Sneeuwrijke winter? Wat zegt de natuur?

Rogier op 16 september 2012· 18 reacties

null
De Gele Gentiaan heeft er vertrouwen in

Elk jaar geeft de natuur voortekenen aan voor komende winter. Nouja, door de eeuwen heen probeerden bergbewoners om in de herfst de komende winter te voorspellen. Hoogtes van planten, het gevoel van oudere natuurmensen en de dikte van uien-schillen. Alles wordt bekeken. Wat gaat komend seizoen doen? Het ziet er goed uit!

Gentiane Jaune
Het voorteken waar het minste aan wordt getwijfeld is de hoogte van de gele Gentiaan. Deze plant waar ook (het zou eens niet zo zijn) een sterke maar bittere likeur van wordt gemaakt geeft met zijn hoogte de sneeuwhoogte voor het komende seizoen aan. Een knappe prestatie als je het mij vraagt. Volgens mij is dit zo goed als onmogelijk, maar tot nu toe, sinds ik hier woon, heeft deze Gentiaan wel altijd gelijk gehad. Daar moet ik wel een aantekening bij plaatsen, want vorig jaar kwam de hoogte van de Gentiaan bij ons in de buurt pas goed in April toen veel skigebieden al bijna sloten. Maar ja, sneeuw is sneeuw.
De reden dat de Gentiaan de hoogte van het sneeuwdek met zijn eigen hoogte aangeeft is eigenlijk best logisch, de zaden van deze plant worden volgens locals door de sneeuw vervoerd en deze zaden zitten bovenin de plant. Dus als de plant een meter hoog wordt moet er ook een meter sneeuw liggen.

Het ziet er goed uit
Dit jaar ziet het er heel erg goed uit wat de Gele Gentiaan betreft. Deze plant is hoog, heel hoog. Ik heb hem zelfs zelden zo hoog gezien. Verder zijn er ook heel erg veel, eveneens een goed teken. Dus volgens deze plant gaat komende winter heel erg ‘diep’ worden qua sneeuw. We zullen het zien. Of zal dit de eerste keer worden dat deze plant het hier afgelopen tien jaar mis heeft?

Seizoensvoorspelling
Iets waar ik bijna nog minder in geloof dan in de Gentianes is de lange termijn seizoensvoorspelling. Deze heeft het afgelopen tien jaar in tegenstelling tot de Gentiaan het vaak mis gehad. Maar de Franse seizoensvoorspellingen die ik heb gevonden zie er voor de Alpen goed uit. Oktober zal droog blijven, maar daarna zal het in november en december veel en hard sneeuwen. Tsja…

null
Veel diepe sneeuw voor komende winter!

Uien
Verder zijn er nog de uien die de kou voor het komende seizoen aangeven. De schillen van deze uien zijn dit jaar niet heel erg dik. Dit betekent een niet zo heel koude winter. Schrik niet, want vaak zijn die iets minder koude winters juist goed sneeuwrijk. Dus ook dit kan met een beetje goede wil in ons voordeel gedraaid worden ;-)

Korreltje zout
Hoe goed de vooruitzichten volgens de natuur ook zijn, deze moet je echt met een enorme korrel zout nemen. Heel eerlijk gezegd geloof ik geen van deze voorspellingen. Maar de hoop is er altijd, als deze voorspellingen positief zijn dat ze uitkomen. Toch heb ik 's zomers liever hoge Gentianen dan lage of geen Gentianen. Je weet het maar nooit.

Op naar een goede winter.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

We wachten af of het in het Sauerland ook zo veel wordt dit jaar. Vanuit een nu zonnig Sauerland zonder sneeuw. groetjes en nog een fijn weekeind. Nynke Messing

Volgens mij zie ik elk jaar ongeveer de zelfde seizoensvoorspellingen langskomen, maar wel leuk om te lezen en de posts houden de site actief! :-)

@ Pim, vandaar ook die enorme korrel zout. En vorig jaar hadden de Gentianen hier bij mij in de buurt ‘gelijk’, maar voor wintersporters eigenlijk te laat.

Click. Click. Peace

Het ziet er inderdaad zeer goed uit :-)
Net de gfs kaarten bekeken en die geven tegen eind van de maand voor de Franse gebieden boven de 2000m een pak sneeuw.
De temperatuur gaat ook achteruit. Dit geld niet voor het hele alpengebied. Een laatste stuiptrekking van de zomer komt er nog vanuit het oosten.
En die gentiaan is nog niet mis geweest in 10jaar. Mmm ziet er goed uit.
Laat maar komen. Eind september verwacht ik eerste echte sneeuw die een tijdje gaat blijven liggen.

Dan hoop ik dat er wat sneeuw hierheen komt en dat de gele gentianen hier het verschrijkelijk mis hebben. Het zijn er erg weinig en niet echt zo hoog als vorig jaar. :-)

Life is fun, so enjoy it

@ Gast 387, ik heb meer vertrouwen in de Gentiaan dan in GFS kaarten op zo’n lange termijn ;-)
@ Alke, o oh… Hoe hoog waren ze bij jullie vorig jaar?

Click. Click. Peace

hallo ik ben mammaloe ga 12 jan weer lekker naar mayerhofen vet gezellig ik heb er zin in

MAYRHOFEN!!!

Nou Rogier, ik zag hier vanmiddag aan de hollandse kust alweer de eeste meeuwen met sokken aan overvliegen!!
Het maakt mij niet uit hoe, als er maar hoop is op een sneeuwrijke winter! (alhoewel een zonnetjein de alpen op z’n tijd ook niet erg is)

leuk leesvoer voor de mensen die zich nooit verder verdiept hebben dan het weerbericht na het 8 uur journaal!! Zoals hierboven al staat “100 % onmogelijk om een verwachting te maken voor komende winter” knoop 1 ding in je oren mensen, niks is zo veranderlijk als het weer (en de poltiek) :)

@rogier: ik heb er toch een goed oog in dat het einde van de maand en begin oktober gaat beginnen op grotere hoogte. De kaarten laten al enkele dagen mooie dingen zien.
Natuurlijk zijn langere vooruitzichten nooit perfect. Maar soms kan je er toch niet al te ver naast zitten. Wat denk je zelf als je de kaarten onder de loep neemt.
http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavneur.html…

@rogier, vorig jaar ruim 1.5m hoog en best veel bloemen gezien, dit jaar een enkele bloem en nog geen meter hoog :-(

Life is fun, so enjoy it

In ijsland geven ze toch een pak sneeuw vandaag. :-) de winter schuift op.

null

info over de sneeuwval ijsland afgelopen dagen.
http://www.ijsland-enzo.nl/ijsland/actueel_nieuwspagina.asp…

uitgraven van een schaap afgelopen zondag ijsland. Beestje heeft geluk gehad.
http://www.visir.is/var-djupt-sokkin-ofan-i-skafl-/article/2…

@ Alke, nou dan hoop ik dat ze geen gelijk hebben, of alleen bij mij ;-) Is wel een goede test dus dit jaar waar de meeste sneeuw zal gaan vallen. We zullen zien.

Click. Click. Peace

In ieder geval leuk om te lezen afgelopen winter heb ik voor de eerste keer in mijn leven in Livigno het seizoen geopend op kunstsneeuw maar dan in januari Flachau 4 dagen ononderbroken gesneeuwd en zelfs de seizoensafsluiter in april 3e week april in Livigno nog 2 dagen verse sneeuw gekregen. Dus de gele Gentiaan is een prachtige plant en de natuur blijft ons toch steeds een stapje voor, dus … laat maar komen.

RoCo

briljant ik had hem gemist! Google to the rescue!

Seriously snow addicted family!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie