Vanaf vandaag is Wintersporters een nieuw onderdeel rijker. Na jarenlang de focus te hebben gelegd op informatie over bestemmingen, hebben we nu dan eindelijk ook een uitgebreide skitest en snowboardtest. En we hebben het direct goed aangepakt. Samen met de mensen achter Verse Sneeuw magazine hebben we een compleet nieuw concept neergezet.

Toen we begonnen aan de opzet van deze Wintersporters skitest hadden we één doel voor ogen: de resultaten op zo’n manier presenteren dat zoveel mogelijk wintersporters de test zouden kunnen gebruiken. Skitesten hebben namelijk de neiging om soms behoorlijk technisch te zijn. En als je maar één keer per jaar op vakantie gaat dan kunnen we ons voorstellen dat je je niet in de technische materie wilt verdiepen. Vandaar dat we naast onze technische benadering ook gekozen hebben voor verschillende type wintersporters. We hebben hiervoor verschillende persona’s (d.w.z. verschillende beschrijvingen van type wintersporters) ontwikkeld, waar de gemiddelde wintersporter zich waarschijnlijk in zal herkennen. Bij iedere ski en snowboard hebben de testers aangegeven of ze deze ski geschikt vonden voor een type wintersporter. Op deze manier zie je direct welke ski’s of snowboards voor jou geschikt zijn!

Ruim vijftig paar ski’s, veertig snowboards, zestien testers, twee cameramannen, een fotograaf, twee testleiders, technische ondersteuning en een dikke week in het Oostenrijkse Ischgl. De skitest van Wintersporters is geen kleine productie te noemen. Het zou bijna op werken gaan lijken! Na een week testen in de sneeuw en na heel veel (nachtelijke) uren waarin de testresultaten werden verwerkt hopen we dat je met deze skitest geholpen wordt in het maken van de juiste keuze. Slechte ski’s en snowboards worden immers niet meer gemaakt, maar kies dan nog maar eens de juiste!

Op korte termijn gaan we ook aangeven waar je deze ski’s en snowboards kunt kopen. We gaan daarbij de actuele prijzen vermelden. We horen graag jullie feedback, suggesties of kritiek.

martijn
begon in 2002 deze website. Later was hij verantwoordelijk voor inhoud, techniek en de indeling.

Plaats een reactie

Helemaal top! Dit was inderdaad eigenlijk nog het onderdeel dat op de site ontbrak. Chapeau!

Nu ben ik erg benieuwd naar de resultaten! Wellicht is het een idee om ook op deze website een plek in te richten waar bezoekers materiaal kunnen reviewen. Ik denk dat niemand ski’s zo goed kan beoordelen, als waar iemand zelf jaarlijks op staat.

Even a bad day skiing is better then a good day at work

Zeer mooie aanvulling op de website! Interessant lees-, luister-, kijk-voer voor de komende weken!

Gadgetfreak

Nog even aanvullend op mijn vorige bericht: het is natuurlijk ook mogelijk, aan de hand van hoe jullie het materieel ook fysiek presteren op de website, daar je eigen ervaring per ski/snowboard/schoenen onder te zetten.

Bijvoorbeeld een onderdeel “testcenter”. Jullie kunnen dan per ski bijvoorbeeld een beoordeling neerzetten uit de test, waarna bezoekers van de site die ook ervaring hebben met het desbetreffende stuk hun mening er onder kunnen plaatsen.

Even a bad day skiing is better then a good day at work

@ Thomas, maar ik denk niet dat iemand zal zeggen dat zijn ski’s of board niet het beste zijn.

Juist het onafhankelijke is mooi aan zo’n test of er moeten sponsor belangen zijn?

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

*materieel=materiaal

Even a bad day skiing is better then a good day at work

@Jeroen,

Ik heb materiaal gehad wat ik een ander niet zou aanraden.

Even a bad day skiing is better then a good day at work

true, maar dat is van jaren terug en misschien ondertussen verbeterd? Blijft lastig…

Maar je kunt per ski/board je eigen ervaring toevoegen… als je de test echt ingaat en de ski’s of boardjes bekijkt kun je je reactie toevoegen.

https://www.wintersport.nl/snowboardtest/snowboard/26… ik heb alvast (helaas als gast) een ervaring toegevoegd aan mijn huidige boardje… Voor mij nu het beste board wat er is…maar wat gebeurt er met die mening als ik een nieuwe koop? Bij mij zijn de vorige eigenlijk altijd wel slechter dan de nieuwe die je dan hebt. Terwijl ik over die p[ankjes ook riep dat ze de beste waren .

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

and the results are:
ski
Top 3 Allmountain
Salomon Enduro XT 800
Fischer Motive
K2 AMP Rictor

Top 3 Piste
Nordica Transfire 74 XCT
Elan Amphibio WF 14
Salomon 24 X-Kart

board

Top 3 Piste
Arbor Cadence
Lib Tech Banana Attack
Ride Macheta GT

Top 3 Poeder
Jones Flagship
Lib Tech Travis Rice
Salomon Sick Stick

Top 3 Park
Lib Tech Skate Banana
Arbor Westmark
Bataleon Feelbetter

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Heel vet! Ben benieuwd naar de resultaten!

Ben nog op zoek naar een jib/park board naast m’n Travis Rice:D. Wel grappig trouwens dat lib bij alle 3 in de top 3 staat.

Is Morris trouwens dezelfde als die in de kite wereld actief is?

@Freek
Nee, dat is Morris, de weerman van wePowder die in de winter achter de poeder aanrijdt en in de zomer regelmatig op zijn golfsurfplank in de zee te vinden is.

@Jeroen,

Ah, ik zie dat wat ik voorstelde ook zo ongeveer is uitgewerkt! Top!

Even a bad day skiing is better then a good day at work

Ah erg leuk dit. Ik moet wel zeggen dat het kiezen van de juiste categorie nog niet zo gemakkelijk is. Ik heb op jonge leeftijd leren skiien eind jare 80 op de lange latten. Sinds die tijd geen lessen meer gehad en sinds vorig jaar mezelf toegelegd om de moderne technieken te leren(benen meer uitelkaar en een vloeiende carve techniek). Dit doe ik hier in NL op de band en in de alpen met prive lessen. Het inschatten van mijn niveau vind ik persoonlijk erg lastig. Maar volgens de prive leraar die ik vorig jaar gehad heb zou ik van de 5 niveau’s die zei hanteerden alleen nog echte vorderingen kunnen boeken bij de hoogste amateur race gerichte categorie. Voor wat het waard is. Maar aangezien ik idd offpiste zou willen, een wepowder account heb en ingeschreven sta voor lawine 1 toch maar gekozen voor aspirant freerider :). Zouden we niet een soort van benchmark kunnen verzinnen voor ski niveau’s? Miss net zo iets als het freeride paspoort?

Pannenkoek; een castrerende discus die door een agrarische autochtoon tussen je benen geramd wordt

Inderdaad Bartus. Ik ben (denk ik) een avontuurlijke kilometervreter die een klein beetje naar een techneut neigt, met freeride aspiraties.

to ski or not to ski, thats no question

@Thomas bedankt voor de suggesties. Je kunt een reactie achterlaten onder de review van een ski/snowboard. Mochten hier goede beoordelingen tussenzitten van bezoekers, dan gaan we daar zeker mee aandacht aan besteden.

Maar het idee achter de skitest is juist om een team met extreem veel ervaring de ski’s/boards met elkaar te laten vergelijken.

@bartus @Simon we hebben de persona’s gekozen aan de hand van gesprekken met verschillende winkels die ski’s verkopen. Het blijkt voor heel veel mensen lastig om hun niveau in te schatten. Wel zijn er regelmatig mensen die dezelfde soort techniek of interesse hebben. We hebben de meest voorkomende “karakters” geselecteerd die regelmatig terugkwamen.

Het kan natuurlijk zijn dat je jezelf in meerdere persona’s terug ziet komen. Daarom kun je ook meerdere persona’s aanvinken in de selector.

Mochten jullie nog suggesties hebben voor de persona’s; we horen het graag!

Even een reactie op Thomas op 17 sep. 2012 13:13

Ik denk dat je ergens wel moet oppassen met het direct plaatsen van reviews door bezoekers van deze site. Wie zegt dat deze bezoekers niet bij het betreffende ski- of snowboardmerk werken? Dan krijg je geen objectieve beoordelingen maar enkel een podium om reclame te maken voor een bepaald merk/type.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het een super idee en prachtige toevoeging aan deze toch al zo complete site (iemand een teiltje?! :p ) maar misbruik ligt op de loer…

Het ziet er in eerste instantie goed uit. Ik denk dat het een zeer goede aanvulling is op de website. Hebben jullie bewust de freerider categorie weggelaten. Als ik naar de categorieën kijk dan kun je niet hoger dan all-mountain terwijl ik op dit moment eigenlijk op zoek ben naar een freerider die ook op de piste nog redelijk uit de voeten kan.
Wat betreft ski’s ben ik me de laatste tijd op Armada aan het oriënteren en daar kom ik bij de TST en de (AK) JJ uit. Deze skies mis ik op de site. Komt er gedurende het seizoen nog meer materiaal op te staan of komt er 1 keer per jaar een up-date van nieuwe modellen.
Verder zou er misschien een lengte advies van skies bij kunnen. Als ik naar mij zelf kijk dan twijfel ik nog veel over de te kiezen lengte.

@Saint Usuge bedankt voor de feedback.

We hebben een keuze gemaakt uit de best verkopende ski’s en snowboards. Het is onmogelijk om op onze manier alle modellen te testen. Per jaar komen er honderden verschillende modellen uit. We kiezen dus de “hardlopers”. Het blijft dus bij de modellen die nu online staan.

We richten ons inderdaad niet op freeriders, maar op het grote publiek. In de allmountain categorie zitten een aantal latten die precies voldoen aan je vraag (meer offpiste dan op de piste). Verder testen we in de categorie “Bijzondere ski’s” ook een aantal echte poederlatten.

Ik zal je vraag mbt de lengte van een ski bij onze testleider neerleggen.

Super leuk om te zien die beelden en eindelijk meningen over damesboards van dames die ook echt weten waar ze over praten :)! Denk dat er veel dames zullen zijn die hier echt wat aan gaan hebben!

Slimme indeling van de boardertypes, voor mij heel duidelijk zonder dat er een mening in doorschemert. Al is het wel zo dat er relatief veel beginnende boarders zijn die al een board kopen. En die vallen dus in de vakantieboardergroep, maar ik kan me voorstellen dat ze dat niet meteen duidelijk is…

keep up the good work!

Let it snow, let snow, let it snow!

jullie weten het misschien nog niet maar jullie site is zo compleet aan het worden dat ik enkel deze site begin te raadplegen echt knap werk! doe zo voort :D!

Schitterend gewoon! :)

Gehan

…en inderdaad! Wat gast103 hierboven zegt is volledig waar! Goed werk, echt! ;)

Gehan

@Saint Usuge reactie van 17 sep. 2012 17:14

Hallo SU, wat betreft je vragen m.b.t. de lengte zou ik je voor freeride ski’s eigen lichaamslengte of meer willen aanraden. Dit i.v.m. het dragend-vermogen en de float van de ski. Door eigen lichaamslengte te nemen heb je minder kans dat een ski gaat duiken en je daardoor dus niet achterop (in de backseat) hoeft te skiën. Je zou het niet denken, maar hele brede ski’s kunnen soms ook duikboten zijn!
Ik ben een van de testskiërs en een freerider in hart en nieren.
Groeten, Sander

En wat Sander zegt kan ik alleen maar bevestigen.

@Saint Usuge: wat betreft je wensen: een freerider die ook op de piste nog goed presteert Klinkt als een allmountain ski met een focus op terrein.

gr. Arjen

Top! Ziet er goed uit. Mis wel de Blizzard Bonafide in deze test. Al 2 jaar achter elkaar een topper in Amerikaanse tests. Dit in de groep " Mixed snow" , dit is de groep voor zowel de piste als in de pow. Heb ze zelf geprobeerd afgelopen seizoen, gedurende twee weken. Het resultaat … Ik ruil mijn Volkl AC30 er voor in. De komende winter sta ik op de Bonnies :-))

@Martijn was ook zeker niet bedoeld als iets negatiefs. Het is logisch dat categorieën nooit iedereen kunnen vatten. Het maakt het voor mij alleen wat moeilijker.

Als ik meerdere vinkjes aanklik kom ik heel snel op de “test winnaars” uit. Ik vraag me alleen af of die echt goed zijn in de dingen die ik wil/overal goed in zijn. Of juist meer allrounders. Volgens het gehanteerde blokjes systeem lijkt het alsof ze overal even goed of net zo goed in zijn maar het is me dus niet duidelijk of die blokjes relatief zijn of absoluut.

Ben Simon trouwens, kan hier niet inloggen

Prachtig werk, heren!
Nu hebben jullie echt een complete wintersportsite. Ideaal om de nieuwe winter mee in te gaan! :-)

Laflaps

Super uitbreiding van de site!

Als off-piste geörienteerd skiër/boarder wil ik even de aandacht vestigen op de combinatie ski’s en binding. Zelf heb ik Icelantics (nicheski uit Colorado) met een Marker Schizobinding en Salomon Rocker 2’s met een Salomon rentalbinding, die mij toestaan om de positie van de binding (snel en eenvoudig) op de ski voor- /achterwaarts te verschuiven.

Bij de Marker Schizo is dat de bedoeling, daarom ook de naam schizo. Bij de salomon rentalbinding is het gewoon misbruik maken van de veelvoudige verstelbaarheid incl. de voorbak.

Hierdoor kun je behalve de natuurlijke float van de ski ook je naar achteren verplaatse zwaartepunt benutten voor het poederskiën, maar ook weer extra controle houden met de binding meer in het midden van de ski voor omstandigheden die meer controle vergen: ijzige piste, buckels, zwaar verspoord terrein, een harde harschsneeuwlaag, enz.

Mijn ervaring is dat deze off-piste ski’s met deze bindingen iets meer all-round mogelijkheden bieden, iets dat je toch altijd nodig hebt voor de verbindingsstukken.

Tot slot heb ik ook nog altijd een paar carveski’s voor dagen dat er alleen piste geskied wordt.

Voor snowboards bestaan ook bindingen die voor-/achterwaarts verstelbaar zijn, ik heb daar echter geen ervaring mee, ik heb gekozen voor snelheid van aan-/uitdoen door voor K2 Cinch (=makkie) bindigen te kiezen, superbinding, maar sinds een kabelbreuk heb ik altijd een reservekabel bij me!

Wie weet kan de redactie ook wat aandacht geven aan de diversiteit van bindingen met het oog op een zo goed mogelijke combinatie binding/ski.

O ja, en dan ook nog schoenen…

@bartus op 17 sep. 2012 15:20

Je kunt hier je ski-niveau berekenen: http://www.carving-ski.de/equipment/ski-level.php

Even a bad day skiing is better then a good day at work
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie