Overgroot deel Alpengebied blijft droog

Roel op 17 november 2011· 35 reacties

null
Op de gletsjers zoals hier in Hintertux ligt nog genoeg sneeuw, maar verder overheerst toch vooral het groen.

De eerste skigebieden hebben hun seizoensopening opgeschoven en ik ben bang dat er nog meer gaan volgen. Van de sneeuw die eerder deze week nog in de kaarten zat is weinig meer over. Alleen de Franse en Italiaanse Alpen kunnen vanaf dinsdag nog wat neerslag verwachten maar that’s it. We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: Eind november geen sneeuw is niks bijzonders.

Droogte
De boosdoener van de droogte is het hogedrukgebied dat de Duitsers omgedoopt hebben in de naam ‘Yana’. Ik zeg droogte omdat dit hoog mede verantwoordelijk is voor de lage waterstand in bijvoorbeeld de Rijn die in Zwitserland ontspringt. In de complete Noordalpen is de laatste weken nauwelijks neerslag gevallen en dat gaat de komende 7 dagen waarschijnlijk ook nog niet gebeuren.

Ik durf bijna te stellen dat Ischgl vóór haar seizoensopening geen sneeuw meer gaat zien. Daar zullen ze het bijna helemaal met kunstsneeuw moeten doen, dus witte banen in een groen landschap. Wel vraag ik me af of ze die kunstsneeuw onbeperkt kunnen blijven spuiten als het zo droog is, vooral omdat het seizoen nog zo lang is. Misschien weten jullie hier meer over?

Lichte verstoring
Dinsdag zien we een lichte verstoring door een depressie die een breuk slaat in de hogedrukzone die van de Azoren tot aan Oost-Europa loopt. Via Frankrijk en Spanje koerst de depressie naar Italië maar blijft te zuidelijk om zich echt te laten gelden. Waarschijnlijk zullen vanaf dinsdag de Franse en Italiaanse Alpen wel met een toename van de bewolking zien met wat sneeuw. Alleen ligt de sneeuwgrens met 2200 meter nog altijd aan de hoge kant en ik vermoed geen grote hoeveelheden.

In de tweede helft van de week sluit het hoog de gelederen en zet het het rustige en droge weer zich voort. Vooral de Noordalpen merken dus maar weinig verandering en hier duurt de sneeuwarmoede nog even voort.

Oostenrijk
Veel zon en overwegend droog. Het blijft groen en ook op de gletsjers valt waarschijnlijk geen nieuwe sneeuw. Osttirol en Karinthië kunnen rond het midden van de week wat meer bewolking verwachten maar het blijft droog.

Frankrijk
Veel zon, vanaf dinsdag meer bewolking en mogelijk wat sneeuw boven 2200 meter. In de zuidelijke Franse Alpen heb je boven deze hoogte al redelijke sneeuwcondities. Elders blijft het groen en zullen de sneeuwkanonnen moeten blijven bijspringen voor zover mogelijk.

Italië
Veel zon, dinsdag in Piemonte meer bewolking en mogelijk wat sneeuw vanaf 2200 meter. Woensdag en donderdag ook elders meer bewolking maar waarschijnlijk geen grote neerslaghoeveelheden. Skimogelijkheden zijn beperkt tot de gletsjers.

Zwitserland
Veel zon en overwegend droog. Dinsdag vanuit het zuiden wat meer bewolking en een kleine kans op wat sneeuw in Oberwallis en het Engadin maar verder blijft het droog. Skiën kun je alleen op de gletsjers.

null
Actuele sneeuwbedekking op het noordelijk halfrond: Europa is een groene vlek.

Niks bijzonders
Gelukkig heeft de winter elders wel al zijn intrede gedaan. Zo ligt bijna heel Rusland al weken onder de sneeuw en heeft het noorden van Scandinavië ook eindelijk zijn eerste winterinval gehad. Laten we erop vertrouwen de Alpen worden gecompenseerd als het echt moet, dus liefst begin december.

We gaan de frequentie van de weerberichten nu opvoeren, voor realtime updates ben ik te volgen op twitter via @WeermanRoel.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Die foto uit Teheran op twitter is niet normaal. Hoop zulke plaatjes heel snel uit de (noord)Alpen te zien. ‘Yana’ wegwezen jij!

Man man man, ik vertrek de 9de december naar Ishgl!! Wat gaat dat brengen, wat gaat dat brengen?? Heel spannend alleszins…

Onbelangrijk vraagje, maar waarom is noord niet boven op de kaart?

Noord is boven op de kaart! De wereld is rond ;-)

Roel: zoals je zegt houden de gebieden er niet van om sneeuw op de spuiten voor het echte skien (alleen de onderlaag willen ze altijd even opspuiten = hard, lang meegaand).

Verder hebben de nivoculteurs een bepaald quota aan water per seizoen (als dit op is mogen ze geen sneeuw meer opspuiten, ook al zou dit nodig zijn op het einde van het seizoen bijvoorbeeld).

Ik heb wel eens gehoord dat een gebied geen sneeuwkanonnen meer mocht gebruiken i.v.m. de lage waterstand. Een beetje zoals er in Nederland wel eens periodes zijn waarop de akkers niet meer gesproeid mogen worden.
Als ik me niet vergis is het aan de andere kant met heel droge lucht wel makkelijker sneeuw maken. Bij verneveling in drogere lucht zullen de hele kleine vochtdeeltjes daarin makkelijker als gas opgenomen worden en dus energie onttrekken uit de omgevingslucht = lagere temperatuur. Dus de kanonnen kunnen al bij een iets hogere temperatuur aan!

@Gerrit: Ik voel met je mee, ik ga ook 9 december naar Ischgl!

Mij hebben de plaatjes op onderstaande link wat verlichting gegeven ;):
http://www.ischgl.com/skiebetrieb-november-bilder.de.htm…
Dat ziet er nog alleszins skibaar uit toch :)

Let it snow!

Algemeen mogen de (kunstmatig aangelegde) vijvers / meertjes die voor de besneeuwing zijn aangelegd tot een aangegeven niveau leeggepompt worden. Daarna moet men weer wachten tot dat de vijver aangevuld wordt om opnieuw te kunnen besneeuwen.

van het filmpje hierboven (op de ischgl site):
50 tot 60 cm kunstsneeuw als grondlaag … dat kan tellen :s

Volgende week donderdag naar het openingsweekend in Ischgl… zesde keer op rij, maar ziet er nu wel heel beroerd uit. Ik zie de sneeuwkanonnen hun werk doen, dus ik houd goede hoop… enne misschien dat er volgende week donderdag toch nog wat valt… alleen al om het groen om de kunstsneeuw te maskeren.

“De boosdoener van de droogte is het hogedrukgebied dat de Duitsers omgedoopt hebben in de naam ‘Yana’”

Mijn pasgeboren dochter heet Jana… :)
konden we van tevoren ook niet weten, sorry! :P

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Ik vrees voor mijn anwärter opleiding 5 december in Kirchberg :|

Ski good, or eat wood!

Ook in Nauders staan de sneeuwkanonnen in de middag gewoon nog aan.Koud genoeg dus.
http://www.feratel.com/webcams-wetter/oesterreich/tirol/naud…

Of anders zoals op de kronplatz (blikrichting Brunick): +5.5°c en gewoon blijven spuiten :)

null

weet iemand wat meer te vertellen over de verwachtingen rondom het gebied van Val thorens? Ik zie op snowforecast een hele kleine hoop op een beetje sneeuw maar dat is het dan ook. Iemand ervaringen met de kunstsneeuw? Ik had de openingsweek heel enthousiast geboekt maar krijg nu beetje spijt :/ gelukkig ga ik rond oud en nieuw nog een keer… maar toch, verwachten we iets te kunnen over anderhalve week?

Of anders zoals op de top van de Kronplatz (richting Bruneck gekeken). +5.5°C en gewoon spuiten :)

null

Tja bkijkbaar zit de het weer vast, dat het maar snel los komt want 3 december Livigno en ook daar niets maar ik blijf geloven dat het in orde komt.

RoCo

Geen hol aan de met die kunstsneeuw. Tandpasta banen door bruine en groene weides. Geen wintersport sfeer wat mij betreft. In Ischgl en Val Thorens moeten ze bijna wel open vanwege alle geplande festiviteiten maar met frisse tegenzin vermoed ik. Ik zou indien mogelijk altijd omboeken/annuleren.

Zonde afwachten maar!

Seriously snow addicted family!

Is de herfst warm en droog, valt de sneeuw meters hoog!
(oud gezegde)

@ Rocky! Mooi gezegde! :-)

Click. Click. Peace

Is de herfst warm en droog, valt de sneeuw meters hoog!
(oud gezegde)
Dat zou heeeeeel fijn zijn!!

volgens weathertrends360.com komt er over 2 weken wel wat neerslag in de tiroolse gebieden… maar een flinke nordstau met meters sneeuw moet je tot aan de kersttijd niet verwachten…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Oké, ‘de gebieden willen vroeg open’ en ‘eind november geen sneeuw is normaal’ zo best kunnen, maar de temperatuur is toch niet echt normaal voor de tijd van het jaar ? Of wel?

Hoe dan ook, het mag van mij in onderhand wel gaan gebeuren ! Ik zie liever bergen met witte toppen als met witte banen… Kom maar op !!

ik volg minuut per minuut de weersvoorspelling en begin
mij zelfs al een beetje zorgen te maken voor oud naar nieuw
of is dat onterecht
fijn gezegde

@Frank
Zolang de sneeuw niet valt, de weermodellen op geen of nauwelijks sneeuw staan vind ik je zorgen niet onterecht. Maar kom op, het kan toch niet zijn dat er tot de kerst geen fatsoenlijke neerslag meer valt? Dan zou het ongeveer twee maanden droog zijn geweest…daar hou ik me maar aan vast. Maar ik deel je zorgen! Want 1x een halve meter is niet genoeg, daarna moet het tenminste koud blijven zodat de sneeuwkanonnen een stevige onderlaag kunnen leggen.

Wanneer je de vooruitzichten op de Oostenrijkse en Duitse weersites bekijkt, geeft het een beeld waarin het ook in December allemaal erg onzeker en wisselvallig van temperaturen blijft… Dat maakt mij wel onzeker, mede omdat dit door meerdere sites word weergegeven…
We zullen het wel zien, er is veel waar we invloed op hebben, maar niet het weer, gelukkig !!

Natuurlijk maakt iedereen zich zorgen om de sneeuwcondities; met name natuurlijk de mensen die de seizoensopeningen hebben gepland of met de kerst gaan. Enigzins leuk kantje aan dit verhaal is dat er hier op dit weblog een grote schare ‘‘lotgenoten’’ een stukje saamhorigheid hebben gevonden.
Wij gaan zelf (noodgedwongen) met de voorjaarsvakantie naar het Oberinntal (Fiss) en het moet toch wel heel raar lopen als er dan nog niet voldoende sneeuw is gevallen. Ik snap de angst en frustratie heel goed van de mensen die op korte termijn al gaan wintersporten. Je kijkt er maanden naar uit en dan werkt de natuur gewoon niet mee…! Aan de andere kant leek het vorig jaar november en december een heel goed wintersportseizoen te worden door de vroege en soms heftige sneeuwval,maar wat is er in het hoofdseizoen nog van terecht gekomen qua condities ?!! Voor mijzelf draai ik (ijle hoop ?) de rollen maar eens om en ga er vanuit dat er in het hoofdseizoen juist goede sneeuwcondities komen/zijn…
Maar ik hoop voor de ‘‘vroege vogels’’ echt dat er op korte termijn nog wat sneeuw van betekenis gaat vallen.

Show your skills at the white hills

@Peter, hoe kun je nu zeggen dat sites t/m december wisselvallige en onzekere temperaturen aangeeft? Het weer is amper een week van te voren te voorspellen…

Prachtig. Er gaan per jaar gemiddeld 24 depressies over de Alpen, 10 in de winter…hoe langer november ze tegen houdt, des te hoger de kans dat ze in dec/jan/feb alle 10 tegen de bergen aanknallen met sneeuw tot in de dalen.

Gr.
Niels

Ps Ik ben professor, dus er kan wat gerommeld zijn met deze onderzoeksgegevens…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie