Vooral donderdag sneeuw

Roel op 05 maart 2012· 16 reacties

null
Vanuit Les Menuires (F) meldt deze persoon via Sneeuwhoogte+ om half zeven al 7 centimeter sneeuw.

Vandaag een update vanuit Schladming. Na een nog behoorlijk warme zondag is het vanaf vandaag een heel stuk kouder. Er valt verspreid over de hele Alpen sneeuw. Vanaf morgen klaart het op om op donderdag weer plaats te maken voor nieuwe sneeuwval. Zo wisselt het weerbeeld flink al is de ergste warmte even voorbij.

Warmte afgelopen
Gisteren was het hier in Schladming vanaf 's ochtends vroeg één grote papbende ongeacht welke helling. Ik heb niet vaak zulke zachte sneeuw meegemaakt. 's Nachts had het niet gevroren door de hoge bewolking die als een isolerende deken over de skigebieden hing. Pistepreparatie had daardoor weinig zin. Overdag kwam het zonnetje er nog even bij en toen was het weer puur lente. Dat weer is nu gelukkig voorbij want het was meer ploegen dan skiën, hoewel ik van Martijn en Rogier hoorde dat het in Vorarlberg wel wat beter was.

Vandaag sneeuwt het op veel plaatsen van tijd tot tijd. Doordat we met twee lagedrukgebieden te maken hebben, eentje boven de Benelux en een boven Italië, verspreidt het sneeuwgebied zich mooi over de Alpen. Alleen de oostelijke Alpenrand van Oostenrijk, dus zeg maar ten oosten van Schladming, blijft waarschijnlijk droog. Elders in de Alpen ga ik uit van 10 tot 20 centimeter, plaatselijk wat meer.

null
Sneeuwverwachting voor de komende drie dagen, waarvan het merendeel vandaag valt.

Woensdag zonnig
Morgen smelten beide lagedrukgebieden samen en hangt er vooral in Frankrijk, Zwitserland en Piemonte nog bewolking. In de loop van de dag verwacht ik echter wat zon. In Oostenrijk klaart het eerder op door wat drogere lucht die vanuit het oosten binnenstroomt en zou het best een hele aardige dag kunnen worden. Dat geldt zeker voor woensdag. Onder zwakke hogedrukinvloed zien veel skigebieden een strakblauwe lucht, de beste dag van de week!

Donderdag passeert dan een volgende storing en die zorgt aan de hele noordkant voor een flink pak sneeuw, waarschijnlijk meer dan vandaag! Woensdagochtend de details hiervoor. Daarna keert de zon terug, vooral in Frankrijk. Naar het oosten toe blijft het waarschijnlijk wisselvalliger.

Frankrijk
Vandaag nu en dan sneeuw. Morgen droger en vanuit het westen wat opklaringen. Woensdag zon en donderdag sneeuw. Erg wisselend dus.

Zwitserland
Veel wolken en af en toe sneeuw. Morgen vanuit het oosten geleidelijk opklarend, woensdag puur zonnig. Donderdag waarschijnlijk veel sneeuw waarna het vrijdag weer opklaart.

Oostenrijk
Vandaag af en toe sneeuw en een stuk kouder dan de afgelopen dagen. Morgen al wat zon, woensdag een prachtig zonnige dag met ideale sneeuwcondities. Donderdag en deels vrijdag weer sneeuw.

null
In de Dolomieten is vanmorgen eindelijk weer wat sneeuw gevallen (Val Gardena).

Italië
Vandaag en morgenvroeg af en toe sneeuw. Morgen in de Dolomieten waarschijnlijk al wat zon, woensdag overal zonnig. Donderdag iets meer wolken maar waarschijnlijk droog door nordföhn.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hier in Niedernsill regent het op dit moment op 1000 m hoogte.
Het is hopen dat de sneeuwgrens de komende dagen nog daalt.

Donderdag voor een paar dagen naar PdS.
Ziet er goed uit!!!

Na een dag en nacht regen nu eindelijk sneeuw in Selva Valgardena.
Sinds vanmorgen 9 uur sneeuwt het volle bak.
Was ook hard nodig want het zag er allemaal niet meer zo goed uit.

@Peter mooi want ik ga de 17e :)

Blijft spannend allemaal

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

hoi Roel,
Van 10 - 17 maart gaan we met de hele familie naar Westendorf. Weet je al wat we dan voor weer gaan krijgen? Liggen de pistes er nog een beetje mooi bij? alvast bedankt voor reactie.

Hier in Skiwelt ,Soll, vanmorgen tot 1300 mtr regen, in de loop van de morgen daalde de sneeuwgrans en was er ook in het dal weer wat lichte sneeuw. Wel mistig en lastig skieen.

Pistes boven 1200 mtr redelijk, daaronder pap. Hopelijk vannacht een beetje vorst op de piste.

hallo Peter, zou je donderdag nog een bericht kunnen sturen
over de omstandigheden, we vertrekken vrijdag morgen,BVD

Kunt niet spreken van af en toe sneeuw vandaag. In val gardena heeft het de hele dag volle bak gesneeuwd en sneeuwt het nu nog. Denk dat op de berg rond de 30 cm is gevallen. Op sommige plekken weer off piste geskied vanmiddag, lekker door de poeder, heerlijk! Was ook hard nodig gezien de omstandigheden hier. Die zullen nu aanzienlijk verbeteren.

Aargh, de Dolomieten zullen er dus donderdag opnieuw niet bij zijn… Jammer. Hopelijk wel wat koude temperaturen dan.

Ortisei = wit!! Kan bijna niet wachten tot morgenochtend!!

Roel,

Kan je soms zeggen of er in Serre Chevalier sneeuw is gevallen?
Ik las de laatste dagen dat er gisteren zo’n 20 à 30 cm ging vallen maar lees nu nergens dat er effectief sneeuw gevallen is.
Groetjes

Terug uit oosterijk na een week zon ipv wintersport
In mayrhofen op penkelbaan van 29 febr tot 5 maart 18 gr
Sneeuw conditie na 1 uur smiddags een hel

Vandaag weer op de kitzsteinhorn geweest, in een woord geweldig! Tot 2600 meter was er veel mist, maar daarboven was een heerlijke zonnetje met zeer goede sneeuw

In la thuile (aosta) is het op dit moment -3 c. Overdag was het heerlijk weer, zelfs aan de frisse kant ( - 10 c op 3000 m) Er is hier nagenoeg geen sneeuw gevallen. De pistes zijn prima alleen aan de onderkant werd het hier en daar wat ijzig.

Zaterdag voor een week naar Les Menuires, ik ben benieuwd hoe de pistes er aan toe zijn…

@ Eric, maak je geen zorgen, de pistes zijn prima! Zeker na vers laagje sneeuw van maandag.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie