypropyleen, en de meest gebruikte Polyester. Polyester is makkelijk te verven, UV- en kleurecht, snel drogend en goed recyclebaar. Het is echter minder slijtvast dan bijvoorbeeld Polyamide. Daartegenover staat dat Polyamide weer minder UV-bestendig is. Polypropyleen wordt in mindere mate gebruikt omdat het bijna geen vocht opneemt, snel gaat 'ruiken' en niet UV-bestendig is. Wat je ook vaak tegenkomt is Elastan, ook wel bekend onder de merknamen Lycra of Spandex. Deze stof is extreem rekbaar en blijft zijn vorm behouden. Vaak wordt Elastan in combinatie met andere materialen gebruikt, dit om de pasvorm te behouden.

Wintersportkleding waarvan gemaakt?
Merinos-wol
Veel mensen vinden wol een prettige stof omdat het goed isoleert en veel minder snel gaat stinken dan kunstof. Merinosschapen leveren de fijnste wol: het is zeer zacht, warm, flexibel en kriebelt absoluut niet. De reden dat merionowool niet kriebelt is omdat de 'haren' van het schaap veel langer zijn, daardoor steken er veel minder haarpuntjes uit een gesponnen draad: minder 'prikkers' dus.
Wat je tegenwoordig steeds vaker ziet is sportkleding waarbij de stof een combinatie is van merinoswol en een kunststofvezel.

Geurtjes!
Een veel gehoorde klacht is dat kunststof gaat stinken als je gaat transpireren. Veel fabrikanten voegen daarom middelen toe die antibacterieel, antimicrobieel en/of bacteriestatisch werken (en dus de mix met (Merinos) wol). De eerste twee doden bacteriën. De tweede gaat bacteriegroei tegen. Deze middelen hebben echter alleen een langdurige werking als ze 'in' de vezels zijn verwerkt, en niet als coating zijn 'opgespoten'. Wat tegenwoordig ook steeds vaker wordt toegepast is de verwerking van zilver in een kledingstuk. Dit kan ofwel 'in' de vezel zijn verwerkt of als losse garen in de stof verwerkt zijn. Zilver heeft een zuiverende werking en vertraagt het stinken van de kleding.

Letten jullie op de materialen van kleding als je deze gaat kopen? Ik geef de voorkeur aan kunststof materialen omdat ik snel en veel transpireer. Hebben jullie voorkeur voor een bepaalde stof? Ik ben benieuwd naar jullie gedachten.

Rogier
Rogier woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.
Nordica Mammut Adidas
van onze partners
van onze partners

Nieuwsbrief

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met de laatste berichten, weer en sneeuwhoogtes.

aanmelden

Zoek accommodatie

Bestemming:
Incheck datum:
zoeken

Anton. Magazine

Anton. Magazine
van onze partners
Om Wintersporters goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk onze disclaimer.
sluiten