Puur op kunstsneeuw openen, ja of nee?

Rogier op 10 november 2012· 15 reacties

null

Veel skigebieden openen komende weken hun deuren, beter gezegd hun liftpoortjes. Gebieden als Ischgl in Oostenrijk en Val Thorens in Frankrijk willen erg graag open. Ook Tignes heeft besloten om binnenkort open te gaan (meer dan alleen de gletsjer). Maar het is herfst en zoals in dit blog te zien is, is de herfst een bijzonder seizoen. Zo kan er veel sneeuw liggen en een paar dagen erna kan de sneeuw helemaal weg zijn. Voor grote skigebieden geen probleem als het maar en beetje vriest 's nachts, dan kunnen de kanonnen volop draaien. Want vinden jullie is dit een goede zaak of zou een gebied alleen maar met natuur sneeuw open ‘mogen’?

Vroege openingen
Bij vroege openingen hoor je veel mensen ‘klagen’ over het feit dat de kanonnen al zoveel en hard draaien. Witte lijnen door een dor en bruin landschap. Er kan geskied worden maar het heeft weinig te maken met een winterwonderland gevoel. Iedereen weet nog hoe Ischgl er vorig jaar uitzag bij de opening. Dat was voor veel mensen ‘even schrikken’. Maar bijna elk jaar wordt er zoveel sneeuw op de pistes gespoten. Als er echter een beetje sneeuw naast valt, dan valt het niet meer zo op. We kunnen ons natuurlijk afvragen of skigebieden niet te vroeg open willen?

Wachten op de eerste sneeuw?
Zouden skigebieden niet gewoon moeten wachten op de eerste sneeuw? Of in ieder geval niet zoveel moeite moeten doen om in november, begin december, open te gaan? De sneeuw die nu gespoten wordt, is natuurlijk ook een perfecte onderlaag voor later in het seizoen, waar we in de drukke vakanties dus ook gewoon op skiën. Maar het is natuurlijk ook geen geheim dat het stroom en waterverbruik erg hoog ligt voor sneeuwkanonnen. Hiermee drukt de prijs van kunstsneeuw de prijs van skipassen behoorlijk omhoog.

Wat vinden jullie, willen skigebieden niet te vroeg open? En zouden we niet moeten wachten op de natuursneeuw? Of is het wel prima dat spuiten met sneeuwkanonnen?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

saas fee opent de helft van haar pistes in het weekend

Het is je eigen keuze om zo vroeg te gaan skiën, dus als je er gebruik van wil maken moet je dorre bruine landschap maar voor lief nemen lijkt mij. Het logisch dat de skigebieden zo vroeg mogelijk open willen en zolang dit rendabel is zullen ze het lekker blijven doen. Dat betekent dan ook meteen dat er genoeg mensen zijn die willen betalen om zo vroeg al te skiën, dus ik zie eigenlijk niet echt een probleem.

Vorig jaar was het eind november een doffe ellende in de lager gelegen gebieden. Zoals de foto’s in deze reportage laten zien:
http://diepresse.com/home/panorama/oesterreich/712301/Skigeb…

Bij Ischgl was er zelfs een bosbrandje te zien vanaf de opgespoten pistes (helaas kan ik hier geen foto meer van vinden.

Maar misschien loopt de start van dit seizoen voorspoediger. Momenteel ligt de sneeuw in de niet gletsjergebieden er redelijk goed bij. Zoals bij de Turracher Höhe:

null

null

null

met toerskiërs… leuk!

Click. Click. Peace

Het is zoals gezegd: Als je zo vroeg gaat gaan skiën heb je een grote kans dat het witte paden zijn in een bruin landschap. Echter is het wel wat jammer voor de ‘normale’ (?) skiër die dan meer moet ophoesten als hij in het ‘echte’ seizoen gaat …

Go with the snow!

Tja, ik denk dat de gebieden zelf moeten uitmaken of het economisch verantwoordt is of niet, als je zo gaat beginnen denken dat moeten we dadelijk alle kunstpistes sluiten wat het verbruik daar is volgens mij helemaal belachelijk!

  • zoals je aanhaalt die gespoten sneeuw dient echt voor de rest van het seizoen ik heb zelf begrepen van enkele specialisten dat echt belangrijk is en vele beter dan “echte sneeuw” de ondergrond zou zo veel beter bewaren …

Deze vraag past in het rijtje of er terrasverwarming op koudere dagen moet zijn en hoe om te gaan met onze energiereserves.
Als de gast erom vraagt en de middelen zijn er moet je als ondernemer in deze vraag voorzien.
Ik ben zeker een voorstander van vroege opening van het skiseizoen en terrasverwarming.

Die kunstsneeuw is niet alleen voor de vroege opening maar eerder voor een garantie het hele skiseizoen door denk ik. Ze beginnen er vroeg mee om in het seizoen dat reservoirs nog vullen al te verbruiken. Als het er dan toch ligt ga dan open. Als je dit alleen doet om de eerste skiers te lokken en vaste openingstijden te kunnen bieden heb ik er wel wat moeite mee. Kunstsneeuw is een behoorlijke belasting qua natuur en milieu.

De redenatie: omdat de gast het wil moet het maar gebeuren vind ik wel wat krom. Ik denk dat we gezien de economische situatie de komende jaren eerder een stapje terug gaan doen dan verder oprekken wat de natuur net niet meer biedt.

Maar goed ik zit liever naast de piste dan erop dus wellicht een wat afwijkende reactie:-)

Ik ben tegen vroege openingen compleet op kunstneeuw, zoals Ischgl vorig jaar. Op het einde van het seizoen ben ik voor het spuiten met sneeuw. Het heeft wel iets vind ik, zo skiën op een witte piste in het groen landschap (contrast wit-groen).

http://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=46&t=429…

Als mensen door de bruine bergen willen glijden op een wit pad moeten ze dat doen!

Het is niks voor mij, ik kom ook voor de witte bergen :)

Teveel betalen voor een skipas doe ik nooit :)

Liever wintersport dan zomervakantie.

Lekker knallen met die kanonnen. Het gel*l over het milieu: onder de sneeuwlaag valt een groeiende biodiversiteit op, zeldzame planten worden minder zeldzaam. Wat betreft het energieverbruik… dat valt echt wel mee. 1 Zinkfabriek in Nederland verbruikt meer dan alle skigebieden bijelkaar!

Heb vorig jaar december Livigno mijn seizoen voor de eerste keer geopend op enkele kunstsneeuw pistjes en we hebben ons geamusseerd maar echt FUN was het niet. Dat is natuurlijk het risico als je vroeg op het seizoen gaat en eigenlijk was vorig jaar een uitzondering want normaal ligt er altijd sneeuw, december 2010 lag er zelfs 70 cm in het dorp. Dus openingsdata houden en diegenen die boeken nemen dan het risico.

RoCo

Skieen is tegenwoordig dusdanig beinvloed qua seizoen door de kunstsneeuw. Ik betwijfel of het een goede zaak is om zo vroeg mogelijk open te gaan. (vraag en aanbod) Hoeveel toeristen maken daar gebruik van. Het gros van de skitoeristen is gebonden aan hun vakantie. Ik vind het meer een natuur zaak. Laat die bepalen wanneer iets open kan.

Dat kunstsneeuw een betere pisteconditie geeft is mooi meegenomen, maar ik denk niet noodzakelijk.

wintergek

Ik vind het zonde van het geld. Daarom worden de skipassen tijdens het normale seizoen steeds duurder. Prima om tijdens het seizoen (halfdecember/begin maart) de sneeuwkanonnen aan te zetten. Maar daarvoor is pure geldverspilling. Als je wil toch wil skiën lukt het altijd in november. Nl. op een gletscher

Geen kanonnen voor mij. Alleen als het tijdens het seizoen echt nodig is. Even los van de kosten: er zit ook nog een milieuaspect aan. Niet bagatelliseren.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie