Veel zon: genieten!

Roel op 25 december 2011· 8 reacties

null
Sprookjesachtige kerstochtend in Leutasch, bij Seefeld (O).
Een mooiere eerste kerstdag kun je je bijna niet wensen. In Oostenrijk wordt de zon nog enigszings afgeschermd maar verder is de zon in de bergen volledig doorgebroken. Dit mooie weer houden we sowieso tot en met woensdag. Daarna valt er weer wat sneeuw maar of dat het begin is van een nieuwe sneeuwrijke periode is nog niet te zeggen.

Nu wordt geoogst
Het mag ook wel na dagen van sneeuw. Mensen die vorige week op wintersport waren zullen niet geklaagd hebben over te weinig sneeuw maar geweldig skiweer hebben ze ook niet gehad, of je moet in het zonnige Italie hebben gezeten. Nu keert de zon eindelijk terug en gaan de kerstgangers aan de haal met een sneeuwrijke en zonnige vakantie.

null
“Zo wil toch iedereen wakker worden” aldus deze persoon in Königsleiten vanochtend op Sneeuwhoogte+.

Het is nu heerlijk koel, vanaf morgen wordt het wel een stuk zachter. We komen onder invloed van een sterk hogedrukgebied dat vooral hogerin zachtere lucht aanvoert. De nulgradengrens stijgt tot ver boven de 2000 meter. Voor de sneeuw maakt het, behoudens de zuidhellingen, niet zo heel veel uit. Bovendien blijft het in sommige dalen wat kouder door de inversie.

Donderdag wat sneeuw
De eerstkomende sneeuw valt waarschijnlijk op donderdag met een flinke afkoeling. Toch is het onwaarschijnlijk dat dit weer grote sneeuwhoeveelheden geeft. Volgens het GFS model herstelt het hogedrukweer zich snel. Andere modellen laten de deur wel open staan voor nieuwe storingen in het weekend, die doen dan vooral de Noordalpen weer aan. In Italie en de rest van de Zuidalpen verwacht ik voorlopig geen sneeuw. Daarvoor ligt de luchtdrukverdeling voorlopig niet goed.

Frankrijk
Vandaag veel zon en koud. Morgen vanuit het westen langzaam zachter maar het blijft zonnig, net als dinsdag en woensdag. De nulgradengrens stijgt naar zo’n 2600 meter. Donderdag vanuit het westen meer bewolking en mogelijk wat sneeuw, geen grote hoeveelheden. Wel flink kouder. Daarna erg onzeker.

null
Les Saisies (F): alleen de Mont Blanc heeft een plukje bewolking.

Zwitserland
Zonnig en koud. Morgen geleidelijk zachter, vooral dinsdag en woensdag erg zacht met een nulgradengrens boven 2500 meter. Aanhoudend zonnig waarbij zuidhellingen 's middags toch wel even te lijden zullen hebben van de temperatuur. Verder prima skicondities. In de dalen soms mist en dan blijft het kouder.

Oostenrijk
Veel zon en prachtig skiweer. Het wordt vanaf dinsdag wel erg zacht, vooral hogerop. In beschutte dalen blijft het kouder, zeker bij mist. Donderdag vanuit het noordwesten kouder en wat sneeuw maar waarschijnlijk niet veel. Daarna onzekere ontwikkeling.

Italie
Bijna continu zonnig en droog. Vandaag koud, vanaf morgen steeds zachter. Op 2000 meter is het circa 6 graden. Donderdag weer kouder maar het vrijwel droog. Ook daarna blijft de zon waarschijnlijk een hoofdrol spelen.

Sauerland
Vandaag wat regen, vanaf morgen veel zon maar erg zacht. Verdere verslechtering van de sneeuwcondities. Waarschijnlijk ook 's nachts te zacht voor kunstsneeuw. Donderdag weer wat kouder en kans op wat sneeuw, maar het is waarschijnlijk te weinig.

Veel sneeuw zit voorlopig dus niet in het vat maar de zon schijnt des te meer. Iedereen een fijne kerst! Morgen weer een weerbericht.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@ roel en de andere leden van Wintersporters fijne kerst!! Nieuwe sneeuw in Januari!

Seriously snow addicted family!

Het hele wintersporters team een goede kerst toegewenst!

Vooraleerst een fijne kerst! Ben zaterdagavond teruggekeerd uit Le Grand Massif (Flaine). Super week gehad. Inderdaad weinig zon (alleen ma-middag en vrijdag de hele dag), veel sneeuw (bijna elke dag nieuw!) en do en vr helaas wel flinke dooi, met als gevolg wat pap op de lagere pistes (onder de 1400 m) en opgevroren pistes hogerop. Maar absoluut uitstekende condities, vooral voor zo vroeg in het seizoen. Iedereen die nu gaat of er al is: heel veel plezier!

Iedereen een fijne kerst gewenst en bedankt aan Roel voor de duidelijke weerberichten. Over 7 dagen sta ik op de skies in Portes du Soleil :-)

Wat is ‘wel erg zacht’ Roel ?? Ik maak me alweer zorgen voor de 14e wanneer we naar Fiss gaan… Of is dat te voorbarig ?? :-(

Oeps, vergeet door de stress gewoon iedereen en fijne kerstdagen te wensen !

Wat een mooie Kerst voor iedereen in de wintersport gebieden! Fijne dagen toegewenst ;)
Al enig idee hoe het er vanaf oud en nieuw in Oostenrijk (lees Zell am See)uit gaat zien na het zachte weer van morgen, maar sneeuw op donderdag? Ben heel benieuwd!

Veel te voorbarig Peter… ;)

Fijne kerst allen!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie