Kinderen zelfstandig in de stoeltjeslift

Rogier op 08 januari 2013· 23 reacties

null
Kinderen zelfstandig in stoeltjeslift, ja of nee?

Jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt zeker ook voor wintersport. En veel kinderen vinden niets leuker dan het spelen en glijden in de sneeuw. Vaak al vanaf erg jonge leeftijd op de ski’s. Mijn nichtje van vijf skiet al vrolijk door gehele skigebieden heen. Dat betekent dat ze ook de stoeltjesliften neemt. Als ze ‘vrij’ skiet natuurlijk met haar ouders. Maar in het skiklasje kan de juf niet altijd naast haar zitten want er zijn nog heel want andere kinderen in dezelfde klas. Dat betekent gedeeltelijk zelfstandig in de stoeltjeslift. Eng of niet?

Met volwassene mee
Het lift personeel laat kinderen nooit alleen in een lift gaan. Er wordt altijd een volwassene naast een kind gezet. Maar dat zijn meestal gewoon wintersporters die in de rij staan. Natuurlijk kijkt iedereen die naast een klein kind in de lift gezet wordt een beetje mee of alles goed gaat, maar complete veiligheid bieden is natuurlijk lastig. Sommige volwassenen die beginnen met wintersporten hebben zelf al genoeg moeite om in de lift te zitten. Laat staan dat ze bij het in en uitstappen in de lift goed op het kind kunnen letten.

Gevaarlijk
Maar is het echt gevaarlijk voor kinderen om in een lift te zitten? Het is lastig om precieze cijfers te vinden van lift ongelukken. Maar elk jaar hoor ik her en der wel van mensen en daarmee ook kinderen die uit liften zijn gevallen. Natuurlijk doen liftfabrikanten er alles aan om de liften zo veilig mogelijk te maken, maar ongelukken zijn nooit uit te sluiten. In sommige gebieden gebruiken ze nu magneten in de hesjes van de kinderen op de skischool om uit de lift glijden te voorkomen.

Hoort erbij
Natuurlijk moeten liften zo veilig mogelijk zijn ook voor kinderen. Maar er blijft altijd een deel van eigen verantwoordelijkheid bij het gebruik van liften, en als je zelfstandig niet veilig in een lift kan zitten, is dan zelfstandig door de bergen skiën wel verstandig? Ik denk ook dat veel kinderen het gevaar van een lift best kunnen inschatten en er echt niet zomaar uitvallen als ze een beetje hulp krijgen bij het in- en uitstappen.

Best spannend
Toch vond ik het best spannend dat mijn nichtje ‘zelfstandig’ naast een onbekend persoon de stoeltjeslift nam. Natuurlijk kwam ze zonder problemen boven en met een enorme lach op haar gezicht weer beneden. Want wintersport is gewoon leuk en voor zo’n stoeltjeslift daar draait ze armpje niet voor om. Want dat is toch gewoon zitten en om je heen kijken, wat is daar nou moeilijk aan…

Wat vinden jullie? Kunnen kleine kinderen ‘zelfstandig’ in een stoeltjes lift of wil je er als ouder altijd bij zitten? Wat doen jullie dan met de skiles?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

De allereeste keer dat onze zoon of ook onze dochter zonder een van ons maar met vreemden de lift in ging hebben wij wel even moeten slikken.

Nu ze ouder zijn is dat geen probleem meer. Ze weten hoe het werkt, je hebt geen controle over de situatie ik denk dat dat het moeilijkst is. Volgen mij valt dit wel onder het “grote loslaten” vanaf de geboorte haha

Member of global cooling initiative

dat is heel eng, t feit dat ze dan als kamikaze’s de berg afvliegen als ze boven zijn word vaak als minder eng beschouwd maar is mijn ogen nog gevaarlijker , dus ik stem op “hoort er bij”

Mijn dochter zat vorig jaar 5 sloetjes voor mij.
Maar de tieners die erbij zaten gooiden 10 tallen meters te vroeg de beugel al omhoog.
Das toch niet prettig dan he !!??

Mijn kinderen (vorige jaar 8,6 en 5) gingen zonder problemen met andere volwassenen in de stoeltjeslift (tijdens skiles) Toen ik foto’s ging bekijken kwam ik er achter dat mijn oudste twee gewoon met z’n 2tjes in de stoeltjeslift hebben gezeten. Het liftpersoneel heeft daar dus niet moeilijk over gedaan. Ik zelf eigenlijk ook niet… ;)

Ik moest tot ik 10 was op skiles, daarna mocht ik alleen gaan skiën nooit problemen gehad met de liften of met mensen… Ik vond het altijd wel leuk en spannend bij vreemden in gaan zitten en met ze kletsen al verstonden ze geen nederlands en ik nauwelijks duits. Hoe het voor mijn ouders is geweest durf ik niet te zeggen…

Mijn eigen kinderen glijden al een jaar of twintig niet meer uit de lift. Met kleintjes van anderen naast je houd je soms ook wel even je hart vast, in ieder geval voel je je meer dan verantwoordelijk. Vorig jaar in Zwitserland waren er speciale verkleiners aan de beugels bevestigd voor kleinere kinderen. Eruit glijden was absoluut onmogelijk. Dat gaf wel een veilig en gerust gevoel, ook als je er alleen maar als liftoppas naast zat.
Daarnaast vaak wel veel plezier er mee. Zo heb ik eens in één liftrit de hele familiegeschiedenis met echtscheidingen, nieuwe partners van de ouders en wonen in buitenlanden meegekregen. Of gesprekken gevoerd met kleine franse kindjes, die het vanzelfsprekend vinden dat je als buitenlander gewoon Frans met ze spreekt.

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

Ik heb dit ergens anders ook al een keer geplaatst.
Maar een keertje extra kan geen kwaad, ter waarschuwing

Hopelijk wordt jullie dit horrormoment bespaard.
Jaren geleden, onze toen 5-jarige oudste zat bij volwassenen in de stoeltjeslift.
Bijna boven vroegen ze: “Kun je alleen uitstappen?”
Antwoord: “Ja”
Deze mensen deden vervolgens de beugel omhoog en onze oudste sprong pardoes uit het stoeltje.
OMG, gelukkig in de diepsneeuw en goed afgelopen.
De kinderlogica van deze 5-jarige: “Ze vroegen toch of ik kon uitstappen”
Dus bij deze: hou ze in de gaten en geef juiste instructies.

Nou ben ik niet bepaald een bodybuilder, maar toen ik afgelopen vakantie alleen in een 8-persoonslift zat moest ik toch wel even flink kracht zetten om de beugel naar beneden te halen. Ik kan me voorstellen dat de gemiddelde tiener (of nog jonger) daar zeker de nodige moeite mee heeft. Stel je voor dat een jonger kind gaat zitten en de beugel niet omlaag krijgt, dat is toch wel even schrikken hoor…

@Gast 332, horror…!!
@Rene, het liftpersoneel zorgt er altijd voor dat de ze de beugel naar beneden doen. Omhoog doen is dan natuurlijk weer een ander verhaal. Maar ze staan gelukkig ook altijd te wachten als je boven aankomt.

Ik vind sleepliftjes en kleine kinderen trouwens ook vreselijk… Je ziet er elke keer uitvallen, je skiet zelf bijna over ze heen. Ben altijd bang dat ze te lang vasthouden en dan met anker en al de lucht in gaan… of dat dat ding ergens achter blijft hangen.

Onze kleinkinderen van 8, 5 en 5 gingen, zij kwamen heelhuids en heel trots terug. Er werd goed op hen gelet, de skileraar ging als eerste naar boven. Bij elke kleine meid schoof een ‘tijdelijke’ bewaker aan. Iedereen gelukkig.
Oma ook toen ze weer allemaal veilig beneden waren. Maar daarvoor ben ik oma, en hebben de kinderen het elan van de jeugd. Zo hoort het ook.

als er maar een volwassene bijzit die de beugel naar beneden doet en het kind helpt uitstapen zie ik geen gevaar

Met die nieuwe liften met automatische beugelsluiting kunnen ze er eigenlijk niet eens meer uitvallen. Je krijgt de voetensteun namelijk tussen de benen i.p.v. ernaast, de beugel sluit vanzelf en kan ook zeker niet te vroeg open gaan. Met zulke liften kan een kind van 4 nog alleen in de lift!

Ik heb een keer met mijn neefje en zusje in een stoeltjeslift gezeten waarvan we de beugel niet omlaag kregen. Maar helemaal vastgeklampt en niet naar beneden gekeken. We vonden het best wel eng.

Serfaus

Ik vind het wel spannend dat mijn zoon (van nu 5 jaar) komend seizoen ‘zelfstandig’ in stoeltjesliften moet. Hij is nog zo klein… Aan de andere kant denk ik ‘als we hem groot/zelfstandig genoeg vinden om met een (vreemde) skileraar door het gebied te skiën, dan is hij ook groot/zelfstandig genoeg om met vreemde volwassenen in een liftje te zitten’. In- en uitstappen wordt In de gaten gehouden door liftpersoneel en het stuk daartussen is een kwestie van blijven zitten met je rug tegen de leuning. En dat zullen we hem van te voren wel even goed duidelijk maken :-)

Dus: ja, het is spannend, maar het hoort er wel bij. Inderdaad (zoals ik hierboven ook las) onderdeel van ‘het grote loslaten’…

Zelf zat vaak een kleintje meegenomen al dan niet gevraagd door een skileraar. Let zelf altijd op het instappen en uitstappen van de kleintjes. Soms lukt het om ook even met zo’n aankomend wintersportertje een klein gesprekje te hebben. Sommige zijn erg verlegen en anderen spraakzaam. Vind het zelf iets als " gewoon beetje zorg voor een ander" .

Laten WIJ als volwassenen collectief de verantwoordelijkheid nemen een beetje op dit grut te passen als ze naast ons in de lift plaats nemen. Een klein knikje en bijbehorende blik naar het liftpersoneel bij het instappen is al voldoende. Laat geen plek leeg naast zo’n dreumes van 5,6, 8 of 11 maar ga er zelf naast zitten.

Als leraar is t nog moeilijk om russische kinderen fatsoenlijk in de lift te krijgen… maar onder de 10 jaar altijd met een volwassene, al is het maar om de veiligheidsbeugel naar beneden te krijgen!

– dubbel —

Vorig jaar bij dagje Winterberg, was m’n zoontje van 7 jaar te laat met instappen. Ik zat al, stoel was vertrokken. Hij kreeg de beugel niet naar beneden. Liftbediende had ondanks mijn schreeuwen niets gezien, lift liep door. Zat mijn zoon in z’n eentje zonder beugel voor zich in de lift. Naar achter roepen dat 'ie met z’n rug tegen de stoel moest blijven zitten. Liep gelukkig goed af, maar je schrikt je wild…

Bij kleine kinderen steeds een ouder erbij, tegenwoordig zijn er ook liften waar tussen de baar en de zit nog een plastieken driehoek zit, zo kunnen de kinderen er niet onderdoor schuiven.

RoCo

Ik heb zelf ook 2 kinderen: 1 zoontje van 7 en 1 zoontje van 3. De jongste gaat dit jaar voor het eerst mee, de oudste skiet al een paar jaar. Ik weet nog de eerste keer dat hij 4 was en naast me in de lift zat; natuurlijk niet stil zitten, naar voren schuiven en zich half omdraaien om om zich heen te kijken… Kreeg ik toch wel ‘kriebels’ van ;-) Is ook als ouder wel even wennen. Nu, een paar jaar later, ben ik er veel geruster op. Nu nog kijken hoe het dit jaar met de jongste gaat.

Ik heb trouwens wel een verhaal gehoord over aansprakelijkheid als je een kind begeleidt in de lift. Ik doe het zelf ook altijd omdat ik zelf ook kinderen heb en snap dat deze naar boven moeten en een beetje weet hoe (soms ‘onvoorspelbaar’) een kind zich kan gedragen. Het schijnt zo te zijn dat als je (van leraren/liftpersoneel) het verzoek krijgt om een kind te begeleiden in de lift en je gaat hiermee akkoord je (mede) aansprakelijk gesteld kunt worden als er iets gebeurd met dat kind tijdens de ‘rit’ en terwijl jij de begeleider bent. Ik ben geen jurist maar op zich klinkt het best logisch gezien een kind als ‘handelingsonbekwaam’ wordt beschouwd.

Ik laat me hier zelf overigens niet door weerhouden om af en toe kinderen te begeleiden want ook zij willen graag naar boven. Wat ik wel doe als ik vind dat een kind zich niet ‘prettig’ gedraagd in de lift (draaien, wiebelen, naar voren hangen over de beugel etc) is het kind hier op aanspreken. Dit lukt me ook best in het frans, duits en/of engels. Ik ben niet streng maar ze luisteren dan wel…

Wellicht is er hier iemand op het forum met een juridische achtergrond die uitsluitstel kan geven over de aansprakelijkheid en wat je eventueel kunt doen om deze te ‘vermijden’ (is bijvoorbeeld een vermelding aan een leraar dat je best wil begeleiden maar niet aansprakelijk gesteld kunt worden voldoende ?)

In deze situatie zal het rechtssysteem van het land waar de lift staat van toepassing zijn. Daar zullen weinigen op dit forum mee bekend zijn, ik in ieder geval niet. Daarom moet je het onderstaande ook maar als een soort algemene bespiegeling zien.

Ik zie twee soorten aansprakelijkheid: voor het geval er iets met het kind gebeurt en voor het geval het kind schade toebrengt. In dat laatste geval zie ik niet snel aansprakelijkheid ontstaan voor een liftoppasser enkel vanwege het feit dat hij of zij liftoppasser is.

Volgens mij ben je in zo’n situatie ook niet zonder meer aansprakelijk als er wat met het kind gebeurt. Wel is het zo dat als je de zorg over een kind geaccepteerd hebt, je daar ook daadwerkelijk invulling aan moet geven. Als je je niets van het kind aantrekt denk ik dat je aansprakelijk bent als er iets gebeurt wat voorkomen had kunnen worden, als je wel die zorg gegeven hebt die van jou verwacht mag worden niet.
Concreter maar toch nog vaag: je zult slechts aansprakelijk zijn als jou ook een verwijt gemaakt kan worden.

Ik kan me niet goed voorstellen hoe je in de praktijk je aansprakelijkheid wil uitsluiten. Misschien op voorhand een aantal brieven met een uitsluiting van aansprakelijkheid meenemen en telkens uitreiken aan de skileraar/liftbediende? Zie ik niet gebeuren. En als je ter plaatse in de wachtrij voor de lift een discussie aangaat zal die snel over zijn, want dan gaat het kind gewoon met een ander mee.

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

Ergens is het toch een ongeschreven regel dat volwassenen de kleintjes in de lift in de gaten houden en op ze letten ?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie