En het gaat weer los in Oostenrijk

Roel op 24 januari 2012· 16 reacties

null
Een pak sneeuw erbij in Königsleiten (O), via Sneeuwhoogte+.

Het is weer lekker wakker worden. Met het opstarten van Sneeuwhoogte+ zag ik dat er vanochtend in Ischgl alweer 30 centimeter is gevallen en hierboven in Königsleiten zal het niet veel minder zijn. Het sneeuwt vandaag nog door maar daarna is het met de grote sneeuwval toch gedaan. Het wordt kouder maar of de zon definitief doorbreekt is niet zeker.

Kristof gaf mij door dat het in het Franse Paradiski vanmorgen ook heel lichtjes sneeuwde maar dat stelt weinig voor. In de loop van de dag zal de zon er geleidelijk doorkomen voordat een warmtefront vanavond voor nieuwe sneeuw zorgt. Ook in Zwitserland sneeuwt het op dit moment, daar komt het totaal vandaag uit op zo’n 10 tot 20 centimeter. In Graubünden iets meer, in Wallis iets minder.

Relatief zacht
Met die massa’s sneeuw in de Alpen zou je bijna vergeten dat het een relatief zachte maand is. De sneeuw maskeert dit geweldig maar we zitten op veel plaatsen gewoon een paar graden boven normaal deze maand. Je ziet het aan het verschil in sneeuwhoogte tussen dorpen op 600 meter en op 900 meter. Vorige week op de terugweg van Saalbach zag ik gigantische verschillen. Al blijven er uitzonderingen, in Innsbruck op 574 meter ligt gewoon een halve meter.

null
Partenen, Montafon (O).

Aan het zachte weer komt een einde. Donderdag is nog een relatief zachte dag maar verder gaat Russische koude zijn intreden doen. Zoals vaker vind je de laagste temperaturen dan in Oostenrijk en de wat hogere maxima in Frankrijk. Ik moet er wel bij zeggen dat het GFS model het minder koud laat worden, het is dus nog even afwachten hoe koud het écht wordt.

Dat geldt ook voor de hoeveelheid zon. Morgen en donderdag worden vrij zonnige dagen maar een lagedrukgebied boven de Noordzee moet dit weekend via de Alpen naar de Middellandse Zee trekken. Als het systeem treuzelt kan het in het weekend met de zon weleens tegenvallen, af en toe valt er dan lichte sneeuw.

Frankrijk
Vandaag geleidelijk wat zon, vanavond en vannacht vanuit het noordwesten wat sneeuw. Morgen en donderdag vrij veel zon en wat zachter. Vanaf vrijdag wat meer bewolking en mogelijk lichte sneeuwval, onzekere ontwikkeling. Een stuk kouder.

null
Helemaal geen slechte week in de Franse Alpen (La Plagne gisteren). De zon schijnt morgen en donderdag ook nog.

Zwitserland
Vandaag vooral in de oostelijke helft nog sneeuwval, vanuit het westen mogelijk wat opklaringen. Vannacht vooral in Wallis wat sneeuw. Daarna veel zon en droog. Vrijdag kouder en wat sneeuw vanuit het westen, in het weekend wisselvallig met misschien wat sneeuw. Nog wat kouder.

Oostenrijk
Aan de noordkant vandaag flink wat sneeuw, in Vorarlberg, Osttirol en Karinthië wordt vanmiddag geleidelijk droger. Morgen en donderdag veel zon. Vrijdag neemt vanuit het westen de bewolking toe en valt er misschien wat sneeuw. Onzekere ontwikkeling ook in het weekend, de hoeveelheid zon hangt helemaal af van hoe snel bovengenoemd lagedrukgebied de Middellandse Zee bereikt. Vanaf zaterdag wel koud.

Italië
Aan de weinige sneeuw van vannacht komt een einde. Vanmiddag op steeds meer plaatsen zon. Tot en met donderdag veel zon. Vrijdag in de loop van de dag meer bewolking, in het weekend wisselvallig met waarschijnlijk vrij veel bewolking en wat sneeuw. Details moeten de komende 48 uur duidelijk worden.

Sauerland
Vandaag koud, morgen en donderdag vanuit het westen flink zachter maar wel droog met wat zon. Vrijdag en zaterdag frisser en vanuit het westen natte sneeuw overgaand in sneeuw. Zondag mogelijk overgang naar zonnig en koud weer.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

nou hop met dat lagedruk gebeid koud vind ik niet erg maar een beetje zon is dan wel fijn! Hoe schat je de de sneeuw in vrijdag ochtend? dan rij ik ri. Oberstdorf. bedankt Roel.

Seriously snow addicted family!

Roel, het ziet er allemaal super uit en de informatie is geweldig. Morgen nacht gaan we met een groep naar Westendorf en we hopen (met alle sneeuw die er al ligt) dat we nu koud en mooi weer krijgen. 4 dagen raggen op de pistes en ach, dan maakt het eigenlijk verder ook niet uit of het dan bewolkt of zonnig is. Gewoon optimaal genieten van de super sneeuw condities! Bedankt voor je dagelijkse update! He-le-maal super…

Wij gaan zaterdag naar Pitztal,echt zin in,kunnen we wel over de passen?

Volgens de sneeuwhoogte top 50 is er 27 meter gevallen in Rauris :-) Hoewel de hoeveelheden enorm zijn mag je hier toch uitgaan van een typefout…

Skiing is a dance, and the mountain always leads

Dank voor de dagelijkse update!
Erg prettig want door al die info wintersportsites zie je door de bomen het bos niet meer…
Hou vol, iig tot eind volgende week want dan zitten we in Gerlos ;)

Wat een mooie foto’s!!
In de week van 4 feb graag VOLOP zon in 't Zillertal!!!

Ben gisteren teruggekomen van een paar dagen Gerlos.

Na een mooie zonnige dag op woensdag heeft het vanaf donderdag bijna onafgebroken gesneeuwd. Behalve de sneeuwval was het er erg mistig en stond er extreem veel wind. De sterke wind zorgde er voor dat de verbindingslift, die Gerlos met Zell am Ziller verbind, vanaf donderdag elke dag was gesloten.

Afgelopen vrijdag raasde er een storm door het skigebied waardoor alle liften en zelfs de gondel werd stilgezet. De mensen werden verzocht om het skigebied te verlaten en via de dalafdaling terug te keren naar Gerlos.

Voor hen die nog richting Gerlos vertrekken: de sneeuw en de pistes waren wel perfect!!

Omgeving Biberwier-Lermoos krijgt momenteel de volle laag: http://www.tirol.gv.at/themen/verkehr/service/webcams/webcam…

Piste riderrrrr

Update uit Berwang: Sinds gisteravond is er zeker 40 cm sneeuw gevallen op mijn auto. Daarnaast is de fernpass ook afgesloten voor al het verkeer. Temperatuur nu -4 op 1350m hoogte. En het sneeuwt nu alweer harder.

Heeft lekker gesneeuwd in Rauris, volgens de plaatselijke apparatuur een kleine 30 meter;). Gevalletje van falende apparatuur denk ik dan toch;)

Roel, als het volgende week echt zo Russisch koud wordt, gaat dat dan gepaard met zon of is dat nog niet te voorspellen? Veel weersites hebben namelijk zonnetjes op hun weersvoorspelling; ik begrijp dat het allemaal nog heel onzeker is, maar ik ben toch wel benieuwd of we nog een beetje met een teint thuiskomen…

Wat is jouw defenitie van Russische kou? Zit nu in Tignes en bovenop was het vandaag onder de -15. In combinatie met de wind zorgde dit ook voor een koud dagje. Cm of 3 sneeuw gevallen vamdaag maar desondanks goed zicht dus lekker kunnen skiën.

In tegenstelling tot het bericht hierboven heeft de zon in avoriaz niet geschenen en sneeuwt het de hele dag al aardig door…:) nu nog steeds hopelijk morgen weer de zon :)

@Anoniem, klopt. Ik had niet verwacht dat de sneeuw zo westelijk zou komen maar je zat op de grens. Iets naar het zuiden heeft de zon wel geschenen. De sneeuw die nu valt hoort bij het warmtefront dat vannacht passeert. Morgenvroeg heb je waarschijnlijk weer verse sneeuw.

@Ankiepankie, waarschijnlijk zie je de zon wel maar of het helemaal zonnig wordt kan ik nu niet zeggen. Er kunnen best wat sneeuwbuien vallen.

@Paskal, met Russische kou bedoel ik wat drogere transportkou uit het oosten. -15 is ook niet warm maar op ruim 3000 meter niet extreem.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hoe zit het eigenlijk met de langlaufloipes?
Zijn die gespoort of is dat niet te doen met die hevige sneeuwval ?

Actuele situatie @ Lech/Zürs:

Zur Vollständigkeit:
Pisten in oberen Lagen pulvrig und weich.
In den unteren Lagen eisig da es kurz aufgetaut hat und dann angefroren ist. Dadurch sind jetzt die Talabfahrten sehr eisig mit einer Neuschneeauflage die sich aber nicht bindet und auf dem Eis rutscht.
Schneehöhe Tal: 230 cm
Schneehöhe im Skigebiet: 445 cm
Oben sehr verblasen, dadurch haben manche Hänge gar keinen Schnee!

ski heil | Um zu wissen wohin man will, muss man wissen woher man kommt.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie