De piste af in stijl ?

Ruud op 22 september 2011· 26 reacties

null
Paarse ski’s, rechte ski’s en ski-overall. Ooit hip, later fout en nu ‘retro’?

Ga je bij het kiezen van je skikleding voor functionaliteit of looks? Met andere woorden, moet het comfortabel zijn of mooi? Het liefst allebei waarschijnlijk. Maar het kan ook heel anders; slechtzittend en oogverblindend lelijk; te koop via internet!

De good old days
Op de polaroidfotos’s en de 8 millimeter filmpjes van je (groot)ouders heb je ze vast weleens gezien; de wonderlijke skioutfits waarmee ze in de jaren zeventig en tachtig de pistes de pistes afkwamen. Je opa trekt in eerste instantie waarschijnlijk niet je aandacht met zijn soepele bochtenwerk, maar veel meer met de afzichtelijke kleding die hij aanheeft. Een soort astronautenpak in felle kleuren. En kijk; daar komt oma, in het zuurstokken-roze. Alles flink beprint, met drukke patronen, het liefst in kleuren die niet bij elkaar passen.

Ski-overall: What’s in a name?
Ik snap wel waarom ze die dingen ski-overalls noemden; het was vast hard werken op de piste met zo’n geval aan; die dingen hadden de ventilatie van een vuilniszak (en daardoor het draaggemak van een natte slaapzak) gecombineerd met een lage winddichtheid. Als je er een sigaret liet vallen op het brandbare materiaal, zat er meteen een gat in en welke capriolen ze met zo’n pak wel niet hebben moeten uithalen op de WC? Je moet er niet aan denken.

Een gat in de markt ?
Je zou dus denken; is er nog een sterveling die een jaren 70 outfit zou willen aanschaffen? Blijkbaar wel: “5 ervaren skiërs en long-time-friends”, die zich hebben verenigd in de “V.O.F. Grapski”, zagen toch een gat in de markt. Ze verkopen op fouteskipakken.nl inderdaad stapels oude skipakken. Het lijkt wel bijeen gescharreld uit diepe kledingkasten en moeilijk bereikbare vlierinkjes, van pakken tot zonnebrillen.

Ik heb nog geen link ontdekt op hun site voor het aanleveren van vintagegoederen ;-) , dat is jammer, want ik denk dat er op menig Nederlandse zolder nog wel wat leuks ligt. Hebben jullie nog wat liggen? Of mooier nog: foto’s of filmpjes van jullie zelf in deze kleding die ooit minder ‘fout’ was. Ik ben benieuwd!

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Ik ben met alles van het gemak. In het dagelijks leven loop ik in jeans en shirt/polo en met de wintersport moet dat net zo makkelijk zijn, te meer omdat ik het altijd warm heb… Kleur maakt niet zoveel uit, zolang het maar niet met elkaar vloekt… Derhalve in de kast 3 O’Neill broeken (bruin, beige, grijs) en 2 O’Neill jassen (blauw en geel)…

Vind het wel altijd leuk om op de piste rond te kijken in wat voor outfits mensen zich de berg afgooien… Zag afgelopen jaar ook weer de raarste creaties, van beren tot varkens en zelfs een batman pak… :p

Simon Dumont’s outfit van in zijn video ‘Slumdog Illionaire’. Te bezichtigen op youtube. URL:

25 piek voor zo’n pakske? bespaar je de knaken en ga naar LISTEX op de artemisstraat in Tilburg. dat is een tweedehands winkel (waar je dus tussen de bijstandsmoeders loopt ;). maar ze hebben er in januari en februari ook bergen afgedragen carnavalskleding en foute skipakken. heb er een paar jaar geleden 4 spuuglelijke pakken van de beste merken (degre 7 & o’neill)gekocht, voor de lieve prijs van 30 piek. meestal is de prijs 5 euro de kilo, en afpingelen is mogelijk… have fun!!!

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

@ Harm, hier is een kangaroo-pak in de kast te vinden ;)

Mogen we al????!!!!

ik ga ook voor het makkelijk en functioneel. Heb een Ski jas van Columbia met 1 of ander shield en beademings ding erin ;-)
Broek is van de ANWB en heb nog een 2e van columbia. Beide ademend en waterdicht.

Seriously snow addicted family!

Kleuren en matchen is voor mij niet zo boeiend. Belangrijk is het ademen, waterdichtheid en winddichtheid en dat het comfortabel zit. Is trouwens ook van toepassing op de thermo onderkleding. Geen natte kont voor mij :)

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Ski pakken zullen vast lekker en warm zitten maar ik vind het echt AFSCHUWELIJK! Het is te ouderwets als je het mij vraagt. Aan de andere kant loop je ook geen modeshow op de piste maar het is wel echt heel fout hoor…

@Anoniem: Fransen en mode, het blijft een slechte combi. Dit pak van Simon Dumont gaat nog wel, maar sinds twee jaar is het een trend onder Franse freestyle skiers om van die enorm lange t-shirts tot over de knie te dragen. Ziet er niet uit!
Doe mij maar gewoon een broek en een jas die waterdicht zijn, verder maakt het me niet uit.

ik vind het altijd wel gaaf als ik een stel bejaarden in van die oude fuchsia skipakken weer eens de pista af zie komen. Vooral de oudere skiërs willen nog wel eens in een 80’s pak ten tonele verschijnen.
Die ene keer dat ik in de voorjaarsvakantie op wintersport ben geweest viel me op dat voornamelijk Hollanders in veels te dure, net-niet skikleding lopen.

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Jawel hoor die pakken heb ik ook nog wel, van baby pak tot maatje 164 en mn pa heeft er nog wel een L of XL in Paars met donkerblauw en groen.

Het is trouwens onder de snowboarders (want freestyle skiiers waren er toen nog niet echt) ook nog in geweest om een grote O’neill, oxbow of body glove trui (jaja wie kent die laatste nog) over je snowboard jas heen te dragen. Degene met het grootste ijsplakkaat op zn kont/rug aan het eind van de dag had gewonnen zullen we maar zeggen :)

Pannenkoek; een castrerende discus die door een agrarische autochtoon tussen je benen geramd wordt

Ik kwam vorig jaar dit plaatje tegen, dat is toch brilliant naar mijn idee :) Memmories

null

Pannenkoek; een castrerende discus die door een agrarische autochtoon tussen je benen geramd wordt

Voor mij is het vooral belangrijk dat het lekker zit!, het mag ook wel een beetje mooi zijn natuurlijk, maar dat is zo veel minder belangrijk dan de hele dag de piste af gaan in kleren die gewoon net niet zitten. Heb zelf een jas van Burton en broek van Brunotti, Daar kan ik nog mooi wat jaartjes mee van de piste:P

bij mij moet het lekker zitten ,maar ook wel bij elkaar passen ,en na een paar jaar wil ik ook wel weer eens wat anders ,protest is leuk en niet al te duur ,en het moet natuurlijk ook lekker warm zijn en wat denken jullie van een helm ! die is nog veel belangrijker !

@ Anoniem: Idd de Helm niet vergeten. Een must voor iedere wintersporter (mijn mening dan)

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Ik heb al snel gekeken of ik niet een foto van mezelf heb in zo’n foute :-)outfit, maar aangezien ik nooit van die pakken heb aangehad… Leek me altijd zo warm en claustrofobisch; maar ga toch nog ff zoeken,; sommige dingen verdring je :-)

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Nou alles moet bij mij ten eerste lekker zitten en dan kijk ik of het een beetje matcht!Maar eigenlijk vind ik die kleding ook wel leuk hoor.Zo heb ik 2 jassen(special blend en een brunotti) en 3 broeken (o’neill,protest en een burton) en eigenlijk past alles wel een beetje bij elkaar.Verder vind ik het ook wel leuk om wat te wisselen zo nu en dan of wat nieuws te kopen.Daarom zal je mij ook geen kleding zien kopen van 8oo euro (alleen voor een jas),wil ook wel eens wat nieuws.

Silvretta Montafon Liefhebber

Grappig stukje Ruud. Afgelopen winter heb ik een studentenwintersport georganiseerd naar Risoul, we hadden met een paar studiegenoten afgesproken om allemaal een "fout" pak te kopen. Dat bracht ons hilarische taferelen.

Draaggemak was inderdaad zeer matig

haha supertof ik ben wel vaker op pad geweest voor foute skipakken maar kan alleen maar (dure) rommel vinden…

Wat is er mooier dan met een groep goede skiers in foute pakken de berg af

Wat ik dan wel aanheb voor t eggie? een hoop heb geloof ik 6 jassen ofzo :P Het is een beetje een verslaving van me.

Over t algemeen baggie broek en een warme (tall)trui voldoende voor mij. Desnoods een donsjack. Bij slecht weer een shell, maar vind die eigelijk nooit echt fijn ivm ademen.

Hoe moet ik een foto uploaden, want ik heb nog een mooie…

bart

Nog maar enkele jaren geleden waren deze pakken weer volop te zien op de pistes. Telkens bleken het skiers van één of ander Oostblokland te zijn.
In India staan er op bepaalde bergpassen kraampjes langs de weg. Zij verhuren skipakken voor de toeristen die met de auto naar een bergpas rijden om aan sightseeing te doen. Man, man, was me dat nostalgie. Daar zie je nog al die pakken die hier 20 à 30 jaar geleden werden gedragen.
En je kan ze er nog kopen voor de prijs van 1 appel en 1 ei :-)

Ik heb geen zin ommega veel geld uit te geven aan kleding dus kijk meestal pas eind februari wat er in de uitverkoop is en dat is altijd erg interessant. En dan ga ik voor de combinatie functioneel mooi…

Wel gave pakken. Vooraldie webshop :-)

@ Bart, net zoals op het forum:

  1. Je kunt meerdere foto’s uploaden op http://tinypic.com
  2. Plak de url van de foto (staat onder "Direct Link for Layouts") in je bericht en wij zetten ze automatisch om naar afbeeldingen.
  3. Gebruik geen HTML- of UBB-codes, dat ondersteunen wij niet.
Click. Click. Peace

Wij waren ‘al’ trendsetters in 2006, haha!

null

bart

Yep the same here, ben ook een wintersportjunk en tel altijd af naar het plannen van de komende wintervakanties. Ondertussen al 5 geboekt nog 2 te plannen Yihaaaaaaaa

RoCo

Als het goed zit en het kost geen stukken van mensen ben ik content, Decathlon neus ik al eens graag rond.

RoCo
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie