Franse Alpen op ramkoers voor sneeuw

Roel op 27 november 2011· 49 reacties

null
Kunstsneeuw-wintersport op de Italiaanse Kronplatz vanochtend, dat gaan we komend weekend een stuk minder zien.

Poederfanaten opgelet. Komende zondag liggen de complete Franse Alpen mogelijk bedolven onder een halve tot een hele meter sneeuw. De modellen worden wat dat betreft steeds eensluidender. Eindelijk! Voor Oostenrijk ligt dat anders, er moet duidelijk nog wat aan de kaarten gesleuteld worden wil het ook daar écht gaan lukken.

West krijgt meer dan oost
Wat we zien is een aanwakkerende westcirculatie vanaf pakweg woensdag. Op grote hoogte ligt de straalstroom, een rivier van hoge windsnelheden en motor voor oceaanstoringen, pal over Centraal-Europa. Daar hebben we weken op moeten wachten, het betekent dat de hogedrukblokkade eindelijk wordt opgeruimd.

null
Ook aan de mist komt gelukkig een einde, het plaatsje Dornbirn in Vorarlberg prikt vanochtend door de mistdeken heen.

De Westalpen gaan hier vanaf vrijdag volop van profiteren. Omdat de stroming pal ‘west’ wordt ligt Zwitserland ook in de frontlinie maar Oostenrijk veel minder. De storingen hebben al heel wat obstakels genomen (lees: vocht verloren) voordat ze boven Oostenrijk arriveren. Ik verwacht hier eerder een afwisseling van neerslag en zon zonder dat het echt tot grote hoeveelheden komt. Datzelfde geldt voor Italië, al kan zich daar mogelijk nog een Genuadepressie gaan vormen die dan alsnog voor flinke sneeuwval zorgt.

Wisselende sneeuwgrens
Het zal niet de hele tijd tot in de dalen sneeuwen. De sneeuwgrens varieert behoorlijk door de warmte- en koufronten die de ene keer wat zachtere lucht meebrengen dan de andere keer. Vanaf 1500 meter zit je echter behoorlijk goed.

Oostenrijk
De eerste dagen nog vrij zonnig en droog. Langzaam meer wind en vrijdag vanuit het westen sneeuw met een sneeuwgrens dalend naar 1500 tot 1000 meter. Ik ga uit van maximaal zo’n 20 centimeter. In het weekend een afwisseling van zon en sneeuw vanaf circa 1500 meter. In lagere gebieden verwacht ik nog geen structureel sneeuwdek.

Zwitserland
Tot en met donderdag vrij zonnig. Vanaf vrijdag vanuit het westen veel sneeuw vanaf ongeveer 1200 meter. Wallis en het Berner Oberland hebben zicht op een halve meter sneeuw of meer. Hier gaat de winter eindelijk beginnen! Naar het oosten toe (Graubünden) minder neerslag en ook kans op wat zon.

Frankrijk
De Franse Alpen staan er van het hele Alpengebied het beste voor. Ik verwacht in de grote Franse skigebieden als Le Grand Massif en Les Trois Vallées dit weekend de eerste echte dump! Tot en met zondag kan er lokaal een meter sneeuw vallen. Vanaf ongeveer 1500 meter wordt het echt winter, maar soms kan het ook nog wat lager sneeuwen.

Italië
De eerste dagen zonnig en droog. Vanaf vrijdag meer bewolking en nu en dan sneeuw vanaf circa 1400 meter. In het weekend, mogelijk, vorming van een Genuadepressie wat voor een flinke intensivering van de sneeuw kan zorgen. Dit is een belangrijk aandachtspunt.

Eindelijk
We mogen dus langzaam stellen dat de winter eraan zit te komen alleen nog niet overal. De bezem gaat in ieder geval door de atmosfeer en Yana is gone, beter kunnen we de week niet beginnen dacht ik!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Eindelijk?!

JAAAA!! Eindelijk! Yes Yes Yes

''Powder to the people''

Yes! Dus als wij op 10 december aankomen in Méribel-Mottaret kunnen we daar een geheel wit landschap en een volledig geopend skigebied tegemoet zien? De dagen na het weekend (dinsdag en woensdag) geven sommige vooruitzichten ook nog dumps aan. Is daar al wat over te zeggen?

Gelukkig iets beter nieuws van het weerfront! Nu nog hopen dat Oostenrijk, en dan vooral het Zillertal, een goed basislaagje krijgt waar tot Kerst alleen maar gaat bijvallen. Ook nog heel erg bedankt voor je snelle updates van het weer! Ik hou het dagelijks allemaal een beetje bij in de aanloop naar onze ski-vakantie!

Jaaaa, Berner Oberland eindelijk sneeuw :D

Hmm, ik had toch op een ander verhaal gehoopt. Hopelijk volgt Oostenrijk snel :)

Hoi Roel,

Dit ziet er goed uit. Ik heb alleen een vraagje. Ik ga naar le corbier (les sybelles). Ik ben wel een beetje een leek op het gebied van weer maar als ik het goed begrijp ligt dit in de zuid-west alpen en zou het er flink moeten gaan sneeuwen. Als ik https://www.wintersport.nl/skigebieden/sybelles/weersverwach… bekijk zie ik veel hoge temperaturen en weinig sneeuw eind volgende week. Kan je mij uitleggen hoe dat kan. Alvast bedankt!

Hee Roel!
Dat heb je mooi geregeld voor mijn "shortbreak" in Val Thorens op 9 dec :-)
Hou dat lijntje met die weerhouden open hè!

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Fijn toch, die autocorrectie :-)
"weerhouden" moet "weerhouden"zijn natuurlijk

Blogger, skiër, verslaafd :-)

"weergoden" !!!
LOL !

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Pff, kreeg Oostenrijk maar 1 meter… Stomme frankrijk :(

Serfaus, Fiss, Ladis en Doppelmayr-fan

wanneer Oostenrijk???

Silvretta Montafon Liefhebber

@Roel Hartelijk bedankt voor je update;het is in deze tijd fijn om op de hoogte te blijven. Weer lijkt het Frankrijk te zijn die weer het voordeel gaat pakken… Het is de Frankrijk fanaten van harte gegund hoor,maar ik hoor de laatste tijd een beetje te veel positieve verwachtingen qua sneeuwcondities in Frankrijk t.o.v. Zwitserland en vooral Oostenrijk. Ik weet dat de situatie nu (jammergenoeg) eenmaal zo is,maar het begint zo onderhand wel een teleurstelling te worden voor de mensen die wat meer noordalpen ‘‘georienteerd’’ zijn…
Net zoals VH al schreef had ik ook wel op een ander verhaal gehoopt en volgt Oostenrijk heel snel met betere sneeuwcondities !!

Show your skills at the white hills

Ik zeg blijven dansen voor die sneeuwgoden dit gaat de goede kant op!!!

Ach oostenrijk komt vanzelf ook aan de beurt

Seriously snow addicted family!

pffff… Eindelijk. Laat de sneeuw maar komen. 14 jan naar trois vallees.

@Bart, die weersverwachting is een rechtstreekse vertaling van één model. Niks mis mee maar dat kan heel snel veranderen. In mijn weerpraat beschouw ik meerdere modellen, dat is het verschil.

@Cheizz, eerst dit weekend maar eens doorkomen denk je niet? Het ziet er goed uit. Verder vooruit kijken heeft nog geen zin.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Een positief bericht.
Maar het lijkt me nogal gewaagd om deze zondag al zo gedetailleerd te berichten over het volgende weekend. Elke echte weerman weet toch dat het sowieso praktisch onmogelijk is om iets te zeggen over verder dan 5 dagen weg, laat staan zulke details over cm’s?

@Ride Highlife, In Frankrijk hebben op dit moment alleen de Zuidfranse gebieden goeie condities boven 2000m. Voor de rest is het ook daar huilen met de pet op. Als Oostenrijkganger zie ik zelf ook uit naar een fatsoenlijke noordweststroming, misschien komt die later alsnog.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Mooi. Vrijdagochtend naar Les Deux Alpes!

Jehhhhhhhhhhbhh… Roel you make my day…

heb nergens last van. in mijn gebied ligt al 164 cm

chamonix eerste dump voor saint-nicolas?zou mooi zijn…:)

Eindelijk! Hopelijk ligt er wat als ik 9 december in de dolomiten sta!

Finally :):)

@roel dit is supper bedant ,gun de westalpen dit seizoen ook eens wat sneeuw dan moet ik ook eens niet jaloers zijn op de oostenrijk gangers.

Ohw Heerlijk! :-)

Vrijdag krijgt Frankrijk de volle laag, maar zondag krijgt Oostenrijk de volle laag. Ik snap dan ook niet waar deze voorspelling op gebaseerd is. De laatste run van het GFS geeft voor zondag een ongeveer dezelfde hoeveelheid neerslag af voor Oostenrijk, als vrijdag voor Frankrijk.

Even a bad day skiing is better then a good day at work

JAAAAAAAAAAA EINDELIJK!!!

EINDELIJK Frankrijk nu aan de beurt … voor Oostenrijk beetje geduld hebben maar … :D

Die laatste lift halen...
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie