Door de opkomst van helmet cams tijdens de wintersport komen er steeds meer filmpjes van bijna-ongelukken en ongelukken op het internet. De een zal dit smakeloos en respectloos vinden, maar wie naar dit soort filmpjes kijkt kan er ook van leren en door worden gewaarschuwd. Zie hieronder voor beelden vanuit een lawine.

Lawine-airbag
Er zijn een paar dingen die moeten opvallen in dit filmpje. Ten eerste dat het echte droompoeder is, en dat ‘windslabs’ dus niet te zien of te voelen zijn. Verder ligt er al een spoor, ook dat is dus geen reden om er van uit te kunnen gaan dat een helling veilig is. Verder blijft de skiër in kwestie boven de sneeuw drijven en dat komt naar alle waarschijnlijkheid omdat hij zijn lawine-airbag heeft gebruikt. Een rugzak waaruit twee enorme ballonnen worden opgeblazen waardoor je als het ware op de sneeuw blijft drijven.

Ruw materiaal
De beelden zijn ruw materiaal, dus het filmpje is nog niet ge-edit. Niet heel flitsend maar des te leerzamer en reëler…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Geluksvogel. Vind z’n gear bijna volledig terug en skiet met een gebroken ski naar de heli. Doet ie niet slecht. Wat ik me afvraag in dit geval is, welk spoor is het veiligst naar beneden te skiën na een lawine? Over de brokken van de lawine, of net ernaast door de verse pow?

bi-zar

gelukkig had ie z’n opblaasbare ruberboot op tijd geactiveerd…

Vraag me wel eens af of het te voorkomen is…
Heb het ook gehad in oostenrijk na het skieen ff sleeen waren al 100 keer van boven naar beneden geweest dus sporen overal en toch toen ik beneden was nam degene na mij een (gelukkig kleine) lawine mee maar ook die had al zo’n kracht dat ik nadat ze me uitgegraven hadden een kapotte knie had…

Bij een lawinetest op National Geographic maakte het niet uit of de test dummy wel of geen ABS had. Als kanttekening werd in de documentaire opgemerkt dat een eenmalige test niet voldoende informatie geeft, anderzijds zijn er geen andere tests bekend.

Schokkend. Ze mogen blij zijn dat ze goed uitgerust waren en de uitrusting deed wat hij moest doen. Als ze dat niet hadden dan zou het ontzettend slecht hebben kunnen afgelopen. Altijd lekker zo´n filmpje als waarschuwing.

Inderdaad geluksvogel,

want niet gewond geraakt, je ziet de krachten van de lawine aan de schade aan de ski, dat kan ook met je been of een gewricht gebeuren!

Maar ook een heel goede heliski-operator uitgekozen. Er zijn er steeds meer die de ABS-rugzakken net zoals piepers etc. bij het pakket leveren, ze hebben immers rijke klanten (oa. advokaten) en het meeste heli-skioperators zitten in de VS/Canada (litigation!).

Wat mij verrast is dat ze geen powder leash eraan hadden zitten, ik heb die dit seizoen voor mijzelf en mijn zonen gekocht om eventueel losgeraakte ski’s in de poeder snel terug te vinden (we hebben het dan niet eens over lawines!)maar niet nodig gehad vanwege de weinige poeder dit jaar.

Boodschap van het filmpje is mi. risk-management, pieper etc. is niet meer genoeg, ook ABS-rugzak, avalung, gids en wat er nog meer mogelijk is moet je meenemen.

Maar ja dan lees ik vandaag dat een fietser overlijdt na een frontale crash met een andere fietser! Ook niet veilig! Te veel fietsers!

Dit jaar voor het eerst echt aangeskied op de piste, want andere jaren was ik daar niet te vinden. Ik vind daarom off-piste nog steeds veiliger dan on-piste, mits juiste equipment bij de hand voor het worst case scenario.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie